0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Biri doğal yaşammı dedi Abi buyur gel ateşte yemek hazır.Otobüs olarak Mercedes'ten şaşma,Man S 2000 ler defiransiyel ötmesiyle ve rampada bayılmasıyla meşhurdur,403 lerin parçasını her yerde bulursun ve daha konforludur,bide aklıma gelmişken Man lar iyi körük patlatır,bende günü gelince bu kapitalist sistemden kurtulup köyde sakin yaşam sürmek istiyorum aslında şuanda imkanım var ama bazı pürüzleri gidermem lazım,sessiz sakin mis gibi kokan hava insanı sabahları dürtüyor kalk yeter yattığın dercesine,ama senin düşünce de güzel otobüs karavanlar çok kullanışlı ısınma konusu vebesto yerine LPG'li kombi olabilir,hem ortamı ısıtır hemde su ısıtır,tavana teras yapabilirsin bağaj kısmına atık ve temiz su tankları vs yapılır, YouTube de rotasız baran var schoolbas benzinli ile geziyor güzel proje yapmış.
Merhaba, benim de çok istediğim ama bir türlü faaliyete geçme cesaretini bulamadığım konudur. Umarım gönlünüze göre bir projeyi gerçekleştirirsiniz.
Rotasız baran,hello people ve daha bir çok kişiyi takip ediyorum.Türkiye de school bus yok olanlarda oldukça cıvıtmış. Adam köfte aracı olarak kullandığı araba 349 bin yazmış. Takip ettiğim yabancı dostlarım da var. Bakalım şu ara otobüs arayışındayım. Bulduklarım temizler çok para istiyor uygun onlanlar motor yemiş. Arayışa devam. Cevrenizde olursa haberim olsun. Bu arada mayısta hatay planım var. Kesinleşsin sana özelden yazarım. Kahve sözün vardı Mesaj Birleştirildi: Nisan 24, 2021, 18:49:49İrtibatta kalalım Özgür. Ben başlayınca buradan foto paylaşırım. Youtube kanalım var ama henüz bu konuda paylaşımlarım yok.
Önce bir deneyin bence , sonra girişin bu işe. Kendi zorlukları çok bıktırıcı olabilir. Ben denemek için kendime ufak bir camper yaptım :https://www.gezenbilir.com/konu/doblo-cargo-maxi-xl-icin-muhtemel-proje.122481/Sıkıldıkça 1-2 haftalık geziler yapıyoruz eşimle, beğendiğimiz yer olursa araçta , olmazsa otelde kalıyoruz. Özgürlük güzel ama kalacak güvenli yer bulmak biraz sıkıntı , hele bir otobüs için sıkıntı çok daha büyük. Onun bakımı , kullanması ayrı bir dünya ve vergisi şusu busu evden pahalıya gelebilir.
Minimal yaşam deyince kullandığımız araçlar geliyor aklıma. Zengin değilim fakat bir tane 1974 model vw 2017 model vw aracım var. Bakıyorum da. 1974 model arkadan motorlu aracımda neler var.4 teker, önde iki arkada tek paça koltuk. Emniyet kemerleri sonradan takılma, canı istediğinde çalışan bir radyo ve ısıtma var. Ama kim kimi ısıtıyor orası biraz muamma. Kalorifer dediğiniz şey eksoz sıcaklığının borularla içeriye üflenmemesinden ibaret. Araç ısınana kadar işyerime varmış oluyorum. Yani ısıtma hak getire. Yazın mı ? Klima? o ne? yenir mi? Klima da nedir canavar gibi kelebek camlarım var. 45 derece açı ile açtın mı ohhhhh değmeyin keyfime. Yalnız büyük araç beni sollarken kara dumanı içeri doluyor ya işte buna artık katlanamıyorum. Ama olsun fren yapıyorum geçip gidiyor. Niye hızlanmıyoruma gelince: Size aracımdan biraz daha söz edeyim.Aracım da önler disk arkalar kampana, pilot koltuklu, lüks yani motor mu ? Akıllara zarar tam 39 beygir. Şu bizim Merzifon beygiri maşallah. Radar sorunum yok çünkü arabada ASG sistemi var ( Açılımı Anasını sevsen gitmez ). Yakıtı 100 kmde sanırım 10 yada 11 litre. Tuhaf şu ana kadar hiç ölçmek aklıma gelmedi. Benzin koydum ve keyfini sürdüm. Mesela en son İzmit'ten Bursa'ya eski yoldan gittim. Evet dostlar bunları anlatırken elbette amaç arabamı övmek değil. Aslında mutlu olmak için öyle çok fazla şeye ihtiyaç olmadığını anlatmak istedim. Arabalar da insanlar gibi, ne kadar çok teknoloji o kadar problem riski. Ne kadar çok varlık o kadar fazla sorumluluk, o kadar fazla dert.Teknoloji insan hayatını kolaylaştırır ama aynı zamanda tembelleştirir. Parasız olmaz ama aynı zamanda para insanı köleleştirir. Yaşamın olmazsa olmaz paradoksu yani....Ne kadar basit yaşarsan o kadar basit sorunlarla boğuşursun.... Müfit can saçıntının başrol oynadığı "mandıra filozofu" filmini tavsiye ederim....Sevgiyle....
