Gönderen Konu: İlk kalkış anında araç freninin tutmaması  (Okunma sayısı 8234 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 195000
  • Model Yılı: '05
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
İlk kalkış anında araç freninin tutmaması
« : Ekim 31, 2021, 16:21:50 »
Merhabalar,
Aracımda ilk kalkış anında frenin tutmaması gibi bir sorun var, ancak gerek Yetkili Servis, gerekse de Özel Servis frenleri kontrol etmesine rağmen herhangi bir sorun göremedi. Bu durumda acaba ben hatalı bir işlem mi yapıyorum diye sormak istedim.

Araç park ettiğim yerde yokuş aşağı pozisyonda duruyor. Aracı park ederken uygun şekilde park etmeye özen gösteriyorum (ayağım frendeyken önce vitesi N ye alıp sonra El Frenini çektikten sonra yükü el frenine bindirip son aşamada vitesi P ye almak şeklinde). Aracı çalıştırıp (ayağım fren pedalında iken) vitesi D ye aldıktan sonra el frenini indirdiğimde araç sanki hiç frene basılmamış gibi yokuş aşağı vitesi boşa almış gibi öne doğru hareketini sürdürüyor. BU esnada önümde herhangi bir şey olsa kesinlikle çarpacak gibi gidiyor ve el freni ile durduruyorum.

Bu durum nadir olarak görüldüğünden acaba aracı hareket ettirmeden önce ayağımı frenden çekip hemen hareket öncesi mi frene basmalıyım? Ya da fren hidroliği, vs. kontrol etmem gereken bir yer var mı önerebileceğiniz?

Toyota Club Türkiye

İlk kalkış anında araç freninin tutmaması
« : Ekim 31, 2021, 16:21:50 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
Ynt: İlk Kalkışta Frenin Tutmaması
« Yanıtla #1 : Ekim 31, 2021, 16:32:10 »
Bu araba herhalde belirli bir zamandır sizde,daha önce bu şekilde bir sorun var mı idi ? araç 195.000 km de görünüyor,hidrolik yağı en son ne zaman değişti? eğer 4 yıl oldu ise değişmeli,D ye almadan önce freni pompalamak sorunu çözüyor mu? Soruya soruyla cevap gibi oldu ama tam teşhis koymak zor görünüyor,herhalde resmi ve özel servis bir öneride bulunmadı.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Ynt: İlk Kalkışta Frenin Tutmaması
« Yanıtla #2 : Ekim 31, 2021, 16:53:21 »
Bu araba herhalde belirli bir zamandır sizde,daha önce bu şekilde bir sorun var mı idi ? araç 195.000 km de görünüyor,hidrolik yağı en son ne zaman değişti? eğer 4 yıl oldu ise değişmeli,D ye almadan önce freni pompalamak sorunu çözüyor mu? Soruya soruyla cevap gibi oldu ama tam teşhis koymak zor görünüyor,herhalde resmi ve özel servis bir öneride bulunmadı.

Cevap için teşekkürler hocam, tabi ki sorunu anlamak için soru sormanı gayet doğa, bilgi vermeye çalışayım :)

Araç 1 yıldır bende, 195.000 km de aldım ve şu an 208.000 km de. Bu sorunla 3-4 kez karşılaştım (3 ayda bir denebilir, çünkü farklı zamanlarda yaşadım bu sorunu).

Bu yıl Mart ayı sonuna doğru aracı servise götürüp yağ değişimi vs işlemlerini yaptırmış ve frenler ile fren hidroliğini kontrol etmelerini söylemiştim. Hatta gerekli ise değiştirin dememe rağmen gerek olmadığını söylediler. Sonrasında Ağustos ayında sübaplar değişti, o esnada usta aracı bayağı denedi ama fren hidroliğine bakmamış olabilir.

BU durumda hidroliğin 4 yıldır değişmeme ihtimali yok gibi, en azından sorun olsa serviste değiştirirlerdi diye düşünüyorum ama kaçak vs. başka bir sorun nedeniyle normalden hızlı şekilde eksilme vs olabilir tabi.

Peki ben Hidrolik sıvı seviyesini kontrol edebilir miyim? Yoksa mutlaka bir ustaya mı götürmem gerekli?

