Gönderen Konu: Minimal yaşam ve karavan  (Okunma sayısı 1357 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
Minimal yaşam ve karavan
« : Nisan 24, 2021, 15:55:46 »
Minimal yaşam yada basit yaşam denince aklıma ilk gelen gereksiz ne varsa at ve gerekli değilse alma.
Kapitalist dünyada insanlar yaşamlarında sözde rahat etmek için gereksiz ne varsa alırlar. Bu davranışların bir kısmı kültürel kaynaklıdır. Temelinde diğerlerine karşı üstünlük sağlamak yada onlardan geri olmadığını göstermek gelir. Mesela evde 5 takım mutfak gereçleri bulundurmak. Gerekçe nedir? Misafir gelirse mahcup olmayalım. Bura da rahmetli Ninem ve Annemi anmadan olmaz. Sizlerin de durumunun bundan çok farklı olduğunu düşünmüyorum. 5 takım yokta 3 takım olsun yada 6 takım.  :D Yahu sevgili Atam sanki misafir olarak malum parti gelecek.... Neyse dönelim konumuza. Kültürümüzde misafir odası ve en az üç dört takım yatak nevresim vesaire olur. Bunlar geçmişte uzaktan gelenlerin olması ve ulaşım zorluğu sebebi ile bir kaç gün kaldıklarından bir yere kadar mantıklı ama günümüzde artık bunlar yok. Göcebe yaşantımız bin yıl önce bitti. Misafir odasına gerek yok. Evin salonu misafir için kullanılabilir ama fazla odanız varsa o ayrı. Hoş iki kişi isek neden en az 3+1 ev tutarız onu zaten anlamıyorum. Aslında anlıyorum ama gereksiz görüyorum.

Çok ciddi sağlık sorunları yaşadıktan sonra gördüm ki fazla mal ve fazla para mutluluk getirmiyor. (sen de fazla ise bana ver diyenin ağzına kürekle vururum  :rofl: ) Para kazanmak için önce sağlığımızı sonra sağlık için paramızı harcıyoruz.
Ben zaten içimde olan hippi yaşama yada Yörük olanların çok iyi anlayacağı göçebe hayata dönmeye karar verdim.
Şimdi benim günde; ben, eşim ve kedim için 100 lira ihtiyacım varsa niye 1000 lira kazanmaya çalışıyorum. Evde otursam da oturmasam da niye aidat olarak 450 lira ödüyorum. Karavana geçsem. Ev kiram olmayacak, aidatım olmayacak, yakıt giderim olmayacak. İlk başta masrafım olacak o kadar.
İşe otobüs alıp bunun mekanik ve kaporta sorunlarını giderdikten sonra yaşam alanı haline çevirmekle başlamayı düşünüyorum. Otobüsün her şeyini çıkar at. Kaporta elden geçir. Tabi araç ne kadar diri ise o kadar iyi. Aracın alt kısmı genelde berbat olur. Bagaj kısımlarının saclarını yenile. Projeye göre dizayn et. Enerji güneş enerjisi  ohhh bedava... uyuz olduğum kayıp kaçak bedeli de yok, trt payı hiç yok. Isınma artık markanın isim olduğu vebasto yani diesel ısıtıcı ve bildiğiniz odun sobası. Ormandan ağaç kesmek şartı ile odun toplayabilirsiniz. Su bedava. Belediye ve doğal kaynak sularından deponu doldur git. İnternet lazım olacak. Bak buna ödeme yapmak zorundayım. Masrafım ne olacak ? Başta evet ciddi para gerekiyor. Ama sonra sadece yemek, yakıt ve iletişim masrafı o kadar. Otobüs karavan deyince aklınıza bas 1000 km git değil. Karavan kampı değil... Mesela bu projem 2021 ekim gibi bitse... Güneye doğru yola çıkarım. Bursa'ya doğru olan rotamı en az bir ayda geçerim. Balık tutarım, Hiç beceremem ama en azından denerim. Hem zaman geçirir hem de başarırsam balık yeriz. Alış verişlerimi mümkün oldukça rota üzerinde köylüden yaparsam daha ucuz ve daha sağlıklı olur. Hiç yayınlanmadı ama belki roman yazmaya tekrar dönerim... Beslenmek dışında avlanmaya karşıyım bu arada.

Daha sonra buraya bir şeyler eklerim çünkü anlatacağım çok fazla şey var....
Youtube da bu yaşam tarzını benimsemiş yada ara ara gezen takipte olduğum bir çok yerli ve yabancı youtuber var.
Aradığım araç Mercedes O403 alternatif olarak o yarda Man S2000

özellikle araç konusunda fikrileriniz benim için önemli. Yada minimal yaşam konusunda merak ettikleriniz varsa cevapyalayabilirim. Hippi yaşam Türkiye de farklı algılanıyor. Kastım özgür ve doğaya saygılı yaşamdır. Kıt kaynakların optimal kullanılmasıdır. Aslında bu bizim kültürümüzde farklı formlarda zaten vardı ama yıllar içinde dejenere oldu. Dervişler konusunda ufak bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Tasavvuf içinde mest olacağınız bir konu olacaktır.

