-
Araç İçine Gelen Yağ veya Antifiriz Kokusu
Gönderen
Orkun Kutlu
27 Oca, 2017 14:58
-
Arkadaşlar merhaba.
Aracım 2006 model corolla sol paketi. Araç ısındıktan sonra arada bir içeriye aniden bir yanmış yağ veya antifiriz kokusu geliyor. Keskin bir koku ve içeriye aniden doluyor, pencereleri açıyorum havalandırıyorum sonra geçiyor. Muhtemelen kalorifer peteklerinden geliyor. Çünkü önce önde sonra arkada hissediliyor.
Sorun iki üç hafta önce başladı. Egzoz kanalına girdim hiçbir kaçak yok dedi. LPG servisi sızdırma yok dedi. Regülatörün üzerinde hafif duman gördüm bir keresinde. Aracın suyu eksilmiş ayrıca bu iki üç hafta içinde. LPG ustası araca su ekle, sorun düzelir dedi. Antifiriz aldım, ekledim. Gerçekten 5-6 gün boyunca hiç koku gelmedi. Hatta 200 km uzun yol gittim, bir kere bile koku gelmedi.
Az önce şehir içinde kullanırken aniden tekrar koku geldi. Kokunun kaynağını motor ustası (?) da bulamadı. Polen filtresini yakın zamanda değiştirdim. Az önce forumda benzer konuları okudum fakat çözüm bulamadım.
Radyatörde sızma varsa, çözümü nedir? Kalorifer peteğini değiştirmek için ön göğsü tamamen sökmek şart mı? Ayrıca kalorifer peteğinde sorun olsa koku her zaman olmaz mı? Normalde arabada hiç koku yok; fakat bir anda 3-5 saniye içinde arabanın içini çok keskin yanmış bir antifiriz kokusu sarıyor.
Bir de dikkatimi çeken bu sorunun genelde çok rüzgarlı havalarda tekrarlaması. Ayrıca sağ paspasta herhangi bir ıslaklık yok. Sanayiye gidiyorum, herkes topu başkasına atıyor, bir türlü çözüm bulamadık. Su eksildiğine göre sorun kesin radyatörde midir?
Yardımcı olursanız sevinirim, iyi çalışmalar.
-
-
Soğutma sıvısını sık sık takip etmek gerekli Orkun Bey. Önceki aracımda olan durumdan dolayı söylüyorum, o koku araç ısınınca hiç eksik olmazdı.
Önünüzde hiç bir araç yok iken mi bu kokular geliyor Orkun Bey.Bazen önümüzde yağ yakan kamyonların yanık yağ kokusu çok güçlü gelir içeriye.
Yaşadığınız yer neresi acaba?
-
-
Lpg regülatörünüzü değiştirin ve lpg ustanızı değiştirin.
-
-
Mehmet Bey, bu sorun ortaya çıkınca suyun azaldığı dikkatimi çekti. Low çizgisine kadar düşmüştü. Bir yerden sızdırma mı yaptı, nasıl oldu bilmiyorum; fakat iki ay önce tamamlamıştık. Suyu tamamlayınca sorun gerçekten düzeldi gibi; fakat bugün tekrarlayınca acaba sudan kaynaklanmıyor mu diye düşünmeye başlamıştım.
Önümde hiç araç yokken yaptı mesela bugün. İlk başlarda dediğiniz gibi dışarıdaki kokuyu mu içeri alıyor diye şüphelenmiştim ben de. Fakat klimanın dışarıdan hava almaması için içerinin havasını kullanma düğmesine basmıştım. Hatta kokuyu alınca pencereyi açıp havalandırıyorum ki koku geçsin. Mersin'de yaşıyorum bu arada.
Mutlu Bey, geçen 40-50 km hızla giderken aniden içeriye o koku gelmeye başlayınca hemen kenara çekip durdum, kaputu açtım. Akşam üzeriydi, telefonun ışığıyla duman veya su sızıyor mu diye bakındım. LPG regülatörünün üzerinden böyle su buharı gibi bir duman sızıyordu. Lpg sızdırıyor diye şüphelenip hemen stop ettim arabayı. Sonra tekrar baktım, yaklaşık 2 dakika boyunca o duman ince ince tüttü. Koku almaya çalıştım; ama rüzgar olduğu için pek bir koku alamadım.
