Bildğiniz üzere aracım 5 gündür serviste ve daha 7-8 gün kalacak gibi duruyor.
Bu süre zarfında kasko tarafından 2016 model Opel İnsignia 1.6 dizel 6 ileri otomatik araç verildi.
Araç henüz 2 aylık 3750 km'de bana teslim edildi.
Araç baz donanımın bir üzeri olan Edition Elegance galiba.
Araç bende kaldığı süre zarfında tümüyle her iki aracı değerlendirmeye çalışıcam objektif olarak ve bu mesajı güncelleyeceğim devamlı olarak.
Kendi aracımı 2014 temmuzunda almadan önce İnsignia'nın full paketi olan 1.6 Benzinli 170 Beygirlik Cosmo aracını test etme ve inceleme şansım olmuştu.(2 kez test sürüşü yapmıştım.)
to be contiuned...

arkadaşlar yavaş yavaş düşüncelerimi sizlerle paylaşayım.araç şu anda 6 gündür bende ve 6 gün daha kalacağa benziyor.
Yorumlarım kendi görüşüm olup araç test işini profosyonel yapan birisi olmadığım için nacizane fikirlerimi belirticem.
Öncelikle aracımız İNSİGNİA 1.6 EDİTİON ELEGANCE CDTI 6 İLERİ Otomatik bir araç.
Şu anki sıfır km liste fiyatı 112.000 TL.
alınalı 2 ay olmuş.3750 km de bana geldi.Şu anda 4040 km oldu.
Bu süre zarfında kendi aracım ile T27 Avensis 1.6 Benzinli Düz Vites aracımız ile kıyaslama yapıcaz.
DIŞ TASARIM: Araç her ne kadar 1 sene önce makyaj yemiş olsada artık kasa olarak eskidi.Ön yüzünden bakıldığında tipik bir Alman kanı taşıdığı belli aslında.Ön tarafta aşağıya doğru inen ızgara biraz daha asi bir ruh kazandırmış araca.Gündüz led farlar aracın far grubunun içinde yer alıp üst kaş kısmına konumlandırılmış.
Yan Taraflara geçildiğinde kapılar sanki biraz büyükçe yapılmış ve ön taraftaki başarılı tasarımın devamı gelmiyor gibi sanki.
Arka tarafta ise ön tarafın devamı gibi gelen başarılı arka far grubu ve bagaj kapağının ortasından geçen büyükçe bir kromaj çubukla tasarım bitiyor.
Kapı camları ise kapıların büyüklüğünden dolayı biraz ufak kalmış.
Dış dikiz aynalar ise malesef çok kötü geldi bana Avensisten sonra.Görüş açısı çok dar ve araçların size olan mesafesini tam kestiremiyorsunuz.
Özellikle burada ciddi olarak eleştiri yapacak olursam diış dikiz aynaları tasarım yüzünden araç 100 km hızı geçer geçmez sol yan aynadan çok belirgin olarak sesi almaya başlıyor.Araç hızlandıkça ses çift taraftlı ve ön camdan gelmeye başlıyor.
Aracç 200 km hızda giderken rüzgar sesinde artış olmuyor.Belli bir süratten sonra sesin şiddetini dizel motorun gürültüsü bastırıyor çünkü.
Aracın Jantları 16 İnç çelik jant.Basit gösteriyor aracı.
Sonuç-->Dış tasarım olarak kesinlikle Avensisten başarılı çünkü yeni bir tasarım ve akıl var.
Ancak dış yan aynalar aracın aerodinamisini kesinlikle bozuyor.
Kapıların büyük ve yüksek yapılmasından dolayı camlar küçük kalıyor ve içerideki ferahlık hissini baskılıyor.
Aracı geri vitese attığımızda sağ dış dikiz aynası aşağı filan inmiyor böyle bir özellik yok.
İÇ TASARIMAracın içine ilk oturuşta yadırgama oluyor.Çünkü koltuklar bez döşeme.Aracın hiç bir yerinde Alacantra deri yok.
Direksiyon büyük.(Avensiste böyle bana göre)
Uygun sürüş pozisyonunu bulana kadar uğraştım biraz.
Ancak şunu belirteyim koltuklar bez döşeme olmasına rağmen benim belim ve ayaklarım bu koltuklarda daha rahat etti.
Yanal destekler çok daha iyi.
Ancak aracın sürüş pozisyonu yüksek kalıyor hep.
Ön konsol ve torpido yumuşak deri.Fena değil.
Torpido kapağı çok ufak kalıyor.Avensise göre.Torpido soğutma mevcut.Avensiste yok.
2 yıl önce kendi aracımı almadan önce test ettitğim en full model olan Cosmo paketinde göstergelerdeki kromaj halkayı elimle sallamaya çalıştığımda kromaj yere düşmüştü