Öz'e dönmek gerektir. Yoksa doğa zaten istesek te istemesek te özüne ; deprem, sel, yangın, toprak kayması şeklinde dönüyor. Bunların müsebbibi yani sebep olanı sizce kim dersiniz?
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Toyota Club Türkiye

Minimal yaşam ve karavan
« : Nisan 24, 2021, 15:55:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Yaşam, önce sınava sokar; sonra dersini verir.
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 25000
  • Model Yılı: '18
  • 10 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
Ynt: Minimal yaşam ve karavan
« Yanıtla #1 : Nisan 24, 2021, 17:39:21 »
Merhaba, benim de çok istediğim ama bir türlü faaliyete geçme cesaretini bulamadığım konudur. Umarım gönlünüze göre bir projeyi gerçekleştirirsiniz.
2018, Corolla 1.6 Life

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 24, 2021, 18:23:35 »
Biri doğal yaşammı dedi  :)
Abi buyur gel ateşte yemek hazır.
Otobüs olarak Mercedes'ten şaşma,Man S 2000 ler defiransiyel ötmesiyle ve rampada bayılmasıyla meşhurdur,403 lerin parçasını her yerde bulursun ve daha konforludur,bide aklıma gelmişken Man lar iyi körük patlatır,bende günü gelince bu kapitalist sistemden kurtulup köyde sakin yaşam sürmek istiyorum aslında şuanda imkanım var ama bazı pürüzleri gidermem lazım,sessiz sakin mis gibi kokan hava insanı sabahları dürtüyor kalk yeter yattığın dercesine,ama senin düşünce de güzel otobüs karavanlar çok kullanışlı ısınma konusu vebesto yerine LPG'li kombi olabilir,hem ortamı ısıtır hemde su ısıtır,tavana teras yapabilirsin bağaj kısmına atık ve temiz su tankları vs yapılır, YouTube de rotasız baran var schoolbas benzinli ile geziyor güzel proje yapmış.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • 351 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Nisan 24, 2021, 18:48:16 »
Biri doğal yaşammı dedi  :)
Abi buyur gel ateşte yemek hazır.
Otobüs olarak Mercedes'ten şaşma,Man S 2000 ler defiransiyel ötmesiyle ve rampada bayılmasıyla meşhurdur,403 lerin parçasını her yerde bulursun ve daha konforludur,bide aklıma gelmişken Man lar iyi körük patlatır,bende günü gelince bu kapitalist sistemden kurtulup köyde sakin yaşam sürmek istiyorum aslında şuanda imkanım var ama bazı pürüzleri gidermem lazım,sessiz sakin mis gibi kokan hava insanı sabahları dürtüyor kalk yeter yattığın dercesine,ama senin düşünce de güzel otobüs karavanlar çok kullanışlı ısınma konusu vebesto yerine LPG'li kombi olabilir,hem ortamı ısıtır hemde su ısıtır,tavana teras yapabilirsin bağaj kısmına atık ve temiz su tankları vs yapılır, YouTube de rotasız baran var schoolbas benzinli ile geziyor güzel proje yapmış.

Rotasız baran,hello people ve daha bir çok kişiyi takip ediyorum.Türkiye de school bus yok olanlarda oldukça cıvıtmış. Adam köfte aracı olarak kullandığı araba 349 bin yazmış. Takip ettiğim yabancı dostlarım da var. Bakalım şu ara otobüs arayışındayım. Bulduklarım temizler çok para istiyor uygun onlanlar motor yemiş. Arayışa devam. Cevrenizde olursa haberim olsun. Bu arada mayısta hatay planım var. Kesinleşsin sana özelden yazarım. Kahve sözün vardı

Mesaj Birleştirildi: Nisan 24, 2021, 18:49:49
Merhaba, benim de çok istediğim ama bir türlü faaliyete geçme cesaretini bulamadığım konudur. Umarım gönlünüze göre bir projeyi gerçekleştirirsiniz.
İrtibatta kalalım Özgür. Ben başlayınca buradan foto paylaşırım. Youtube kanalım var ama henüz bu konuda paylaşımlarım yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1348 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 24, 2021, 22:33:11 »
Man otobüslerden uzak durmakta fayda var,yıllar önce 302-0403 lere karşı rakip olarak çıktı,şehirler arası yolcu firmaları aldılar parça vs sorunu çıktı,körükleri patladı,yürütemediler,bir ara Hollanda'dan van hool diye otobüslerde ,ithal edildi,parça yüzünden yattı.Bosfor turizmin getirdiği bir otobüs markası vardı,çok rahat ve güzeldi ancak o da yedek parça fiyatları ve zorluğu yüzünden şirket iflas etti, Daha eskilerde magiruslar vardı hatay jet turizm kullanırdı,miadları doldu,sonuçta Mercedes marka en ideal olanıdır,yeni yaşam tarzını eşiniz de istiyorsa neden olmasın?tüm dünyada şu pandemi yüzünden insanlar artık bu yola akın etmiş durumdalar,şimdiden hayırlı olsun.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 24, 2021, 22:42:07 »
Belirli yaşa gelmiş herkesin düşündüğü konu, ya karavan alıp doğa ile içiçe yaşayım, ya da bahçeli bir köy evi alayım ve bahçe ile uğraşayım. İnsanı para kazanma hırsının yanında çocuklarının geleceği, hazır yaşam düzeninden kopamama gibi nedenlerle hayaller hep başka bahara erteleniyor.

Sizin de yaş 50 olduğuna göre emekli ve çalışma zorunluluğunuzun olmadığını ve maddi açıdan kaynağınızın olduğunu anlıyorum. Sonuçta otobüs de olsa bunun yakıtı, muayenesi, vergisi, bakımı olacak. Bakımlı otobüsler biraz pahalı olacaktır. Bunun birde iç dizaynını düşünürsek bir ev parası harcamak gerekecektir. Ayrıca sıkıldığınızda veya yorulduğunuzda ya da eş dost arkadaşlarınızla vakit geçirmek için bir de evinizin olması gerekiyor. Ayrıca şehir içlerine girememe veya park sorunlarını da düşünerek elektrikli bir motor da araçta bulundurmakta fayda var. Bunun yanında istediğiniz her yerde durup kamp kurmanıza bu aralar müsaade edilmiyor. Gelecekte nasıl olur bilmiyorum. Eğer içinize sinen bir otobüs bulur ve hayallerinizi gerçekleştirseniz sizi buradan iç çekerek takip edeceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Nisan 25, 2021, 09:54:58 »
Rotasız baran,hello people ve daha bir çok kişiyi takip ediyorum.Türkiye de school bus yok olanlarda oldukça cıvıtmış. Adam köfte aracı olarak kullandığı araba 349 bin yazmış. Takip ettiğim yabancı dostlarım da var. Bakalım şu ara otobüs arayışındayım. Bulduklarım temizler çok para istiyor uygun onlanlar motor yemiş. Arayışa devam. Cevrenizde olursa haberim olsun. Bu arada mayısta hatay planım var. Kesinleşsin sana özelden yazarım. Kahve sözün vardı

