Gönderen Konu: Obd2, Elm327, Araç Teşhis, Tanı Program ve Cihazı  (Okunma sayısı 11278 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Obd2, Elm327, Araç Teşhis, Tanı Program ve Cihazı
« : Temmuz 30, 2021, 17:31:51 »
Selam;
Bildiğiniz gibi günümüz araçları bir çok farklı özellik için elektronik kontrol ünitesi ya da üniteleri kullanmaktadır. Bunlar, sensörler sayesinde bir çok veriyi okumakta, bazı özelliklere müdahale ya da değişim olanağı vermektedir. Bu işlemler için öncelikle aracınızda bir diagnostik bağlantı soketi, buna uygun bir aparat (elm327 vb.), işletim sistemine müdahale programının kurulacağı harici cihaz (android, ios, windows işletim sistemli telefon, pc vs.) ve program gerekmektedir.
Bu noktada fayda yaratacak paylaşımlar için;
Hangi ara bağlantı aparatını (Örneğin; hangi elm327 cihazı (wifi, usb, bluetooth bağlantı özelliği ile beraber).
Hangi harici cihaz (Örneğin; Ios, Android, Windows işletim sistemli telefon, pc vs.).
Hangi müdahale programı (Örneğin; Torque Pro, Ddt4all vs.)'nı kullandığınızı hangi verileri okuyup, müdahale ettiğinizi, programı nereden temin ettiğinizi vs. belirtebilirsiniz.

Toyota Club Türkiye

Obd2, Elm327, Araç Teşhis, Tanı Program ve Cihazı
« : Temmuz 30, 2021, 17:31:51 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: Obd2, Elm327, Araç Teşhis, Tanı Program ve Cihazı
« Yanıtla #1 : Temmuz 30, 2021, 17:46:26 »
Selam;
Bildiğiniz gibi günümüz araçları bir çok farklı özellik için elektronik kontrol ünitesi ya da üniteleri kullanmaktadır. Bunlar, sensörler sayesinde bir çok veriyi okumakta, bazı özelliklere müdahale ya da değişim olanağı vermektedir. Bu işlemler için öncelikle aracınızda bir diagnostik bağlantı soketi, buna uygun bir aparat (elm327 vb.), işletim sistemine müdahale programının kurulacağı harici cihaz (android, ios, windows işletim sistemli telefon, pc vs.) ve program gerekmektedir.
Bu noktada fayda yaratacak paylaşımlar için;
Hangi ara bağlantı aparatını (Örneğin; hangi elm327 cihazı (wifi, usb, bluetooth bağlantı özelliği ile beraber).
Hangi harici cihaz (Örneğin; Ios, Android, Windows işletim sistemli telefon, pc vs.).
Hangi müdahale programı (Örneğin; Torque Pro, Ddt4all vs.)'nı kullandığınızı hangi verileri okuyup, müdahale ettiğinizi, programı nereden temin ettiğinizi vs. belirtebilirsiniz.

Hakan abi, her araca elm327 ile müdahale edilemiyor tüm veriler görülemiyor.
Örneğin Toyota'da mini-vci gerekiyor, elm327 den daha fazla bağlantı protokolü desteklediğinden müdahale edilebiliyor. Ama elm327 ile sadece belirli veriler okunabiliyor. Zaten aldığımız elm327 ler klon olduğundan bu da biraz deneme yanılma, şans işi. Mesela ben şans eseri ta 2014 de çinden aldığım elm327 v1.5 ile Tire Assistans programıyla lastik basınç ve sıcaklıklarını bile görebilirken, başka bir elm327 ile göremeyebiliyorum.

Renault ve Dacia bu konuda çok şanslı Elm327 ile tüm veriler okunup müdahalede bulunulabiliyor. Mazda ve Ford da nispeten şanslı. Elm327 yi modifiye edip HS/MS modu bir anahtarla eklenerek Forscan yazılımıyla araca müdahalede bulunulabiliyor.

