Arkadaşlar ben çocukluğumdan buyana fotoğrafcılıkla uğraşıyorum meslek olarakda uzun yıllar yaptım siyah-beyaz 6x6 filimli makinalardan leica'lara sonra AF otomatik makinalara ve en son günümüzdeki DSLR makinalara kadar bir çoğunu kullandım. (hayat hikayesi gibi oldu:)
Her makinanın kendine göre güzelliği özelliği vardır mesela ben hala eski model Nikon FM2 nin hayranıyım onun sesi hala kulaklarımdadır yandan çıkma adaptörlü Metz Flaş ve birde altına motor takarsın olurmu gülle gibi makina
of off neydi o eski günler, objetifin yarısını kapatır ağacın yanında bir kişiye 1kare çeker filmi ilerletmeden aynı kişiyi ağacın diğer tarafına geçirir ve dobbel fotoğraf çekeceğiz diye uğraşırdık. şimdi ise PSD kes copy-pas bitti.

Neden fotğrafcılar genelde Nikon der? şöyle açıklayayım (kendi düşüncem)
1- Nikonun en eski manuel objektifini bugün ki DSLR makinaya takıp manuel ayarlarla kullanabilirsiniz.
2- Bady olarak ve Perde olarak daha sağlam ve dayanıklı olması.
3- Tabiki vaçgeçilmez Lens kalitesi.
Makina ne kadar iyi olursa olsun lensiniz kalite olarak düşükse renk ve keskinlik olarak fotğrafada yansır.
Şöyle 1 örnek vereyim Yıl 1996 Alanyada bir tatil köyünde fotoğrafcılık yapıyordum Alanya da gün batımı harika olur ve bu gün batımında müşterilerimize sahilde güneş batarken fotoğraf çekerdik.
O zamanlar benim Nikon 90X bady Nikor 35/135 objektifim vardı yanımdaki arkadaşımda da aynı Nikon makina ama başka marka objektif vardı ve başka bir arkadaşımda Canon vardı ve hepimizde aynı değerlerde manuel çalışırdık o kısa 5 dakikada ve benim çektiğim fotoğraflarda güneş Canon a göre daha kırmızı çıkar diğer Nikonlu ama başka marka lensli arkadaşımın güneşide yumurta gibi yamuk çıkardı
Yani iş lensde biter

Gerçi günümüzde artık Photoshop var istediğimizi düzeltebiliyoruz

Ne kadar da kolaylıklar sağlasada ben eski film zamanındaki manuel ama heyecanlı fotoğrafcılığı özlüyorum