Bu araçta ise kromaj halka yok zira onun yerine plastik bir kaplama var inanın halen aynı hatalar devam ediyor araçta hiç bir düzeltme yapılmamış.Araç sıfır araç olmasında rağmen plastik aksamlar bir çok yerinden oynuyor malesef.İşçilik zayıf iç mekanda.
Orta konsol yani vitesin arka kısmı kol dayama ise tam bir felaket.
Aracın orta konsol bölümünü her iki elimle esnetmeye çalıştığımda vites kolunun ordaki kromaj kısma kadar çok ciddi oynama ve sallanmalar oluyor.Sıfır araçta işte bunlar kabullenilecek şeyler değil.Üretim hatası demiyorum çünkü 2 yıl önce test ettiğim en full pakette cosmo'da bile böyleydi.

Orta kol dayama var ama aslında yok.Nedenine gelince!Kol dayamanın altında ancak bir sigara paketinin sığacağı büyüklükte göz var o kadar cep telefonu bile girmez.eski nokia 3310 varsa girer orası ayrı konu

Kol dayama kapağının kilidi malesef çoğu zaman tutukluk yapıyor

Orta konsolda kullanılan plastik malzeme parmak izi çok bırakıyor ve kalitesi zayıf bir malzeme

Arkaya doğru gittiğimde gördümki arka havalandırma kanalları var çift taraflı basitçe bir şey ama yeterince iş görüyor

Bu olaya en çok arkada 2 çocukla uğraşmak zorunda olan hanım sevindi.Avensiste niye koymazsın be mübarek mühendisler

Ön koltukların koltuk başlıkları yeterli.Bana göre kaza anında boyun yaralanmasını engeller gibime geldi.
Aktif ön koltuk başlığı yok kanımca.
Bu aracın arkadaşlar arka mekanı diye bir şey yok onu belirteyim.
Özellikle çocuklu bir ailesiniz (belki tek çocukla olur ama iki veya üç çocukla çok zor) arka kısım çok basık ve dar.
Arka diz mesafesi yetersiz.Benim boyum 1.79 cm.Ön koltuğu kendime göre ayarlayıp arka tarafa geçmeye çalıştığımda aracın içine oturmakta zorlandım.
Heleki orta şaft kanalı tümseği dev gibi birşey.Ortadaki oturan kişiyi işkence yapmak için yapılmış bir şey.

Aracın arka tavan kısmındaki aydınlatma lambaları çok zayıf.Konumlandırma olarakda kötü.Avensisteki yeri çok iyiydi.Skoda Superb'de aynı yeri kullanıyor Avensisteki gibi.Kitap veya gazete okumak için birebir.
Ön yolcu ve şöför kısmındaki lambalar,makyaj aynası lambaları hem görüntü olarak hemde aydınlatma olarak zayıf.hemde çok zayıf.

