Gönderen Konu: Motor Yağı Değişimi (Uygulama, Anlatım)  (Okunma sayısı 10371 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '10
  • 160 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
Motor Yağı Değişimi (Uygulama, Anlatım)
« : Haziran 15, 2016, 18:29:49 »
Merhaba değerli arkadaşlar,
1996 model 1.6 enjeksiyonlu corollamın yağcılarda ve motor ustalarında motor yağı değişimi yapılırken gözlemlediğim sonra biraz da internet ortamında yaptığım araştırmalarla elde ettiğim bilgilerin ışığında ben bu işi yapabilirim dedim ve bu işe koyuldum.
Motor yağı değişimini yaparken neden bu deneyimimi değerli TCT üyeleriyle paylaşmayayım dedim ve video çekemesem de detaylı fotoğraflarla sizlere aktarmayı düşündüm.
Daha önce konusunu açıp tecrübeli arkadaşlardan yardım istediğim ve sonuca ulaştığım konu http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=74007.0 bu konuyu incelemenizde fayda olacağını düşünüyorum.
Bu işlemi yapmaya istekli olan fakat bilgisi olmayan veya isteyip de cesaret edemeyen arkadaşlara faydalı olması dileğimle.
Öncelikle bu işi yapabilmek için en başta gerekli olan ekipmanlara sahip olmamız lazım bu ekipmanları da şöyle listeleyebilirim;
-Aracınıza uygun yeni yağ filtresi
-Plastik kap ve huni ( Herhangi bir bidona da eski yağın dolumunu yapabilirsiniz )
-Araç krikosu
-Tahliye tapasının ölçüsüne uygun anahtar
-Yağ filtresi anahtarı ( Tornavida veya bel kemeriyle de çıkaranlar var)
-Bez, havlu vb. temizlik için.
-Aracınıza uygun seçim yaptığınız motor yağı.

[attach=1]

*Tüm ekipmanları sağladıktan sonra, aracımızı çalıştırıp ideal sıcaklığa ulaşana kadar bekliyoruz (Motor yağının ısındıktan sonra daha iyi akıp tahliye olması için).
*Sonrasına motoru kapatıp aracı krikoya alıyoruz.
*Karter korumayı söküyoruz
*Motor yağ kapağını açıyoruz ve kontrol çubuğunu çıkarıyoruz ( Yağın alt taraftan daha iyi tahliye olabilmesi için).

[attach=2]

*Plastik kabımızı tahliyenin altına koyup uygun anahtarla tapayı söküyoruz.

[attach=3]
*Yağ filtresi anahtarıyla da filtreyi söküyoruz (Bel kemeriyle denedim fakat çıkaramadım).

[attach=4]
[attach=5]

*Sonrasında aracımızın ön tarafını kaldıran krikoları indirip aracın arka kısmına koyup arkasını kaldırıyoruz (Bu işlemden sonra ne kadar daha yağ aktığına şaşıracaksınız).

[attach=6]
[attach=7]

*Akan yağın yeterli olduğuna kanaat getirdiğimiz zaman tekrar aracın önünü krikoyla kaldırıyoruz.
*Tahliye tapasının contasını temizledikten sonra (Kötü durumdaysa değiştirmek gerekli) yerine takıp sıkıyoruz. Burada önemli bir nokta tapayı ÇOK SIKMAMALISINIZ ! (Zorlanmaya başladıktan sonra yarım tur daha sıkın merak etmeyin bu yeterli olacaktır).
*Yeni yağ filtresinin üst kısmına ve contasına yeni yağdan bir miktar döküp parmağımızla gezdiriyoruz.

[attach=8]

[attach=9]

*Motor üzerindeki filtre yuvasını ve etrafını bezle silip yeni filtreyi elimizle saat yönünde çevirerek takıyoruz. Elimizle çeviremeyene kadar sıktıktan sonra filtre anahtarıyla yarım tur daha sıkıp bırakıyoruz ( Filtreyi çok sıkmayınız filtre yuvasına, yuvadaki dişlere zarar verirsiniz veya bir sonraki yağ bakımında filtreyi çıkarmakta aşırı zorlanırsınız).
*Yağ çubuğunu yerine takıp yeni yağı yukardan doldurmaya başlıyoruz. Gerekli miktarda yağ doldurduktan sonra kapağı kapatıyoruz ve özellikle bir kaç gün esiltme olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Kontrol çubuğunda gördüğünüz miktar yeni dolum yaptığınız için yüksek görünebilir fakat araç uzun süre bekledikten sonra motor soğuyunca yani yağ tam olarak kartere inince kontrol çubuğu eksik gösterecektir korkmayın gerekli ilaveyi yapın.

