Gönderen Konu: Yerli Otomobilden 'Gayrı Resmi' Bilgiler: 'Baz Fiyatı 25 Bin Dolar Olacak'  (Okunma sayısı 3623 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
https://onedio.com/haber/yerli-otomobilden-gayri-resmi-bilgiler-baz-fiyati-25-bin-dolar-olacak-913606

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, bugünkü "Yerli otomobil yerlileşmeye çalışıyor" başlıklı köşe yazısında TOGG ile ilgili edindiği bazı "gayrı resmi" bilgileri paylaştı. 3 yıl sonra üretim bandından çıkması planlanan aracın tanıtımda gösterilen otomobilden farklı olabileceğini belirten Altaylı, aracın motoru ve bataryası ile ilgili yerlileşme planları olduğunu aktardı. Fiyat konusunda da bilgi veren Altaylı, "Baz fiyatın 25 bin dolar karşılığı bir seviyede olması beklenebilir. 30-35 bin dolar karşılığında ise iyi bir TOGG’a sahip olabilirsiniz." dedi. 25 bin dolar bugünkü kurla 180 bin TL'den fazla bir tutara denk geliyor.
Verdiği bilgilerin "gayrı resmi" bilgiler olduğunu ve gazetecilik faaliyeti sonucunda elde ettiğini belirten Altaylı, yazısına projeye dahil olan üç Türk start up’ı, CyVision, Home-iX ve Büyütech hakkında bilgiler vererek başladı.

Altaylı, bu firmaların kuruluşlarına ve faaliyetlerine ilişkin verdiği detayların ardından şunları yazdı:

"Yerli otomobilin markasının TOGG olacağını öğrenmiştim ama ben bunu yazamadan bu yönde bir açıklama yapıldı zaten. Evet, marka TOGG olacak. Birkaç kamuoyu yoklaması yapılmış. Markanın bilinirlik düzeyi yüzde 70’e yakın çıkmış. Beğenilme oranı da yüzde 50’nin üzerinde bulunmuş. Buna yerli ve yabancı tüm tedarikçilerin, tüm yazışmalarda TOGG adını kullanması da ekstra bir motivasyon sağlayınca TOGG markası üzerinden devam kararı alınmış."
"Yıl sonuna kadar 100 mühendis daha katılacak"
"Önceki hafta TOGG’un Alman mühendislik firması EDAG ile anlaşmasını eleştirmiştim.
“Koç grubunda, hem hafif hem ağır ticari araç bölümünde muazzam mühendislik işleri yapılıyor, araç geliştiriliyor. Bu bilgi birikimi varken niye EDAG? Buradaki mühendisleri niye almıyorsunuz” demiştim.
Almışlar. Şu anda önemli bir bölümü Türkiye’de otomotiv konusunda faaliyet gösteren şirketlerden gelen 175 mühendis TOGG bünyesinde çalışıyor. Yıl sonuna kadar ekibe 100 mühendis daha katılacak diye öğrendim."

"Yerlilik oranı %68'e çıkacak"
"TOGG’un yerlilik oranı daha önce yüzde 51 olarak açıklanmıştı. Hedef bu idi. Ben de “Yahu şu anda bile yüzde 60’lara yakın yerlilik oranı var” demiştim. Bu oran revize edilmiş ve 3 yıl içinde yüzde 68’e çıkarılması planlanmış. Bu iyi bir oran diyebilirim.
Çünkü şu anda Türkiye’de üretilen otomobillerde en yüksek yerlilik oranı yüzde 66,3. Tedarikçi seçimlerinin de yüzde 93’ü tamamlanmış. Yani kimden ne alınacak, kime ne verilecek yüzde 93 oranında kesin. Bu tedarikçilerin yüzde 78’i yerli, yüzde 22’si uluslararası tedarikçiler. Ancak bunun parasal karşılığını öğrenemedim."

"Yerli batarya üretimine de başlanacak"

"CEO Gürcan Karakaş’a en sert eleştirim batarya mevzuunda olmuştu. Karakaş’ın bataryayı bir yerden alırız, onu sona bıraktık şeklindeki yaklaşımına “En önemli şey batarya. Batarya yoksa araç yok” demiştim.
Daha sonra bataryanın dışarıdan alınacağı ama batarya paketi ve batarya işletim sisteminin yerli olacağı açıklandı. Şimdi bir aşama daha ileri gidilmesi kararlaştırılmış. Öyle ki, üretime geçilmesine paralel olarak yerli batarya üretimine de başlanacakmış."

