Gönderen Konu: Devir - Hız ?  (Okunma sayısı 7104 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '02
Ynt: Devir - Hız ?
« Yanıtla #20 : Mart 02, 2009, 16:11:14 »
  Yasada belirtilen bazı unsurlardan dolayıdır ki Toyota yerine Toyoto yazıyorlar.İnce hesaplar yani anlayacağın..Senin şanzıman olayıda Dallas'a dönmüş.Türlü entrikalar durumundasın :)
Özcan Abi işin gerçeği gerçekten yanlış yazmışlar.Tahminlerime göre ince hesap falan yok :) Çünkü aynı servis yan dükkanda Honda servisi de yapıyor ancak orda Honda yazıyor, yani Honda'yı Honda diye yazarlarken Toyota'yı Toyoto olarak yazmaları pek fazla ince hesap işleri gibi gelmiyor yani :D
Hakan Abi 5. viteste 1000 d/d daki hıza akşam üzeri bakıcam abi :) Teşekkürler...

Düzenleme : 5.viteste 1000 d/d daki hızı 50 km/h  ::)
SIU Corolla T-Sport

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Mart 02, 2009, 16:11:14 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Mart 03, 2009, 00:37:57 »
ben de de 1000dd de 40-45 gibi bir hız yapıyor 5. viteste
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Mart 03, 2009, 08:09:16 »
  Bu araçların 5. viteste 1000d/d. daki gerçek hızını bulmak lazım tablodan. Şanzımanda değişeni biliyormusun?

Yalnız şunuda eklemek lazım ki burada bir ölçüm hatası var. Verilen ilk değerde;

5. Vites, 3000d/d. da 130Km/s.

diğer değerde;

5. Vites, 1000d/d. da 50Km/s.
 Ya ilk değer yanlış ölçüldü, ya da ikinci değer. Eğer ilk ölçüm doğru ise ikinci değer;
 5.Vites, 1000d/d. da yaklaşık 43,3 Km/s. olması lazımdı ki bu da Türkay'ın değere oldukça uygun ki sendeki lastik çapı farkınıda hesaba katmak lazım.

Eğer ilk ölçümün yanlışsa da aracın
 5.Vites, 3000d/d. da 130 değil 150Km/s. yapması lazım ki bu değere göre,
 5.Vites 6000d/d. daki araç hızın yaklaşık 300Km/s. eder. :)

Trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım. Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Trafik Kanununa göre otomobiller için azami
 hız sınırları, eğer aksine bir işaret belirtilmemiş ise; şehiriçi 50Km/s., şehirlerarası 90Km/s., otoyol 120Km/s. dir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #23 : Mart 03, 2009, 09:07:03 »
hakan abi bence arkadaşın ibre kalibrasyonu bozuk..gittiği hızı göstermiyor, denizlide olsak bakardık yanyana giderek
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Mart 03, 2009, 09:40:24 »
Şimdi şöyle bir örnek vereyim
araç, hızını nasıl hesaplar..
lastiğin bir turda attığı mesafeyi, birim zamanda atılan turla çarparak hesaplar...
dolasıyla bir turda ne kadar yol alacağını araca sabit bir değer girerek tanımalamak gerekir...
şimdi biz aracın lastik çapını artırırsak, aracın bir turda yol aldığı mesafe artmış olmaz mı? peki bu artışdan aracın bilgisi var mı? yani araç bir tur attığında 1 mt gittiğini sanırken, 1.2 metre gitmeye başlamıştır..
bunun sonucunda sadece aracın hız göstergesinde sapma meydana gelir, aracın devir göstergesi ile hız göstergesi arasındaki oran bozulmaz..