Gelelim göstergeler,multimedia sistem,ses sistemi,klima ve tuşlar olayına.
Göstergeler üst paket İnsignialar gibi değil.Daha basit ancak bilgilendirme ekranı yeterli.
Anlık yakıt tüketimi,ortalama yakıt,menzil,4 lastiğin hava basıncı,motor yağının kalitesini % olarak gösteren bigliler mevcut.
Resimlerini bir ara ekleyeceğim.
Far grubu tuşları tipil alman araç klasiği sol tarafta.Ben genelde Auto pozisyonunda kullandım.
Görünce
@Ahmet Güve (8047) 'nin kendi aracında yaşadığı olayı hatırladım ve ne kadar mantıklı bir yerleşim yapıldığını anladım.
Konfor sinyal mevcut araçta.3 kez sinyal verip otomatik sönüyor.
Silecek kolu Toyotaların aksine yukarı doğru kademeli.Aşağı doğru tek tık yaparsanız 1 kez silme işlevini yapıyor.
Yağmur sensörü kesinlikle Avensisteki gibi başarılı bence.Hassas en azından.
Multimedia olayında ise bence çuvallamışlar.
Aracın en full paketinde dahi İnterlink denen Opel ile yakından uzaktan ilgisi olmayan firmanın 8 inçlik ekranını koymuşlar.
Dokunmatiği kötü.
En önemlisi pozisyonu ve sürücüye olan mesafesi nedeniyle ERGONOMİK değil.Kesinlikle sürücüye kaza yaptırır onu söyleyim.
Ekran menüsü zayıf.Ayarlar kısmında kesinlikle Toyotadaki Touch 2 lerdeki menü zenginliği yok.
Touch 2 ye göre dokunmatiği kötü.
Bir artısı şu-->Klimaya yaptığınız müdahelerleri ekranda gösteriyor.Ancak ekran üzerinden klimayı yönetemiyorsunuz.
İnsignianın full paketinde ekran yine aynı sadece menü biraz daha zenginleşiyor.Trafik Bilgisi ve Navigasyon geliyor.
Ekran netliği fena değil.Gündüz arka fon beyaz iken,parklar yandığında arka fon siyaha bürünüyor.
Bu ekran üzerinden aracın başka bir donanımına müsade yok.
Touch2 de ise ışık ve yağmur sensörü hassasiyeti ve benzeri ayarları yapabiliyorsunuz.
3g özelliği yok.Ancak üst paketteki İnsignialarda var bu özellik.
Ses sistemi vasat

Avensisteki ses sistemi emin olun çok daha iyi.Ben kendi aracımınkini çok beğenmezdim ama şimdi özler oldum.
İnsanları muhtemelen opsypnel olan BOSE ses sistemini almaya itiyorlar.
Ancak bluetooth ile telefonu bağlandığımda sesli görüşme yaparken karşıdakinin sesi tek kelime ile Kristal Netliğinde geliyor bu özelliğini çok beğendim.Avensis bu konuda yanında vasat kalıyor.
Bir noktaya değineyim.Eğer telefonunuzu bluetooth üzerinden bağlar ve kaliteli müzikler dinlemeye başlarsanız ses sistemi radyo kanallarındaki başarısızlığını bir miktar affettirebiliyor.
Ayrıca araçtaki multimedia sistem Apple Car in Play Sistemine uyumlu haberiniz olsun

Radyo anteni köpek balığı şeklinde ve kronik sorun.Radyo zayıf çekiyor şehir içinde bile çoğu yerde cızırtı oluyor.
Klima olayına gelirsek.Bu kadar kullanışsız bir klima olayı görmedim.sağ ve sol çift taraflı klima var.
Ancak klima çevirme tuşu yok arabada.Dokunmatik yapmışlar akıllarınca.Dokunmatiği zaten rezil.Kaç kere basıyorsun o şekilde alıyor.
Birde sol tarafı arttırıp azalttığınızda sağ tarafta oynamak yok onuda düzeltmeniz gerek.
Resmen kaza yapma sebebi.Belki ayarlarda vardır ben bulamadım diyim bari

