Gönderen Konu: 98 efsanemde yağ eksiltme sorunu var ..😞 yardım lütfen!  (Okunma sayısı 14077 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Special
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 222
  • Model Yılı: '98
  • 37 kere teşekkür etti
  • 28 kere teşekkür edildi
Merhaba arkadaşlar; siteye samsundan katılıyorum
98 xei aracım yağ eksiltmekte ve bu durum içimi parçalamakda..
Aracım 222 bin km.de ve 2 senedir kullanmaktayım ve Aracı aldığımda böyle bir sıkıntım yoktu.. :-\
15 bin km.ancak yapmışımdır.
Konuyu konuştuğum ustalar subap ların ve subap keçelerin aşınmasından ve yanma odasına yağ sızdırmasından kaynaklandığını, subaplarin ve keçelerinin değişmesi gerektiğini
söylüyorlar..
2 defa yağ değişimi yaptım, (mobil ve castrol 10x40) ve maalesef ilaveler (son zamanlarda yaklaşık 700 km.de 1lt.)
Birde bu radyoda pazarlanan borvigor katkı dan attım
Acaba durumun bununla alakası warmi bilmiyorum!  :hoş:
Bu arada sitede yeniyim, konu ile ilgili yardımcı olabilecek arkadaşlar olursa sevinirim..
Saygılar sunuyorum... :)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 200000
  • Model Yılı: '95
  • 12 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
Ynt: 98 efsanemde yağ eksiltme sorunu var ..😞 yardım lütfen!
« Yanıtla #1 : Ağustos 26, 2016, 11:54:58 »
Merhaba Murat Bey,

Ustalar aracın altına baktılar mı? Karterden yada başka yerden sızdırıyor da olabilir?

Aracı kullandıktan sonra temiz bir yere çekip bir süre bekleyip sızdırma var mı yok mu bakabilirsin.
1995 Corolla XEI

Yapıyorsan! Bir iyilik yapıyorsan, iyi yap.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 26, 2016, 12:41:27 »
İmla konusunda özen gösterelim lütfen!.

Araçta lpg var mı?
Soğutma suyu seviye ve formu nasıl?
Egzoz gazı rengi ne?
Ustaların bahsettiği supapdır, sistemde kaçak yoksa eksiltmeden ziyade yakmadan söz edilebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Special
  • 37 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ağustos 26, 2016, 12:58:05 »
Merhaba Murat Bey,

Ustalar aracın altına baktılar mı? Karterden yada başka yerden sızdırıyor da olabilir?

Aracı kullandıktan sonra temiz bir yere çekip bir süre bekleyip sızdırma var mı yok mu bakabilirsin.
Merhaba volkan bey..
Aracım alt kapakdan yağ sızması yapıyordu, kapak sökülüp conta değişimi yapıldı.Sonrasında sızma yapmıyor. Ancak o kapak söküldüğünde kapağın tabanını olduğu gibi katı bir kurum bağlamış!  Bu durumu görünce aklıma ilk gelen motora kattığım o performans katkısı borvigor geldi.. (ondanmıdır bilmiyorum)
Bunun haricinde sızma sadece distribütörün alt kısmında (sanırım keçe varmış orda) az miktarda görünüyor...
Aslında ben bu konuyu yanlışlıkla tanışma bölümüne açmışım.
Sonra buraya taşıdım.. :)
Orda Yücel Aydoğan ve Murat Çelebi arkadaşların değerli yorumları da şöyle görünüyo
Sizin dediginiz gibi yağ kaçağı olabilecek bütün bölgeler,
Yağ radyatörü ve tesisatı (ki bunu ilk defa Yücel beyden duydum ve bu sabah araç üzerinde tarif ettiği yerde gördüm, sızma yok gibi görünüyor ama detay a giremedim)
Birde egsozdan çıkan duman rengi gibi!
Takibim sonucu şuan full çizgisinden 2 mm. Aşağı inmiş gibi görünüyor (yaklaşık 500 km. Şehir içi)

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 26, 2016, 13:14:55
İmla konusunda özen gösterelim lütfen!.