Mesaj Birleştirildi: Nisan 24, 2021, 18:49:49
İrtibatta kalalım Özgür. Ben başlayınca buradan foto paylaşırım. Youtube kanalım var ama henüz bu konuda paylaşımlarım yok.
Beklerim abi buyur gel bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır,abi school bas al demedim sadece örnek verdim zaten çok yakar baran en son km'de 2 TL yakıyor diyordu,en mantıklı merso otobos olur abi dün senin konuyu okurken odun ateşinde sarma pişiyordu dün yükleyemedim sorun çıktı bari bugün atayım tüm dostlar gelebilir.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 25, 2021, 11:08:40 »
Sorun şu ki,

Paramızın yettiği karavanın çok eksikleri var hatta kendisi bile çürük,

Her şeyiyle mükemmel 1+1 karavan ise iyi bir semtte 3+1 daire parasına.

Ülkemizde karavanlara elektrik, su, kanalizasyon desteği veren park yerleri yok dersek yalan olmaz,

Desteği veren yerlerin aylık kira tutarı da yine iyi bir daire kirasına yakın geliyor,

İçinde sürekli yaşanacak karavanın Kış aylarında uzun park ve alt yapıya bağlanacağı bir arsa almaya kalkarsan zaten astarı yüzünden pahalıya gelir. Diğer taraftan dünyanın en iyi karavanını da alsan sonuçta bir araç, 20 sene sonra dağılır para etmez ama aynı paraya bir daire yada arsa alsan 20 sene sonra bir şeyler yapar.

Sonuç: Sadece Yaz aylarında macera olsun, gezmeler biraz daha komplike ve ucuz olsun tarzında düşünülüyorsa, park yeri de müsaitse ve o kadar parayı yatırmaya değer diyorsanız, olabilir. Bu arada her yıl TÜV'e girme işide var.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 25, 2021, 13:13:44 »
Önce bir deneyin bence , sonra girişin bu işe. Kendi zorlukları çok bıktırıcı olabilir. Ben denemek için kendime ufak bir camper yaptım :
https://www.gezenbilir.com/konu/doblo-cargo-maxi-xl-icin-muhtemel-proje.122481/
Sıkıldıkça 1-2 haftalık geziler yapıyoruz eşimle, beğendiğimiz yer olursa araçta , olmazsa otelde kalıyoruz. Özgürlük güzel ama kalacak güvenli yer bulmak biraz sıkıntı , hele bir otobüs için sıkıntı çok daha büyük. Onun bakımı , kullanması ayrı bir dünya ve vergisi şusu busu evden pahalıya gelebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • 351 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Nisan 25, 2021, 15:40:43 »
Minimal yaşam deyince kullandığımız araçlar geliyor aklıma. Zengin değilim fakat bir tane 1974 model vw 2017 model vw aracım var. Bakıyorum da. 1974 model arkadan motorlu aracımda neler var.
4 teker, önde iki arkada tek paça koltuk. Emniyet kemerleri sonradan takılma, canı istediğinde çalışan bir radyo ve ısıtma var. Ama kim kimi ısıtıyor orası biraz muamma. Kalorifer dediğiniz şey eksoz sıcaklığının borularla içeriye üflenmemesinden ibaret. Araç ısınana kadar  işyerime varmış oluyorum. Yani ısıtma hak getire. Yazın mı ? Klima? o ne? yenir mi? Klima da nedir canavar gibi kelebek camlarım var. 45 derece açı ile açtın mı ohhhhh değmeyin keyfime. Yalnız büyük araç beni sollarken kara dumanı içeri doluyor ya işte buna artık katlanamıyorum. Ama olsun fren yapıyorum geçip gidiyor. Niye hızlanmıyoruma gelince: Size aracımdan biraz daha söz edeyim.
Aracım da önler disk arkalar kampana, pilot koltuklu, lüks yani :) motor mu ? Akıllara zarar tam 39 beygir. :rofl: Şu bizim Merzifon beygiri maşallah. Radar sorunum yok çünkü arabada ASG sistemi var ( Açılımı Anasını sevsen gitmez  :rofl:). Yakıtı 100 kmde  sanırım 10 yada 11 litre. Tuhaf şu ana kadar hiç ölçmek aklıma gelmedi. Benzin koydum ve keyfini sürdüm. Mesela en son İzmit'ten Bursa'ya eski yoldan gittim.
Evet dostlar bunları anlatırken elbette amaç arabamı övmek değil. Aslında mutlu olmak için öyle çok fazla şeye ihtiyaç olmadığını anlatmak istedim. Arabalar da insanlar gibi, ne kadar çok teknoloji o kadar problem riski. Ne kadar çok varlık o kadar fazla sorumluluk, o kadar fazla dert.
Teknoloji insan hayatını kolaylaştırır ama aynı zamanda tembelleştirir. Parasız olmaz ama aynı zamanda para insanı köleleştirir. Yaşamın olmazsa olmaz paradoksu yani....

Ne kadar basit yaşarsan o kadar basit sorunlarla boğuşursun.... Müfit can saçıntının başrol oynadığı "mandıra filozofu" filmini tavsiye ederim....
Sevgiyle....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 227 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Nisan 25, 2021, 15:55:30 »
Önce bir deneyin bence , sonra girişin bu işe. Kendi zorlukları çok bıktırıcı olabilir. Ben denemek için kendime ufak bir camper yaptım :
Sıkıldıkça 1-2 haftalık geziler yapıyoruz eşimle, beğendiğimiz yer olursa araçta , olmazsa otelde kalıyoruz. Özgürlük güzel ama kalacak güvenli yer bulmak biraz sıkıntı , hele bir otobüs için sıkıntı çok daha büyük. Onun bakımı , kullanması ayrı bir dünya ve vergisi şusu busu evden pahalıya gelebilir.
Çok güzel bir çalışma olmuş. Elinize sağlık.