Klima bir toyota kliması gibi değil.Toyotaların kliması fresh bir hava üfler.Ancak İnsignada bunu yaşayamadım.
Acilen bu klima sisteminde tuş olayına geri dönmeleri gerek bence.Cidden önünüze bakamıyorsunuz çünkü klimanın sıcaklığı arttırdınızmı arttırmadınızmı anlayamıyorsunuz!
Klimadaki hava akımını yönlendirme biraz değişik.Bana tuhaf geldi.
AYDINLATMA-FAR GRUBUFarlar Bi-Halogen.
Kısa farları bana göre zayıf.Ancak uzun farları mercekli olmasına rağmen evlere şenlik.Rezillik tek kelimeyle.
Kuru yolda dahi çok zayıf kalıyor farları.Selektör yaptığında gece uzun mesafeye gidiyor merceklerin etkisi ile ancak önünüzü aydınlatmıyor.Sıfır araçta far ayarı bozukmudur onu bilemem!
Kesinlikle böyle kaliteli merceklere yazık olmuş.Koysana işte buna Bİ-Xenon anlayamadım

Arka stop grubu Luxeon led.(Avensis bunu 2012'den bu yana kullanıyor.Opel 2016 Astra ile geçti buna)
Sinyaller ve geri vites klasik ampul.Led grubu başka yok.Bagaj aydınlatması içeride gerçekten zayıf kaliyor gece.
YAKIT TÜKETİMİ-MOTOR ŞANZIMAN UYUMU
Araç 1.6 dizel 6 ileri otomatik 136 beygir.
Bu motoru ilk Opel Astrada kullanıldı diye biliyorum.
Araç 1550 kg galiba.
0-100 km hızlanması verileri 10.9 saniye.(Avensis 10.5 saniye)
Bagah hacmi:500 litre.(Ancak bebek arabamızı dikine sokamadık sığmadı.yanlamasına koyduk mecburen.Çocuklu aileye yetmez gibime geliyor)
Şimdi gelelim belkide en önemli konuya-->YAKIT TÜKETİMİ.
Arkadaşlar bu konu hem benim için hemde bazı arkadaşlar için HAYAL KIRIKLIĞI olucak.
Araç Tam Otomatik Şanzıman olduğundan olsa gerek araç kesinlikle yakıt konusunda CİMRİ DEĞİL.
Şu anda bursa merkezdeki Acemler-Nilüfer arasındaki trafik çalışmasından dolayı yaklaşık iş-ev arası olan 4.5 km mesafeyi dur kalk-dur kalk ve klima açık gidip geliyor.Ortalama hızımız akşam dönüşlerinde taş çatlasa 15 km hızı geçemiyoruz.
İşyerinden sıfırlayıp evimin önünde ORTALAMA YAKIT TÜKETİMİM MALESEF 11.2 litre.Bu nasıl dizel diyorsunuz değilmi???
Dün ise sadece deneme amaçlı klimayı hiç açmadan eve döndüm sıcaktan bayılmayım diye camları açtım.
Bu sefereki ortalama 9,5 litreydi.
Uzun yolda 100 km sabit hızda denedim en küçük 5.4-5.6 arasını gördüm.
Yani fabrika değerlerinden yüksek.
Bana kalırsa Motor hiçte fena değil.Sizi utandırmayacak bir güç taşıyor ancak Şanzıman İle Kombinasyonu Sanki Olmamış gibi.
Otomatik şanzıma gelince bana göre fena değil.Sadece yokuş aşağı bazen vites küçültmeyi beceremiyor bocalıyor bu durumlarda.
Yoksa şehir içi sıkışık trafikte bana çok şükür hiç bir sorun yaşatmadı.
İnsignia'nın en çok hangi özelliğini beğendiniz derseniz!
Cevabım-->SÜRÜŞ DİNAMİĞİ olacaktır.(Yoksa Avensise göre yol tutuşu daha iyi değil kesinlikle.Avensis yola zamk gibi yapışıyor.Ancak İnsignianın arkası bazen koptu kopacak hissi veriyor virajlarda)
Benim bahsetmek istediğim şey araç sürüş sırasında size bir zevk veriyor gerçekten.Mesela bu zevk avensiste yok.
Trafikte her an sizi kışkırtacak sürücülere karşı sanki ayağınızın altında bir silanınız var gibi hissediyorsunuz.
Avensiste tabiki bu olmuyor kolay kolay.Yüksek devirleri görmeniz gerek.
Direksiyon hissiz mesela bizim araçlarda.Ancak İnsignia'da ufak tepkiye cevap veriyor araç.Direksiyonun beğenmediğim yönü ağır bir direksiyon.Elektrikli değilde hidrolik gibi sanki.(İnternet sitesinde direksiyon için Elektro-Hidrolik yazılmış.Yani tam elektrikli değil.Şimdi belli oldu ağırlığının sebebi) Avensisinki ise kuş gibi.Kullanımı kolay.
