Gönderen Konu: Sekme sorunu  (Okunma sayısı 6643 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
Sekme sorunu
« : Haziran 06, 2020, 00:06:07 »
2015 corolla advance otomatik aracımda genellikle sıcak asfaltta kendini belli eden, 40 ile 60 km hızlarda aşağı yukarı dalgalanma ya da sekme sorunu yaşıyorum. Aracının 4 lastiğini lassa greenway ile değiştirdim. Ancak sorun devam ediyor. Rot balans ustası amortisör olabilir dedi. Ancak araçta böyle bir sorun görünmüyor. Sert amortisor ile ilgisi olabilir mi.

Toyota Club Türkiye

Sekme sorunu
« : Haziran 06, 2020, 00:06:07 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: Sekme sorunu
« Yanıtla #1 : Haziran 06, 2020, 01:43:56 »
Lastik havalarınız ne?
Bir de tüm ağırlığınızla köşelerden aracı sallamaya çalışın, ya da kasislerden yavaş geçerken hissetmeye çalışın. Yaylanma devam edecek mi?
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 47500
  • Model Yılı: '13
  • 29 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 06, 2020, 17:15:59 »
ben de hemen her hızda (yol kaymak gibi olsa bile )   önde bir sürekli sallantı ya da  dediğiniz gibi dalgalanma ama hızlı frekansta bir dalgalanma hissediyorum.  bakıma gidecem, bakalım ustalar ne diyecek.  Gerçi 20bin kmdir aldığımdan beri böyle.  corollayı böyle kabullenmeli mi yoksa amortisörlerde sorun mu var bilmiyorum.   lastik basınçları  33. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Haziran 06, 2020, 18:42:01 »
Lastik havaları 33. Amortisörler taş gibi. Arabayı bastırarak yaylandirmak bile zor oluyor. Sorunu çözen olur ve paylaşırsa sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 06, 2020, 19:20:21 »
Mutlu yöneticimiz öncelikli olası cevabı vermiş zaten.
Bu dalgalanma, bound-rebound ile mi ilgili? Yani yoldaki bir düşey bozukluğa (nivelman) aracınızın verdiği bir tepki mi, yoksa aerodinamik bir olay mı bunu ayırt etmek gerekir. Bu yüzden ilk soruma vereceğiniz cevaplar önemli.
Araç, yoldaki bir bozuklukta dikey hareket sonrası bunu mu sürdürüyor (sönümlenmesi uzun sürüyor)? Örneğin bazı köprülerde gözle direk görülemese bile bağlantı noktalarında yükselti farklılıkları vardır ve buralardan geçerken araçlar belli tepkiler verebilir. Hatırlayanlar olacaktır, bir zamanlar Boğazda köprüden geçen F1 aracı (sanırım D. Coulthard'dı) sekerek gidiyordu.
Bunu netleştirip, ona göre devam edilebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 29 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Haziran 06, 2020, 23:03:25 »
Kendi aracımdaki durum;  aracın önü 1 cmlik yükselti içerisinde in çık yapıyor gibi sürekli.  sallantı dalgalanma gibi.  Bazen sanki lastikte çivi kalmış da onun üstünde gidiyormuşum gibi hissettiriyor.  Rot balans gibi bir sıkıntısı yok.  Bu arada sorun hızdan bağımsız. 
Arkadaşımın 2016 dizel corollasına bindim, onda da aynı durum vardı ama sanki bir tık daha az gibiydi.  Kendisine söyledim,  sen de mi hissediyorsun dedi,  kendisi eşine ve arkadaşlarına inandıramamış , onlar yok birşey demiş. Arabaya binen çoğu kimse hissetmiyor bir ben hissediyorum zannediyordum dedi.
Yine başka bir 2015 corollaya bindim, onda da bir miktar vardı, sahibine söyledim, hissediyor musun sallantıyı dedim, abi yoldan kaynaklı normal dedi.
Sanırım biraz aracı yaşarak sürdüğümüz için mi oluyor bilmiyorum.  Ama önceki aracım 2005 model VW Bora idi,  7 sene  120bin km bindim,  bu şekilde bir durumla hiç karşılaşmadım.  Zamanla o sallantıyı unutuyorsun, takmıyorsun.  Ne zaman başka arabaya binip, sonra tekrar kendi aracıma binsem yine hissediyorum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Haziran 07, 2020, 10:52:39 »
Olay genellikle sıcak asfaltta hissediliyor. Diğer toyota larda durum aynı ise yapacak bir şey yok gibi...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 07, 2020, 12:45:45 »
Lassa lastikler ilk üretime başladığı tarihte bu tür sekmeler,zıplamalar oluyordu,o tarihte kullandığımız arabalarda anadol,r12,murat türü idi,şimdilerde hem lastiklerin,hem de arabaların kusursuz kalitede  ve bakımlı olduğu varsayıldığında geriye sadece yol kalitesi kalıyor.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 29 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Haziran 10, 2020, 00:33:51 »
Selam arkadaşlar,
Bugün aracı servise götürdüm. Ön düzen kontrolünde birşey çıkmadı.  Kendisinde de 2017 model corolla aracı olan bir usta ile  test sürüşüne çıktık. Kendisi kullandı aracı.   
Dediğim dalgalanmanın çok az olduğunu lastikten kaynaklandığını söyledi ama lastikleri değiştirmeye değecek bir sorun değil dedi.  Test sürüşü sonrası lastiklere dıştan baktık,  ilginç şekilde 4 lastik de zemine basan su kanallarının 1sinde tamamen çevreleyen çatlaklar vardı.  Usta da ilginç buldu.  Bu şekilde uzun yola çıkma dedi.
lastikleri 1 yıldır kullanıyorum. 2019 üretimi Nokian WetProof. Alırken epey araştırmıştım, testlerde epey iyi puana sahip, genel olarak memnuniyeti yüksek olan bir lastik aslında.

