0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba,2014 model 1.6 benzinli otomatik vites corolla aracımı yarın 40 bin bakımına götüreceğim.Normalde İzmir'de oturuyorum fakat şuan memleketim Muğla'dayım, bakım da Muğla'da olacak. Bu forumu ve internetteki başka sayfaları araştırdığımda 40 bin km bakımı için çok fazla kalem (işlem) yapıldığını gördüm. İzmir'deki iki servisi, Muğla'daki servisi bir de Ankara'daki 1 servisi özellikle aradım, fiyat alayım bir de neler yapacaksınız diye. İnternette yazılan kalemlerin çoğu yok. Bu insanlar bunları nerede yaptırıyor, nasıl yaptırıyor anlam veremedim.3 farklı şehirdeki 4 Toyota bayisini aradığımda fiyatlar üç aşağı beş yukarı aynı. 700-750 arası. Servislerin adam kazıklaması konusuna girmiyorum o ayrı. Burada sadece yapılan işlemleri konuşuyorum.Motor yağ ve filtresiKarter tapa ve contası (sağolsunlar değiştiriyorlarmış büyük bir hizmet olarak söylüyorlar da telefonda)Enjektör temizleyici (herhalde benzin deposunun içine konulan küçük şişe)Polen filtresi (torpidonun altındaki)Hava filtresi (hele şükür)Fren hidroliği Yani şanzıman yağı, soğutma sıvısı, buji vs yok. Bizim araçlarda direksiyon hidroliği için de bir sıvı yok herhalde baktım göremedim. 2 tane tank var sadece silecek suyunu saymazsanız (fren + soğutma)Diğer bakımlardan en büyük farkı fren hidroliği. Hava filtresini o kadar da önemli saymıyorum her seferinde hava mı püskürtüyoruz su mu tutuyoruz birşey diyorlardı yollar toz duman iki günde eski hâline gelecek zaten.Kısaca şunu sorayım, internette çok gördüm, bujileri, soğutma sıvısını 40 da değiştiriyorlar. Ama bu aradıklarımın hiçbiri değiştirmiyormuş. Siz de bu şekilde mi biliyorsunuz ?Şimdi aklıma geldi ufak birkaç şey daha sorayım. Frenler eski tüp arabaları gibi ıslık çalmaya başladı. Herhalde balatalar bitti bitiyor. E tabi servise gelmişken diskleri de bir değiştirtmeden olmaz. Çok yavaş hareket ettiğimde kasislerde bir "gorçlama" sesi geliyor. Bu amortisörlerden mi geliyordur yoksa frenlerden mi ? Sıcak arabaya elbette hortumla su tutulmaz fakat araba soğukken dahi tekerlere su tuttuğunuz zaman ilk harekette "hah şimdi kırıldı işte bir yerler" dedirten ses gelmekte tekerlerden, bu normal midir ? Bu normalse kim bilir kışın sıcak araba güzelim yollarımızdaki sulara girdiğinde neler oluyor.Fren balataları 30 binde değiştirilmiş hatta disklere torna çekilmişti (artık bilmiyorum torna ne kadar zararlı) ondan sonra tekerlerde brake dust denilen tozlar eksik olmuyor. Toyota servislerinde orijinal fren balataları kullanılmıyor mu ? Çok dağınık yazdım, teşekkürler cevaplarınız için.
Öncelikle 3 senelik aracınız. Garantisi dolduysa hiç yetkiliye götürmeyin İzmir'de Tosun ustaya götürün. Bence garantisi bitmese de ona götürün.Fren hidrolik yağının değişimini hiçbir servis özellikle istemediğiniz sürece yapmaz. Halbuki değişmesi gerekir, fren hidroliğinin ömrü 2 sene 40bin km.dir çıktığında kapkara olduğunu göreceksiniz. Kendi aracımda 2 sene 30 bin km. sonunda değiştirttiğimde koyu kahverengiydi.Durmaya yakınken oluşan balatadaki gıcırtı sesi normaldir. Balata spreyi ile azaltabilirsiniz. Bunun dışında ses geliyorsa baktırın. Balata değişmediyse değişmesi gerekebilir. 30bin km.de değişen balatalar için 10bin km çok erken. Disklerin değişimi için daha çok erken.Kasislerden geçerken gorçlama ise amortisör ya da viraj lastiğinden olabilir.Hava filtresi de önemlidir. Gözle görülmeyen seviyedeki deliklerden geçen havanın süzülmesiyle motor korunur, basınçlı hava tutmayla bu delikler genişler ve motora tozlar gitmeye başlar. Kılcal çiziklerde rol oynar. Her periyodik bakımda tavsiyem hava filtresini de değiştirmeniz olur.Soğutma suyunun ilk değişimi 5 sene 100bin km. ardından her 2-3 senede 1 idi galiba tam emin değilim.Yetkili servise giderseniz bu yapılanlara çok fazla fiyat isterler. Tavsiyem özel servis olur.
