0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bu araba herhalde belirli bir zamandır sizde,daha önce bu şekilde bir sorun var mı idi ? araç 195.000 km de görünüyor,hidrolik yağı en son ne zaman değişti? eğer 4 yıl oldu ise değişmeli,D ye almadan önce freni pompalamak sorunu çözüyor mu? Soruya soruyla cevap gibi oldu ama tam teşhis koymak zor görünüyor,herhalde resmi ve özel servis bir öneride bulunmadı.
Motor kaputunu açın,orada içinde hidrolik yağı olan küçük bir plastik hazne olur,max ve min çizgileri vardır,eksik ise orijinal hidrolik sıvısı ile tamamlanması gerekir,tekerin oradan yağ kaçağı gördüm diyorsunuz fren merkez ve westinghouse oringlerinde eskimeden dolayı kaçak olabilir,aracı lifte alıp iyice kontrol etmek gerekir.İlk fırsatta aklı başında bir ustaya götürüp ciddi şekilde kontrol ettirmekte fayda var,fren hortumlarına ve bağlantılarına da bakılır.
Eski kullandığım Mazdamda vardı. Westinghouse olması gerekenden küçük tasarlandığı kanısına varmıştık Ufuk Sönmez abiyle. O araçta da ilk çalıştırmada hava sıcaksa ve klima açıksa frenler bir müddet tutmuyordu. Daha sonra supapları değiştirince bu sorun kalmamıştı sanırım. Çünkü o sırada araç uyarı vermese de supaplar uzama yapmış ve kompresyon değerleri düşmüştü. Haliyle araç tam vakum yapamayınca da ilk çalıştırmada motor soğukken yeterli vakum değerlerine ulaşılamıyordu. Öncelikle siz de westinghouse sağlam mı onun kontrolünü yapın. Motoru durdurduktan sonra freni pompalayın sertleşince de tüm gücünüzle basın. Fren pedalı aşağı yönlü hareket edecek mi kontrol edin. Ediyorsa westinghouse da kaçak vardır. Aynı şekilde motor çalışırken freni pompalayın 2-3 defa ve frene dibine kadar basın, basılı tutarken motoru durdurun, bir süre bekledikten sonra ayağınızı çekin fren pedalının o konumda kalması gerekir. Eğer kalmazsa kaçak vardır. Westinghouse un değişmesi gerekir. Öte yandan 2 sene ya da 40bin km.de 1 fren hidrolik sıvısını değiştirmek gerekir. Değiştirmiş miydiniz? Değişmediyseniz hiç değiştirip öyle bir süre deneyin.Eğer tüm bunlara rağmen oluyorsa aracı sanayiye bırakın sabah motor soğukken kompresyona baksınlar. Supaplar ne durumda onu araştırın.2-3 ayda 1 yapıyorsa da, klimayı hemen çalıştırıp motora yük bindirip vakum değerlerini azaltmamaya çalışın. Motor çalıştırdıktan sonra 30sn-1 dk beklemeyi, ardından boşta 2000 devirde biraz çevirmeyi alışkanlık haline getirin ki kalkıştan önce vakum olsun. Bu arada vakum borusunda çatlak var mı kontrol edin. Çıkartıp üfleyebilirsiniz de, bir yerlerden hava kaçacak mı kontrol edebilirsiniz. Aynı şekilde araç durduktan sonra ilk çalıştırma için check valve vardır. Vakum değerinin düşmesini engeller check valve. Seneler geçtikçe bu check valve kaçırabiliyor. O nedenle ben ek bir check valve taktırmıştım, bir nebze faydası olmuştu.Burada detayları paylaşmıştık. Ama kesin çözümü araca uyumlu frenle kesin olarak çözmüştü.https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=79903.0
Jantta gördüğünüz yağ fren hidrolik yağıdır,kaçak olduğu için fren merkez pistonunda basınç oluşmuyor balatayı yitemeyince fren tutmuyor en kısa sürede aklı başında bir frenciye gidin yalnız fazla hız yapmayın ve devamlı temkinli olun,fren merkezi tamir takımı elden geçerse düzelir,3 gün önce benim doblonun balata lambası sık sık yanmaya başlayınca tamirciye gittim,genel bakım yaparken tekerleri de sökün balataları kontrol edin dedim ve balata bitmiş orjinal opar marka aldım geldim taktılar eve geldim araba yolda belli etti fren sıkıyor ertesi gün geri gittim sökün tekeri frenler sıkıyor dedim söktüler 5 saat uğraştılar sonuç hüsran yine sıkıyor en sonunda frenci dostum geldi (Usta'nın her çekici bir altındır ata sözü nü orada anladım) elini direk kalipere attı 13 düz ver dedi kaliper pimini söktü pim eğri çıktı yenisini verdi taktı sorun çözüldü o yüzden kesinlikle frenciye gidin.
Aynısı bugün benimde başıma geldi. Yokuş yukarı olarak araca bindim, çalıştırdım el freni çekikti indirdim frene basıyordum araç saldı kendini. El frenini çekip kaldırdım aracı, neden oldu bende bilemedim. Araç 2014 87 binde 1.6 manuel, yokuş kalkış desteğini aktif etmekte kolay olmuyor her zaman çalışmıyor gibi onun için frene bir kaç defa sert basmıştım aklıma o geldi. Bir süre izleyeceğim emin olamadım.
Herzaman fren konusunda uzman bir fren ustası motor ustasından daha iyidir,frencilik başlı başına ayrı bir meslek dalıdır,eğer bulunduğunuz yerde uzman bir fren ustası varsa oraya gidin yoksada sadece Toyota'ya hizmet veren bir servis tercih ediniz.