"Motor başlangıçta Bosch’tan alınacak"
"En büyük eleştirilerimden biri motorun Bosch’tan alınacak olmasıydı. Çünkü otomobile hareket kazandıracak olan bu motorun Türkiye’de üretilebileceğine inanıyordum.
Bu konuda motorun başlangıçta Bosch’tan alınacağının kesin olduğunu öğrendim. Ancak bunun nedeni tamamen adetsel. Üretimin başlaması ile beraber hedeflenen üretim adetlerine anında ulaşılması mümkün değil. Bu süreçte motoru yerli üretmek gereksiz bir maliyet artışı getireceği için “şimdilik” Bosch.
Ancak artan üretim adetleri ile birlikte motoru da yerli üretme niyeti varmış. Açıkçası emin olamadım."
"Üretim birkaç yüz binli adetlerle değil, binli adetlerle başlayacak"

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
25.000 * 8 = 200.000 tl. Şu an çıksa fiyatı. Bunun vergisi , pulu zartı zurtu ??

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Bu fiyata cikmasi imkansiz,
Belki KDV ve OTV haric fiyati olabilir.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
Bu fiyata cikmasi imkansiz,
Belki KDV ve OTV haric fiyati olabilir.

Aynı fikirdeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
Ortalama standart bir arabanın 250.000 tl anahtar teslimi olduğu bir yerde bugün ki rakamlarla togg 500.000.-tl ye kapının önüne gelir,daha aşağı rakamlar hayal ötesidir.Çünkü yerlilik oranı % 60-65 gibi olacakmış,zaten şu anda yerlilik oranı yerli montaj sanayimizde % 66 ları geçmiş durumda,lityum ham maddesi dünyada 4 ülkede var vs vs..
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
Yerli olduğu için vergi avantajı olursa fiyatı sanmıyorum ama o civarda olursa yok satar. En aşağı 600 700 bin TL civarından satışa çıkacaktır bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Bilgilendirme iyi olmuş.

Bazı farklı yaklaşımlar olmakla beraber ve karmaşa olmaması için şimdilik değinmediğimi belirterek, konuda bahsedilen "Yerlilik Oranı" kavramı açılırsa daha anlamlı olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
Yerlilik oranı olarak iki farklı kategoride değerlendirmek lazım.
1.  Hammadde ve imalat olarak yüzde yüz ülke içinde ki firmalar tarafından tasarım ve imalatının yapılması,
2. Hammadde olarak ithal edilen ürünün ülkemizde ki firmalar tarafından üretiminin yapılması,

Ben, Yerli otoda yerlilik oranı olarak bahsedilen konunun, hammadde menşeine bakılmaksızın tasarım ve imalatının ülkemizde ki firmalarca yapılması ve otomobil üreticisi firmalar tarafından bu ürünlerin talep edilmesi neticesinde üretilen otomobilin yerlilik oranının oluşturulması olarak anlıyorum.

Yerli otomobilde üretimde kullanılabilecek malzemeler,
- Kaporta için kullanılan demir/çelik/alüminyum sac, profil, civata, (Yerli/ithal hammadde - yerli üretim)
- Motor için kullanılan dökme çelik/alüminyum, (yerli/ithal hammadde-ithal/yerli üretim)
- Elektrik tesisatında kullanılan kablolar, (yerli hammadde-yerli üretim)
- Döşeme parçaları deri/kumaş/plastik (yerli/ithal hammadde- yerli üretim)
- Boya malzemeleri, (ithal hammadde- yerli üretim)
- Far/stop, (yerli/ithal hammadde-yerli üretim)
- gösterge/multimedia, (ithal üretim)
- Pil (ithal hammadde-ithal/yerli üretim)
- yazılım (yerli üretim)
- alt düzen (ithal/yerli hammadde- ithal/yerli üretim)
-Lastik - (ithal hammadde-yerli üretim)
- Cam (ihtal/yerli hammadde - yerli üretim)

Bu listeye göre ithal hammaddeleri baz alırsak yüzde 50-60'lar seviyesinde yerli üretim yapılabilecekken üretimi baz alırsak yüzde 80-85 civarı yerlilik oranını yakalamak mümkündür.

