Gönderen Konu: karlı zeminde ilk kalkış  (Okunma sayısı 4539 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür edildi
karlı zeminde ilk kalkış
« : Şubat 27, 2009, 08:58:44 »
arkadaşlar malum aracımı yeni aldım 97 xei ve ilk kışım..
dün bu aracaımla ilk kez ve mecburen karlı havada yola çıkacaktım.
debriyajı hafiften kaldırıp gaz verdim ama hüsran araba pati çekti maşallah torku yüksek olunca :D
seneler önce ehliyeti alırken direksiyon hocası bi arkadaşa (ki karlı havada aldık direksiyonu). bas bas bağırıyodu. -yawww kaydırma şu mereti hiç gaz verme debrijayı bırak kendi gitsin. diye
bizde deneme yapacağımız tuttu :D
yerde 25 cm kar debriyajı kaldırmaya çalışıyom yukarı biraz daha yukarı.... hadi olllum mahçup etme beni kalk artık.. aaaahhh. yok bi türlü kavramıyor. hadi olllum yok kavramıyor debriyaj... biraz daha kaldırdım küütt istop etti... (Allhtan etrafta kimse yoktu yoksa soyeteye rezil olcektik :P)
şimdi sorum bildiğim kadarıyla bunların debriyaj sistemi hidrolik ve kavrama noktasını kendi ayarlıyo... benim debriyaj daha yeni değişti. (tabi ondan sonra ollumun huyu değişti)
daha 2000 km anca yaptık oda geneli şehir dışı..
-acaba bu kadar yukarıda kavrama sebebi debriyajın yeni olmasından olabilir mi?
-zamanla alışır mı?
biraz uzun olcek ama
- tecrübeli arkadaşların bu türden hava koşullarında tavsiye edebileceği başka bir kalkış şekli varmı? çünkü bence bu hoca tamamen zırvalıyodu...... dünkü olaydan sonra bu kanaate vardım

Toyota Club Türkiye

karlı zeminde ilk kalkış
« : Şubat 27, 2009, 08:58:44 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: karlı zeminde ilk kalkış
« Yanıtla #1 : Şubat 27, 2009, 09:03:04 »
Valla benim ki otomatik, 2 ye takıp kalkıyorum deli gibi gidiyor:))))

Benim bildiğim motorun torkunun yettiği en yüksek viteste az gaz ile kalkmak en makbulu....
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 27, 2009, 09:05:59 »
Ben çok hafif gaz vererek pati çekmeyecek şekilde yarım debriyajla kalkarım genellikle eğer çok yığılma varsa lastiğin önünde tempolu bir şekilde debriyajı çekip bırakırım arabayı olduğu yerde sallamak için sallanma artınca birden hareket ederim bunuda denedim yaptım işe yarıyor  :) eğer ki zemin çok kaygan lastiğin önü tıka basa dolu ise zaten zorlamaya gerek yok aracı hareket ettirmek mümkün olmaz olsa bile az ilerde yine kalırsınız size tavsiyem o kadar kar varken mecbur değilseniz bırakın kalsın yerinde :)
..Tüplü ve Öfkeli..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 27, 2009, 09:15:28 »
teşekkürler umut :)
bir adımda benden belki yararı olur ;)

Karda sürüş

Kendinizin ve diğer sürücülerin sınırlarının bilincinde olun ve çevrenize dikkat edin. Ani hareketlerden ve hızlanmadan (hızlanma kademeli ve düşük hız seviyesinde olmalıdır), ani fren darbelerinden ve çok yüksek hızlardan kaçının. Aracınız ile öndeki araç arasındaki mesafeyi artırın. Yokuş çıkarken patinaj riskini önlemek için kuru havalarda kullandığınıza oranla daha yüksek vitesi tercih edin.

