0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Üst yorumlardada belirtildiği gibi Dizel araçların verdiği tork düşük devirlerde olduğu için devir düşük dahi olsa araç rampada iken problem yaşamıycaktır Atmosferik araçlar ile turbo beslemeli araçların karakteristik özellikleri aynı değil ama atmosferik bi araç ile turbo dizel bi araç düz yolda kalkış yapıcak olursa atmosferiğin kazanıcağını düşünüyorum ki dizel ve benzinli araçların 0-100leride düşüncemi kanıtlar nitelikte.Benzinli aracın bayılmaması için ise uzun soluklu bi rampa görüldüğünde aracın bayılmasını beklemek yerine direk 5ten 4e atıp rampaya devirli girmek hatta 5ten 3e bile atılabilir devir çok düşük ise maksat aracın aynı hızdayken torkunu yükseltip rampada hızını kaybetmemesini sağlamak 5000devir uygundur.Aracın bayılmasını bekleyip sonrada 4 e 3 e atmak yerine rampaya girmeden vites düşürüp tork attırılırsa araç hız kaybetmeden rampaları çıkıcaktır
Konya Antalya yolunda Seydişehir'i geçince Alacabel rampası var. Türkiye'deki en dik ve uzun olanlardan biridir. Ben 1.33 Corolla ile çok Bmw Mercedes geçtim o yolda. Büyük ihtimalle solladığım araçlar manuel vitesti, otomatik olsa bayılacak arabalar değil çünkü. Atmosferik motor devir ister. 6000-7000 devire kadar çıkarıyorum yeri geldiğinde. Korkmayın vites küçültün ve gaza basın, motor sesi ürkütücü olabilir ama bilinçli kullanırsanız bir zararı olmaz.
Bmw hangi bmw mercedes hangi mercedes. Böyle bi ihtimal pek yok onlar bastığı müddetçe
2000 devirde 6. viteste %10 eğimli yolda yardıra yardıra giden atmosferik araç kaç tane size sormak lazım
Mustafa bey, BMW veya Mercedes olunca ulaşılmaz görülmesin. Kabul etmek gerekir ki; onların da eksiklikleri ve zayıflıkları var. Mesela Ankara Balgat'taki Türkocağı caddesini Ankara'yı bilenler bilir. Milli kütüphane kavşağında başlar, Çetin Emeç Bulvarı kavşağında biter. Oradan da Cevizlidere yokuşuna geçersiniz. Bu yolda, karlı havada önce 7 kasa bir BMW'yi arkasından da bir Mercedes'i tıkır tıkır geçmişliğim vardır. Ersin Bey'in problemine gelince; elbette benzinli araçların torku ile dizellerin torku karşılaştırılamaz. Her iki aracın da kullanıma bağlı üstünlük ve zayıflıkları var. Şahsen ben benzinlinin keyfini sadece yokuş tırmanırken biraz hızlanayım diye dizele değişmem. Benzinli araçlarda rampa çıkışlarda nasıl bir kullanım uygulanacağını arkadaşlar açıklamış. Benim aracım benzinli otomatik ve C/C var. Yolda aracımı yasal hız sınırında bir hıza mesela 110 Km. ayarlıyorum. Hız sabitleyiciyi aktive edip keyfime bakıyorum. Bütün rampaları sabit hızla çıkıyorum. Yukarıda arkadaşların bahsettikleri rampaların çoğunu, (Samsun rampaları, Selatin tüneli öncesi tüneli, Ankara-İstanbul yolu rampalarını) tıkır tıkır, kasılmadan, yavaşlamadan geçiyorum. Benim önerim; şayet araç değiştirilecekse benzinli otomatiğe geçmekte ve Hız Sabitleyici takarak kullanmakta fayda var.
Önce araçlarınızın max tork devrinin tam olarak kaç devirde verdiğini öğrenin bence. Şahsen kendi aracımda 3800 rpmde 150nm tork veriyor araba doluyken eğerki yokuşa 100-105 ile girersem 3000-3100 devirde oluyor ve araba orda ölü oluyor gaza daha fazla basmam gerekiyor hızı sabit tutabilmem için, yol bilgiyarında 12 litreleri falan görüyorum 120-125 civarına çıktığım anda 3500-3600 deviri buluyorum ve hızlanarak devam ediyorum ve yol bilgisayarı 6.5 7 litrelere iniyor yokuşlarda ve bunların hepsi vites düşmeden 5. viteste oluyor önce birde atmosferik benzinlinin kullanım alanını iyi kavramak gerekiyor dizel kadar ani patlamaları olan bir motor tipi değil.
Hazır konu açılmışken sorayım; zamanında 1.33 Corolla'ya ait tork-hp/devir grafiğini arayıp bulamamıştım. Bilgisi olan arkadaşlar paylaşabilirse çok sevinirim.
https://www.auto-data.net/tr/toyota-corolla-xi-e170-1.33-dual-vvt-i-100hp-184791.33 dual vvt-i Max hp/rpm : 100 hp /6000 rpmMax tork/rpm : 128 hp / 3800 rpm
Bu motorunun torku yüksek diye sürekli benzinli tokatlayacaklarını zanneden arkadaşlar için bir yazı atmak istedim. Herşey motorda değil tekerdeki torkda ve güçte biter. https://www.mazdaclubtr.com/forums/topic/14406-ara-hizlanmalar-ve-tork-aldatmacasi/
masallahiniz var eskilerden bir arkadas vardi oda 1.33 ceyrek porsiyon motorlu araciyla meshur sabuncubeli rampasinda ne accordlar ne mercolar tokatladiginiz iddia ediyordu bi an onu hatirlattiniz