Gönderen Konu: II. El Oto Alırken Dikkat !  (Okunma sayısı 3446 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
II. El Oto Alırken Dikkat !
« : Nisan 08, 2009, 13:04:57 »
İkinci el araç alımında mağduriyetle karşılaşılmaması için kaporta, görünüm ve motorunun sesi gibi cezbedici unsurlardan ziyade ''çenç'' işlemi konusunda duyarlı olunması gerekiyor.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, ülkemizde birçok kişinin ikinci el otomobil satın alırken dış görünüşünü incelediğini, darbeli olup olmadığı sorduğunu ve motora bakmayı yeterli gördüğünü anımsattı.

TAMİRCİYE GÖSTERMEK YETMEZ

Satın alınacak aracın bir tamirciye gösterilmesinin doğru olmadığını belirten Aydın, bu durumun birçok detayın gözden kaçmasına yol açtığını bildirdi.

MOTOR VE ŞASE NUMARASI DEĞİŞTİRİLİYOR

Aydın, ÖTV indiriminin ardından ikinci el otomobil piyasasının hareketlendiğini, ancak buna paralel olarak da son zamanlarda motor ve şase numarası değiştirilerek ''çenç'' işlemi yapılmış ve kiralanan araçların oto pazarlarında satıldığı yönünde yaygın duyumlar aldıklarını ifade etti.

Bu otomobilleri alan kişilerin ise daha sonra mağdur durumda kalabildiklerini anlatan Aydın, şunları kaydetti:

BİLGİSAYAR ORTAMINDA TESTE TABİ TUTUN

''Bu nedenle araç satın alınırken kaporta, görünüm ve motorun sesinden ziyade bilgisayarlı ortamda test yaptırılmasına özen gösterilmeli. Otomobilin çalıntı olup olmadığı ve çenç işlemine tabi tutulup tutulmadığını anlamak için motor ve şase numaraları kontrol edilmeli. Bunun içinde araçlar satın alınmadan önce servis veya üniversitelerin laboratuvarlarında bilgisayar ortamında teste tabi tutulmalı.''

HER BİR YERİ AYRINTILARIYLA ORTAYA ÇIKIYOR

Aydın, bilgisayarlı ortamda yapılan testlerde otomobilin birçok cihaza bağlanarak detaylı bir şekilde kontrolden geçirildiğini de ifade ederek, ''Aracın, motor gücü, yıpranma payı ve aşınma durumu belirleniyor. Kaportanın değişen parçaları ve hangisinde boya olup olmadığı, kazaya karışıp karışmadığı kontrol edilip, benzin ve fren hidroliği, şase, amortisörler ve elektrik aksamı gibi bütün bölümler titiz bir şekilde inceleniyor'' dedi.

TEST YAKLAŞIK ÜÇ SAAT SÜRÜYOR

Aydın, bu testlerin aracın yaşına ve motor gücüne göre 150-200 TL arasında değişen fiyatlardan yapıldığını ve yaklaşık 3 saat sürdüğünü bildirdi.

Sorunsuz bir devir teslim için bu işlemlerin mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Aydın, mağdur durumda kalındığında hem paradan hem otomobilden olmanın yanı sıra ayrıca avukat tutulması ve adli sürecin yarattığı sıkıntıların da önüne geçilmiş olacağını belirtti.

Prof. Dr. Aydın, alınacak ikinci el otomobillerin sicil kaydının yanı sıra düşük kilometreli olmasının, dizel ise enjeksiyon ve pompanın sağlam olup olmadığının incelenmesinin, ayrıca kaportada çürüme boyada ise kabarma sorununun, düz yolda aracın sağa sola çekip çekmediğinin, fren balatalarının sağlam olup olmadığının önemli olduğuna dikkati çekti.

Tüm bunların ardından fiyatının da uygun olması durumunda aracın alınabileceğini anlatan Aydın, ''Aldıktan sonra da ilk olarak aracın bujileri ve yağının değiştirilmesi yararlı olacaktır'' uyarısında bulundu.