Merhaba Tevfik Bey,40 bin bakımı için aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekiyormuş. Bujiler 100 bin km de değişecek. Hava filtresinin 40 bin km de bir değişmesi gerektiği için daha önceki bakımlarınızda hava tutmuşlar.
Açıkçası bende yaptıklarını sanmıyorum ama Toyota'nın servis kalitesinin bir çok firmadan iyi olduğunu söyleyebilirim. Bu arada yağınızı kendiniz alıp götürebilirsiniz fiyattan 120-150 TL arası düşerler, birçok firma buna izin vermiyor.
Mazdagaraj.com forumunda japoncu olarak duymuştum ama meğer mazda servisiymiş. Ama çok methediyorlar.-Tosun Usta, Özcan Mazda Servisi 2. sanayi 302. sokak Bornova İzmir. 0 532 465 31 17Bir başka önerilen usta da Japon Car Servis-Dündar Pekiner Gaziemir-İzmir. 0232 282 20 40Orjinal Toyota malzemesi olsa ne olur, kaliteli yan sanayi olsa ne olur. Çok orjinal takıntınız varsa Ufuk beyden istersiniz bu servislerden birinde değiştirirsiniz. Periyodik bakıma Ufuk beyden alacağınız yağ filtre setiyle gidersiniz. Araca o esnada baktırırsınız ve neler değişecek not alır Ufuk beyden tekrardan ister tekrar 2. Sefer gidersiniz değişmesi gereken parçalar için. Daha ucuza gelir hem. Şahsen yetkili servis ve orjinal parça olayını çok büyütülmemesi taraftarıyım.
Arada fazla fiyat farkı yok hatta 4 lt yetmeyeceği için ekstra 1 lt ye de ihtiyaç duyulabileceğinden daha pahalıya bile gelebilir ama en azından içinizde acaba hangi yağı kullandılar diye düşünce olmaz. Ben servisin (Toyota değil) değişti diye parasını alıp değiştirmedikleri kabin filtresine de denk geldim, 0w20 yağ kullanması gerekirken faturada 10w40 yağ fiyatlandırdıklarını da denk geldim.... Her servise de güvenilmiyor maalesef.
Motor yağ ve filtresi DeğişsinKarter tapa ve contası (sağolsunlar değiştiriyorlarmış büyük bir hizmet olarak söylüyorlar da telefonda) DeğişsinEnjektör temizleyici (herhalde benzin deposunun içine konulan küçük şişe) Bir benzinciden alıp kendiniz koyarsınız 10.TL Polen filtresi (torpidonun altındaki) Kendinizin sanayiden alıp değiştirebileceğiniz basit bir işlem 15.TLHava filtresi (hele şükür) DeğişsinFren hidroliği Değişsin buji İridyum bujileri 50.000km'de değişmekte fayda var.Çok yavaş hareket ettiğimde kasislerde bir "gorçlama" sesi geliyor. Bu amortisörlerden mi geliyordur yoksa frenlerden mi ?Toyota markasının model farkı olmaksızın, kasislerden yavaşça geçerken çıkardığı gorçlama sesi, viraj denge çubuğunu sabitleyen plastik takozlarından gelmektedir. Toyota, "bu takozlardan asla gelmez", "bunlar ömürlüktür" desede üzerindekilerin 2 - 3 yıllık ömürleri var. Biraz zahmetli değişim olduğundan garantiden de değişime girmiyorlar. Yetkilide kendisi ve işçiliği Ucuz olan bu parçaların değişimi ile gorç sesinden kurtulabilirsiniz. Sesin kaynağını başka yerde aramayın. Parçaların değişiminden sonra ise Rot ayarı yaptırmanız gerekiyor ki, bunuda Toyota yetkili servisleri yapamaz. Rot ayar cihazlarının programları araçlarla uyumsuz olduğundan orjinal ölçüyü tutturamıyorlar. Bunuda sanayinizde kaliteli bir makinada yaptırabilirsiniz. Yetkilide parça değişiminden sonra "rot ayarı istemiyorum" diye belirtmeniz gerekiyor. Bu ayarı yapamayan cihaz için pahalı ücret ödemenin anlamı yok.
Esasında rot ayarında dananın kuyruğunun koptuğu yer açı sensörünün sıfırlanması. Onu da servisten başka yapabilecek yer yok benim bildiğim.İstanbul'da bile bildiğim kadarıyla sadece bir rot-balansçıda (özel servis) vardı o işlemi yapacak tertibat.