Mesaj Birleştirildi: Nisan 25, 2021, 16:10:02
Minimal yaşam deyince kullandığımız araçlar geliyor aklıma. Zengin değilim fakat bir tane 1974 model vw 2017 model vw aracım var. Bakıyorum da. 1974 model arkadan motorlu aracımda neler var.
4 teker, önde iki arkada tek paça koltuk. Emniyet kemerleri sonradan takılma, canı istediğinde çalışan bir radyo ve ısıtma var. Ama kim kimi ısıtıyor orası biraz muamma. Kalorifer dediğiniz şey eksoz sıcaklığının borularla içeriye üflenmemesinden ibaret. Araç ısınana kadar  işyerime varmış oluyorum. Yani ısıtma hak getire. Yazın mı ? Klima? o ne? yenir mi? Klima da nedir canavar gibi kelebek camlarım var. 45 derece açı ile açtın mı ohhhhh değmeyin keyfime. Yalnız büyük araç beni sollarken kara dumanı içeri doluyor ya işte buna artık katlanamıyorum. Ama olsun fren yapıyorum geçip gidiyor. Niye hızlanmıyoruma gelince: Size aracımdan biraz daha söz edeyim.
Aracım da önler disk arkalar kampana, pilot koltuklu, lüks yani :) motor mu ? Akıllara zarar tam 39 beygir. :rofl: Şu bizim Merzifon beygiri maşallah. Radar sorunum yok çünkü arabada ASG sistemi var ( Açılımı Anasını sevsen gitmez  :rofl:). Yakıtı 100 kmde  sanırım 10 yada 11 litre. Tuhaf şu ana kadar hiç ölçmek aklıma gelmedi. Benzin koydum ve keyfini sürdüm. Mesela en son İzmit'ten Bursa'ya eski yoldan gittim.
Evet dostlar bunları anlatırken elbette amaç arabamı övmek değil. Aslında mutlu olmak için öyle çok fazla şeye ihtiyaç olmadığını anlatmak istedim. Arabalar da insanlar gibi, ne kadar çok teknoloji o kadar problem riski. Ne kadar çok varlık o kadar fazla sorumluluk, o kadar fazla dert.
Teknoloji insan hayatını kolaylaştırır ama aynı zamanda tembelleştirir. Parasız olmaz ama aynı zamanda para insanı köleleştirir. Yaşamın olmazsa olmaz paradoksu yani....

Ne kadar basit yaşarsan o kadar basit sorunlarla boğuşursun.... Müfit can saçıntının başrol oynadığı "mandıra filozofu" filmini tavsiye ederim....
Sevgiyle....
Mandıra filozofunda adamın sahip olduğu deniz kenarı bir arsa, bir inek, bir ev ve köyde anasının kaldığı ikinci bir evi vardı. Bunlar olursa insan kendi kendine yeter mi? Yeter tabi ki, ama telefon kullanmamalı, elektrik su zaten yok. Isınma sıcak yer olduğundan kışın fazla odun yakmaya gerek olmaz. Ancak sizin tosbağa'nın teknolojisi olmasa bile yakıt, vergi, sigorta, muayene ve bakım maliyetleri var. Trafikten çekmediğiniz müdderçe sabit masrafları bunlar. Bu masraflara filozof Mustafa'nın ineğinden sağılan süt ve tavukların yumurtası karşılamıyor maaleaef ki 😀

İşin şakası bir yana, eğer robinson gibi ıssız bir adaya düşmediysek hayatı en asgari de olsa idame ettirmek için biraz para gerekiyor. Belirli yaşın üstünde ki her insana sorun yüzde 70'i mandıra filozofu gibi yaşamayı hayal ettiğini söyler ama yüzde 5'i buna cesaret eder, yüzde 1'i bu yaşama devam eder. Benimde hayalimdir mandıra filozofu yaşamı ama teknolojiden kopabilir miyim bilmiyorum. Öyle bir yerde ev yapsam kesin radyo, televizyonum olurdu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • 351 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Nisan 25, 2021, 18:02:12 »
Dostlar zaten benim de aslında anlatmak istediğim sadece aradaki fark şu. Mesela ev sahibi değilsek kira ödüyoruz. Bunun yanında ısınma, elektrik ve su giderleri yanında site aidatları var. Ben şayet düşündüklerimi yapabilirsem. Örnek Kira yok, elektrik güneş enerjisi ile elde edilecek monokristal solar enerji. Su zaten ya doğal kaynak yada belediye musluklarından temiz su alırım. Yani bedava Bahar ve kısın tavana yapacağım bir su toplama haznesi ile yağmur suyu kullanmayı planlıyorum. Yağmur başladıktan  20dakika sonra su biriktirmeye geçebilirim. Depo 1000 litre düşünüyorum. Isınmaya her halükarda para vereceğiz. Soba ve lpg yada diesel yoluyla ısınma. Özellikle otobüs deyince akla yakıt masrafları geliyor ama şöyle düşünün. Aklıma izmir geldiği için izmir diyorum. Kaldığım yerde en az 15 -20 gün kalırım ki rota ve konaklama yerlerini planlarken buna dikkat edeceğim. Daha önce ödediğim kira, aidat ve bir sürü gider olmayacağı için yarım hatta çeyrek masrafla bile geçiniriz. Ev kirası ödemezseniz evden atılırsınız ama yakıt biterse para gelene kadar orada konaklarsınız O kadar.
Her yıl muayene var ama her yıl emlak vergisi de var.
Bu arada robinson yaşamı düşünmüyorum. Sadece göcebe yaşamayı düşünüyorum.
Emeklerinize sağlık güzel olmuş fakat bana hitap etmiyor. Sizinki daha çok hafta sonu kaçamakları için çok güzel olmuş.