Bir de bu sorun sanırım Hidrolik sıvısıyla alakalı ve geçen hafta 10 günlüğüne şehir dışına çıkıp döndükten sonra aracın jantının orta kısımlarında hafif de olsa yağ akıntısı görmüştüm, hidrolik olabilir. Kontrol etme şansım yoksa bir an önce ustaya göstermem en mantıklı yol sanırım? Ne dersiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
Ynt: İlk kalkış anında araç freninin tutmaması
« Yanıtla #3 : Ekim 31, 2021, 18:08:31 »
Motor kaputunu açın,orada içinde hidrolik yağı olan küçük bir plastik hazne olur,max ve min çizgileri vardır,eksik ise orijinal hidrolik sıvısı ile tamamlanması gerekir,tekerin oradan yağ kaçağı gördüm diyorsunuz fren merkez ve westinghouse oringlerinde eskimeden dolayı kaçak olabilir,aracı lifte alıp iyice kontrol etmek gerekir.İlk fırsatta aklı başında bir ustaya götürüp ciddi şekilde kontrol ettirmekte fayda var,fren hortumlarına ve bağlantılarına da bakılır.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 31, 2021, 18:53:28 »
Eski kullandığım Mazdamda vardı. Westinghouse olması gerekenden küçük tasarlandığı kanısına varmıştık Ufuk Sönmez abiyle. O araçta da ilk çalıştırmada hava sıcaksa ve klima açıksa frenler bir müddet tutmuyordu. Daha sonra supapları değiştirince bu sorun kalmamıştı sanırım. Çünkü  o sırada araç uyarı vermese de supaplar uzama yapmış ve kompresyon değerleri düşmüştü. Haliyle araç tam vakum yapamayınca da ilk çalıştırmada motor soğukken yeterli vakum değerlerine ulaşılamıyordu.

Öncelikle siz de westinghouse sağlam mı onun kontrolünü yapın. Motoru durdurduktan sonra freni pompalayın sertleşince de tüm gücünüzle basın. Fren pedalı aşağı yönlü hareket edecek mi kontrol edin. Ediyorsa westinghouse da kaçak vardır. Aynı şekilde motor çalışırken freni pompalayın 2-3 defa ve  frene dibine kadar basın, basılı tutarken motoru durdurun, bir süre bekledikten sonra ayağınızı çekin fren pedalının o konumda kalması gerekir. Eğer kalmazsa kaçak vardır. Westinghouse un değişmesi gerekir.

Öte yandan 2 sene ya da 40bin km.de 1 fren hidrolik sıvısını değiştirmek gerekir. Değiştirmiş miydiniz? Değişmediyseniz hiç değiştirip öyle bir süre deneyin.

Eğer tüm bunlara rağmen oluyorsa aracı sanayiye bırakın sabah motor soğukken kompresyona baksınlar. Supaplar ne durumda onu araştırın.

2-3 ayda 1 yapıyorsa da, klimayı hemen çalıştırıp motora yük bindirip vakum değerlerini azaltmamaya çalışın. Motor çalıştırdıktan sonra 30sn-1 dk beklemeyi, ardından boşta 2000 devirde biraz çevirmeyi alışkanlık haline getirin ki kalkıştan önce vakum olsun.

Bu arada vakum borusunda çatlak var mı kontrol edin. Çıkartıp üfleyebilirsiniz de, bir yerlerden hava kaçacak mı kontrol edebilirsiniz. Aynı şekilde araç durduktan sonra ilk çalıştırma için check valve vardır. Vakum değerinin düşmesini engeller check valve. Seneler geçtikçe bu check valve  kaçırabiliyor. O nedenle ben ek bir check valve taktırmıştım, bir nebze faydası olmuştu.