Süspansiyon ve Amartisörler ise Avensise göre daha yumuşak.Bizim araçtaki gibi kazık gibi değil.(Tabi buda yol tutuş olarak geri dönüyor orası ayrı konu)
heleki bu aracın Sports veya Cosmo Full versiyonundaki Premium Deri Paketi,Flexride Süspansiyon,Bose Ses Sistemi,Çevre Görüş Paketi-2,Sunroof,Gelişmiş Multimedia Paketi ile alınırsa çok ömürlük bir araç olabilir gibime gelir.Otomatik değilde 6 ileri düz dizelide var çünkü.Ancak fiyat bu opisyonlarla 142.000 TL'yi buluyor şu anda.
Yalıtımı çok başarılı buldum diyebilirim.Nedenine gelince evet kapılar büyük camlar ufak ancak dizel motorun homurtusunu yüksek hızlara kadar saklamayı başarıyor araç.Dışarda akan trafiğin gürültüsünü inanın içerde duymakta zorlanıyorsunuz.Bu yalıtım ve izolasyon çok hoşuma gitti araçta.Ancak camları açtığınız anda dizel motorun tüm gürültüsü içeriye giriyor malesef!
EKLEMEYİ UNUTTUKLARIM(Sonradan aklıma gelenleri bu başlığın altına ekleyeceğim)
1-Aracın park sistemi sensörleri cidden tuhaf çalışıyor.
Arka park sensörlerinin algılamasında sorun var.Bazı yerlerde dibine girmeme rağmen ötmüyor.Arızalı gibime geldi.
Ön park sensörleri ise olur olmadık yerde kendliğinde açılıp ötmeye başlıyor.
2-Gösterge ışıkları avensise göre çok daha modern diyebilirim.Sonuçta 2016 model araç.
3-Yakıt göstergesi hassasiyeti çok iyi.Kalan menzil ile gayet uyumlu çalışıyor.
4-Yakıt deposundan çalkalanma sesi gelmiyor.
5-Yol sesi gürültüsü çok az geliyor.Zaten buda izolasyonun iyi olmasından kaynaklanıyor bence.
6-Trim sesleri bizim araçlara göre bence çok az.
7-Aracın multimedia ekranı ile telefonunuzu bluetooth aracılığı ile 1 kere eşleştirdiğiniz zaman sonrasnda telefonun bluetoothunu açmanız yeterli kendliğinden otomatik bağlanıyor.Ancak Touch2'de her seferinde 2 tane soru soruyor ekranda size ve evet-devam demeden geçemiyorsunuz o aşamaları.İnsignia'da bu güzel olmuş.Olması gerekende buydu zaten.
8-Kapı marşpiyer kaplaması olan plastikler leke tutmaya ve çizilmeye çok hassas.Avensistekine kötü derdik daha da kötüsü varmış.
9-Direksiyonun airbag kısmındaki yani aracın marka modelinin yazdığı plastik size tuhaf gelicek ama bildiğiniz eski tip plastik aksam.Özellikle aracın göze hitap eden kornaya bastığınız yer olan kısma hiç yakışmamış.
10-Aracın kornası kesinlikle gecikmeli çalıyor ve trafik için bence sesi yetersiz.Kornaya basmanıza rağmen ses yarım saniye bazen bir saniye geriden geliyor.Bazende hiç algılamıyor.
11-@Talat Serkes yukarıda yazdım ama gözden kaçırdım sanırsam.
Bi-halogen mantığı bi-xenon ggibidir.Tek mercek hem kısa hem uzun farı sağlıyor.
Ancak ampuldenmi yoksa başka bir sorunmu var bilemiyorum ama uzunlar facia özellikle.Kısaların kesilme çizgisi çok net belli oluyor.Mercekleri çok kaliteli zaten insigniaların.
Yol ve ses yalıtımı ise avensisten çok daha iyi.
Tek sorun yan aynalardan dolayı özellikle sol aynadan kaynaklı 100 km hızdan sonra rüzgar sesi ve ıslık sesi geliyor.
Ön camdan gelen rüzgar sesi 120 km hızdan sonra başlıyor.
12-Arka görüş ve arka camın görüş açısı çok kötü.
Geri görüş kamerası bu donanımda yok.Hiç bu kadar arayacağımı tahmin etmezdim.Avensiste çok yardımcı oluyormuş demekki.
13-Aracın kumandasının üzerinde bagaj açma düğmesi var.Bizdeki gibi göstermelik değil.Birebir üzerine basılı tuttuğunuzda bagaj kapağını hem açıyor hemde en yukarı kadar kaldırıyor.olay budur işte