Ancak üretim maliyeti düşünülürse, motor üretmek için fabrika kurmak yerine hazır üretilmiş motoru, elektrik tesisatını, far stop grubunu, pili vb. ithal edersek o zaman yerlilik sadece markada kalır.

Yerli araçta ilk etapta elektrik motoru bosch'tan alınacakmış, ileride yerli üretim yapılacakmış. Yani yıllık 10 bin araç üretilecek diye elektrik motoru fabrikası kurmayacaklar ama alt yapısı olan firmalar üretim için teşvik edilebilir. Bugün ucuz diye, üretimi az diye yerli üretime yönelmezsek bu otomobilin sadece markası yerli olur. Bu durumda da ülkemizde fabrikası olan Fiat, Renault, Toyota, Hyundai markalardan farkı kalmaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Erhan bey tespitinizin her noktası fevkalade,zaten hammadde bütün dünya ülkelerinde %100 yerli değildir çünkü şuanda tüm dünyada çok fazla demir sıkıntısı var herkes bi yerlerden hurda veya ham demir almak için uğraşıyor ama tasarımını kendisi yapıyor,
Motor konusu belki göz ardı edilebilir ama sadece kısa süreliğine,bunlardan daha önemlisi bu aracın fiyatı ve piyasada tutunabilmesi,eğerki ülkedeki vatandaşın alım gücünü aşan rakkamlarda olursa işi zor diğer projeler gibi buda tarihin tozlu sayfalarında yerini alır.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 402 kere teşekkür edildi
TOGG'un resmi Twitter hesabından gelen açıklama ile bu iddiaların tamamı yalanlanmış durumda.

Paylaşılan tweet'te şu ifadeler bulunuyor: "Türkiye’nin Otomobili’nin fiyatlarını kim açıkladı bilmiyoruz ama biz açıklamadık. Üstelik 2022’den önce de açıklamamız mümkün değil. Lütfen bu türden haberlere itibar etmeyiniz. Heyecan yaratacak gelişmeler ve daha fazlası için bizi takip etmeye devam ediniz."
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 227 kere teşekkür etti
Habertürk Gazetesinden Fatih Altaylı, TOGG fabrikasına gitmiş ve 4 yazılık bir dizi hazırlamış. Araçla ilgili TOGG CEO'su tarafından verilen epey bilgi var. Ayrıca Fatih Altaylı'nın yorumları da var. Yazı uzun buradan hepsini paylaşmak uygun olmaz. Merak edenler okusun diye yazıların linkini paylaşıyorum.

TOGG Karargahı

Pili Yerli Motoru Mecburen Bosch

Sıra Geldi Fabrikaya

TOGG Konusunda Nihai Fikrim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
Niye dolar bazinda fiyat söylüyorlar ki, dolarla kimsenin isinin olmamasi lazim.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 227 kere teşekkür etti
Niye dolar bazinda fiyat söylüyorlar ki, dolarla kimsenin isinin olmamasi lazim.
Ülkemizde yaşayanlar dolarla maaş almıyor. Dolarla işimiz yok. 😉😀 ama ihraç yapacaz adamlar dolarla alacak. Onlara sıkıntı olmasın diye dolarla belirleniyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
Aslında dolar ile maaş alınmıyor ama kullandığımız akaryakıttan,doğalgazdan,hattan elektrik transferinden ve tüm ithal makine,ilaç,aşı vb tıbbi malzeme ve ürünler bile dolar üzerinden alınıyor,dolayısıyla sabah uyandığımızda dolara bakıp akşam yatarken euro ile uyumaya gitmemiz çok normal,yerlilik oranı iddia edildiği gibi % 51 ile başlayacak,ithal ikame bile dolarla olacağı için bu gün tl ile rakam verilse karşımıza yerli araç çıktığında o rakamlarla ilgisi olmayacak,tl rakamları ile bu gün kapının önüne gelse 500.000.-tl olur.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Yerli otomobil den yeni haberler geliyor,2022 de yollara çıkacak deniyor hadi hayırlısı bakalım.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
Yerli ve milli ama alamıyoruz işte. Ben 7 yıllık avukatım, 6 yıldır kendi ofisim var ama yerli ve milli araba alamıyorum. (Hoş daha yeni 0 araba alabildim, 0 borç ve 0 kredi ile çok şükür) Asgari ücreti geçtim, ortalama 5000 alan öğretmenler yemeden içmeden 4 yılda ancak alabilir o da eğer zamlanmazsa.