Sorun şu ki,

Paramızın yettiği karavanın çok eksikleri var hatta kendisi bile çürük,

Her şeyiyle mükemmel 1+1 karavan ise iyi bir semtte 3+1 daire parasına.

Ülkemizde karavanlara elektrik, su, kanalizasyon desteği veren park yerleri yok dersek yalan olmaz,

Desteği veren yerlerin aylık kira tutarı da yine iyi bir daire kirasına yakın geliyor,

İçinde sürekli yaşanacak karavanın Kış aylarında uzun park ve alt yapıya bağlanacağı bir arsa almaya kalkarsan zaten astarı yüzünden pahalıya gelir. Diğer taraftan dünyanın en iyi karavanını da alsan sonuçta bir araç, 20 sene sonra dağılır para etmez ama aynı paraya bir daire yada arsa alsan 20 sene sonra bir şeyler yapar.

Sonuç: Sadece Yaz aylarında macera olsun, gezmeler biraz daha komplike ve ucuz olsun tarzında düşünülüyorsa, park yeri de müsaitse ve o kadar parayı yatırmaya değer diyorsanız, olabilir. Bu arada her yıl TÜV'e girme işide var.

Tekin hocam ben zaten sistemden kaçıyorum. Ne parkı... Mecbur kalırsam belki ama o kadar. Sizin söz etikleriniz entel karavancılar. Ben göcebe yaşamaktan söz ediyorum. Ben eğlence olsun diye değil cidden orada yaşamak düşüncesindeyim. İlk başta masraf elbette olacak ama bir de şöyle düşünelim en dandik ev 300 ile 400 bin arasında ben ise otobüs bedeli dahil en fazla 150 -200 bin ile bu işi çözmeyi düşünüyorum. Binek arabalar satılacak. Henüz tam karar vermedim ama otobüsün altına kiçik bir araç almayı düşünüyorum. Şehir içi ve civar gezileri için. Tüv var da emlak vergisi yokmu sanki.... daha sonra devam ederim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 227 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Nisan 25, 2021, 18:46:22 »
Dostlar zaten benim de aslında anlatmak istediğim sadece aradaki fark şu. Mesela ev sahibi değilsek kira ödüyoruz. Bunun yanında ısınma, elektrik ve su giderleri yanında site aidatları var. Ben şayet düşündüklerimi yapabilirsem. Örnek Kira yok, elektrik güneş enerjisi ile elde edilecek monokristal solar enerji. Su zaten ya doğal kaynak yada belediye musluklarından temiz su alırım. Yani bedava Bahar ve kısın tavana yapacağım bir su toplama haznesi ile yağmur suyu kullanmayı planlıyorum. Yağmur başladıktan  20dakika sonra su biriktirmeye geçebilirim. Depo 1000 litre düşünüyorum. Isınmaya her halükarda para vereceğiz. Soba ve lpg yada diesel yoluyla ısınma. Özellikle otobüs deyince akla yakıt masrafları geliyor ama şöyle düşünün. Aklıma izmir geldiği için izmir diyorum. Kaldığım yerde en az 15 -20 gün kalırım ki rota ve konaklama yerlerini planlarken buna dikkat edeceğim. Daha önce ödediğim kira, aidat ve bir sürü gider olmayacağı için yarım hatta çeyrek masrafla bile geçiniriz. Ev kirası ödemezseniz evden atılırsınız ama yakıt biterse para gelene kadar orada konaklarsınız O kadar.
Her yıl muayene var ama her yıl emlak vergisi de var.
Bu arada robinson yaşamı düşünmüyorum. Sadece göcebe yaşamayı düşünüyorum.
.....
Emeklerinize sağlık güzel olmuş fakat bana hitap etmiyor. Sizinki daha çok hafta sonu kaçamakları için çok güzel olmuş.
.....
Tekin hocam ben zaten sistemden kaçıyorum. Ne parkı... Mecbur kalırsam belki ama o kadar. Sizin söz etikleriniz entel karavancılar. Ben göcebe yaşamaktan söz ediyorum. Ben eğlence olsun diye değil cidden orada yaşamak düşüncesindeyim. İlk başta masraf elbette olacak ama bir de şöyle düşünelim en dandik ev 300 ile 400 bin arasında ben ise otobüs bedeli dahil en fazla 150 -200 bin ile bu işi çözmeyi düşünüyorum. Binek arabalar satılacak. Henüz tam karar vermedim ama otobüsün altına kiçik bir araç almayı düşünüyorum. Şehir içi ve civar gezileri için. Tüv var da emlak vergisi yokmu sanki.... daha sonra devam ederim...
Düşünce iyi olmasına iyi de, bazı sorunlar var.

1. Karavan sisteminde öyle uzun süre istediğiniz yerde konaklamaya izin verilmez. Bir gün kalsanız ikinci gün başınıza polis jandarma gelir ve buradan ayrılın kamp yerlerine gidin derler. Bu sorun sürekli olur, rahat bırakmazlar.

2. Kanuni olarak ikametgah bildirme zorunluluğunuz var. Bir yakınınızın adresini gösterebilirsiniz ama gelecekte icra korkusu ile bunu kabul edecek yakın bulmak lazım.