Araçta lpg var mı?
Soğutma suyu seviye ve formu nasıl?
Egzoz gazı rengi ne?
Ustaların bahsettiği supapdır, sistemde kaçak yoksa eksiltmeden ziyade yakmadan söz edilebilir.
Hakan bey egsozdan gelen duman rengine detaylı inceleme yapamadım doğrusu...
Diğer bahsettiğiniz yerler soğutma suyunda eksilme olmuyor
Araç lpg.li (tek nokta)
Evet subap larda yanma olabilir Keçelerde aşınma olabilir bundan dolayı yağ yakabilir, hatta eğer durum böyleyse diğer etkenlere de zarar werebilir s(ekman piston vs.) Diyor ustalar..
teşekkür ederim ilgi gösterdiğiniz için. .
Birde bu bölümlerde resim paylaşımı yapılıyor mu yada nasıl yapılıyor konu detayı için merak içerisindeyim. Bununlada ilgili bilgi verirseniz sevinirim..
Formda yeniyim hatalarımdan dolayı da Özür dilerim...
Umarım zamanla bu durumuda aşacağıma inanıyorum. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #4 : Ağustos 26, 2016, 16:25:55 »
Motorda yenileme yapılacaksa, kesinlikle kaliteli ürünler seçin. Sitemizde bu konuda size yardımcı olacak arkadaşlar da var.

Resim paylaşım sitelerine yükleme yapıp, oradan alacağınız forum linki işinize yarayabilir. Ayrıca yazı yazdığınız sayfanın önizleme modunda "Ekler ve diğer seçenekler" sekmesini seçerek, direk bilgisayardan yükleme yapabilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 26, 2016, 16:26:12 »
Ben kendi yazdıklarımı göremiyorum kim siliyor
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Special
  • 37 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ağustos 26, 2016, 16:35:37 »
Araçım 222 binde lpg ne zaman takıldı bilmiyorum...
Ancak düşünceme göre 100 binde lpg. takılsa 120 bin km.de lpg. motor sistemini (subabları ve subap Keçelerini bozmuş, aşındırmış olabilir mi bilemiyorum) sıralı olmadığı için benden önceki sahipleride hep lpg.de kullanmışlarsa, bu biraz beni bu düşünceye götürüyor...ben 15 bin km.gibi kullandım aldığımdan beri önce benzinli çalışıtırıyorum.. Hatta bir dafa würth kullandım benzin deposuna.. Araç düşük devirde gazı ayağından çektiğinde silkeleme yapıyordu, würth sonrası kesti ve faydalı oldu)
Umarım motor içinde bir sıkıntı yoktur da bu durum bende ızdırap olmaz... :-[

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 26, 2016, 16:43:13
Uyarılarınızı dikkate alacağım hakan bey..
ilginize teşekkür.ler

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 26, 2016, 16:50:18
Ben kendi yazdıklarımı göremiyorum kim siliyor
Yücel bey dünkü yazımları malesef ben tanışma konulu yere açmışım. Çok özür dilerim
Yeni olduğum için formda
inş burdan devam edebiliriz değerli yorumlarınıza..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Ağustos 26, 2016, 17:47:11 »
 Konular mı karışmış?
Bu sayfada hiç yazmamış görünüyorsun Yücel. İlginç olmuş.

Bence yağ katkısı kullanmayın, kaliteli yağ kullanın.
Lpg düşünüldüğündr, aracın motorunda bazı sorunların erken çıkması normal karşılanmalı. Lpg konularını da takip edebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Special
  • 37 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ağustos 26, 2016, 19:14:58 »
Konular mı karışmış?
Bu sayfada hiç yazmamış görünüyorsun Yücel. İlginç olmuş.

