Gönderen Konu: Devir - Hız ?  (Okunma sayısı 7113 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '02
Devir - Hız ?
« : Mart 01, 2009, 20:48:34 »
Abilerim size bi sorum olacak :D internette izlediğim videolardaki ae101 lerle bizim arabanın hız devir orantısı farklı sizce bunun nedeni ne olabilir ? Şöyle Açıklayayım :
1. vites 3000 d/dakika da hız göstergesi 40   km/h gösteriyor
2. vites 3000 d/dakika da hız göstergesi 60   km/h gösteriyor
3. vites 3000 d/dakika da hız göstergesi 80   km/h gösteriyor
4. vites 3000 d/dakika da hız göstergesi 100 km/h gösteriyor
5. vites 3000 d/dakika da hız göstergesi 130 km/h gösteriyor

İnternette izlediğim bazı videolar da diğer ae101 ler 2.viteste 100 km/h da kesiciye giriyor ancak bizim 2.viteste 100 km/hız da 6000 d/d gösteriyor.

Değerli Utku Abim bunun nedenini şanzımanın değişmiş olabileceğinden söyledi.Sizin bu konu hakkında görüşleriniz nelerdir ?

Not : Hız ölüm getirir.Sadece 5.viteste 3000 devir de gördüğü hızı belirtmek amacıyla yazdım. :)
SIU Corolla T-Sport

Toyota Club Türkiye

Devir - Hız ?
« : Mart 01, 2009, 20:48:34 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
Ynt: Devir - Hız ?
« Yanıtla #1 : Mart 01, 2009, 22:41:59 »
alperen biraz sonra deneyim bunu, her viteste 3000devirde ne yapacağına bakayım, yazayım olur mu?
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2 : Mart 01, 2009, 22:48:02 »
alperen biraz sonra deneyim bunu, her viteste 3000devirde ne yapacağına bakayım, yazayım olur mu?
evet olur, teşekkür ederim abi ilgin için :)
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 01, 2009, 23:11:58 »
yaklaşık olarak 5. vites 3000 devir 100 km olacaktır...
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #4 : Mart 01, 2009, 23:29:31 »
Utku Abi ona dikkat etmedim de
5. vites 2200 devir 90 km/h :S
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #5 : Mart 02, 2009, 00:18:25 »
kardeşim denedim, video da çektim, utku abinin de dediği gibi 5. vitese 3000devirde tam 100km/h yapıyor

http://video.google.com/videoplay?docid=-6757684150109643620&hl=en
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #6 : Mart 02, 2009, 00:20:19 »
bir de bonus, 0-100 çektim, baktım yol bomboş, 140a kadar çıktım, bu da video;

http://video.google.com/videoplay?docid=-7570662789307569162&hl=en

deneme amaçlı çekildi video, hız felakettir, anlık bir deneme olarak çıktım bu hıza, bu şekilde araba kullanmak tehlikelidir!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • Kan Grubu: A+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 02, 2009, 01:02:27 »
ses mükemmelde görüntü yok :) hiç birşey görünmüyor  ah optitron ah

Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Mart 02, 2009, 01:09:05 »
katılıyorum :) bir de kameranın ayarını açtım :( gündüz de çekerim artık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 02, 2009, 01:12:11 »
valla bende çekeyim dicem ama benim kurt biraz yaşlı rezil oluruz mazallah
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 02, 2009, 08:40:39 »
  Selam Alperen.
 Öncelikle yazının yanında gerekli uyarıları yaptığın için teşekkür ederim.
 Bence de Utku'nun söylediği etkilidir bu hız/devir oranında. Şanzıman dişli, lastik ebatları hız/devir oranını verir. Tabi gösterge paneli açılıp devir  ya da hız ibresi yanlış yerleştirilmedi ise. Şanzımanda hangi dişliler değişti?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 02, 2009, 09:00:20 »
Hakan Alperen'in arabayı aldığında böyle imiş, sanırım önce ki sahibi şanzımanı değiştirmiş, Alperen'de bu durumu netleştirmek istiyor...
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Mart 02, 2009, 09:28:52 »
  Peki serviste kalibrasyon ya da test yapılıyor mu acaba? Olmazsa yanında başka bir araçla (göstergelerinin fabrika ayarında olduğundan emin olduğu ve lastik vs. (lastik havalarını ve yıpranmalarınıda unutmamak lazım) si fabrikasyon olan birisi ile boş ve düz yolda yan yana giderken test edilip veri alınabilir. Ama trafik kurallarına dikkat ederek tabiki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 02, 2009, 09:55:04 »
  Peki serviste kalibrasyon ya da test yapılıyor mu acaba? Olmazsa yanında başka bir araçla (göstergelerinin fabrika ayarında olduğundan emin olduğu ve lastik vs. (lastik havalarını ve yıpranmalarınıda unutmamak lazım) si fabrikasyon olan birisi ile boş ve düz yolda yan yana giderken test edilip veri alınabilir. Ama trafik kurallarına dikkat ederek tabiki.

kalibrasyon yok Hakancım.
ayrıca lastik havasının eksikliği, diş derinliği, jant çapı, hız göstergesi ile devir göstergesinin birbirine orantısız çalışmasını sağlamaz..

