Gönderen Konu: Ae 101 98 corolla aks körük ve kafa sorunu..?  (Okunma sayısı 11953 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
Ae 101 98 corolla aks körük ve kafa sorunu..?
« : Mart 26, 2009, 23:52:31 »
merhaba toyota dostları...aracım 98 corolla xei..gecen aracı lifte kaldırdıklarında sol ön tekerin aks körüğünün yırtıldığını farkettim..cok önemsemedimm..usta yaptırsan iyi olur dedi..ama o an için yaptıramadım..yaklaşık 20 gün o şekilde kullandım aracı...bu aralar aynı tekerden dönüşlerde küt küt diye ses geldiğini fark ettim..tekrar ustaya götürdüm..o şekilde kullandıysan kafayı yemişsin dedi.:-) şaşırdım adama tuhaf tuhaf baktım ne diyo bu dercesine, adam anlamış olacakki açıklama yaptı ama bişi anlamadım..aks kafasıymıs.. bu nedir arkadaslarbilen varmı..?kafayı yemişssin dedi..bu kafa ne kadardır körükle birlikte bana maliyeti ne olur acaba..ciddi bi parcamı..?hemen yaptırayımmı ayın 15 ini bekleyelimmi..malum memuruz..bilen yada fikri olan arkadaslar görüşlerini yazarlarsa seviniğrim..tesekkurler, toyota dostları..
98 corolla xei special..(efsanee)

Toyota Club Türkiye

Ae 101 98 corolla aks körük ve kafa sorunu..?
« : Mart 26, 2009, 23:52:31 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '19
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Ae 101 98 corolla aks körük ve kafa sorunu..?
« Yanıtla #1 : Mart 27, 2009, 00:35:11 »
Öncelikle şunu belirteyim. Aks körüğünün yırtık olduğunu görüpde bilerek devam etmekle büyük hata yapmışsınız. Kafa gitti demek şu: Özel bilya ve mafsal yağı ile beslenip çalışan hareketli kafa hem yağsız kalmış hemde toz içeriye girerek bozuldu ihtimali yüksek. Dönüşlerde yüklenme daha fazla olduğundan, bozukluğunu sesden artık duyuyorsun. Yan sanayi aks körüğü 5 tl dir. İşçilik masrafı ile 100 tl yi geçmez sanırım. Fazlası var azı yoktur. Ama şimdi iki katından daha fazlaya patlar bu iş. Çok yazık olmuş. Arasıra arabanın altına eğilip bakmakda bile fayda var bu yüzden. Selamlar
Adnan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 27, 2009, 01:02:47 »
  Mehmet bey öncelikle geçmiş olsun.Sonra da D.Bakır'a ve Polis evine selamlar.Adnan beyinde dediği gibi körük yırtılınca içine toz ve pislik girince akis kafası zarar görmüş.Körüğün değişimi zahmetli ve masraflı bir iştir.Ayın 15'ine kadar yüksek hızlara çıkmadan kullanın aracınızı.Toyota'lar da akis kafası pek kırılmaz ama kul yapısıdır belli de olmaz.Ay başında bir çift akis başı ve körüklerini ve de ustanızın istediği parçaları alıp zaman geçirmeden yaptırın.Akis başında ve körüğünde kesinlikle ucuzuna kaçmayın.Size önerim körüğü servisten orjinal alın.Yan sanayi planlar çabuk deforme olurlar..Bizzat başıma geldi çünkü.Akisleri 1.ci olmasada ikinci kalite alabilirsiniz....
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Mart 27, 2009, 01:16:01 »
adnan bey ve özcan bey teşekkür ederim aydılattınız ama bu kafa dedikleri ne oluyor..körüğü anladım o değişecek ama o küt üt sesleri yapan kafa nasıl bişi..aks başı olarak mı geçiyor..tam olarak internetten bir fiyat araştırması yapayım öle yaptırayım..onun için o parça bilyemi aks başımı yoksa komple aks mı değişecek acaba...?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Mart 27, 2009, 01:46:24 »
 YAnlış hatırlamıyorsam fren diskinin hemen arkasında,disk ile körük arasında.Zaten körük disk tarafın da akis kafasını kapatıyor.Görebileceğiniz bir şey değildir.Akis komple sökülür ve tornacıya gider.Tornacı eskiyi söker,yenisini yerine takar.Akis tekrar yerine takılır.Ama işçilik ve parasal yönden biraz masraflı bir tamirattır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 27, 2009, 08:45:50 »
  Mehmet bey öncelikle geçmiş olsun.Sonra da D.Bakır'a ve Polis evine selamlar.Adnan beyinde dediği gibi körük yırtılınca içine toz ve pislik girince akis kafası zarar görmüş.Körüğün değişimi zahmetli ve masraflı bir iştir.Ayın 15'ine kadar yüksek hızlara çıkmadan kullanın aracınızı.Toyota'lar da akis kafası pek kırılmaz ama kul yapısıdır belli de olmaz.Ay başında bir çift akis başı ve körüklerini ve de ustanızın istediği parçaları alıp zaman geçirmeden yaptırın.Akis başında ve körüğünde kesinlikle ucuzuna kaçmayın.Size önerim körüğü servisten orjinal alın.Yan sanayi planlar çabuk deforme olurlar..Bizzat başıma geldi çünkü.Akisleri 1.ci olmasada ikinci kalite alabilirsiniz....
Aynen katılıyorum ve çok geçmiş olsun.
 Aks aksamları ve körüğünün kaliteli olanından alın (ucuzlarda vardır ama hem güvenlik için, hemde uzun dönem maliyeti için kaliteli çok daha ekonomiktir).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mart 27, 2009, 14:23:44 »
Hakan abi yan sanayi körükler o kadar kötü ki.Ben böyle birşey görmedim.3-5 bin km anca gidiyor.Söküp takması zaten zor bir işçilik ve sağlam bir maddiyata bağlı..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #7 : Mart 27, 2009, 19:53:42 »
Mehmet bey sorunuza en net cevabı ben vereyim.Çünkü aynı şeyi ben yaşadım ve bugün aks kafaları değiştirdim.200 lira.
Önce ufaktan tıkırtı sesi vardı.Her geçen gün artmaya başladı.Mecburen o şekilde kullanmak zorunda kaldım.Bugün baktık içindeki bilyeleri tutan aksam kırılmış...Hatta bir taraftaki öyle bir geçmişki içine çıkarmak için tornacıya götürdüler.