Bence yağ katkısı kullanmayın, kaliteli yağ kullanın.
Lpg düşünüldüğündr, aracın motorunda bazı sorunların erken çıkması normal karşılanmalı. Lpg konularını da takip edebilirsiniz.
Ewt hakan bey konular karıştı...
Kesinlikle daha katkı kullanmayı düşünmüyorum
Lpg durumuda aracı aldığından beri benzinle başlatıp sonra lpg.ye dönüştürüyorum..
Gerçi bu saatten sonra sıralı lpg. yaptırmanın faydası da olurmu bilemiyorum...!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '10
  • 160 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 26, 2016, 21:44:40 »
Ewt hakan bey konular karıştı...
Kesinlikle daha katkı kullanmayı düşünmüyorum
Lpg durumuda aracı aldığından beri benzinle başlatıp sonra lpg.ye dönüştürüyorum..
Gerçi bu saatten sonra sıralı lpg. yaptırmanın faydası da olurmu bilemiyorum...!
Ben bu arabayı ömürlük kullanırım diyorsanız tavsiye ederim sıralı sistemi. Aksi halde hiç gerek yok boşa masraf, zorlu şartlarda, soğuk havalarda, performanslı kullanımda benzine atarsanız yeter
1984 Kadett D 1.3 Gls 211.000 Km
2010 Astra HB 1.3 CDTI 118.000 Km

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Special
  • 37 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ağustos 27, 2016, 11:36:55 »
Ben bu arabayı ömürlük kullanırım diyorsanız tavsiye ederim sıralı sistemi. Aksi halde hiç gerek yok boşa masraf, zorlu şartlarda, soğuk havalarda, performanslı kullanımda benzine atarsanız yeter
Haklısınız yasin bey...
Umarım şu yağ eksiltme sorununu da halledersek
Mezara kadar düşünüyorum inş... :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '10
  • 160 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 27, 2016, 11:58:41 »
Haklısınız yasin bey...
Umarım şu yağ eksiltme sorununu da halledersek
Mezara kadar düşünüyorum inş... :D
İnşallah Allah uzun ömürler versin güle güle kullanın :) Aynı aracı atiker sıralı sistemle kullandım 1 sene, şehir içi 20krş şehirler arası 16-17krş gibi bir tüketimi vardı. Benzin ve lpg performans farkı nerdeyse yoktu.
 Yağ eksiltme sorununa gelince, eğer contalardan kaçak yoksa egzoz duman da atmıyorsa ya baskı balatanın içine sızdırıyor (Arka krank keçesi) ya da triger tarafından sızdırıyor (Ön krank keçesi) ya da motorun arka tarafından bir yerlerden sızdırıyor da siz görmüyorsunuz
1984 Kadett D 1.3 Gls 211.000 Km
2010 Astra HB 1.3 CDTI 118.000 Km