Fren
Gerekli fren mesafesini koruyarak, gerektiğinde alternatif olarak motor frenini ve tabi fren pedalını kullanarak fren yapılması zorunludur. Kademeli olarak yapılan fren tekerleklerin kilitlenmesini engeller ve böylelikle aracın kayma riski ve kontrol kaybı önlenir. Kilitlenme ve kayma halinde, yola tutunmayı yeniden sağlamak için fren pedalını bırakın ve motor frenini kademeli olarak kullanarak tekrar fren yapın. Yokuş aşağı inerken tekerleklerin kilitlenme riskini azaltmak için kuru havalara oranla oranla daha düşük vites tercih edin. Zor bir manevradan önce (sert viraj, yavaşlama...), motor frenini kullanarak, mümkün olduğu kadar kademeli olması için frenlemenizi önceden planlayın.

Kalkış
Karlı zeminde kalkış esnasında patinaj riskini azaltmak kademeli olarak hızlanılması zorunludur. Eğer patinaj olursa, tekerleklere uygulanan kuvveti azaltmak ve aracı yönlendirebilmek için üst vitese geçin.

Viraj
Viraja girmeden önce düz çizgi halinde yavaşlamaya özen göstererek hızınızı sınırlayın. Virajı alırken, lastiğin yoldan ayrılmasını ve komutlarınıza cevap vermemesini önlemek için direksiyon hareketiniz yumuşak ve sabit olmalıdır. Virajda aracın dengesinin bozulmasını önlemek için hızını yavaş ve sabit seviyede koruyun. Ön taraf direksiyon hareketlerine cevap vermiyorsa, yola tutunmayı sağlamak gerekecektir. Bunun için, ayağınızı gaz pedalından kaldırarak hızınızı azaltın : eğer gerekirse, tekerlekleri kilitlemeden frene hafifçe basın. Eğer araç arkadan savruluyorsa (önden çekiş), dengeyi tekrar sağlamak için hızlanın. Hiçbir durumda frene basmayın, çünkü bu arkadaki dengesizliği arttıracaktır
dikkat alıntıdır.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • cibili cibili şak şak şak...
  • Kilometre: 102110
  • Model Yılı: '00
  • 41 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 27, 2009, 09:15:54 »
Karda kalkış için birşey diyemem. Pek çok faktörden olabilir. Lastik, kar kalınlığı, aracın duruş şekli, zemin düzlüğü, şöför... vb.
Debriyaj pedalının  arkasında 3 kademeli tırnak bulunuyor. En yakın servise yada debriyajı yaptırdığın ustaya gidersen ayarını hemen yaparlar.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE_____ ATAM
İŞİNE BAK__________________BABAM
OĞLUM BAĞA BAK BAĞA______ DEDEM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 27, 2009, 09:36:27 »
ilk kez bu sene karda kullandım araç, lastiklerim pirelli winter carving, 4 araba çıktık karda kullanalım diye, biri focus, biri 308, biri yeni a4 2.0 dizel, biri de benim ae101.. bilkent3 sitesi denilen yere çıkıyorduk, o 3 araba da kaldı çıkamadan, ben hiç zorlanmadan çıktım maaşallah, bir de kasislerde durcak kadar yavaşlayarak geçtim, yeniden hızlandım...bence lastik çok önemli! a4te alpin vardı, focusta ug7, 308de marshall mı ne dandik bi lastik vardı..
not: otoparkta eğlenme konusunda benden daha çok eğlendi focus ve 308 :( a4 hiç eğlenemedi el freni otomatik diye, ben kaymaya çalıştıkça tutundu lastikler ben de focus ve 308i izledim, arka lastiğe tepsi koydum falan :P neyse diyeceğim o ki kar lastiği kullanın, mümkünse kar performansı yüksek bir lastik kullanın, başka bir not: carvingler karda ve buzda maksimum tutunma sağlıyor evet ama ıslakta, kuruda ve hava 7derecenin üstündeyken berbat oluyor, deli gibi kayıyor..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 27, 2009, 10:05:34 »
Karda kalkış için birşey diyemem. Pek çok faktörden olabilir. Lastik, kar kalınlığı, aracın duruş şekli, zemin düzlüğü, şöför... vb.
Debriyaj pedalının  arkasında 3 kademeli tırnak bulunuyor. En yakın servise yada debriyajı yaptırdığın ustaya gidersen ayarını hemen yaparlar.
ferdi bey debriyajın üste kavramasının mekanik olarak veya motora bir zararı olurmu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 27, 2009, 10:27:22 »
bekir bey karda 2. viteste kalkmayı deneyin ;)
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 27, 2009, 10:39:00 »
bekir bey karda 2. viteste kalkmayı deneyin ;)
bide bunu deneyim o zaman
teşekkürler Alper..
ben ilk şöförlüğü babamın ford taunus 71 model onda öğrendim ozaman 18 yaşındayım şimdi yaş 33 nerden nereye...
araba arkadan çekişli fakat baya bi ağır  idi dolayısı ile bide öyle hemen fırlamıyodu.. bu araba ae 101 çok fırlak bi araba ve bu arabada ilk kar deneyimim olduğu için zorlandım galiba....
evet başka tavsiyesi olacak arkadaşım var mıdır?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #9 : Şubat 27, 2009, 11:00:37 »
Alper bey son noktayı koymuş bencede 2. viteste kalkmayı dene pati çekmeden yavaş yavaş ama kış lastiği alırsan hiç sorun yaşamazsın
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 27, 2009, 11:21:11 »

