0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bu konuda sadece dot değeri ile karar vermeyin, aracınızın orijinal hidrolik class sınıfını da öğrenip, ona uygun alın.
Hakan bey haklısınız, yağı alırken dikkat etmemiştim, aracın kullanıcı el kitabında yazan değerlerle (FMVSS 116 DOT 3) benim aldığım mobil brake fluid dot 4 ün değerleri uyuşuyor.Bahadır bey, aracınızın kullanıcı el kitabı varsa muhakkak bir göz atın.
6 Ay kadar olmuştur, fren ve debriyaj sıvılarını değiştirmiştim, daha sonra arka fren silindirlerini değiştirince üzerine ilave ettim ve hala az bir miktar duruyor.
Evet 4 teker den tahliye yaptım ve debriyaj hidroliğini de değiştirdim. Kaç ml. olduğunu bilemiyorum ama dediğim gibi sonradan ilave ettiğim halde, 1 litrelik kutu bitmedi. Aracın kitapçığı yok sanırım, muhtemelen siz de sorunsuz kulanacaksınız ama kesin değerleri bilseydiniz içiniz rahat ederdi.
Hatırladığım en az önerilen değer olmalı, daha üst sayı daha iyi yani.
Sakın bu hataya düşmeyin. Gider Dot 3 veya 4 yerine Dot 5 alırsınız sistem mahvolur. (Dot 5.1 değil...Dot 5)Dot 5'in diğerlerinden farkı (3-4- ve 5.1) silikon temelli bir yağdır.Diğerleri ise Poligilikol Eter temelli.Yani arada temel kimya farkı var.Buda sistemde yağ su ve hidroliğin birbirine karışmadan ayrı ayrı yüzmesine sebep olur.
Yani dot3, dot4 ve dot 5.1 araçlara dot 5 konulmayacak doğru mu anladım.?
Ben tek başıma yaptım fren hidroliği. Motor çalışmıyorken ve çalıştırmadan dört teker sırayla yapılır, en son motor çalıştırılır. Hava falan yapma ihtimali yok. Anlatıyorum; -Eczaneden/medikalciden en büyük boy şırınga alın ve fren hidroliği kabını boşaltıp yerine yeni yağ koyun. Aynı tekrar çekin ve yenisini koyun. (Kap daha temiz olsun diye) -Aracın fren kaliper üzerindeki anahtarda bir uç var. Serum hotumu takılabiliyor. Hortumu takın, vidayı çok az gevşetin, hortumun ucuna bir şişe koyun. -Fren pedalına bir kaç kez basın (pedal sertleşir ama sakın motor çalıştırmayın), hortumdan yağ şişeye dökülmeye başlar yeni/temiz yağı görünce vida sıkılır. Dört tekere bu işlemi uygulayın. Kesinlikle fren hidroliği kabını boş bırakmayın, işte o zaman hava yapar. Azaldıkça doldurun. Ben bu işi evimin bahçesinde yaklaşık 50 Dk içerisinde tamamladım. Sonuç çok iyi. **** DİKKAT: * Bu işlem bitince sıktığınız vidaları/kaliperleri kontrol edin, gevşek olanyerden kaçak olabilir. * Tekere veyahut herhangi biryere gelen hidrolik yağını en kısa sürede temizleyin. * Motoru çalıştırıp fren pedalına birkaç kez basıp boşluğu almadan ASLA ARACI YÜRÜTMEYİN. Fren pedalı sertleşmediyse vidaları veyahut hidrolik kabını gözden geçirin. * Önerilen DOT NUMARASINI kullanın.
ben 7-8 senedir dot4 kullanıyorum gayet güzel çalışıyor.
Sizin aracınızın orjinali dot4 olabilir Atilla Abi.