Bu arada eski atık motor yağını plastik kaptan 5ltlik su şişesine huni yardımıyla aktarıp daha önce bakıma gittiğim yağ servisine götürüp verdim. Siz de böyle bir yol izleyebilirsiniz.
Kullanılan yağ Mobil 1 0w40 tam sentetik motor yağı
Kullanılan yağ filtresi Denso
Kolay gelsin saygılar.

1984 Kadett D 1.3 Gls 211.000 Km
2010 Astra HB 1.3 CDTI 118.000 Km

Toyota Club Türkiye

Motor Yağı Değişimi (Uygulama, Anlatım)
« : Haziran 15, 2016, 18:29:49 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı Değişimi
« Yanıtla #1 : Haziran 15, 2016, 18:39:45 »
Eline sağlık, mesleğimizi elimizden alacaksın Yasin :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 160 kere teşekkür etti
Ynt: Motor Yağı Değişimi
« Yanıtla #2 : Haziran 15, 2016, 18:47:09 »
Estağfurullah abi o nasıl söz, teşekkür ederim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı Değişimi (Uygulama, Anlatım)
« Yanıtla #3 : Haziran 15, 2016, 19:12:25 »
Eline sağlık Yasin el atmışken şanzıman yağınıda değiştiriver  :) Filtrenin yanındaki rekor yağ soğutucuya gidiyor zannedersem?

Mesaj Birleştirildi: Haziran 15, 2016, 19:13:54
Aynı şeyi başka bi markanın servisi olan amcamın oğluda söyledi biz ne yiyeceğiz  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 160 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Haziran 15, 2016, 19:19:09 »
Eline sağlık Yasin el atmışken şanzıman yağınıda değiştiriver  :) Filtrenin yanındaki rekor yağ soğutucuya gidiyor zannedersem?
Teşekkür ederim abi sizlerin de yüreğine sağlık :) Şanzıman yağı yeni değişti fakat onu yağ servisi değiştirdi. Ben de öyle zannediyorum çünkü ilgili boru radyatörün altından geliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 216 kere teşekkür etti
  • 272 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 20, 2016, 10:22:46 »
Woofer'ı da nasıl göstermiş bak bak... Ellerin dert görmesin. Ben de bu hafta ön diskleri değiştireceğim inşaAllah. Bosch-Valeo-Ferodo üçgeninde kaldım. Yerliler de var ama bilemedim. Yerliler 100 TL diğer üçü de 120 - 140 TL. Bosch balata almıştım, diski de bosch alma hevesindeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 160 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Haziran 27, 2016, 15:05:48 »
Woofer'ı da nasıl göstermiş bak bak... Ellerin dert görmesin. Ben de bu hafta ön diskleri değiştireceğim inşaAllah. Bosch-Valeo-Ferodo üçgeninde kaldım. Yerliler de var ama bilemedim. Yerliler 100 TL diğer üçü de 120 - 140 TL. Bosch balata almıştım, diski de bosch alma hevesindeyim.
Ahahaha abi ya nasıl da fark etmişsin :D Valeo marka bizim araçlara yaramıyor diye biliyorum. Ferodo kaliteli bir marka sorun çıkaracağını sanmam, benim balatalar da bosch memnun değilim gibi. 20 tl pek büyük bir fark değilmiş abi yine de en doğru kararı sen verirsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kilometre: 33000
  • Model Yılı: '11
  • 93 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 27, 2016, 16:12:13 »
elinize sağlık çok yararlı bir paylaşım olmuş teşekkürler...
0 'dan 100 km 'ye 10 saniyede çıkabilirsin belki, ama önemli olan kaç saniyede durabildiğindir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Haziran 28, 2016, 14:21:10 »
Ahahaha abi ya nasıl da fark etmişsin :D Valeo marka bizim araçlara yaramıyor diye biliyorum. Ferodo kaliteli bir marka sorun çıkaracağını sanmam, benim balatalar da bosch memnun değilim gibi. 20 tl pek büyük bir fark değilmiş abi yine de en doğru kararı sen verirsin.

Ben kül yutmam :P  Disk olayını iyice araştırdım. Yerli marka var iki tane. Milliyetçi tarafımdan ötürü çok kılı kırk yarmayı bırakıp bu hafta yavuzsan marka almaya karar verdim. Yerli ürünleri tercih ederek destek olma taraftarıyım. Değişim garantisi de var üründe.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 160 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Haziran 28, 2016, 23:23:45 »

Ben kül yutmam :P  Disk olayını iyice araştırdım. Yerli marka var iki tane. Milliyetçi tarafımdan ötürü çok kılı kırk yarmayı bırakıp bu hafta yavuzsan marka almaya karar verdim. Yerli ürünleri tercih ederek destek olma taraftarıyım. Değişim garantisi de var üründe.
  Adamın ham maddesi olarak doğru kararı vermişsin bence. Kılı kırk yarınca arabaların ömrünün kısaldığını hatta her türlü eşyanın daha çabuk bozulduğunu gördüğümüz için gerek yok abi :)