Burada detayları paylaşmıştık. Ama kesin çözümü araca uyumlu frenle kesin olarak çözmüştü.
https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=79903.0
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 31, 2021, 19:53:32 »
Jantta gördüğünüz yağ fren hidrolik yağıdır,kaçak olduğu için fren merkez pistonunda  basınç oluşmuyor balatayı yitemeyince fren tutmuyor en kısa sürede aklı başında bir frenciye gidin yalnız fazla hız yapmayın ve devamlı temkinli olun,fren merkezi tamir takımı elden geçerse düzelir,

3 gün önce benim doblonun balata lambası sık sık yanmaya başlayınca tamirciye gittim,genel bakım yaparken tekerleri de sökün balataları kontrol edin dedim ve balata bitmiş orjinal opar marka aldım geldim taktılar eve geldim araba yolda belli etti fren sıkıyor ertesi gün geri gittim sökün tekeri frenler sıkıyor dedim söktüler 5 saat uğraştılar sonuç hüsran yine sıkıyor en sonunda frenci dostum geldi (Usta'nın her çekici bir altındır ata sözü nü orada anladım) elini direk kalipere attı 13 düz ver dedi kaliper pimini söktü pim eğri çıktı yenisini verdi taktı sorun çözüldü o yüzden kesinlikle frenciye gidin.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 145000
  • 73 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 31, 2021, 23:47:06 »
Aynısı bugün benimde başıma geldi. Yokuş yukarı olarak araca bindim, çalıştırdım el freni çekikti indirdim frene basıyordum araç saldı kendini. El frenini çekip kaldırdım aracı, neden oldu bende bilemedim. Araç 2014 87 binde 1.6 manuel, yokuş kalkış desteğini aktif etmekte kolay olmuyor her zaman çalışmıyor gibi onun için frene bir kaç defa sert basmıştım aklıma o geldi. Bir süre izleyeceğim emin olamadım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 01, 2021, 12:34:21 »
Motor kaputunu açın,orada içinde hidrolik yağı olan küçük bir plastik hazne olur,max ve min çizgileri vardır,eksik ise orijinal hidrolik sıvısı ile tamamlanması gerekir,tekerin oradan yağ kaçağı gördüm diyorsunuz fren merkez ve westinghouse oringlerinde eskimeden dolayı kaçak olabilir,aracı lifte alıp iyice kontrol etmek gerekir.İlk fırsatta aklı başında bir ustaya götürüp ciddi şekilde kontrol ettirmekte fayda var,fren hortumlarına ve bağlantılarına da bakılır.

Teşekkürler Hocam,
İlk etapta belirtmiş olduğunuz gibi hazneden seviye kontrolü yapıp sonrasında ustaya götürüp kontrol ettireyim  :tamam:

Mesaj Birleştirildi: [time]Kasım 01, 2021, 12:59:36[/time]
Eski kullandığım Mazdamda vardı. Westinghouse olması gerekenden küçük tasarlandığı kanısına varmıştık Ufuk Sönmez abiyle. O araçta da ilk çalıştırmada hava sıcaksa ve klima açıksa frenler bir müddet tutmuyordu. Daha sonra supapları değiştirince bu sorun kalmamıştı sanırım. Çünkü  o sırada araç uyarı vermese de supaplar uzama yapmış ve kompresyon değerleri düşmüştü. Haliyle araç tam vakum yapamayınca da ilk çalıştırmada motor soğukken yeterli vakum değerlerine ulaşılamıyordu.

Öncelikle siz de westinghouse sağlam mı onun kontrolünü yapın. Motoru durdurduktan sonra freni pompalayın sertleşince de tüm gücünüzle basın. Fren pedalı aşağı yönlü hareket edecek mi kontrol edin. Ediyorsa westinghouse da kaçak vardır. Aynı şekilde motor çalışırken freni pompalayın 2-3 defa ve  frene dibine kadar basın, basılı tutarken motoru durdurun, bir süre bekledikten sonra ayağınızı çekin fren pedalının o konumda kalması gerekir. Eğer kalmazsa kaçak vardır. Westinghouse un değişmesi gerekir.

Öte yandan 2 sene ya da 40bin km.de 1 fren hidrolik sıvısını değiştirmek gerekir. Değiştirmiş miydiniz? Değişmediyseniz hiç değiştirip öyle bir süre deneyin.

Eğer tüm bunlara rağmen oluyorsa aracı sanayiye bırakın sabah motor soğukken kompresyona baksınlar. Supaplar ne durumda onu araştırın.

2-3 ayda 1 yapıyorsa da, klimayı hemen çalıştırıp motora yük bindirip vakum değerlerini azaltmamaya çalışın. Motor çalıştırdıktan sonra 30sn-1 dk beklemeyi, ardından boşta 2000 devirde biraz çevirmeyi alışkanlık haline getirin ki kalkıştan önce vakum olsun.