Programında Toyota ve diğer markaların güncel açıları bulunan, sistemi radyo dalgası ile çalışan sanayideki tüm rotçular yapabiliyor.Sonuçta sadece Toe ayarı yapılmakta.Toyota yetkili servislerdeki cihazların hem Toe bilgisi yanlış, hemde direksiyonu düz ayarlayamıyorlar.Bu konuyu önceden Toyota merkeze 2 defa ilettiğim halde hiç bir düzeltme girişiminde bulunulmadı.
Ustad açı sensörü konusunda durum farklı. Çok sıkıntı var o konuda. Elektrikli direksiyon varsa açı sensörü sıfırlaması olayın finishing kısmı oluyor. Hidrolik direksiyon gibi ayar yapılmaz. Bilmeyene bişey yok bilip sorana da gerek yok deyip savıyorlar.Eski ön düzenci çırağıyım bende Dediğniz uygulama ile bu açı sensörü farklı olaylar. Siz bir google yapın açı sensörünü olayın vahametini farkedeceksiniz. Ben sadece bir ön düzenci duydum İstanbul'da yapabilen. O radyo dalgalı kızılötesi sinyalli makinalar aslında işin şovu. Olaya hakim adam şerit metre ile tekeri içten dıştan ölçüp üzerine 2 de teste çıkıp sürerek yine yapar isterse.
Bundan 2 önceki 2006 Corolla aracımda elektrikli direksiyon vardı, sonraki 2013 Yaris Hybrid'te de elektrikli direksiyon vardı.Her ikisinde de viraj denge çubuğu lastik değişim sonrasında yetkilide Toe ve direksiyon düzeltmesi saatlerce yapılamazken, Antalyada bir çok yerde rahatça bulabileceğiniz rotçularda dakikalar içinde orjinal ayarına getirildi. İstanbulda da rahatça sanayilerde yaptırılabilir. Direksiyon açı sensörünün görevi ESP içindir. Karıştırmayalım. Açı sensörü ve Elektrikli direksiyon sistemi tamamen farklı şeylerdir. Direksiyon sistemi hidrolik veya elektrikli olan araçlarda ESP yok ise Açı sensörüde yoktur.
Evet esp tabiki. Birde hidrolik direksiyonu sabitle durur. Elektrikli direksiyonlar oyle değil. Devamlı çalışıyor. Ustad 2015 sonrası araçlar ülkemizde geneli Espli. Bunların açı sensoru sıfırlanmadan ön düzen işlemleri nasıl bitmiş sayılacak.
1- Açı sensörü bilgisi, jiroskop'tan gelen bilgi ile beraber ESP-ABS ECU'suna gider, kalibre edilmeden önce ön düzen ve direksiyon orjinal ayarında olmalıdır ki ona göre kalibre edilebilsin ve savrulma durumunda ESP ECU doğru karar verebilsin. Diğer bir değişle, aslında kalibre edilen Jiroscop'tur. 2- Direksiyon kolonu üzerindeki Açı sensörü veya genelde vites kolu altlarında konumlandırılan Jiroscop yerlerinden sökülmedikçe kalibre edilmelerinede gerek yoktur.Direksiyon veya rot ayarında bozukluk olan bir araçta ESP'nin çalışmasında bir sorun olmaz, sadece lastikler düzensiz aşınır, virajlarda ESP daha çabuk devreye girer, düz durmayan bir direksiyonla yol alırsınız. Düz kullanışta Jiroskop düz durur, yamuk duran direksiyon simidi/kolonundan gelen açı sensörü bilgisi de düz kabul edilir. Aksi halde, direksiyonu yamuk ve rot ayarı bozuk bir araçta ESP arıza ışığı yanar yada düz gidişte ESP devreye girerdi. Sonuç olarak rot ayarı ve ESP farklı sistemlerdir. Rot ayarımı yenileyin diyeceğiniz hiç bir yetkili servis, "açı sensörünüzde kalibre olacak" demez, diyemez. Eğer diyen olursa, merkeze şikayet edin.Hidrolik direksiyonlarda ise 2 çeşit pompa uygulaması vardır.Kayış tahrikli pompa ve Elektrik pompa"Elektrikli direksiyonlar devamlı çalışıyor" dediğiniz elektrik pompalı hidrolik direksiyonlardır ki bunlar genelde alman otomobillerinde uygulanmaktadır ve onlarda da ESP yok ise Açı sensörü ve Jiroscop da yoktur.Günümüzde Japonlar, hareketi ve torku algılayarak çalışan elektrik motor destekli elektro mekanik sistemi kullanmaktadır ve sürekli çalışan bir parçası yoktur.