Birkaç lastikçi gezip fikir aldım. Lastiği internet üzerinden almıştım, direk erişmek kendilerine zor olsa da eriştim.  Arıza formu gönderecekler, doldurup gönderecem ve durumu değerlendirecekler. 

Bir nokian bayisi buldum, lsatikleri gösterdim, bayi sahibi büyük ihtimalle garantiden değiştirirler dedi.  Bu lastikten çok sattım, ilk defa gördüm bu şekilde dedi. Her markada her seride muhakkak çok küçük de olsa üretim hatası olur, o da sana denk gelmiş gibi dedi.  Yine aynı ustaya bu dalgalanma olayını söyledim,  lastik salınımından kaynaklı olduğunu söyledi. Belli bir oranda salınım yapması normal , fazlasını yapıyorsa üretim hatası vardır dedi.  Bu salınım olayını anlattı usta sağolsun, tam da benim yaşadığım sorunu anlattı. Amortisörlerden ziyade yoldaki o dalgalanma aslında lastiğin yukarı aşağı salınım yapması olayı.

Uzun yola da çıkacaktım, bakalım  ne yapacağım. Kısa sürede garantiden değişirlerse çok iyi olacak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 6000
  • Model Yılı: '19
  • 13 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Haziran 10, 2020, 09:24:28 »
SELAMLAR

sekme olayı bende de geçen sene yazın vardı araç 50 km den sonra sekmeye başlıyor, kışlıkları taktıgımda bır sorun yaşamadım sonra bu sene  yazlıga geçince tekrardan hıssetmeye başladım.
lastikten kaynaklı bir sorun var diye düşünüyorum araç 2019
Hybrid Corolla flame 2019

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Haziran 10, 2020, 10:27:36 »
Uzun yola bu lastiklerle çıkmayın,ısınınca yarık büyür ve gümleme yapabilir ,ana firmanın değiştirme eğilimi varsa nokian bayisini de devreye sokarak yine nokian lastik alabiliyorsanız alın bayi halledebiliyorsa ana firma ile halletsin,tüm lastiklerde aynı hata olduğuna göre o haftaki üretim hatalı çıkmış görünüyor,bu devirde bu teknoloji ile böyle bir hatanın kabul edilmesi zor.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #11 : Haziran 10, 2020, 12:34:50 »
Arkadaşlar lastik havası da aracın süspansiyon sisteminde etkilir. Aracın yaylanmasını sönümleme görevi de görür lastikler aynı zamanda. Lastik soğukken 32 basıp uzun yola çıkınca ısınan lastik basıncı 36 ya kadar çıkabilir. Lastik sert olunca bu zıplama sorununu yapabilir. Lastiğin ortasındaki kanalların çatlaması da yüksek basınç sebebiyle olabilir gibi duruyor. En azından uzun yola çıkacağınız zaman lastik basınçlarını bir de 30 a düşürüp deneyin aynı durum olacak mı.