Bu sorunun en iyi cevabı kullanacağın aracın forumlarında bağlananların konularını araştırarak anlaşılabilir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 30, 2021, 21:13:10 »
Android telefonla Elm 327 v1.5 ile Torque pro kullanıyorum.Genellikle ltft ve stft (lpg) yakıt değerlerini takip ediyorum bunun yanında torque nın bulamadığı arıza kodlarını bulup silmede yardımcı olarak Toyosys prodanda yardım alıyorum.Windows bilgiyarımdada kablosuyla beraber techstram proğramımda (sürüm 16.10.016) mevcut nadirde olsa bağlanıp kontrollerimi yapıyorum.
Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Ağustos 03, 2021, 17:32:50 »
Hakan abi, her araca elm327 ile müdahale edilemiyor tüm veriler görülemiyor.
Örneğin Toyota'da mini-vci gerekiyor, elm327 den daha fazla bağlantı protokolü desteklediğinden müdahale edilebiliyor. Ama elm327 ile sadece belirli veriler okunabiliyor. Zaten aldığımız elm327 ler klon olduğundan bu da biraz deneme yanılma, şans işi. Mesela ben şans eseri ta 2014 de çinden aldığım elm327 v1.5 ile Tire Assistans programıyla lastik basınç ve sıcaklıklarını bile görebilirken, başka bir elm327 ile göremeyebiliyorum.

Renault ve Dacia bu konuda çok şanslı Elm327 ile tüm veriler okunup müdahalede bulunulabiliyor. Mazda ve Ford da nispeten şanslı. Elm327 yi modifiye edip HS/MS modu bir anahtarla eklenerek Forscan yazılımıyla araca müdahalede bulunulabiliyor.

Bu sorunun en iyi cevabı kullanacağın aracın forumlarında bağlananların konularını araştırarak anlaşılabilir.
Güzel bilgiler Mutlu. Burada da bir altyapı oluşturmakta fayda var, sonuçta artık araçlar bir ve hatta birden fazla kontrol ünitesi içermekte.

Android telefonla Elm 327 v1.5 ile Torque pro kullanıyorum.Genellikle ltft ve stft (lpg) yakıt değerlerini takip ediyorum bunun yanında torque nın bulamadığı arıza kodlarını bulup silmede yardımcı olarak Toyosys prodanda yardım alıyorum.Windows bilgiyarımdada kablosuyla beraber techstram proğramımda (sürüm 16.10.016) mevcut nadirde olsa bağlanıp kontrollerimi yapıyorum.
Birden fazla programı birbirinin tamamlayıcısı gibi kullanmak mantıklı. Bunlar açık kaynak kodlu değil sanırım, bazılarında açık kaynak kodlular da mevcut bildiğim kadarı ile.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 25000
  • Model Yılı: '23
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 17, 2022, 18:13:19 »
Selamlar
size tavsiyem carista programını kullanın. Bendeki 2016 model e160 dizel aracımda kullandım. torgue programında olmayan toyotaya özgü araç kişiselleştirme ayarları program üzerinde açılıyor. Linkini paylaşıyorum. Full sürüm. obd v1.5 bluetooth üzerinden bağlantı yapıyorum.

https://disk.yandex.ru/d/tbprx3ySuGl25A

uygulamada araç seçimini otomatik yapıyor. farklı uygulamalarla karıştırmışım. denediklerim: carly, diagscan, eobd facile, garage pro, incardoc pro, motordata obd, torque pro. Bir tek caristada ek ayarlar açıldı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 18, 2022, 00:05:50 »
bence linki kaldırın. o program paralı bir program. telif filan başınız ağrımasın. zaten nette var, arayan bulur

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 18, 2022, 18:22:14 »
Selamlar
size tavsiyem carista programını kullanın. Bendeki 2016 model e160 dizel aracımda kullandım. torgue programında olmayan toyotaya özgü araç kişiselleştirme ayarları program üzerinde açılıyor. Linkini paylaşıyorum. Full sürüm. obd v1.5 bluetooth üzerinden bağlantı yapıyorum.