Bu arkadaşımızın sorunu tamamen şanzımandan, büyük ihtimal 2000 motor avensis şanzımanı takmışlar.
Bu aracının daha az yakmasını ama yüksek hızlarda ve yüksek vitesde hızlanma istediğinin düşmesine neden olacaktır...
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #14 : Mart 02, 2009, 10:22:08 »
  Peki bu yeni araçlarda 17 ya da 18 inch jant alınabiliyor ve bu durumda göstergeninde kalibre edilmesi gerek. Bazı markalarda bu kalibrasyonun olduğunu biliyorum ama Toyota konusunda bir bilgim yok.
 Yukarıdaki durumu küçük bir örnekle açıklayayım Utku izninle;
 Mesela bir aracın 5. vites ve 1000d/d. daki hızı 35Km/s. olsun. Bu hız bu motor devrinde ve aynı sonu dişli ve 5. vites dişli oranına ek olarak lastik ebatları ilede sabittir. Motor devri aynı kalmak koşulu ile diğer ebatlardan (son dişli, 5. vites dişlisi ya da lastik) birisi değişecek olursa aracın 1000d/d. ve 5. vitesteki hızı farklılık arzeder. Yani bu aksamlardan her hangi birinde olacak bir ölçü değişikliği bize farklı devir/hız oranı verir.
 Ya da arkadaşımızın başına geldiği gibi aynı hızda (sırf lastik ebatı, hava basıncı, yıpranması, son dişli ve kullanılan dişli oranı farkından dolayı) araç 100Km/s. sabit hızda fabrika verisinden daha çok ya da daha az devir çevirebilir. Bu değişikliklerin etki derecesi ebat farklılıkları oranında değişir.

Hız ve devir göstergesininin birbirine orantısız çalışmasına sebep (hızlanma ya da yavaşlamada  birbirlerine uygun olarak, aynı belli oranlarda artıp azalmıyorlarsa) ise debriyaj balatasının kaçırmasına işaret eder. Ama bu durumun bununla ilgili olduğunu düşünmüyorum.
 Yine bilinenin aksine uzun vites oranları her zaman daha düşük yakıt tüketimi anlamına gelmeyebilir. Çünkü bu durumda da araç idel yakıt tüketimini yakaladığı 90-100Km/s. gibi sabit hızlarda motor idealden daha düşük devirde kaldığından o hızını koruyabilmek için daha fazla gaza basılmak gereği doğruabilir ve bu da tüketimi arttırır. Bu yüzden özellikle lastik, son dişli ve en yüksek (ekonomi vitesi) dişli oranları motor tork/güç eğrisine göre hesaplanır ve uygulanır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mart 02, 2009, 12:24:36 »
Hakancım
bir aracın jantlarını büyütürsen, aracın göstergedeki yaptığı hızla, gerçek hız arasında farklılık olur. gösterge 5. vites 3000 devir 100km hız gösterirken aracın gerçek hızı 105 km/h yükselmiş olabilir ama gösterge ile devir arasındaki orantı değişmez. bu oran ancak farklı şanzıman veya debriyaj balatasının kaçırması ile olur. Alperen'in bahsettiği rakamlara bakılırsa debriyaj kaçırması değil, vites oranlarının farklı olmasıdır.

yakıt konusunda dediklerin doğru, bu şanzıman zaman zaman avantaj olabilirken çoğu zamanda dezavantaj olacaktır.