Bu arada vakum borusunda çatlak var mı kontrol edin. Çıkartıp üfleyebilirsiniz de, bir yerlerden hava kaçacak mı kontrol edebilirsiniz. Aynı şekilde araç durduktan sonra ilk çalıştırma için check valve vardır. Vakum değerinin düşmesini engeller check valve. Seneler geçtikçe bu check valve  kaçırabiliyor. O nedenle ben ek bir check valve taktırmıştım, bir nebze faydası olmuştu.

Burada detayları paylaşmıştık. Ama kesin çözümü araca uyumlu frenle kesin olarak çözmüştü.
https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=79903.0

Forumdaki en detaylı ve güzel anlatımlardan biri bence, çok teşekkür ederim hocam ilgili kısımları kontrol edecem.

Öte yandan hidrolik sıvısının belli bir seviyenin üstünde olması tek başına yeterli değil anladığım kadarıyla, yani özelliğini kaybediyor. BU durumda belki değiştirilmesi gerekebilir ama bundan yaklaşık 15 ay önce aracın bakımlarını yaptırmıştı aldığım kişi ama o bakımda atlanmış olabilir bi servis defterine bakayım.

Tekrardan çok teşekkürler.

Mesaj Birleştirildi: [time]Kasım 01, 2021, 13:00:23[/time]
Jantta gördüğünüz yağ fren hidrolik yağıdır,kaçak olduğu için fren merkez pistonunda  basınç oluşmuyor balatayı yitemeyince fren tutmuyor en kısa sürede aklı başında bir frenciye gidin yalnız fazla hız yapmayın ve devamlı temkinli olun,fren merkezi tamir takımı elden geçerse düzelir,

3 gün önce benim doblonun balata lambası sık sık yanmaya başlayınca tamirciye gittim,genel bakım yaparken tekerleri de sökün balataları kontrol edin dedim ve balata bitmiş orjinal opar marka aldım geldim taktılar eve geldim araba yolda belli etti fren sıkıyor ertesi gün geri gittim sökün tekeri frenler sıkıyor dedim söktüler 5 saat uğraştılar sonuç hüsran yine sıkıyor en sonunda frenci dostum geldi (Usta'nın her çekici bir altındır ata sözü nü orada anladım) elini direk kalipere attı 13 düz ver dedi kaliper pimini söktü pim eğri çıktı yenisini verdi taktı sorun çözüldü o yüzden kesinlikle frenciye gidin.

BU durumda motor ustam yerine Fren konusunda uzman bir ustaya gitmem daha iyi olacak sanırım?

Mesaj Birleştirildi: [time]Kasım 01, 2021, 13:01:13[/time]
Aynısı bugün benimde başıma geldi. Yokuş yukarı olarak araca bindim, çalıştırdım el freni çekikti indirdim frene basıyordum araç saldı kendini. El frenini çekip kaldırdım aracı, neden oldu bende bilemedim. Araç 2014 87 binde 1.6 manuel, yokuş kalkış desteğini aktif etmekte kolay olmuyor her zaman çalışmıyor gibi onun için frene bir kaç defa sert basmıştım aklıma o geldi. Bir süre izleyeceğim emin olamadım.

Benim vites otomatik ama aynen belirttiğiniz gibi oluyor hocam   :olmamış:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 03, 2021, 04:58:09 »
Herzaman fren konusunda uzman bir fren ustası motor ustasından daha iyidir,frencilik başlı başına ayrı bir meslek dalıdır,eğer bulunduğunuz yerde uzman bir fren ustası varsa oraya gidin yoksada sadece Toyota'ya hizmet veren bir servis tercih ediniz.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 99 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 04, 2021, 13:12:32 »
Herzaman fren konusunda uzman bir fren ustası motor ustasından daha iyidir,frencilik başlı başına ayrı bir meslek dalıdır,eğer bulunduğunuz yerde uzman bir fren ustası varsa oraya gidin yoksada sadece Toyota'ya hizmet veren bir servis tercih ediniz.

Uyarılarınızı dikkate alıp adam akıllı bir fren ustası veya servise götürürüm hocam, sağolun.