14-Bagaj yükleme eşiği yüksek geldi bana.Elinizdeki poşetleri veya yükü bagajın içine atmak için daha yukarı kaldırmanız gerekiyor.
15-Araçta ön ve arka tarafta,kapı kolu içlerinde ve ön-arka tavan kısmında ambiyans aydınlatma var.

16-Hoşuma giden başka bir şey ise aracı motorunu stop ettiniz ve araçtan ineceksiniz artık ancak aracın kumandasını araçta unutup kapıyı açıp kapatırsanız araç size iki kere kornaya basıyor.
Kumandayı içeride unuttun diye!Güzel bir uygulama.
17-Aracı stop ettiğiniz anda kapı kilitlerinin merkezi kilitten otomatik açılıyor.Bu olay avensiste yok mesela.Hoşuma gitmedi değil.
18-Akşam karanlığını araç algıladığında aracın kapılarını açtığınızda tüm tuş takımlarının aydınlatmaları ve multimedia ekran aydınlatması çalışmaya başlıyor.
19-Bu donanım paketinde gözlük saklama kabı yok tavan lambasının orada malesef.Araç saklama gözleri bakımından bariz yetersiz kalıyor.
20-Araç kumandasının üzerinde bagaj açma butonu var ve basılı tuttuğunuzda tamda olması gerektiği gibi bagajı en tepeye kadar kalıdırıyor

21-Direksiyon üzerindeki tuşların tuşesi yani basmatik özelliği hoşuma gitmedi.İçeri çok fazla gömülüyor sanki içerde takılı kalıcak ve bir daha çıkmayacak gibi bir his oluyor.
22-İnsignia'nın güzel bir özelliğini keşfettim.
Telefon bluetooth ile multimedia ekrana bağlıyken eğer klimanız orta veya yüksek hızda çalışıyorsa,telefonunuza dışardan çağrı gelir veya siz birisini aramaya çalışırsanız sistem otomatik olarak Klima Fan Hızını alt seviyeye düşürüyor.
Muhtemelen mikrofonda ses paraziti veya gürültü oluşmasın diye düşünülmüş çok iyi bir özellik

Görüşmeyi sonlandırdığınızda,klima fanı kendini görüşme öncesindeki hızına otomatik olarak yükseltiyor.
23-Araç özellikle kullandığım makyajlı kasa çevredeki insanların araca bakışını görüyorum.Hem ön hem arka tasarım olarak gerçekten dikkat çekiyor.
24-İç dikiz aynasında otomatik kararma özelliği var ancak ayna araç haraket halindeyken devamlı titreşim yapıyor.Elimle ne kadar düzeltsemde titreme yüzünden arkadan gelen aracı hep flu olarak görüyorsunuz.Ancak bozuk veya taşlı asfalta girdiğinizde arkadaki araç resmen bulanıklaşıyor.Araca özgü bir sorunmudur yoksa kronikmidir bilmiyorum!
HIZ KURALLARINA UYALIM,UYMAYANLARI UYARALIM!
[attach=1]
[attach=2]
[attach=3]
[attach=4]
[attach=5]
[attach=6]
[attach=7]
[attach=8]
[attach=9]
[attach=10]