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Special
  • 37 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ağustos 27, 2016, 13:48:44 »
İnşallah Allah uzun ömürler versin güle güle kullanın :) Aynı aracı atiker sıralı sistemle kullandım 1 sene, şehir içi 20krş şehirler arası 16-17krş gibi bir tüketimi vardı. Benzin ve lpg performans farkı nerdeyse yoktu.
 Yağ eksiltme sorununa gelince, eğer contalardan kaçak yoksa egzoz duman da atmıyorsa ya baskı balatanın içine sızdırıyor (Arka krank keçesi) ya da triger tarafından sızdırıyor (Ön krank keçesi) ya da motorun arka tarafından bir yerlerden sızdırıyor da siz görmüyorsunuz
Siz değerli yorumcu arkadaşların önerileriyle, Gerekli gözlemleri itina ile takip edeceğim yasin bey..
inş. Problemi aşacağım...
Şu anki lpg sistemi tek nokta yine benzinle çalışıp lpg.geçiş yapılıyor...
Tabi bu durum sıralı gibi randumanlı olmayacağı kesindir.. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 216 kere teşekkür etti
  • 272 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 27, 2016, 18:22:44 »
En güzel katkı yağın içinde olandır. Bu kural değişmez. Mümkünse yağa katkı atılmadan kullanınız. Hele ki bor falan adında kimse savunup övmesin. Tartışma konusu yapmayın daha önce birkaç konuda belirttim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Special
  • 37 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Ağustos 27, 2016, 19:12:08 »
En güzel katkı yağın içinde olandır. Bu kural değişmez. Mümkünse yağa katkı atılmadan kullanınız. Hele ki bor falan adında kimse savunup övmesin. Tartışma konusu yapmayın daha önce birkaç konuda belirttim.
Alt kapak dibini öyle bir kurum bağlamış ki mahmut bey
Kuvvetli ihtimal onun (bor) kalıntısı idi..
Ve o görüntüyü görünce yıkıldım adetaaa..
Mümkün değil daha ilave etmem
Kimseyede tavsiye etmem..
Mobil veya Castrol 10x40 sadece ...
Saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '94
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 28, 2016, 08:50:47 »
Sayin murat kaya bey,yorumlari okudum,bendede 94 xli var enjeksiyonlu seri den ,benim araçta da yag eksiltme var sanırım yag yakıyor 1000 km de yarim litre😃, ama bu konuyu pek sıkıntı etmeyin ben 20-50 yag kullaniyorum burasi cok sicak oldugu icin,arti motor yagi katkisi bor ve benzin katkisi bor da kullaniyorum yag eksiltmede cok azalma oldu,yag yakan bir arabayi fazla zorlama yapmazsaniz 50 bin km daha gider,o yüzden kafaniz rahat olsun,bu benim 3. Aracim...saygilar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Special
  • 37 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ağustos 28, 2016, 11:39:49 »
Sayin murat kaya bey,yorumlari okudum,bendede 94 xli var enjeksiyonlu seri den ,benim araçta da yag eksiltme var sanırım yag yakıyor 1000 km de yarim litre😃, ama bu konuyu pek sıkıntı etmeyin ben 20-50 yag kullaniyorum burasi cok sicak oldugu icin,arti motor yagi katkisi bor ve benzin katkisi bor da kullaniyorum yag eksiltmede cok azalma oldu,yag yakan bir arabayi fazla zorlama yapmazsaniz 50 bin km daha gider,o yüzden kafaniz rahat olsun,bu benim 3. Aracim...saygilar
vallahi büyük cesaret Göker bey.. :D
Ben genel olarak form da edindiğim bilgiye göre normal bir efsane motorunda yağ eksiltme değil, yağın renginin bile değişmediğini söylüyorlar..
Ayrıca bazıları mobil 5 x 30 kullanıyor ki ilk değişmemde buydu
Benim efsane su gibi içti desem mübala etmemiş olurum.. :)
Sonra 10 x 40 mobil + castrol magnetec kullandım bunlar biraz daha az eksiltme oldu gibi geldi bana.. Az daha kalın olursa (20×50)motora zararlı olmaz mı?
Fırsat bulupta şu egsoz dan çıkan dumanı kontrol edemedim yoğun çalışma içerisindeyim, ilk fırsatta onu yapacağım....
Birde kaçak olabilecek bütün bölgeleri itinayla kontrol etmekteyim...
teşekkür.ler değerli yorumunuz için...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #17 : Ağustos 28, 2016, 15:59:09 »
Bazı bilgilerin aksine belirteyim, yağ kullanıldığı halde temiz kalıyorsa işini tam yapmıyor/yapamıyordur. Yağın bir işlevi de, geçtiği ortamlardan aldığı atıkları, filtrenin de yardımı ile bertaraf etmektir.
Özellikle o yaşlardaki araçlarda, gerek lpg, gerek ise yüksek devir kullanımı gibi etkiler ve keçe, contaların özelliğini yitirmesi ile yanmanın yanında, eksilme de olabilir. Belli miktarı geçerse, değişik yağlar ile de çözüm bulunmazsa, direk müdahale daha ekonomik olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ağustos 28, 2016, 16:34:45 »
10-40 kullanıyorsunuz sanırım. Eğer subap lastiklerinden değilse, motor yağ yakıyorsa mobil 1 10w-60 a geçin acilen. Bunda yağ eksitlmesi çok azalacaktır. Azalmazsa da ya rektefiye gerekiyordur, ya da subap lastikleri lpg nin sıcaklığından yağ sızdırıyor olabilir.
Subap lastiğinden olup olmadığını öğrenme yöntemi vardı unuttum şimdi, motor sıcakken yokuş aşağı inerken bir anda gaza sonuna kadar basınca mavi duman görülüyorsa subap lastiğinden kaçırma yapıyordur deniyordu galiba.
Motor yağ yakıyorsa dururken gaza yüklendiğinizde egzostan mavi duman çıkar dururken.
Alttan kaçak olup olmadığına detaylıca baktırın ayrıca. aracın altını yıkatın, bir süre kullanın, öyle kaçak kontrolü yaptırın.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Special
  • 37 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Ağustos 28, 2016, 19:26:37 »
Bazı bilgilerin aksine belirteyim, yağ kullanıldığı halde temiz kalıyorsa işini tam yapmıyor/yapamıyordur. Yağın bir işlevi de, geçtiği ortamlardan aldığı atıkları, filtrenin de yardımı ile bertaraf etmektir.
Özellikle o yaşlardaki araçlarda, gerek lpg, gerek ise yüksek devir kullanımı gibi etkiler ve keçe, contaların özelliğini yitirmesi ile yanmanın yanında, eksilme de olabilir. Belli miktarı geçerse, değişik yağlar ile de çözüm bulunmazsa, direk müdahale daha ekonomik olur.
Mantıklı bir yorum üzerine şöyle cevap vereyim hakan bey
Aracı aldıktan sonra ilk işim gerekli ekipmanlar kaliteli ürünlerle değişmek oldu..