Bir gün sonra lpg ustasına bunu anlattım. LPG regülatöre sıvı hâlde ve -62 derece olarak gelir. Motor suyu ile yeterli ısıya ulaştığında gaz hâline geçer ve yanmaya başlar. Motorda yeterli su yoksa ısınamadığı için regülatör donar ve üzerinde donmadan ötürü karlanma oluşur. Bu da ısınınca buharlaşır. Motor suyunu tamamla, sıkıntı düzelir dedi. Regülatörün içinde filtreler varmış, bunlar tıkanmış falan olabilir mi dedim. Hayır, regülatör sağlam görünüyor dedi. Çalıştırdım bir iki baktı, suyunu ekle sorun düzelir dedi.
Gerçekten LPG regülatöründen midir sorun? Sorunun kaynağının regülatör olduğunu nasıl anlayabiliriz? İlginize teşekkürler.
-
-
Regülatörde lpg nin yağı birikir, aldığınız yağ yanığı kokusu bundan olabilir, antifriz ise su sızmasından ötürüdür. Haliyle bu bağlantıların olduğu noktalarda sıkıntı olabilir ve siz de görmüşsünüz kendi gözünüzle.
Regülatörün ömrü 60-100 bin km. civarıdır. Bu km.lerde ise lpg takılalı süre, değiştirmenizi tavsiye ederim. Yağ ve antifriz kokusunu birlikte verebilecek başka bir yer aklıma gelmiyor.
-
-
Kokunun egzosdan gelip gelmedigini tespit ederseniz faydalı olur. Eğer soğutma sıvısı bir şekilde yanma odasına ulaşıyorsa yanan antifirizin kokusu olabilir. Tatlı bir kokudur, umarım sizinki bu sebeple değildir.
-
-
Regülatör üzerinde buhar görmüşeniz Mutlu Bey in dediği gibi regülatör bağlantılarını iyi kontrol ettirin,eğer öyleyse işiniz daha da kolaylaşır.İyi bir LPG servisi yok mu Mersin de sonuçta koskoca şehir.
-
-
Mutlu Bey, aracın regülatörünün en son ne zaman değiştiğini bilmiyorum. Fakat LPG 2010 yılında takılmış. O günden bugüne de 130 bin km yapmış. Şu anda araç 200 bin km'de. Bu dediklerinizi başka bir lpg ustasına söyleyip, tekrar hortumları falan kontrol ettirsem iyi olacak sanırım. Regülatördeki buharlaşmayı gördüm, beyaz bir is şeklinde tütüyordu. Kokuyu önce egzoz kokusu zannetmiştim; fakat bu egzozdan daha keskin, yağ yanığı gibi bir koku. Antifiriz kokusu olduğunu, su eksilttiğini görünce düşünmeye başlamıştım. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Mehmet Sezer Bey, egzoz için kanala girdim ve egzozu kapayıp kaçak var mı diye baktılar. Sıkıntı yok egzozda demişti. Gelen koku oldukça rahatsız edici bir koku. Sanki 3-5 dk maruz kalınca zehirleyecek hissi veriyor insanda. Keskin bir koku.
-
-
Benzinde deneyin bir süre yapacak mı bu kokuyu diye. Bir de böyle bakalım. Ben emin gibiyim ama 130bin km.deki regülatörün içi leş gibi yağ dolmuştur. Diyaframlar artık yıpranmış ve su kaçırıyordur da.
-
-
Daha öncesinde su sızıntısı olmuş ve döşeme ya da herhangi başka bir noktaya yerleşmişse araç ısındıkça gelebilir koku. Ama sürekli olarak suda eksilme varsa bir yerde sorun vardır elbette. Arkadaşların belirttiği gibi.
-
-
Mehmet KÖKSAL Bey evet duman gibi bir buharlaşmayı çok net gördüm. Hatta telefona kaydetmeye çalıştım; fakat karanlık olunca görünmedi. Bu kokuyu alır almaz tekrar durup bakacağım buharlaşma oluyor mu diye. LPG servisi çok; fakat iş bilen usta pek yok burada hocam. Tesadüfen iki üç yere sormuştum. Bugün arkadaşlara danıştım, birkaç ustanın ismini aldım. Bir iki güne gidip regülatörü incelemelerini söyleyeceğim onlara. İnşallah sorunun kaynağı orasıdır, değiştirip kurtulurum. Diğer türlü radyatörden klima borularına kadar çok gıcık bir araştırma yapmak gerekecek.