https://disk.yandex.ru/d/tbprx3ySuGl25A

Düzeltme: program üzerinde aracım corolla xı e170 -makyajlı kasa- olarak seçiliyor. Bilginize.
Miraç Bey'in sorusuna cavaptır. Sizin araç yeni kasa ve donanım olarak da yeni. Sizin araçta hangi kişiselleştirme seçeneklerinin açılacağını bilemiyorum. Benim aracımda açılan; otoban sinyalinin 3-5-7 defa yanacağını seçme, bagaj kapağının açılmasının tek basış mı uzun basış mı, çift basış mı seçme, kapılar kapandıktan sonra tavan lambalarının kaç saniye sonra kısılacağı gibi seçenekler oldu. Birkaç tane daha var. Aklıma gelenler bunlar. Menü dili ingilizce.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 5000
  • 27 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 19, 2022, 17:17:33 »
Miraç Bey'in sorusuna cavaptır. Sizin araç yeni kasa ve donanım da olarak yeni. Sizin araçta hangi kişiselleştirme seçeneklerinin açılacağını bilemiyorum. Benim aracımda açılan; otoban sinyalinin 3-5-7 defa yanacağını seçme, bagaj kapağının açılmasının tek basış mı uzun basış mı, çift basış mı seçme, kapılar kapandıktan sonra tavan lambalarının kaç saniye sonra kısılacağı gibi seçenekler oldu. Birkaç tane daha var. Aklıma gelenler bunlar. Menü dili ingilizce.

Teşekkürler Ümit bey en kısa sürede deneyeceğim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 20000
  • 41 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 20, 2022, 11:42:26 »
car scanner kullanıyorum, elm cihazım kuula diye bir marka. hybrid bilgilerini göstermiyor. seyehatlerimi kaydetmek için kullanıyorum. kullanım tecrübeme göre kullanılan yakıtı litre olarak doğru gösteriyor ama km'yi aracın km hesabından az hesaplıyor bu da ortalama tüketimi daha çok göstermesine neden oluyor. mesela 12 km yol yapıyorum cihaz 11.6 gösteriyor.

yakıtı doğru hesapladığını nasıl anlıyorum derseniz uygulamada kullanılan yakıt değerini 100 ile çarpıp arabanın gösterdiği KM'ye bölüyorum arabanın gösterdiği ortalama tüketimi tutturuyor.

mesela sonuç 3,96 çıkarsa arabada 4,0 gösteriyor, 3,94 çıkarsa arabada 3,9 gösteriyor. doğruluğunu böyle anlıyorum.

istatistik tutma, seyahatleri gps bilgisiyle beraber kaydetme özellikleri güzel özellikler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 20, 2022, 20:40:33 »
carista uygulaması üzerinde kişiselleştirme ayarları
1. uyarı zilleri
2. klima ayarları
3. ekran ve navigasyon
4. dış aydınlatma
5. iç aydınlatma
6. kilitleme ses ve işaretleri
7. kapı kilitleme ve alarm
8. bagaj
başlıkları altında toplanmış.

uygulamada araç seçimini otomatik yapıyor. farklı uygulamalarla karıştırmışım. denediklerim: carly, diagscan, eobd facile, garage pro, incardoc pro, motordata obd, torque pro. Bir tek caristada ek ayarlar açıldı. Lastik basıncını uygulama üzerinde ayrıntılı olarak da gösteriyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 20, 2022, 20:50:46 »
carista hangi obd cihazlarıyla çalışıyor türkiyede satılan?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mayıs 20, 2022, 20:56:24 »
carista hangi obd cihazlarıyla çalışıyor türkiyede satılan?
Ben türkiyedeki eticaret sitesinden almıştım. özellikle v1.5 olmasına ve açma kapama düğmesinin üzerinde olmasına dikkat ettim. görünüm olarak buna benziyor ama v1.5

https://urun.n11.com/alan-tarama-cihazi/super-mini-elm327-bluetooth-elm-327-guc-anahtari-v21-P501040962

daha uygunu v1.5 yazıyor

https://urun.n11.com/tespit-ve-test-cihazlari/dugmeli-elm327-obd2-bluetooth-pic18f25k80-cipli-P208364548

siz gene de satıcıyla iltişime geçip teyit ettirmeyi unutmayın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Mayıs 21, 2022, 11:40:01 »
Bu konuda gerçekten büyük bir karmaşa var piyasada. Uygun, gerçekten işe yarayacak ve güvenilir ürünü deneyimler ile paylaşmak gerek.