Sanırım şurada farklı bakıyoruz Utkucuğum;
 Eğer aracın lastiklerinde ölçü farklı olursa (örneğin lastik çevresi büyürse)o araç aynı hızda daha az motor devri çevirmez mi? Ben mi yanlış bakıyorum? Yani örneğin fabrikasyon lastikleri ile 100Km/s. de motor devri 3.000d/d. ise daha büyük çevre ölçüsüne sahip lastiklerle aynı hızdaki motor devri 3.000d/d. nın altında olmaz mı? Yani bu durumda hız aynı görünür ancak devir değişmiş olur. Bunun içinde göstergelerin kalibrasyonu gerekir yeni ebattaki lastikler için.
 Bu durumda şunu açıklığa kavuştrumak en sağlıklısı olacak sanırım;
 analog göstergeli araçlarda devir göstergesi motorun bir dakikada çevirdiği deviri gösteriyor, hız göstergesi ise lastiklerin bir tam tur dönüşte kat ettikleri yolu. Bu yüzdendir ki, araca fabrikasyondan daha küçük lastik takılırsa aynı hıza çıkıldığında (burada örnek; göstergeden 100Km/s.) motor devri daha yüksek olur.  O hız kalibrasyonu yapılırken de son ve en üst vites dişli oranı ile lastik ebatları hesaba katılır diye biliyorum. Yanlışsam düzeltin.
 Örnek: diğer tüm ebatlar aynı kalmak koşulu ile; 3.000d/d. da 100Km/s. yapabilen bir araç,
 aracın lastiklerinin çevre uzunluğunu yarı yarıya düşürürsek, hız göstergesinde 100Km/s. i gördüğümüzde motor devir göstergesi 6.000d/d. yı gösterir.
 :-\ İddia etmiyorum Utkucum ama sanırım bir noktada ya farklı bakıyoruz ya da, aynı şeyden bahsediyoruz ama farklı yoldan.  :wacko:

Diğer taraftan, daha öncede söylediğim gibi bahsi geçen durum büyük ihtimalle Utku'nun da belirttiği gibi şanzıman dişli oranlarının oynanmasından kaynaklanmaktadır.
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Mart 03, 2009, 14:53:26 »
bende dün akşam okul yolunda denedim, 5. vites 3000 devirde 100 KM

ayrıca, 5. vites 3000 devrin üstündeki ilk çizgide 110, ikinci çizgide 120 ulaştım (düz yol, rüzgar yok, aracta tek ben varım)

Aracım, 1993 Model AE101.
Sevgi nefiste  yaşanırsa  ihtiras, kalpte yaşanırsa Aşk olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #26 : Mart 03, 2009, 17:26:57 »
  Doğru söylüyorsun Utku. Göstergedeki oran değişmez, gerçekteki oran değişir. Bu ikisi arasında ikilemde kaldım.
 Ayrıca Türkay; 5. viteste 1000d/d. daki 40-45Km/s. de bana çok geldi ama tamamen farazi konuşuyorum bunu. Tam değeri bilmek lazım aslında. Aslında kimi araç veri tablolarında bu değerler oluyor ama malesef bulamadım ben. Sonerin değer daha olabilir gibi.
 Yani 5. vites, 1000d/d. da yaklaşık 33,3Km/s. Çünkü bu durumda aracın son hızı yaklaşık 33,3*6=200Km/s. eder. Bu da tölerans sınırlarında gibi görünüyor ama söylediğim gibi gerçek değeri bilmiyorum ve tamamen farazi konuşuyorum.

Trafik Kurallarını da hatırlatıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '02
« Yanıtla #27 : Mart 04, 2009, 13:48:32 »
evet Hakan Abi dediğin gibi ilk değer yanlış ölçülmüş. 5.vites de 120 km/hız yapıyo.İlgi ve alakanız için teşekkürler.Yazın inciğini boncuğunu öğreniriz artık.Arabaya sürtmüşler canım çok sıkkın bugün...
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #28 : Mart 04, 2009, 13:56:10 »
Yani 5. vites, 1000d/d. da yaklaşık 33,3Km/s. Çünkü bu durumda aracın son hızı yaklaşık 33,3*6=200Km/s. eder. Bu da tölerans sınırlarında gibi görünüyor ama söylediğim gibi gerçek değeri bilmiyorum ve tamamen farazi konuşuyorum.
hakan abi tam 5. vites 6000dd de çekilmiş bir resmim var, hız tam 210km/h gösteriyor, 210/6=35 göstermesi lazım 5. vites 1000dd de, ben 40-45 diye kafadan atmıştım, biraz sonra dener ne yazdığına bakar söylerim..

210 km hız tamamen denemek için çeşme-izmir otobanında yapıldı, hız felakettir..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Mart 04, 2009, 16:55:16 »
210 km hız tamamen denemek için çeşme-izmir otobanında yapıldı, hız felakettir..