Bunun içinde motor yağı ilk olarak Castrol magnetic 10x40 kullandım...
Sonra yaklaşık 5000 km. Sonra tekrar yağımı değişmek istedim
(10 bin değişimini beklemeden) ancak bunda  yağ çubuğu min.max çizgi görünüyor du..bu km. ve eksilme sonrası ben biraz üzüldüm açıkçası...
Sonra ustam bana mobil 1  5x30 kullanalım dedi uzun yol yaptım onunla yaklaşık 700 km.gibi adeta 5x30 yağ uçup gitmiş.
Yağ çubuğunu çektiğim de çubukta yağ yoktu ve çok korktum..
Aracı hemen life kaldırıp kaçak varmı diye kontrol ettiğimizde sadece alt kapak dan sızma yaptığını ve bu sızma nın da bu kadar eksiltme yapmayacağı kanaatına varıldı...karter civatası açıldığında yaklaşık 1.5 lt.yağ boşaldı araçtan.  kapak contası değişip bu defa mobil1 10x40 konuldu..
Ve itina ile takibindeyim.. 500 km. Ancak olmuştur sanki 2mm.kadar eksilme var  gibi ama yanılmış da olabilirim...
teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 28, 2016, 19:31:31
Hakan bey min. ile max. arası idi 5000 km.degisim sonrası yağ çubuğu...
Saygılar...

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 28, 2016, 19:59:04
10-40 kullanıyorsunuz sanırım. Eğer subap lastiklerinden değilse, motor yağ yakıyorsa mobil 1 10w-60 a geçin acilen. Bunda yağ eksitlmesi çok azalacaktır. Azalmazsa da ya rektefiye gerekiyordur, ya da subap lastikleri lpg nin sıcaklığından yağ sızdırıyor olabilir.
Subap lastiğinden olup olmadığını öğrenme yöntemi vardı unuttum şimdi, motor sıcakken yokuş aşağı inerken bir anda gaza sonuna kadar basınca mavi duman görülüyorsa subap lastiğinden kaçırma yapıyordur deniyordu galiba.
Motor yağ yakıyorsa dururken gaza yüklendiğinizde egzostan mavi duman çıkar dururken.
Alttan kaçak olup olmadığına detaylıca baktırın ayrıca. aracın altını yıkatın, bir süre kullanın, öyle kaçak kontrolü yaptırın.
Mutlu bey, değerli önerilerinizi dikkate alacağım....
Kaçak olayını öncelik verip, sonrasında da motora yoğunlaşacağım malesef...
inş. Kolay ve maaliyeti düşük bir şekilde atlatacağım bu sorunu...
Araç 222 bin de, usta büyük olasılıkla subap keçesi subopların aşınması (lpg.den dolayı)
Subop halinin değişimi de kaliteli mlz. ile 800 TL. gibi masraf konuşuluyo...
Hayırlısı artık....
teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için...
Eyvallah...