Regülatöre giden hortumlardan su sızması oluyorsa da böyle bir koku yapar mı? İlk gittiğim lpg servisinde hortumlar eskimiş gibi 80-100 TL gibi bir fiyata hepsini değiştirelim, sorun düzelir dedi. Suyu azaltan da bu demişti. Niyeyse pek güven vermedi, sırf para almak için yapıyormuş gibi hissettim. Ki hortumlar ancak gevşemiş olabilir; çünkü 1,5 yıl önce hepsini yenilemiştik. Bilemedim onu da değiştirmek gerekir mi acaba.
Mesaj Birleştirildi: 28 Oca, 2017 00:50
Benzinde denemek güzel fikir. Koku pek sık gelmediği için anlamak biraz zor olacak; ama denemeye değer. Sorunun kaynağını kesin olarak bulmuş olabiliriz eğer koku gelmezse.
Önder Bey, döşemeden gelse bence araç ısınınca başlar ve hafif hafif sürekli devam eder. Benim araçtaki koku ise aniden ve çok keskin bir şekilde geliyor. Ve 5-10 saniye devam ediyor. Sonra pencereleri açıp havalandırınca geçiyor.
-
-
Gerekli yorumlar net şekilde yapılmış zaten, gelişmeleri dr paylaşırsanız faydalı olur.
Contalar da kontrol edilmeli, egzoz manifoldu da. Ayrıca o kokunun insan sağlığı için çok tehlikeli olabileceğini unutmayın.
Dünyada egzoz gazından çıkan gazlardan hayatını kaybeden insan sayısı hiç az değildir!.
-
-
Bugün Mersin'deki bir lpg ustası ile telefonla görüştüm, su eksiltiyorsa muhtemelen regülatöre giden hortumlarda bir sızma vardır dedi. Bugün çok yoğunmuş, pazartesi günü gidip hortumları kontrol ettirip gerekirse regülatörü ve hortumları değiştireceğim.
Bu süre içerisinde sorunun kaynağını bulabilmek için bir süre aracımı benzinde kullanacağım. İnşallah çözümü bulunur, sizinle de paylaşırım durumu.
Hakan Bey, evet kokunun tehlikeli olduğunun farkındayım bunun için de hiç geciktirmeden çözmeye çalışıyorum. Zira daha üç aylık bebeğimiz var, ona da zarar verebilir diye korkuyorum. İnşallah çözümü bulup sizinle de paylaşırım. İlginize teşekkürler.
-
-
Değerli arkadaşlar, bugün iyi bir lpg ustasına arabayı götürdüm. Regülatöre gelen su hortumlarının kelepçesi gevşemiş, ayrıca diğer bir iki hortum da çatlakmış. Bu çatlak ve gevşekliklerden sızan antifirizli su, egzoza ve regülatöre gelerek buharlaşıyormuş ve o koku içeri geliyormuş. Ayrıca regülatör de 5 yıl önce takıldığı için ömrünü tamamlamış dedi usta.
Regülatörü değiştirdik, ona gelen hortumları da değiştirdik. Sökmüşken filtresini de değiştirdim. LPG sistemi böylece yenilenmiş oldu. Sanayiden eve gelene kadar koku yapmadı, inşallah kokunun kaynağı budur ve sorun bu şekilde düzelmiş olur.
Bir iki hafta bu şekilde kullanacağım, farklı bir gelişme olursa size de yazarım. Ayrıca benzinle kullandığım sürede böyle bir koku gelmedi. Benden sonra bu sorunla karşılaşacak dostlar da bilgilensin diye yazmak istedim. Saygılar.
-
-
Hayırlı olsun Orkun Bey. İnşallah bir daha o kokuyu yapmaz arabanız.
-
-
Değerli arkadaşlar, bugün iyi bir lpg ustasına arabayı götürdüm. Regülatöre gelen su hortumlarının kelepçesi gevşemiş, ayrıca diğer bir iki hortum da çatlakmış. Bu çatlak ve gevşekliklerden sızan antifirizli su, egzoza ve regülatöre gelerek buharlaşıyormuş ve o koku içeri geliyormuş. Ayrıca regülatör de 5 yıl önce takıldığı için ömrünü tamamlamış dedi usta.
Regülatörü değiştirdik, ona gelen hortumları da değiştirdik. Sökmüşken filtresini de değiştirdim. LPG sistemi böylece yenilenmiş oldu. Sanayiden eve gelene kadar koku yapmadı, inşallah kokunun kaynağı budur ve sorun bu şekilde düzelmiş olur.
Bir iki hafta bu şekilde kullanacağım, farklı bir gelişme olursa size de yazarım. Ayrıca benzinle kullandığım sürede böyle bir koku gelmedi. Benden sonra bu sorunla karşılaşacak dostlar da bilgilensin diye yazmak istedim. Saygılar.