3. Otobüse verilecek parayı es geçtim, ancak;
- iç dizaynı için en az 40-50 bin tl harcayacaksınız.
- Yıllık en az 1500-2000tl vergi
- muayene için 600tl ortalama
- sigorta ki iş burada karışıyor, karavan sigortası için 5-6 bin tl'lerden bahsediliyor. Yok otobüs sigortası olacak karavan işletmeyeceğim derseniz bu durumda otobüsün sigortası ve ferdi koltuk sigortası devreye girecek.
- Karavan olarak işletmez iseniz bu durumda aracın bağlanma ve ceza ihtimali ile muayenede koltukları geri takmak icap edecek.
- aracın yıllık 10 bin km yaptığını düşünürsek 100km'de 10lt mazot yaksa ki daha fazla yakıyordur 6500tl yakıt masrafı var.
- aracın bakımı da var. yağı, suyu, bakımı, 1500tl'de ona yazalım.
- yazlık ve kışlık lastik zorunluluğu var. Lastiğin tanesine ortalama 2000tl desek 6×2000=12000tl lastik masrafı, lastiklerin patlamadığını ve 6 yıl kullandığımızı varsayarsak yıllık 2000tl masrafa dahil edelim.
- batarya güneş paneli bakım- kurulum maliyetleri olarak düşünsekte 4-5 yılda yenilemek gerekebilir.

Otobüs alım ve dizayn masrafları haricinde yıllık rutin işlemler için ortalama 17 bin tl masrafı var. Kirada otururken yıllık kira, elektrik-su-internet, yakıt, aidat masraflarınızı da yazıp ortalama değerlendirin bence.

Bu fiyata birde kamping kirasını eklemek lazım. Ya da bir arsa alıp oraya otobüsü sabitleyip sanki hobi bahçesi gibi kullanmak ve otobüsle gezeceğimiz zaman hobi bahçesinden çıkıp 3 5 gün gezip sonra geri bahçeye dönmek bir çözüm olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 141000
  • Model Yılı: '03
  • 111 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 25, 2021, 20:03:46 »
Benimde hayalim emekli olunca karavan la tüm ülkeyi gezmek. Otobüs fikri güzel ama evden daha masraflı olur gibi geliyor bana. Lastiği yağı muayenesi sigortası rutin bakımları geçin onun arızası öyle araba gibi basit ve ucuz olmaz. Nihayetinde sıfır km değil. Tayfun beyin projesi hem ilk hem işletim maliyeti olarak uygun bence. Ama tabi imkan ve istek meselesi. Mehmet Ali bey bence iyi araştırın derim. Çünkü; bunun geri dönüşü kolay olmaz. Okadar masraf tan sonra üzülmeyin derim. Hakkınızda hayırlısı olsun. Takipteyim.

Mesaj Birleştirildi: Nisan 25, 2021, 20:08:18
güzel proje olmuş Tayfun Bey güle güle kullanın. Benimde hayalim böyle birşey.karavan ruhsatı olmadan karavan gibi kullanmak. Size maliyeti kaç TL oldu özel değilse öğrenmek isterim.
sonuna kadar toyota...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • 351 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Nisan 25, 2021, 20:34:25 »
Enhan şayet bu proje biterse gıcıklığına ilk seni ziyaret edeceğim ve o karavanda sana öne yemek ısmarlayacağım (Eşim lisanslı profesyonel aşçı sen menü iste gerisi bende)  Sonra kahve içeriz :)
Gelelim güzel eleştiri ve uyarılarına. Öncelikle zahmet edip uzun uzun yazdığın için teşekkür ederm.
1- Otobüs % 90 Mercedes O403 olacak ama bu konuda sabit fikirli değilim. Midibüs dediğimiz iveco , isuzu filan da olabilir. Hatta MErcedes sprinter çift teker de olabilir.Ama kafamdaki proje 403
2- Kesinlikle karavan ruhsatlı olacak M1 Sınıfı yani. Ehliyetim yetiyor ama yine de eşimle birlikte D sınıfı ehliyet alacağız.
3- Karavan sigortası tüm araçlar için aynı. Karavandaki yolcu sayısı baz alınıyor. Ben 2+1 yapacağım. Sürücü artı iki kişi.

Konaklama konusu şöyle. Şehir içlerinden mümkün oldukça uzak kalmayı düşünüyorum. Küçük şehirlerde zaten sorun olmaz. Sahiller ve köyler tercihim olacak. Güvenlik kafama takılmıyor değil zira kitaplarda okuduğum Türk misafirperverlik filan hikaye. Köylerde kendini tanıtırsan sıkıntı olacağını sanmıyorum. Yapmış olduğum gezilerde gözlem şansım çok oldu. Mesela bir köye gittiğinizde kendinizi tanıtırsanız yani Selamün alekküm deyip kahveye oturur ve namaz saati ise namaza birlikte giderseniz size çok daha çabuk güven duyarlar. Elhamdülillah zaten 5 vakit olmasa da namaz kılan biriyim. Özümü yaşamış olacağım yani
4- Aklımda bazı sosyal projeler var. Mesela köy okullarına yardımda bulunmak. Kitap defter kampanyası yada kalem silgi filan ufak tefek yardımlar. Tabi devletin kesinlikle bundan haberi olacak. İzin gerekiyorsa izin alırım. Böylece hem isteklerim olur hem de çorbada tuzum olur. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda o dönem kadar dünyanın en iyi eğitim sistemini kurdu ama bazı vatan hainleri bunu yok ettiler. Konuyu burada kesiyorum çünkü bundan sonrası siyaset. İsteyen bana özelden yazıp bu konuyu tartışabilir. Köy enstitüleri sistemi şu anda dünyanın en iyi eğitim sistemi kabul edilen Fillandiya da kullanılmaktadır.
Köylü sizden karşılık beklemeden misafir eder. Jandarmaya haber vermek lazım ki ben zaten bunu düşündüğüm için jandarma ile de sorunum olmaz.

Aslında sizlerle burada sadece karavan değil ama minimalist yaşam tarzını da konuşmak isterim. İlkel yaşamak ile basit yaşamak çok farklı.