Kış lastiklerinde bu durumun olmaması hava soğuk olması nedeniyle lastiklerin çok ısınmaması olabilir, ama yazın baya artıyor ve soğuk olarak bastığımız lastik basıncı gün içinde veya sürüş tarzına göre çok değişkenlik gösterebiliyor.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 6000
  • Model Yılı: '19
  • 13 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Haziran 10, 2020, 13:28:19 »
sıcaklıgında etkısı ıllakı vardır ancak bu sene mart ayında kıslıktan yazlıga geçer geçmez hemen etkısını gordum
daha evden cıkıp bıraz hızımı artırınca da yasıyorum
lastık km sıde az oldugu ıcın değiştirmedim boyle devam ediyorum
Hybrid Corolla flame 2019

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 29 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Haziran 10, 2020, 23:33:04 »
Arkadaşlar bugün lastiği aldığım firma arıza formu gönderdi.  Formu doldurup, resimler ile beraber  nokian lastiklerin Türkiye distributörü olan "Kormetal Sanayi ve Ticaret A.Ş." ye mail ile gönderdim. sonra orayı arayarak durumu görüştüm. Kendilerine arıza  formunu Finlandiya'ya merkeze iletiyorlarmış,  onlar değerlendirip her ay başında dönüş yapıyormuş.  Eğer üretim hatası ise genelde lastiğin kullanım miktarına göre kesintili para iadesi yapıyorlarmış.

Yola çıkacağım için yarın yeni lastik alacağım.  Tekrar Nokian almayacağım sanırım.  Michelin lastikleri bu sefer bir denemeyi düşünüyorum.  Yerli üretimi destekleyen biriyim ama corolla'nın yalıtımı malum, bir de yerli  üretim lastiklerin de çok sesli olması eklenirse uzun yolda daha da çekilmez olur.  Yine de lastik önerisi olan varsa değerlendiririm.

Çatlak resimlerini aşağıda paylaşıyorum.

Mesaj Birleştirildi: Haziran 10, 2020, 23:57:44
Uzun yola bu lastiklerle çıkmayın,ısınınca yarık büyür ve gümleme yapabilir ,ana firmanın değiştirme eğilimi varsa nokian bayisini de devreye sokarak yine nokian lastik alabiliyorsanız alın bayi halledebiliyorsa ana firma ile halletsin,tüm lastiklerde aynı hata olduğuna göre o haftaki üretim hatalı çıkmış görünüyor,bu devirde bu teknoloji ile böyle bir hatanın kabul edilmesi zor.

aynen dediğiniz gibi pek kabul edilebilir durum değil.  Hepsinde de içe bakan son kanalda çatlak var.  Bu da üretim hatası olduğunu açıkca gösteriyor.
Resimleri yukarıda ekledim.
Bayiler malesef hiçbir sorumluluk almıyor,  kaldı ki distribütör bile almıyor, Finlandiyaya  durumu iletiyor, onlar kabul ederse garanti kapsamına alıyorlarmış.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #14 : Haziran 11, 2020, 00:01:29 »
Arkadaşlar bugün lastiği aldığım firma arıza formu gönderdi.  Formu doldurup, resimler ile beraber  nokian lastiklerin Türkiye distributörü olan "Kormetal Sanayi ve Ticaret A.Ş." ye mail ile gönderdim. sonra orayı arayarak durumu görüştüm. Kendilerine arıza  formunu Finlandiya'ya merkeze iletiyorlarmış,  onlar değerlendirip her ay başında dönüş yapıyormuş.  Eğer üretim hatası ise genelde lastiğin kullanım miktarına göre kesintili para iadesi yapıyorlarmış.