Tahminimiz doğru çıktı. Geçmiş olsun.
-
-
Mutlu Bey, evet tahminleriniz oldukça isabetli çıktı, ilginize teşekkür ederim. İnşallah kokunun kaynağı kesilmiş olur Alperen Bey, herkese teşekkürler.
-
-
Arkadaşlar merhabalar. LPG regülatörünü geçen hafta değiştirmiştim. Üç dört gün boyunca koku yapmadı. Kokunun kaynağını bulup sorunu çözdüğümüzü düşünerek seviniyordum ki geçen gün yine aynı kokuyu aldım. Önce kokuya odaklandığım için koku geliyor zannettim. Fakat daha sonra bir iki kez daha aynı kokuyu alınca bugün tekrar sanayiye gittim.
Daha önce LPG regülatörüne giden su hortumlarının birleşme yerinde kaçak olduğu için araç su da eksiltiyordu. LPG ustasına bugün kontrol ettirdim önce. Su eksilmemiş, ayrıca regülatör çevresinde kaçak falan olmadığı için sorunu motorda aramamızı söyledi. Motor ustası da üst kapaktan çok az yağ sızdığını, bu yağın da ara sıra arka kısımdan egzoza damlayıp buharlaşınca böyle bir koku yaptığını söyledi.
Bir yıl önce keçeyi değiştirmiştik, o zaman sanırım üst kapağın contalarını sıkılamadıkları için böyle olmuş. Üst kapak contalarını iyice sıkıladı usta. Ayrıca yağ damlayan yerleri spreyle temizledi, tekrar sızma yaparsa keçeyi tekrar değiştireceğiz. Şimdilik soruna böyle bir çözüm bulmuş olduk. Demek ki regülatördeki sorun suyu eksiltiyor; fakat koku aslında oradan gelmiyormuş.
Şimdi bir süre böyle kullanıp deneyeceğim. Umarım bu kez sorun tamamen çözülmüştür.
-
-
Arkadaşlar merhabalar. LPG regülatörünü geçen hafta değiştirmiştim. Üç dört gün boyunca koku yapmadı. Kokunun kaynağını bulup sorunu çözdüğümüzü düşünerek seviniyordum ki geçen gün yine aynı kokuyu aldım. Önce kokuya odaklandığım için koku geliyor zannettim. Fakat daha sonra bir iki kez daha aynı kokuyu alınca bugün tekrar sanayiye gittim.
Daha önce LPG regülatörüne giden su hortumlarının birleşme yerinde kaçak olduğu için araç su da eksiltiyordu. LPG ustasına bugün kontrol ettirdim önce. Su eksilmemiş, ayrıca regülatör çevresinde kaçak falan olmadığı için sorunu motorda aramamızı söyledi. Motor ustası da üst kapaktan çok az yağ sızdığını, bu yağın da ara sıra arka kısımdan egzoza damlayıp buharlaşınca böyle bir koku yaptığını söyledi.
Bir yıl önce keçeyi değiştirmiştik, o zaman sanırım üst kapağın contalarını sıkılamadıkları için böyle olmuş. Üst kapak contalarını iyice sıkıladı usta. Ayrıca yağ damlayan yerleri spreyle temizledi, tekrar sızma yaparsa keçeyi tekrar değiştireceğiz. Şimdilik soruna böyle bir çözüm bulmuş olduk. Demek ki regülatördeki sorun suyu eksiltiyor; fakat koku aslında oradan gelmiyormuş.
Şimdi bir süre böyle kullanıp deneyeceğim. Umarım bu kez sorun tamamen çözülmüştür.
Orkun bey, geçmiş olsun tam kurtulduk derken tekrar bir sorun nüksetmiş umarım kesin çözüm bulunur. Bu durumlarda arıza dan çok ustalar kafa karışıklığı insanı bunaltıyor. Arabadan soğutuyor inşallah başka aksilik yaşamazsınız.
-
-
Motor ustası da üst kapaktan çok az yağ sızdığını, bu yağın da ara sıra arka kısımdan egzoza damlayıp buharlaşınca böyle bir koku yaptığını söyledi.
Geçmiş olsun, bahsettiğiniz yağ sızıntısının egzoz ile temasının çok ama çok tehlikeli olduğunun farkındasınızdır umarım, mümkün olduğunca çabuk çözüme kavuşturmanızı tavsiye ederim.