+1
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #30 : Mart 04, 2009, 21:29:15 »
baktım 5. viteste 1000dd, 34km gibi bir hızı var..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #31 : Mart 05, 2009, 08:01:09 »
  Geçmiş olsun Alperen, umarım küçük bir sorundur.
+1
+1+1=2

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #32 : Mart 08, 2010, 14:40:00 »
Arkadaşlar yazdıklarınızı biraz okudum yinede bi soru sormak istiyorum.. Benim arabam 5. viteste 100 km hızla 3000 deviri gösteriyor..Sizce bu normalmi? Sorun varsa sebepleri nelerdir? 100 km hızda 3000 deviri gösteriyorsa ben nasıl 170-180 yapıcam bu arabayla.. Arabam 1.6 GLİ

Yasal Uyarı: Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Trafik Kanununa göre otomobiller için azami hız sınırları, eğer aksine bir işaret belirtilmemiş ise; şehiriçi 50 km/saat, şehirlerarası 90 km/saat, otoyol 120 km/saat’dir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #33 : Mart 08, 2010, 15:46:54 »
aslında olması gereken şey o hızları hiç yapmamanız ancak böyle bir uyarıyı yapmak bana düşmez, komik olur benim yapmam..bende de 3000 devir civarında 100 gibi bir hızda gidiyor, bahsettiğiniz hızları görmekte de zorlanmıyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #34 : Mart 08, 2010, 15:57:39 »
100 km hızda 3000 deviri göstermesi bana anormal bi durum gibi geldi.. Üstelik 100'ü geçince de bağırıyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Mart 08, 2010, 15:58:08 »
utku beye katılıyorum. teker çapı değişmesi ile hız göstergesi değişmez. sürat saati hızı teker turundan okur, katedilen yolu bilmez. araç 100km/h gösterirken büyük teker takarsan 105, küçük teker takarsan 95 gibi hızlarla gider...
birde bu devir / hız verileri benim arabaya çok yakın. şanzıman 2.0 avensis şanzumanı olabilir.
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Mart 08, 2010, 18:20:03 »
Özcan Abi işin gerçeği gerçekten yanlış yazmışlar.Tahminlerime göre ince hesap falan yok :) Çünkü aynı servis yan dükkanda Honda servisi de yapıyor ancak orda Honda yazıyor, yani Honda'yı Honda diye yazarlarken Toyota'yı Toyoto olarak yazmaları pek fazla ince hesap işleri gibi gelmiyor yani :D
   Toyota tarafından mahkemelik olan her yer tabelasını Toyota yerine sondaki "a" harfini değiştirerek Toyoto'ya çeviriyorlar....Dörtnal Toyota mahkemelik olunca Toyoto diye değiştirdi.Daha geçen hafta Çarşamba günü bir atölye daha tabelasını değiştirmek zorunda kaldı...
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Mart 08, 2010, 22:23:30 »
Abilerim size bi sorum olacak :D internette izlediğim videolardaki ae101 lerle bizim arabanın hız devir orantısı farklı sizce bunun nedeni ne olabilir ? Şöyle Açıklayayım :
1. vites 3000 d/dakika da hız göstergesi 40   km/h gösteriyor
2. vites 3000 d/dakika da hız göstergesi 60   km/h gösteriyor
3. vites 3000 d/dakika da hız göstergesi 80   km/h gösteriyor
4. vites 3000 d/dakika da hız göstergesi 100 km/h gösteriyor
5. vites 3000 d/dakika da hız göstergesi 130 km/h gösteriyor

İnternette izlediğim bazı videolar da diğer ae101 ler 2.viteste 100 km/h da kesiciye giriyor ancak bizim 2.viteste 100 km/hız da 6000 d/d gösteriyor.

Değerli Utku Abim bunun nedenini şanzımanın değişmiş olabileceğinden söyledi.Sizin bu konu hakkında görüşleriniz nelerdir ?

Not : Hız ölüm getirir.Sadece 5.viteste 3000 devir de gördüğü hızı belirtmek amacıyla yazdım. :)

bugün işten eve gelirken denedim. ilk dört vites tutuyor. 5. vitesi deneyecek yol yoktu :( sanırım şanzumanlarımız aynı...
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...