Sorun şu ki,Paramızın yettiği karavanın çok eksikleri var hatta kendisi bile çürük,Her şeyiyle mükemmel 1+1 karavan ise iyi bir semtte 3+1 daire parasına.Ülkemizde karavanlara elektrik, su, kanalizasyon desteği veren park yerleri yok dersek yalan olmaz,Desteği veren yerlerin aylık kira tutarı da yine iyi bir daire kirasına yakın geliyor,İçinde sürekli yaşanacak karavanın Kış aylarında uzun park ve alt yapıya bağlanacağı bir arsa almaya kalkarsan zaten astarı yüzünden pahalıya gelir. Diğer taraftan dünyanın en iyi karavanını da alsan sonuçta bir araç, 20 sene sonra dağılır para etmez ama aynı paraya bir daire yada arsa alsan 20 sene sonra bir şeyler yapar. Sonuç: Sadece Yaz aylarında macera olsun, gezmeler biraz daha komplike ve ucuz olsun tarzında düşünülüyorsa, park yeri de müsaitse ve o kadar parayı yatırmaya değer diyorsanız, olabilir. Bu arada her yıl TÜV'e girme işide var.
Dostlar zaten benim de aslında anlatmak istediğim sadece aradaki fark şu. Mesela ev sahibi değilsek kira ödüyoruz. Bunun yanında ısınma, elektrik ve su giderleri yanında site aidatları var. Ben şayet düşündüklerimi yapabilirsem. Örnek Kira yok, elektrik güneş enerjisi ile elde edilecek monokristal solar enerji. Su zaten ya doğal kaynak yada belediye musluklarından temiz su alırım. Yani bedava Bahar ve kısın tavana yapacağım bir su toplama haznesi ile yağmur suyu kullanmayı planlıyorum. Yağmur başladıktan 20dakika sonra su biriktirmeye geçebilirim. Depo 1000 litre düşünüyorum. Isınmaya her halükarda para vereceğiz. Soba ve lpg yada diesel yoluyla ısınma. Özellikle otobüs deyince akla yakıt masrafları geliyor ama şöyle düşünün. Aklıma izmir geldiği için izmir diyorum. Kaldığım yerde en az 15 -20 gün kalırım ki rota ve konaklama yerlerini planlarken buna dikkat edeceğim. Daha önce ödediğim kira, aidat ve bir sürü gider olmayacağı için yarım hatta çeyrek masrafla bile geçiniriz. Ev kirası ödemezseniz evden atılırsınız ama yakıt biterse para gelene kadar orada konaklarsınız O kadar. Her yıl muayene var ama her yıl emlak vergisi de var.Bu arada robinson yaşamı düşünmüyorum. Sadece göcebe yaşamayı düşünüyorum......Emeklerinize sağlık güzel olmuş fakat bana hitap etmiyor. Sizinki daha çok hafta sonu kaçamakları için çok güzel olmuş......Tekin hocam ben zaten sistemden kaçıyorum. Ne parkı... Mecbur kalırsam belki ama o kadar. Sizin söz etikleriniz entel karavancılar. Ben göcebe yaşamaktan söz ediyorum. Ben eğlence olsun diye değil cidden orada yaşamak düşüncesindeyim. İlk başta masraf elbette olacak ama bir de şöyle düşünelim en dandik ev 300 ile 400 bin arasında ben ise otobüs bedeli dahil en fazla 150 -200 bin ile bu işi çözmeyi düşünüyorum. Binek arabalar satılacak. Henüz tam karar vermedim ama otobüsün altına kiçik bir araç almayı düşünüyorum. Şehir içi ve civar gezileri için. Tüv var da emlak vergisi yokmu sanki.... daha sonra devam ederim...