Yurt dışındaki araç fiyatlarını bilenler anlar zaten. Bu fiyata 5 yıllık ar-ge sonucu üretilen, trafiğe ilk kez çıkan araç mı alır insanlar yoksa aynı fiyata yıllardır üretim yapan markaları mı?

Katma değerli ürün üretmeye çalışıyor olmamız güzel, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Büyük bir övünç kaynağı bu, çok geç kalmış da olsak. Ama üretip satamamak, rekabet edememek başarısızlıktır. Serbest piyasa dediğimiz kahrolası sistem sonuç odaklıdır, gidiş yoluna puan vermez.

Sadece bana mı absürt geliyor Allah aşkına? Aşırı muhaliflikten yanlış hesaplamalar ve tespitler mi yapıyorum?

Bunları nicedir yazmak istiyorum. Rahatladım. Yazmasaydım delirebilirdim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 227 kere teşekkür etti
Yerli ve milli ama alamıyoruz işte. Ben 7 yıllık avukatım, 6 yıldır kendi ofisim var ama yerli ve milli araba alamıyorum. (Hoş daha yeni 0 araba alabildim, 0 borç ve 0 kredi ile çok şükür) Asgari ücreti geçtim, ortalama 5000 alan öğretmenler yemeden içmeden 4 yılda ancak alabilir o da eğer zamlanmazsa.

Yurt dışındaki araç fiyatlarını bilenler anlar zaten. Bu fiyata 5 yıllık ar-ge sonucu üretilen, trafiğe ilk kez çıkan araç mı alır insanlar yoksa aynı fiyata yıllardır üretim yapan markaları mı?

Katma değerli ürün üretmeye çalışıyor olmamız güzel, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Büyük bir övünç kaynağı bu, çok geç kalmış da olsak. Ama üretip satamamak, rekabet edememek başarısızlıktır. Serbest piyasa dediğimiz kahrolası sistem sonuç odaklıdır, gidiş yoluna puan vermez.

Sadece bana mı absürt geliyor Allah aşkına? Aşırı muhaliflikten yanlış hesaplamalar ve tespitler mi yapıyorum?

Bunları nicedir yazmak istiyorum. Rahatladım. Yazmasaydım delirebilirdim.
Eğer ki yerli bir marka yaratmak istiyorsak devletin üretimi sübvanse etmesi gerekiyor. Yani firma üretim yapacak ancak yapamadığı kârı veya zararını bir müddet devlet karşılayacak ve düşük fiyatlı piyasaya sürülen/ihraç edilen araçlarla marka algısı oluşturulup pazardan pay kapılacak. Sonrasında yavaş yavaş rakiplerinin fiyatları ile eşdeğer hale gelerek yerli firma devlet desteği almadan ayakta durur hale gelecek.

Burada önemli kriterlerden birisi de, devletin tüm araçlarını yerli marka araç ile değiştireceksin. Makam araçlarının alımında ithal markalar yerine yerli marka tercihi zorunlu hale getirilecek. Vatandaşın araç alımında ev kredileri gibi uzun vadeli kredi olanakları sunacaksın. Bakım, ötv, mtv gibi maliyetleri en alt seviyeye indireceksin. Otoparklarda park alanı ayırma, otoyollarda indirilmi fiyat ödeme gibi olanaklar sunacaksın ki diğer markalara göre biraz daha alım cazibesi olsun.

Hali hazırda ki suv veya sedan araçlarla aynı paraya piyasaya sürülecek olursa fazla bir satış rakamı yakalayamazlar. Bu nedenle uygun fiyat politikası ile üst seviye araçlar piysaya sürülmeli ki halkın dikkatini çeksin, ülkemizde trafikte bol bol görünsün. Sonuçta Kendi vatandaşının binmediği araca avrupalı neden binsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
Madem serbest piyasadayız, devlet hiç müdahale etmemeli bence. Tamam yapılan şey önemli ama özel bir oluşumun yatırımı için benim vergilerim kullanılsın istemem. Kara ortak değilsem neden yatırıma ve riske ortak olayım?

Devletin serbest piyasada rekabeti engelleyici bu hareketleri uluslararası yatırımları baltalar, yatırımcıları kaçırır. Sen en iyisini yap, en uygun fiyata sat insanlar, piyasa zaten alır ürününü. Devletin bir şey yapmasına gerek kalmaz. Ama zaten devlet alım garantisi veriyor, vergiden de muafız diyerek hareket edersen olmaz o iş.