Anlayacağınız 200 lira verdim.Aks kafaları körükler dahil tanesi 55 lira.İşçilik 55 lira.Ve şanzıman yağımıdır nedir 40 lira...Toplam 200 liraya iki tarafıda değiştirdik.

Bana bir harf öğretenin , 40 (kırk) yıl kölesi olurum.  Hz. Ali

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Mart 27, 2009, 20:17:33 »
2002 yılında 240 TL'ye mal olmuştu bana

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #9 : Mart 27, 2009, 20:22:51 »
Ben ucuzamı yaptırdım o zaman.Ama siz muhtemelen yetkili serviste yaptırdınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mart 27, 2009, 20:41:49 »
Ben ucuzamı yaptırdım o zaman.Ama siz muhtemelen yetkili serviste yaptırdınız.
  Yetkili serviste o tarihte çifti körük dahil 550 TL'di.İki aks ve körüklerini 180 TL'ye,torna ve işçiliğede 60 TL ödedim.Aslında işçilik çok ucuza geldi.Renault yetkili servisinde yapıldı.Servis kayıtlarına giriş yapılınca usulen ödeme yaptım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Mart 27, 2009, 23:14:24 »
Benimki sanırım orjinal değil.!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Mart 27, 2009, 23:40:11 »
Mehmet bey sorunuza en net cevabı ben vereyim.Çünkü aynı şeyi ben yaşadım ve bugün aks kafaları değiştirdim.200 lira.
Önce ufaktan tıkırtı sesi vardı.Her geçen gün artmaya başladı.Mecburen o şekilde kullanmak zorunda kaldım.Bugün baktık içindeki bilyeleri tutan aksam kırılmış...Hatta bir taraftaki öyle bir geçmişki içine çıkarmak için tornacıya götürdüler.

Anlayacağınız 200 lira verdim.Aks kafaları körükler dahil tanesi 55 lira.İşçilik 55 lira.Ve şanzıman yağımıdır nedir 40 lira...Toplam 200 liraya iki tarafıda değiştirdik.

alper bey baya bi güncel cevabınız için tesekkurler açıkçası o kadar pahalı olacagı aklımdan geçmiyodu..ama arkadaşların da dediği gibi aks araçta önemli bir parça...orjinalini takmak lazım...körük zaten 10 ytl biseymiş..markasını falan sormadım orjinal olup olmadığını bilmiyorum..bu dudrumda aracı cok fazla kullanmadan yaptırmak...çünkü daha çok masraf açabilir anlaşılan..ses yeni gelmeye başladı...ben bunu samsun derindereye bi sorayım..yada sivas a...ama parçayı nasıl anlatacağım aks kafası ve körüğü mü geçiyo takım olarak mı ayrı ayrımı satılıyor bu parçalar...?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #13 : Mart 28, 2009, 01:46:08 »
Aks kafası değişecekse zaten körükler ile birlikte satılıyor kutusunda.Sadece körükse o ayrı satılıyor.
Anlatmanıza gerek yok zaten leb demeden leblebiyi anlayacaklardır.