Aracın toplanması aşamasında iş düzgün yapılırsa ömrü uzun olur.
4-

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Nisan 25, 2021, 21:46:10 »

Mesaj Birleştirildi: Nisan 25, 2021, 20:08:18
güzel proje olmuş Tayfun Bey güle güle kullanın. Benimde hayalim böyle birşey.karavan ruhsatı olmadan karavan gibi kullanmak. Size maliyeti kaç TL oldu özel değilse öğrenmek isterim.
Fazla bir şey tutmadı , 10 - 15 arası aracın içi halledilir , benimki hem kendim yaptım hem marangoz arkadaşım var, herkes için öyle olmaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 141000
  • Model Yılı: '03
  • 111 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Nisan 25, 2021, 22:18:25 »
Fazla bir şey tutmadı , 10 - 15 arası aracın içi halledilir , benimki hem kendim yaptım hem marangoz arkadaşım var, herkes için öyle olmaz.
teşekkürler. Benim elim de yatkın zaten bende birçok şeyi kendim yapcam sizin gibi. Birkaç yılım var daha. Bir aklımda diyorki sat toyotayı şimdiden yap projeyi. Hem normal araç gibi kullan hemde tatillerde yavaştan başla gezmeye. Düşünmeye devam şimdilik..
sonuna kadar toyota...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 227 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Nisan 25, 2021, 22:52:02 »
Enhan şayet bu proje biterse gıcıklığına ilk seni ziyaret edeceğim ve o karavanda sana öne yemek ısmarlayacağım (Eşim lisanslı profesyonel aşçı sen menü iste gerisi bende)  Sonra kahve içeriz :)
Gelelim güzel eleştiri ve uyarılarına. Öncelikle zahmet edip uzun uzun yazdığın için teşekkür ederm.
1- Otobüs % 90 Mercedes O403 olacak ama bu konuda sabit fikirli değilim. Midibüs dediğimiz iveco , isuzu filan da olabilir. Hatta MErcedes sprinter çift teker de olabilir.Ama kafamdaki proje 403
2- Kesinlikle karavan ruhsatlı olacak M1 Sınıfı yani. Ehliyetim yetiyor ama yine de eşimle birlikte D sınıfı ehliyet alacağız.
3- Karavan sigortası tüm araçlar için aynı. Karavandaki yolcu sayısı baz alınıyor. Ben 2+1 yapacağım. Sürücü artı iki kişi.

Konaklama konusu şöyle. Şehir içlerinden mümkün oldukça uzak kalmayı düşünüyorum. Küçük şehirlerde zaten sorun olmaz. Sahiller ve köyler tercihim olacak. Güvenlik kafama takılmıyor değil zira kitaplarda okuduğum Türk misafirperverlik filan hikaye. Köylerde kendini tanıtırsan sıkıntı olacağını sanmıyorum. Yapmış olduğum gezilerde gözlem şansım çok oldu. Mesela bir köye gittiğinizde kendinizi tanıtırsanız yani Selamün alekküm deyip kahveye oturur ve namaz saati ise namaza birlikte giderseniz size çok daha çabuk güven duyarlar. Elhamdülillah zaten 5 vakit olmasa da namaz kılan biriyim. Özümü yaşamış olacağım yani
4- Aklımda bazı sosyal projeler var. Mesela köy okullarına yardımda bulunmak. Kitap defter kampanyası yada kalem silgi filan ufak tefek yardımlar. Tabi devletin kesinlikle bundan haberi olacak. İzin gerekiyorsa izin alırım. Böylece hem isteklerim olur hem de çorbada tuzum olur. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda o dönem kadar dünyanın en iyi eğitim sistemini kurdu ama bazı vatan hainleri bunu yok ettiler. Konuyu burada kesiyorum çünkü bundan sonrası siyaset. İsteyen bana özelden yazıp bu konuyu tartışabilir. Köy enstitüleri sistemi şu anda dünyanın en iyi eğitim sistemi kabul edilen Fillandiya da kullanılmaktadır.
Köylü sizden karşılık beklemeden misafir eder. Jandarmaya haber vermek lazım ki ben zaten bunu düşündüğüm için jandarma ile de sorunum olmaz.

Aslında sizlerle burada sadece karavan değil ama minimalist yaşam tarzını da konuşmak isterim. İlkel yaşamak ile basit yaşamak çok farklı.

Aracın toplanması aşamasında iş düzgün yapılırsa ömrü uzun olur.
4-
Nazik davetiniz için teşekkür ederim. Yemek sözünüzü yazdım kenara, proje sonrası daveti bekliyorum. İşin latifesi bir yana inşallah gönlünüzde ki gibi olur herşey. Otobüsden ziyade minibüs tarzı araçlar daha iyi olur kanımca. Maliyet de daha azalır.

Güvenlik konusu gerçekten ayrı bir sorun. Ya köylere yakın yerlere kamp kuracaksınız, ya da benzinlik veya karakol yakınlarına. Issız yerler her zaman riskli olacaktır.

Sürekli karavanda yaşamak şahsen gözümü korkutuyor. Ama bir ay veya ayda bir hafta iki hafta karavan, sonra ev şeklinde bir yaşam tarzı olabilir. Ya da mayıs ayı ile başlayıp eylüle kadar karavanda gezip sonrası eve gelip ev hayatı yaşamak daha makul geliyor. Ama burada sizin ev maliyetini kısma fikriniz bu sisteme uymuyor ve aynı anda iki maliyet çıkmış oluyor.

Eşimin de aklında var böyle bir proje; arabayı satalım karavan alalım canımız istediğinde istediğimiz yere gideriz diyor, ama hem o yaşam tarzına bu yaştan sonra alışmak hem de iyi sorun çıkarmayacak hazır minibüs tarzı karavanların çok pahalı olması gözümü korkutuyor. Birde yıllık sigortaları çok pahalıymış.

Bakalım gelecek ne gösterir ileride göreceğiz.