Not: aracın jant+lastik çapı büyümüş olsa bile bunu araca tanıtamadığımızı düşünerek yorumlamak lazım.
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #16 : Mart 02, 2009, 13:43:26 »
  Sanırım şurada farklı bakıyoruz Utkucuğum;
 Eğer aracın lastiklerinde ölçü farklı olursa (örneğin lastik çevresi büyürse)o araç aynı hızda daha az motor devri çevirmez mi? Ben mi yanlış bakıyorum? Yani örneğin fabrikasyon lastikleri ile 100Km/s. de motor devri 3.000d/d. ise daha büyük çevre ölçüsüne sahip lastiklerle aynı hızdaki motor devri 3.000d/d. nın altında olmaz mı? Yani bu durumda hız aynı görünür ancak devir değişmiş olur. Bunun içinde göstergelerin kalibrasyonu gerekir yeni ebattaki lastikler için.
 Bu durumda şunu açıklığa kavuştrumak en sağlıklısı olacak sanırım;
 analog göstergeli araçlarda devir göstergesi motorun bir dakikada çevirdiği deviri gösteriyor, hız göstergesi ise lastiklerin bir tam tur dönüşte kat ettikleri yolu. Bu yüzdendir ki, araca fabrikasyondan daha küçük lastik takılırsa aynı hıza çıkıldığında (burada örnek; göstergeden 100Km/s.) motor devri daha yüksek olur.  O hız kalibrasyonu yapılırken de son ve en üst vites dişli oranı ile lastik ebatları hesaba katılır diye biliyorum. Yanlışsam düzeltin.
 Örnek: diğer tüm ebatlar aynı kalmak koşulu ile; 3.000d/d. da 100Km/s. yapabilen bir araç,
 aracın lastiklerinin çevre uzunluğunu yarı yarıya düşürürsek, hız göstergesinde 100Km/s. i gördüğümüzde motor devir göstergesi 6.000d/d. yı gösterir.
 :-\ İddia etmiyorum Utkucum ama sanırım bir noktada ya farklı bakıyoruz ya da, aynı şeyden bahsediyoruz ama farklı yoldan.  :wacko:

Diğer taraftan, daha öncede söylediğim gibi bahsi geçen durum büyük ihtimalle Utku'nun da belirttiği gibi şanzıman dişli oranlarının oynanmasından kaynaklanmaktadır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #17 : Mart 02, 2009, 15:20:58 »
Abilerim öncelikle düşünceleriniz ve yardımcı olma isteğiniz için size sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Hakan Abi :
''fabrikasyon olan birisi ile boş ve düz yolda yan yana giderken test edilip veri alınabilir''demişsin bir arkadaşımın ailesi geçen sene 2008 Model Honda Civic Elegane aldı.bizim arabanın ibresi 90 km/h gösterirken kendi aracındaki dijital gösterge 87 km/h gösteriyormuş.Yani gösterge de 3 km/h farklılık çıkıyor ama böyle düşündüğümüzde 1.vites 3000 d/d dakika ibre 40 gösterirken 37 km/h la gidiyor oluyoruz.Sonuç olarak diğer ae101 lerle yine tutmuyor devir/hız oranları.bu arada aracın lastikleri 185/65/14 bunun da etkilemeyeceğini söylediler.
Hakan abi yine ''Peki serviste kalibrasyon ya da test yapılıyor mu acaba?'' demişsin.Abi bizim burada -------- servisi var.Servisin dışarıdaki tabelasında TOYOTO yazıyo.Böyle bir servise ne kadar güvenebilirim abi :) Ağustos-Eylül ayı gibi maddiyat sıkıntımı iyice aşında Utku Abi'nin ordaki servise giderim artık :) Bu arada elimde videolar var ama bunları aktarmayı bilmiyorum :D
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mart 02, 2009, 15:29:37 »
  Yasada belirtilen bazı unsurlardan dolayıdır ki Toyota yerine Toyoto yazıyorlar.İnce hesaplar yani anlayacağın..Senin şanzıman olayıda Dallas'a dönmüş.Türlü entrikalar durumundasın :)
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #19 : Mart 02, 2009, 15:40:57 »
  Fark 100Km/s. de 3Km/s. ise 40Km/s. de yaklaşık 1.3Km/s. eder ve bu göz ardı edilebilir. Aslında göstergeler tam değeride veremzeler genelde, gerçekten küçük farklar oluşabilir. Tabi gösterge ibrelerinin daha önce sökülüp sökülmediklerine bağlı olarakda farklar olabilir. 185/65/14 (185 taban ile 14 jantta olması gereken 60 yanaktır) ise göstergen daha düşük hız göstermesi lazım gerçekte olduğundan. Yaklaşık %2,2 (radara dikkat et yani).
 Seninkinde değişen dişli hangisi? Senin aracın 5. viteste ve 1000d/d. daki hızını veren tablo olması lazım, oradan karşılaştırma yapılabilir.

''TOYOTO'' Bu Toyota'nın F1 tabanlı, üstün modifiye özellikleri içeren ve herkesce bilinmeyen.......şaka bir yana bende kesinlikle güvenmezdim. :) Acaba Kanji mi kullanmış? :) Ama Özcan'ın söylediği sebepten bu yola gittiklerini biliyorum kimi firmaların. Sorun olmaması için yazındaki firmanın ismini siliyorum Alperen.

Bencede en iyisi uygun bir zamanda Utku'nun orada aracını göstermek olmalı. En sağlıklı sonuca bu şekilde varırsın.
 Videonu önce bir paylaşım sitesine yüklemen (upload) lazım ve sonra o linki buraya aktarabilirsin Alperen.