Alıntı : http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=187147

Toyota Club Türkiye

II. El Oto Alırken Dikkat !
« : Nisan 08, 2009, 13:04:57 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 42 kere teşekkür edildi
Ynt: II. El Oto Alırken Dikkat !
« Yanıtla #1 : Nisan 08, 2009, 13:45:34 »
Paylaşım için teşekkürler.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #2 : Nisan 08, 2009, 14:10:30 »
Çok önemli bir bilgilendirme de bulunulmuş, gerçekten ülkemizde araç alınırken dikkat edilen kriterler bunlar ama bitik motora yağ yakmaması için v.s. kalın yağ koyanlar İsmail Beyin aracının eski ve yeni halindeki gibi birkaç parça yüzeysel boya var diye cesaretle yalan söyleyenler... piyasada fazlasıyla mevcut, herzaman yetkili servisler de araç incelemesinde başarılı ya da dürüst olmuyorlar gördüğüm kadarıyla...
Çok dikkatli olmak lazım...
teşekkür Hamit bey ;)

Selam ve dua ile
Saygılar...
Sular yükselince balıklar karıncaları,
Sular çekilince de karıncalar balıkları yer,
Kimse bugünkü gücüne ve üstünlüğüne güvenmemelidir,
Kimin kimi yiyeceğini suyun akışı,
Suyun akışını da Mevla belirler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
« Yanıtla #3 : Nisan 08, 2009, 14:23:23 »
Ben teşekkür ederim Efe bey, ne kadar az zarar edersek o kadar çok kârımız olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 42 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 08, 2009, 14:51:34 »
Ali Koç arkadaşımız da, biraz önce aynı başlığı açmış. Hamit Bey daha önce açtığı için mükerrer olmaması açısında silinmiştir :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #5 : Nisan 08, 2009, 23:17:35 »
cok dogru zamanda yapilmis tespit.2 elde dikkatli olmak gerek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
2.El Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz (naçizane tecrübelerim)
« Yanıtla #6 : Aralık 17, 2013, 16:38:56 »
Bu sene araç konusunda hiç olmadığı kadar araç alım satım tecrübesi yaşadım. 5 uzun senelik vtec2 civic deneyimimden sonra bu yıl içerisinde avensis elegant extra ve jazz alım deneyimim oldu. Bunun yanı sıra yakın arkadaşımın aracını sattık ve ikinci el araç aldık. Aracı satarken problem yok. Anlama sonucunda para bir yana araba bir yana olursa sıkıntı çekmiyorsunuz. Al gülüm ver gülüm. Sakın ola alacak konusunda senet sepet işine girmeyiniz.

Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim Başlıklar Halinde Ele Alalım (kendi tecrübelerim)

1- Herkesin malumu fikir vermesi açısından plaka ve şasi numarasıyla Tramer sorgulamasını yaptırın. Sigortadan yapılmış işlemler istisnalar haricinde görünmektedir.

2- Meblağı yüksek bir araç alıyorsunuz muhakkak servis kayıtlarını inceleyiniz.

3- Yabancı olduğunuz şehirde aracı bir yere göstermekle yetinmeyin. Birkaç yere gösterin veya imzalı ekspertiz yaptırın. Özellikle boya makinesiyle araca baktırın.

4-Satın alacığınız aracın kronik bir sorunu olup olmadığını internet ortamında araştırın (misal dizel Corollalarının bir kısmının yağ yakması gibi)

5-Aracı muhakkak life kaldıdtırıp bakın. Altında ezik büzük ve motor kısmında yağ kaçağı var mı ? En basit benim araç gibi krank keçesinden kaçırıyorsa şanzıman inmeden keçe değişmiyor. Buda masraf haliyle. Ben altına bakmamıştım siz bakın.

6-Parayı noterde vermenizi tavsiye ederim. Ha ben internet bankacılğından gönderdim ama satın aldığım insanlar güvenilirdi ciddi mekan sahipleriydi. Bana öyle denk geldi. Yanıladabilirdim. Avensisimi de satarken bankacı arkadaş daha aracı satın almadın parayı yolladı. Bu güvene bağlı ama en garantisi para işini noterde halletmek.

7- Ruhsatla araç şase noyu muhakkak karşılaştırın.

8- Aracın kilometresi ile vites topuzu, direksiyon simidi yıpranma bakımından uyumlu dikkat edin.

9-Aracın değişeni varsa sadece o parçamı değişmiş yoksa misal sol ön çamurluk değişmiş ve lastik aksamında da değişenler varsa temkinli yaklaşın.

10- Ön şase yani direklere kendiniz göz atıp görebilirsiniz. Orijinal bağlantı macunlarını yine kendiniz görüp fikir edinebilirsiniz.