Sitemde yapılacak olası değişiklik öncesi mevcut ayarların ekran görüntüsünü kaydetmekte fayda var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 22, 2022, 01:58:22 »
Caristayı bu cihaz ile kullandım. Gayet başarılı. Aracımın benim bile haberim olmadığı bazı ayarlarını değiştirdim.
Deneme yapmak için, Nissan Qashqai 2014 model aracımda;
1- Araç çalışınca gündüz ledleri ile birlikte  kısa farlar da yansın dedim.
2- Kapıların kilidini kumandadan açtığımda  herhangi bir kapı açılmazsa 20 saniye sonra geri kilitlesin dedim.
3-İç aydınlatmalarım araç çalışınca 7,5 saniye sonra azalarak sönsün dedim.

1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '19
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mayıs 24, 2022, 09:31:12 »
carista uygulaması üzerinde kişiselleştirme ayarları
1. uyarı zilleri
2. klima ayarları
3. ekran ve navigasyon
4. dış aydınlatma
5. iç aydınlatma
6. kilitleme ses ve işaretleri
7. kapı kilitleme ve alarm
8. bagaj
başlıkları altında toplanmış.

uygulamada araç seçimini otomatik yapıyor. farklı uygulamalarla karıştırmışım. denediklerim: carly, diagscan, eobd facile, garage pro, incardoc pro, motordata obd, torque pro. Bir tek caristada ek ayarlar açıldı. Lastik basıncını uygulama üzerinde ayrıntılı olarak da gösteriyor.

Merhabalar, iç ambiyans aydınlatma ışığını vitese takınca kısıyor. Bunu iptal etme seçeneği var mıdır?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mayıs 24, 2022, 11:36:49 »

Merhabalar, iç ambiyans aydınlatma ışığını vitese takınca kısıyor. Bunu iptal etme seçeneği var mıdır?

İç aydınlatmalar ile ilgili seçenek var,  direk kapansın, azalarak kapansın gibi,  denemenizde fayda var. Belki her araçta farklılık gösterebilir.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Mayıs 24, 2022, 18:55:02 »

Selamlar. Sizin araç bendekinden yeni model. Ambians aydınlatmasıyla ilgili seçeneğin deneyip görmeden açılıp açılmayacağını bilemiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '19
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mayıs 25, 2022, 08:29:32 »
Bendeki araç 2019 model Passion X Pack. Müsait olduğunuzda deneyebilirseniz çok sevinirim.

Işığı kısınca ışık çok karanlıkta ancak belli oluyor.

Bazen dışarda ambiyans aydınlatma yaptırsam mı diye düşünüyorum. Araç hybrid olduğundan ve garantisi devam ettiğinden bir sıkıntı çıkar falan diye korkuyorum.

Teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mayıs 27, 2022, 19:06:24 »
Carista final ve beta sürümü. Beta sürümünde toyota bazı versiyonlarda tpms ekleme/kodlama ile ilgili geliştirmeler yapıldığı yazıyor.

https://disk.yandex.ru/d/jufoFPRqbTRIgw

https://disk.yandex.ru/d/t4vaS2hKIKkGcQ

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 27, 2022, 19:12:54
Carista final ve beta sürümü. Beta sürümünde toyota bazı versiyonlarda tpms ekleme/kodlama ile ilgili geliştirmeler yapıldığı yazıyor.

https://disk.yandex.ru/d/jufoFPRqbTRIgw

https://disk.yandex.ru/d/t4vaS2hKIKkGcQ
Bu arada yeni keşfettiğim emniyet kemeri sesli uyarılar uygulamada kapatılabiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #19 : Mayıs 27, 2022, 20:02:58 »
Son belirttiğiniz değişikliği yapmamak gerek Ümit Bey.