Devlet dediğin ar-ge yi teşvik etmeli. Onu da para harcayarak değil, alacağı paradan keserek yapmalı. Bunun dışında özel sektöre karışıp rekabeti engelleyici müdahalelerde bulunmamalı. Rekabet demek düşük fiyat, yüksek kalite demek. Rekabet önemli, bozmamak lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 227 kere teşekkür etti
Madem serbest piyasadayız, devlet hiç müdahale etmemeli bence. Tamam yapılan şey önemli ama özel bir oluşumun yatırımı için benim vergilerim kullanılsın istemem. Kara ortak değilsem neden yatırıma ve riske ortak olayım?

Devletin serbest piyasada rekabeti engelleyici bu hareketleri uluslararası yatırımları baltalar, yatırımcıları kaçırır. Sen en iyisini yap, en uygun fiyata sat insanlar, piyasa zaten alır ürününü. Devletin bir şey yapmasına gerek kalmaz. Ama zaten devlet alım garantisi veriyor, vergiden de muafız diyerek hareket edersen olmaz o iş.

Devlet dediğin ar-ge yi teşvik etmeli. Onu da para harcayarak değil, alacağı paradan keserek yapmalı. Bunun dışında özel sektöre karışıp rekabeti engelleyici müdahalelerde bulunmamalı. Rekabet demek düşük fiyat, yüksek kalite demek. Rekabet önemli, bozmamak lazım.
Haklısınız piyasa serbest ama yerli oto projesinde ki beş babayiğit kendi isteği ile bu işe girişmedi. Siyasi erkin zorlaması ile bir işe girişti. Sıfırdan dünya yatırım yapıp arge yapıp devlet desteği almadan pazardan pay kapmak biraz zor olsa gerek. Bu arada otoyol ve köprülerin de kârı bana gelmiyor ama geçmeyen aracın parası cebimden çıkıyor. Beşler çetesinin tüm vergi afları da benim cebimden çıkıyor. Yerli aracın ilk maliyetleri de benim cebimden çıksın önemli değil. Kaldı ki zaten kamuda araç alımı oluyor ve dolarlarımız ithal araçlara gidiyor. En azından dolarlar cebimizde kalır ve yerli markamız tanınır olur. Uluslar arası yatırımcı ülkemizde fabrika kuracaksa ona her türlü imkan ve teşvik devlet tarafından verilmeli ancak ithal araç gelecek ve yerli üretimi baltalayacaksa ona da her türlü engel vergi çıkartılmalı.

Rekabet demek düşük fiyat demek doğrudur. Ancak yeni kurulan ve kuruluş maliyeti ile uğraşan bir firma ile 40-50 yıldır otomotiv sektöründe olan firmanın aynı oranda rekabet etmesini de düşünemezsiniz. Diyeceksiniz ki bir dünya küçük marka var ve satıyorlar. Doğru satıyorlar ancak arkalarında büyük otomotiv üreticileri var ve o markaların alt markası olarak çalışıyorlar. Onların teknolojilerini kullanıyorlar. Bemde diyorum ki madem siyasi erk yerli oto yoluna beş babayiğidi sürdü. Pazarda pay kapana kadar devlet destek olmalı. Kendi kendine ayakta durduğu vakit devlet desteği olmadan piyasada olmalı. Ya değilse fabrika kur, servisler aç, reklam yap. Geleceği bilinmeyen bir marka ile piyasada yıllardır olan araçlarla aynı parada araç satmaya çalış. Arkada desteğin yoksa çabuk batarsın. Belki batsın diyeceksiniz ama bence batmasın en azından ülkemiz bir marka daha kazansın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
Sanırım "yerli" lafı önemli. Bu araç yapılsa bile görünen o ki parasal değeri düşük olan parçalar harici tamamı dışardan gelerek yapılacak, bize pek bir faydası yok yani. Pilleri burada yapılacakmış, kim yapacak ? Yabancı şirket. Parayı gene o kazanacak yani. Bize tek faydası orada çalışacak işçiler iyicene maaş alacaklar o kadar. O maaşları da vergi teşvikiyle kat kat çıkartır o adam, gene zarar eden biz oluruz.
Bu arada bugünün piyasasında 250.000 tl'ye araba yok, bu araba en az 2 misline satılır benden söylemesi.