Ben direk kalkıyorum karda nedense???  ::) ::) 8-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Şubat 27, 2009, 11:27:39 »
 :D :D :D
 :alkis:
bazen şöyle bi aracım olsa ne iyi olurdu diyorum. ae101 in altı baya bi yakın 4-5 kişi binince resmen sürünüyoz. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #12 : Şubat 27, 2009, 11:30:23 »
en son kar yağdığında park yerinden çıkmadan önce resim çektim, patinajsız ve zorlanmadan çıktım;

sadece yokuş çıkarken patinaj çekiyor o da çok fazla kar olunca ve buzda, kesinlikle iyi bir kar lastiği öneririm, yoksa da karda çok kullanmayı önermem, gördüğüm kadarıyla kalkamıyor, kalksa duramıyor, virajda lastik sağa bakıyor araba düz gidiyor..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #13 : Şubat 27, 2009, 11:34:13 »
Karda kullanmak çok hoşuma gidiyor benim boş bi yerde özellikle el freni sağolsun gerçi hanım biraz cırlıyor ama olsun  :D işin garip tarafı beni gören de yapmak istiyor  :blink:
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Şubat 27, 2009, 11:34:58 »
O jantlardaki kırmızı şerit o kadar mı güzel durur ya...Helal olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Şubat 27, 2009, 11:41:54 »
O jantlardaki kırmızı şerit o kadar mı güzel durur ya...Helal olsun.
umut abi jant alcaktım para çıkmadı ben de baktım ne yapayım dedim, aldım 3 kutu sprey boya ve maskeleme bandı boyadım :) beğendiysen çok sevindim, genelde dalga geçiyorlar ama bence arabanın saç jantı olabilcek en güzel görüntüye sahip şimdi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Şubat 27, 2009, 11:44:52 »
Kesinlikle mükemmel...Hatta bu aralar lastik değişimi yaparken çelik jantları mat siyah yapıp kenarlarını böyle yapacam...Mükemmel olur direk bende de...Tamponlar da siyah ki...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #17 : Şubat 27, 2009, 11:46:34 »
siyah tampon olmasa bu kadar yakışmayabilirdi :) :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Şubat 27, 2009, 11:55:07 »
vallahi burda kar eksik olmazdı geçen yıla kadar :) bu yıl doğru dürüst yağdığı yok :) ben arka çekişli şahinle hiç gaz vermeden kalkıyordum ki arka çekişli araçlar daha zor kalkar karda gaza dokunma panik yapmadan yavaş yavaş kaldır ayağını debriyajdan ama kesik kesik değil ağır ağır ama tek seferde bi de kaymasın diye düşük devirde kullan aracı ben öyle yapıyorum  hem rahat durabiliyon istediğinde hem de sorunsuz kalkış yapabiliyorsun 
97 COROLLA GLİ :carwash: 1.6115 HP 2014 ASTRA HB1.6 CDTI 136 hp ASTRA SEDAN :carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 27, 2009, 11:58:44 »
türkay
şu benim logolar orjinal ve boyaları kısmen çımış çok kötü bi görüntüsü var .
şu sprey boyalarla ( nikelajlı olanlarından ) boyasak olurmu?