Ayrıca akslar sökülmeden yani müdahale edilmeden aks kafalarının değişip değişmemesi gerektiğine karar vermek güç.Kısacası ne çıkarsa bahtınıza.

Aracın altına eğilip tekere gelen yere bakarsanız zaten sizde göreceksiniz o körük denen şeyi.Neyse...Geçmiş olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #14 : Mart 28, 2009, 09:14:45 »
Mehmet bey büyük geçmiş olsun peki arkadaşlar bu aksların km ömrü falan var mı? Bozuk olduğunu gözle kontrolle nasıl anlarız? Bunlar mı?

96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mart 28, 2009, 09:38:11 »
  Tamamen kullanıma, araç yüküne, yol durumuna ve düzen ayarlarına bağlı aks mekanik parçalarının ömrü. Tabi jantın ya da modifiye janta uygun düzen ayarlarının araca uygun olmaması da buna sebep olabilir.
 Değişik kalitelerde ürünü piyasadan bulabilirsin Mehmet ama körükler dahil sadece üzerinde ''made in Japon'' yazmasına bile güvenme. 10Tl lik körükler muhtemelen 2. sınıfdır. Ama daha kalitelisi de 12-14'ü geçmez diye düşünüyorum. Parçaları detaylı olarak bir sorayım, çeşitli kalitelerdekiler için.
 Ben aks körüğünde çatlamalar gördüğümde dahi değiştirtirdim. Bu arada o körüklerin kelepçelerinin tam oturduğundan ve yerinden çıkmadığından işçilik sonrası emin ol.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Mart 28, 2009, 10:09:02 »
  Bu arada o körüklerin kelepçelerinin tam oturduğundan ve yerinden çıkmadığından işçilik sonrası emin ol.

Hakan bundan nasıl emin olabiliriz.Ben anlamıyorum bu araba mekanizmasından.Adam şanzıman yağı diyor ben o ne diyorum.
Bu aksların takılışı nasıl acaba onuda görebilsek.Benimki tornacıdan geldikten sonra adam o uzun demiri aldı ve sanırım o aks denen şeyi bir takoz yardımı ile üzerine çakmaya başladı.Oturup oturmadığına baktı baktı kontrol etti , vurdu vurdu...Öyle işte :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #17 : Mart 28, 2009, 12:00:24 »
  Tamamen kullanıma, araç yüküne, yol durumuna ve düzen ayarlarına bağlı aks mekanik parçalarının ömrü. Tabi jantın ya da modifiye janta uygun düzen ayarlarının araca uygun olmaması da buna sebep olabilir.
 Değişik kalitelerde ürünü piyasadan bulabilirsin Mehmet ama körükler dahil sadece üzerinde ''made in Japon'' yazmasına bile güvenme. 10Tl lik körükler muhtemelen 2. sınıfdır. Ama daha kalitelisi de 12-14'ü geçmez diye düşünüyorum. Parçaları detaylı olarak bir sorayım, çeşitli kalitelerdekiler için.
 Ben aks körüğünde çatlamalar gördüğümde dahi değiştirtirdim. Bu arada o körüklerin kelepçelerinin tam oturduğundan ve yerinden çıkmadığından işçilik sonrası emin ol.
saolun Alper, ali ve hakan bey...ben sadece körük yırtıldını tespit ettiğimde 45-50 ytl ye yaparız demişşlerdi ama şimdi birde kafa olayı çıktı..maliyet artacak tabiki..ama bu kafa ve körüğün orjinalleri hangi marka oluyor...markasını bilen arkadaş varmı..?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #18 : Mart 28, 2009, 12:04:51 »
şimdi samsun derindereyi arayıp sordum tekine aks mili körüğü dahil 550-600 ytl dedi..bunlar aks ı komplemi degiştirecek anladım ya..?sanırım işcilikde hariç sadece parca fiyatı..!!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #19 : Mart 29, 2009, 00:10:38 »
Mehmet bey afedersiniz ama o fiyata bir oha demek isterdim o şahsiyete.Aman diyim.Bahsettiğiniz sorun muhtemelen benimki ile aynı.Benimde geçen ay 80 lira dediler öyle kullanmaya devam ettim.Ve sonunda olan oldu...Sizinkide sanırım aynı sorun.

Aslına bakarsanız benimkini sabotaj oalrak düşünüyorum.En son motoru bakıma soktuğum hafta başladı bu arıza.Körüklerin nasıl birşey olduğunu görüncede tezim kuvvetlendi.

Motoru bakıma bıraktığımda sanırım körüklere bir çizik attılar.Yani bıcakla falan.Zaten hemen olacak değildi ve birkaç gün sonra iyice açıldı.%90 böyle düşünüyorum ama çare yok.

Bu konuyuda çaresiz her olay gibi öteki dünyaya bırakıyoruz. :D