Mesaj Birleştirildi: Nisan 25, 2021, 20:08:18 güzel proje olmuş Tayfun Bey güle güle kullanın. Benimde hayalim böyle birşey.karavan ruhsatı olmadan karavan gibi kullanmak. Size maliyeti kaç TL oldu özel değilse öğrenmek isterim.
Fazla bir şey tutmadı , 10 - 15 arası aracın içi halledilir , benimki hem kendim yaptım hem marangoz arkadaşım var, herkes için öyle olmaz.
Enhan şayet bu proje biterse gıcıklığına ilk seni ziyaret edeceğim ve o karavanda sana öne yemek ısmarlayacağım (Eşim lisanslı profesyonel aşçı sen menü iste gerisi bende) Sonra kahve içeriz Gelelim güzel eleştiri ve uyarılarına. Öncelikle zahmet edip uzun uzun yazdığın için teşekkür ederm.1- Otobüs % 90 Mercedes O403 olacak ama bu konuda sabit fikirli değilim. Midibüs dediğimiz iveco , isuzu filan da olabilir. Hatta MErcedes sprinter çift teker de olabilir.Ama kafamdaki proje 403 2- Kesinlikle karavan ruhsatlı olacak M1 Sınıfı yani. Ehliyetim yetiyor ama yine de eşimle birlikte D sınıfı ehliyet alacağız.3- Karavan sigortası tüm araçlar için aynı. Karavandaki yolcu sayısı baz alınıyor. Ben 2+1 yapacağım. Sürücü artı iki kişi.Konaklama konusu şöyle. Şehir içlerinden mümkün oldukça uzak kalmayı düşünüyorum. Küçük şehirlerde zaten sorun olmaz. Sahiller ve köyler tercihim olacak. Güvenlik kafama takılmıyor değil zira kitaplarda okuduğum Türk misafirperverlik filan hikaye. Köylerde kendini tanıtırsan sıkıntı olacağını sanmıyorum. Yapmış olduğum gezilerde gözlem şansım çok oldu. Mesela bir köye gittiğinizde kendinizi tanıtırsanız yani Selamün alekküm deyip kahveye oturur ve namaz saati ise namaza birlikte giderseniz size çok daha çabuk güven duyarlar. Elhamdülillah zaten 5 vakit olmasa da namaz kılan biriyim. Özümü yaşamış olacağım yani4- Aklımda bazı sosyal projeler var. Mesela köy okullarına yardımda bulunmak. Kitap defter kampanyası yada kalem silgi filan ufak tefek yardımlar. Tabi devletin kesinlikle bundan haberi olacak. İzin gerekiyorsa izin alırım. Böylece hem isteklerim olur hem de çorbada tuzum olur. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda o dönem kadar dünyanın en iyi eğitim sistemini kurdu ama bazı vatan hainleri bunu yok ettiler. Konuyu burada kesiyorum çünkü bundan sonrası siyaset. İsteyen bana özelden yazıp bu konuyu tartışabilir. Köy enstitüleri sistemi şu anda dünyanın en iyi eğitim sistemi kabul edilen Fillandiya da kullanılmaktadır.Köylü sizden karşılık beklemeden misafir eder. Jandarmaya haber vermek lazım ki ben zaten bunu düşündüğüm için jandarma ile de sorunum olmaz.Aslında sizlerle burada sadece karavan değil ama minimalist yaşam tarzını da konuşmak isterim. İlkel yaşamak ile basit yaşamak çok farklı. Aracın toplanması aşamasında iş düzgün yapılırsa ömrü uzun olur. 4-