Yola çıkacağım için yarın yeni lastik alacağım.  Tekrar Nokian almayacağım sanırım.  Michelin lastikleri bu sefer bir denemeyi düşünüyorum.  Yerli üretimi destekleyen biriyim ama corolla'nın yalıtımı malum, bir de yerli  üretim lastiklerin de çok sesli olması eklenirse uzun yolda daha da çekilmez olur.  Yine de lastik önerisi olan varsa değerlendiririm.

Çatlak resimlerini aşağıda paylaşıyorum.

Mesaj Birleştirildi: Haziran 10, 2020, 23:57:44
aynen dediğiniz gibi pek kabul edilebilir durum değil.  Hepsinde de içe bakan son kanalda çatlak var.  Bu da üretim hatası olduğunu açıkca gösteriyor.
Resimleri yukarıda ekledim.
Bayiler malesef hiçbir sorumluluk almıyor,  kaldı ki distribütör bile almıyor, Finlandiyaya  durumu iletiyor, onlar kabul ederse garanti kapsamına alıyorlarmış.

Nokianlar güzel lastik olsa da maalesef Finlandiya gibi soğuk memlekette tasarlanıp üretildikleri için midir bilinmez, yazlık lastiklerinde böyle çatlama sorunları olabiliyor. Mazdacı bir tanıdığım Nokian lastiklerini yeniletmişti, 1 sene kullanım sonucunda parça parça kopmalar meydana gelmiş ve 3 lastik değişimi kabul edilmişti diye hatırlıyorum. Müşteri memnuniyetine önem veriyorlar diye düşünüyorum hayırlısı olsun. En kötü 3-4 sene sonrası için yedek lastik olur ya da satarsınız 2. el sıfır diye.

Öte yandan Michelin Primacy 4 kullanıcısı olarak kesinlikle öneririm. Sessizlik, yol tutuş konusunda çok iyi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '18
  • 19 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Haziran 11, 2020, 20:55:14 »
Bu ay ben de wetproof almıştım. Bakalım ilerde aynı sorunla karşılaşacak mıyım göreceğiz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 29 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Haziran 12, 2020, 01:58:19 »
bugün michelin primacy 4  aldım taktırdım.
ilk izlenimlerim;
+nokian wetproof'a göre bu lastiklerin düşük hızda çukur tümsek sönümlemesi çok iyi.  vurma yapmıyor. güzel sönümlüyor. 
+yuvarlanma direnci sanki daha iyi gibi geldi.  yeni olduğundan belki, sürerken araç akıp gidiyor gibi bir his veriyor.  Bu rot balans etkisi de olabilir belki.  rot ayarı çok bozuk değildi, minik bir dokunuş yaptı usta.
-Ama sesi bir tık nokian'a göre fazla gibi geldi.  bilemedim aynıdır.  Etiket değerleri nokian ile aynı., yakıt C,  ıslak zemin A , ses 68 decibel ikisinde de.
-Site içerisinde döşeme taşlar var.  O taşlara girince ses duymazdım , taşlar arasındaki boşlukları hissetmezdim nokian ile.  Bu lastikler ile girince hissediliyor, ses geliyor. 

?Esas konuya dönecek olursak, sekme salınım dediğimiz hareket yine yapıyor gibi ama bir tık azalmış gibi.  Yarın uzun yola çıkacağım.  Daha net anlaşılır. 

Bu arada Nokian'ı çıkarınca baktı usta, eliyle biraz çekince yarık çok yüzeysel değildi malesef.  biraz derindi. Üretim hatası olduğu belli dedi usta.   Umarım garantiye girer, para iadesi yaparlar. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Haziran 15, 2020, 20:01:25 »
Lâstik değişimi sonrası sekme sorunu bazı yollarda yapmazken bazı yollarda devam etmekte. Sanırım yol kalitesi ile alakalı. Bir de toyotalarin sert süspansiyonu nedeniyle yoldaki en ufak eğimi hissettiriyor sanırım. İlk defa toyota kullandığım için garip geldi ama alışacağız sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Haziran 16, 2020, 16:58:56 »
Aracın aks mesafesinin de bu salınımda etkisi olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Haziran 16, 2020, 21:13:10 »
Hakan bey tavsiyeniz nedir? Sorunu nasıl çözebiliriz?