(şimdilik aklıma gelenler bunlar)

Maddeleri çoğaltabilir tecrübelerimizi paylaşabiliriz...
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Çok teşekkürler. Ek olarak :

Aracın boyasına bakıp en azından ön tespit yapabilirsiniz. İşte 2 parça arası ton farklılığı. Ondan sonra boya dalgalanması gibi.
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 1416 kere teşekkür etti
  • 901 kere teşekkür edildi
Bir eklemede benden sanırım servisler imzalı ekspertiz raporu vermiyorlar artık bir iki yerde servisten bizzat duymuştum.Arada kalma meselesi :)
Sadece V-POWER - Anti LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
Bir eklemede benden sanırım servisler imzalı ekspertiz raporu vermiyorlar artık bir iki yerde servisten bizzat duymuştum.Arada kalma meselesi :)

Evet bircogu vermiyor. verseler bile rakamlar fais seviyelerde oluyor.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 600000
  • Model Yılı: '04
  • 161 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
Ynt: 2.El Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz (naçizane tecrübelerim)
« Yanıtla #10 : Aralık 18, 2013, 00:25:36 »
birde ben ekliyeyim gözü kapalı gitmeyin araç almaya ben 97 xei aracımı satarken alan adam küllüğü açtı ışığı yanıyor mu diye. Ben ise hız göstergesi çalışmayan araç aldım kendimi kutlarım buradan gerçekten 
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Aralık 18, 2013, 08:53:27 »
birde ben ekliyeyim gözü kapalı gitmeyin araç almaya ben 97 xei aracımı satarken alan adam küllüğü açtı ışığı yanıyor mu diye. Ben ise hız göstergesi çalışmayan araç aldım kendimi kutlarım buradan gerçekten

Adam zannedersinki sıfır araba alıyor :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • kralına yol vermişim, soytarısıyla uğraşamam...
  • Kan Grubu: 0+
  • 13 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 18, 2013, 11:58:25 »
o adamı bilmiyorum gerçekten.........

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 600000
  • Model Yılı: '04
  • 161 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 18, 2013, 12:31:56 »

Adam zannedersinki sıfır araba alıyor :)
:) ama benim durum daha vahim onun için araca yaptığım masrafın haddi hesabı yok vur vur bitmiyor bir başlık altında hepsini toplayacam en kısa zamanda
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 19, 2013, 15:23:25 »
Kesinlikle Servise gitmeyecekseniz.

* Aracı sıkıştırın
* Koyun 20 tl otobana çıkın!!! Yol imkanı varsa KM kadranın 20 km kadar altı hızı vurmayı çalışın (200 ise 180 )
* Bolca gaza basın eksoz dan yağ damlalarına filan dikkat edin.
* MUTLAKA BASKI BALATA + DEBRİYAJ + AMATİSÖR + MOTOR numarası gibi şeylere bakılmalı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 127000
  • Model Yılı: '05
  • 31 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 19, 2013, 15:38:33 »
Arabayı 3. viteste kaldırmaya çalışın.

Bakımları özel serviste yapıldıysa uzak durun.

Karşı taraf doktordan,müdürden vs diyorsa çoook uzak durun. 3 araç baktık 3'ü de paradan taviz vermedikleri gibi üstelikte araşıtırınca minimum 7000 tl hasar çıkıyor kazalı :)