Eğer aklınız yatarsa ve paylaşımlarda bulunursanız hem projenin hazırlık aşamalarını hem de gezilerinizi ilgiyle takip edeceğim. Allah her şeyi gönlünüze göre versin inşallah.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Nisan 26, 2021, 03:30:24 »
Arkadaşlar gözünüzde bu kadar büyütmeyin öyle çok zor bir yaşam değil karavan hayatı,zaten bir kere alışınca mümkün değil bırakamazsınız kışın deniz kenarında yağmur ile uyanıp güne başlamak veya yazın orman içinde sabahın ilk ışıklarıyla kalkmak kadar müthiş bir duygu yok,kendim aktif olarak 25 yaşıma kadar semt pazarlarında tezgah kurdum çadır kurmayı profesyonel olarak yaparım yani göçebe hayatını bilirim çocukken yazları ve ara tatilde köyde keçi koyun otlatırdık öğlenleri dağda odun ateşinde çay içer yemek yerdik mükemmel bir tat vardı o zamanlarda @Mehmet Ali Yıldız (13227) abi sen en güzel işi yaparsın ama otobüs 0403 biraz yorucu olabilir onun yerine Ford transit çift teker Jumbo modelini tavsiye ederim,işini fazlasıyla görür, insanlar Doblo ile karavan hayatı yaşıyorlar eski küçücük minibüslerle geziyorlar,hatta hemşerimiz Arsuz'lu bir çift var insanlar evi unutmuşlar küçücük arabanın içinde mutlu bir hayat sürüyorlar,
İçerik üreticisi mücbir seyyah kanal isimli Sıla yakamoz ise Düldül dediği Mazda minibüsü ile Karadeniz'den sıfır sermaye ile yollara çıktı birsürü sıkıntılar yaşadı ama Türkiye'nin çok yerini gezdi hatta arabaya motor rektefiye yaptırdı,gerisini siz düşünün bizler teknoloji ve kapitalist yaşamın esiri olmuş durumdayız,yarınları düşünmekten yaşadığımız anın tadını unutmur olduk.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Nisan 26, 2021, 06:36:52 »
Dışardan çok güzel görünen bazı şeylerin içine girince tüm acı gerçeklikleriyle yaşanmak zorunda kalınıyor..

Buna güzel bir örnek hikaye olarak,

Kanada’ya yerleşen İzmirlinin günlüğü

Sevgili Günlük,

12 Ağustos
Kanada’daki yeni evime taşındım, çok heyecanlıyım. Burası çok güzel. Dağların manzarası muhteşem. Onların karlarla kaplı halini görebilmek için sabrımı zorluyorum.

14 Ekim
Kanada dünyanın en güzel yeri. Yapraklar kırmızı ve turuncunun tonlarına dönmeye başladı. Bir atla kır gezintisi yaptım ve bir kaç geyik gördüm. Çok güzeldiler. Muhtemelen yeryüzündeki en harika hayvanlar. Burası cennet olmalı. Burayı çok seviyorum.

11 Kasım
Geyik avlama sezonu kısa bir süre sonra başlıyor. Böyle harika hayvanları öldürmeyi nasıl olur da isterler anlamıyorum. Umarım yakında kar yağışı başlar. Burayı seviyorum.

2 Aralık
Dün gece kar yağdı. Her yerin beyaz bir örtü ile kaplanışını seyretmek için gece kalktım. Tıpkı  kartpostal gibi. Dışarı çıktık,  merdivenlerdeki ve garajın önündeki karları kürekle temizledik. Kartopu oynadık(ben kazandım). Belediyenin Kar küreme makinesi gelince, garajın önündeki karları tekrar temizlemek zorunda kaldık. Harika bir yer. Kanada’yı seviyorum.

12 Aralık
Dün gece biraz daha kar yağdı. Kar temizleme makinesi ile garajın önündeki karları tekrar temizledik. Burayı seviyorum.

19 Aralık
Dün gece biraz daha kar yağdı. İşe gitmek için garajdan çıkamadım. Burası çok güzel bir yer fakat kürekle kar temizlemekten yoruldum. Kar temizleme makinesine lânet olsun!

22 Aralık
Bu beyaz … dün gece biraz daha yağdı. Kürekle kar atmaktan ellerim su topladı ve belim ağrımaya başladı. Kar temizleme makinesinin ben garajın önünü kürekle temizleyene kadar yolun köşesinde gizlendiğini düşünüyorum.

25 Aralık
S...n yılbaşısı. Yine yağdı. Eğer kar temizleme makinesini kullanan adamı bir elime geçirirsem yemin ederim geberteceğim. Yollardaki lanet buzları eritmek için neden daha fazla tuz kullanmadığını anlamıyorum.

27 Aralık
Allah‘ın belâsı dün gece yine yağdı. Kar temizleme makinesinin en son gelişinden beri üç gündür karları kürekle atamadığım için eve hapsoldum. Hiç bir yere gidemiyorum. Hava durumunu sunan spiker bu gece 25 santim daha yağacağını söyledi. 25 cm karın kaç kürek edeceğini biliyor musun?

28 Aralık
Kuş beyinli spiker yanılmış. 83 cm daha yağdı. Bu gidişle karlar yazdan önce erimez. Kar temizleme aracı kara saplandı ve hıyar oğlu hıyar sürücü benden küreğimi ödünç istedi. Karları temizlerken tam altı kürek kırdığımı ve sonuncusunu da onun kalın kafasında kırmaktan zevk duyacağımı söyledim.

4 Ocak
Nihâyet evden çıkabildim. Markete gittim ve yiyecek aldım. Dönüşte lanet geyiğin biri arabamın önüne atladı. Arabamda yaklaşık 3000 dolarlık hasar var. Bu hayvanların hepsini gebertmek lazım. Lânet yaratıklar her yerde varlar. Umarım avcılar hepsinin kökünü kurutur.

3 Mayıs
Arabayı şehirde bir tamirciye götürdüm. Yollara dökülen baş belâsı tuzlar yüzünden arabamın kaportası çürümüş.

10 Mayıs
Türkiye’ye kesin dönüş yaptım ve İzmir’e bir daha ayrılmamak üzere yerleştim.  Başlarım Kanada’ya da, kara da, geyiklere de …
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)