Birazcıkta şans.
Hayat bize hiç yeşil ışık yakmadı. Biz de kırmızıda hiç durmadık.
Benim yollarım patikadır, çamurdur, rampadır, pusludur.
Çıkarım senle her yola TOYOTA.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 102201
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 317 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 19, 2013, 16:11:29 »
Anlamsiz bi kac neden var hepimizin takintili oldugu.
90 model arabada degisen boya varmi diye sormak. yok ise daha kotu.
5 yasa kadar ince eleyip sik dokumak iyidir ama ufak tefek cizik var diye arabadan vaz gecmek anlamsiz.
Kaporta duzgun adam yagi hic degistirmemis rot rotil cortlamis.
Conta terlemis lastikler bitmis. . . .  bu mu daha iyi
arac bakimli camurluk islem gormus bu mu daha iyi
aracin sasesi duzgunse degisen ya da boyanan ya da islem goren yer cokta onemli olmamali
eskiden araclarin kafesi yoktu camurluk aracin parcasi idi artik araclar bi kafes uzerine insa ediliyorlar aracin kafesi saglamsa gerisi cokta muhim olmamali. bu demek degilki 4 kapi 4 camurluk kaput bagaj degismis bu araba alinir.. evet alinir ama ederinden alinir.
Hava yastigi kontrolude unutulmamali
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Güya kibar olabilmek icin Giresun u Kiresun yapanlar var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 10 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 19, 2013, 17:00:04 »
11. Hava yastıklarını kontrol edin.Genelde kazalı araçların hava yastıklarını söküyolar ve plastiği yapıştırıyorlar.Bazılarında direksiyonda çok dikkat ederseniz falçata ile çizilmiş gibi 20-30 cm. yarık vardır.Görmek zor olur bu araçlarda kazalıdır.
12.Vadeli satıyorsanız kesinlikle noterden satışa ek ücret ödeyerek rehin koydurun.Rehin kalkmadan araç satılamaz.Eğer paranızı alamassanız senetleri verip aracınızı geri alabilirsiniz.
13.Düşük model araç alacaksanız paspasları kaldırın güzelce bakın çürük varmı diye.Alttanda bakılabilir ama bazı araçlarda gözükmüyor.
14.Güvenmediğiniz kişilere noterde satışı verirken parayı alın öyle imza atın.O adam lavobaya kadar gidip geleyim der imzayı atarsın bedavaya araba onun olur.Dikkat edin.
15.Koltukları kontrol edin.Kılıflar varsa kılıfları sökün iyice kontrol edin.Çoğu sigara yanıkları vb. deformeleri kapatmak için kılıf takar.
16.Direksiyon soyulmuş-deforme olmuş, teypin üstündeki yazılar silinmiş, pedallar orjinalliğini kaybetmiş, Alttan veya konsol kutusundaki boşluklardan soketli kablo sarkması, koltuklar içine göcük, Kapılar aç kapat yapmaktan bozulmuş ise o arabadan uzak durun.Büyük ihtimal ticari çıkmasıdır.
17.Km si orjinal olmasına dikkat edin.Gösterge paneli elinizle sağa sola - yukarı aşşağı oynatmaya çalışın.Oynuyorsa sökülmüş ve büyük ihtimal KM geri alınmış demektir.Oynamıyorsa gözünüz ibrelerde ve rakamlarda olsun.Genelde KM yi geri çeken ustalar panelde deforme yaratır.En önemli husus bunları pek anlayamassanız panelin plastik camımda lekeler varmı ona bakın.İçerden parmak izi, bez lekesi olabilir.
18.Satışı almadan arabayı almayın.'Satışı bende değil başkasında şu an yurtdışında 3 ay sonra gelcek samimi arkadaşım bana acil para lazım ondan satıyorum yoksa satmam' gibisinden palavra yapıp 3000-5000 TL aşşağısına satan insanlardan kesinlikle uzak durun.

Galerici olarak sizlere tavsiyem bunlar.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
2008 Tata İndigo 1.4 TDI Marina SW
2004 Hyundai Starex
2001 Mazda E2200
2002 Kia Bango

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 19, 2013, 17:22:22 »
İlk başta adam niye satıyormuş onu anlamaya çalışın, satıcının yüz ifadelerini iyi inceleyin. Araçtan çok memnunum aslında, ev kredimi ödeyemiyorum,hanım kullanamıyor otomatik alacağım (manuel araçlar için) gibi açıklamalar çoğu zaman doğru değildir.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 10 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 19, 2013, 17:29:37 »
İlk başta adam niye satıyormuş onu anlamaya çalışın, satıcının yüz ifadelerini iyi inceleyin. Araçtan çok memnunum aslında, ev kredimi ödeyemiyorum,hanım kullanamıyor otomatik alacağım (manuel araçlar için) gibi açıklamalar çoğu zaman doğru değildir.

:D  :D Katılıyorum.Ehliyet verirken otomotik vitestemi sürmüş sanki :D Büyük geliyor eşim park edemiyor falan.Bunlar boş laflar park edemiyor diye araçmı değiştirilir.Oyuncakmı bu :D

Mesaj Birleştirildi: Aralık 19, 2013, 17:35:37
Ha birde unutmadan. Bayandan falan araba almıyacaksın.Küçümselemek gibi olmasında çoğu acemi resmen dağıtıyolar arabayı.Temizliğine önem vermiyolar.Düzgün olsun diyorsan 18-25 yaş arası arabaya tam heves etme yaşlarında olan bir erkekten alın.O her yerine dört dörtlük bakar.Herşeyini yapar.
2008 Tata İndigo 1.4 TDI Marina SW
2004 Hyundai Starex
2001 Mazda E2200
2002 Kia Bango