Mesaj Birleştirildi: Haziran 28, 2016, 23:25:20
elinize sağlık çok yararlı bir paylaşım olmuş teşekkürler...
Ben de teşekkür ederim Sarper Bey faydası olduysa ne mutlu bana :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Haziran 29, 2016, 16:29:03 »
  Adamın ham maddesi olarak doğru kararı vermişsin bence. Kılı kırk yarınca arabaların ömrünün kısaldığını hatta her türlü eşyanın daha çabuk bozulduğunu gördüğümüz için gerek yok abi :)

O nedir Yasinim, estağfurullah teveccüh ediyorsun. Forumda bizden çok daha ileri ve tecrübeliler var. Sen beni iyi görmek istiyorsun, o kadar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 160 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Haziran 29, 2016, 16:57:21 »
O nedir Yasinim, estağfurullah teveccüh ediyorsun. Forumda bizden çok daha ileri ve tecrübeliler var. Sen beni iyi görmek istiyorsun, o kadar.
Olur mu abi forumda olsun dışarda olsun kimseyi kimseyle kıyaslayarak, kimsenin tecrübesini dahil ederek söylemedim ve o an böyle bir şey de söz konusu değildi zaten. Bu, kişiye özel bir durum, karşımdakinin bana gösterdiklerine istinaden söylediğim bir şey.
 Ne güzeldir forumda sonu gelmeyen saygıdeğer abilerim kardeşlerim var orası ayrı. Dediğim gibi herhangi bir karşılaştırma yapmadan söylenen, o an içimden gelen bir şeydi.
 Saygılar :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 103000
  • 12 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Temmuz 13, 2016, 14:31:27 »
Olur mu abi forumda olsun dışarda olsun kimseyi kimseyle kıyaslayarak, kimsenin tecrübesini dahil ederek söylemedim ve o an böyle bir şey de söz konusu değildi zaten. Bu, kişiye özel bir durum, karşımdakinin bana gösterdiklerine istinaden söylediğim bir şey.
 Ne güzeldir forumda sonu gelmeyen saygıdeğer abilerim kardeşlerim var orası ayrı. Dediğim gibi herhangi bir karşılaştırma yapmadan söylenen, o an içimden gelen bir şeydi.
 Saygılar :)

nerden bulabiliriz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 160 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Temmuz 13, 2016, 14:48:11 »

nerden bulabiliriz?
Hırdavatçılarda, yapı marketlerde, oto sanayi'deki marketlerde bulabilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Temmuz 14, 2016, 09:17:19 »

nerden bulabiliriz?

Yağ filterisini sökecek aparat Koçtaş ta var. Ben kullanıyorum. Aynı şekilde tapaya uygun numaralı anahtarı da temin edebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 103000
  • 12 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Temmuz 14, 2016, 10:52:01 »
   Yağ filterisini sökecek aparat Koçtaş ta var. Ben kullanıyorum. Aynı şekilde tapaya uygun numaralı anahtarı da temin edebilirsiniz.

astarı yüzünü geçer mi acaba  :huh:

anahtar 100 tl olsa, yağ değişimi senede 1 kere, o da 50 tl olsa, 2 senede kendini amorti ediyor  :)

gerçi ''kendin yap'' işleri biraz da hobi amaçlı , maliyetten kaçmak 2. planda kalıyor  8-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Temmuz 14, 2016, 12:02:16 »
İkisi için en fazla ödenecek para 50 TL dir. O kadar gözünüzde büyütmeyin. Koçtaş'ın internet sitesinden bakın.

Aynen kullanıyorum, fiyatı 15 TL ve içinde yedeğide var.
http://www.koctas.com.tr/mac-allister-ayarlanabilir-yag-filtresi/24689-34853/?ref=search:ya%C4%9F%20filtre

Benden bu kadar. Şimdiden kolay gelsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Temmuz 14, 2016, 13:57:23 »
Ben zincirli olandan aldım 15 liraya traktör içinde kullanırım diyerek,çember şeklinde ayarlı olanlar daha kullanışlı. Yağ tapasını benimkini 19 tutuyor arkadaşın tapaya baktım 14 anahtarla sökülüyor yıldız anahtar fazlasıyla iş görüyor. Şanzıman dolum/boşaltma 24 anahtarla sökülür.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 73000
  • Model Yılı: '13
  • 69 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ağustos 13, 2016, 02:32:25 »
Merhaba arkadaşlar. Bugün yıl içerisinde ikinci defa yağ değişimine 40 lira verince canım sıkıldı ve yağ değişimini de kendim yapmaya karar verdim. Bunun için tek ihtiyacım yap filtre anahtarı. Resimdeki gibi anahtar almak istiyorum. Ama ölçülerini bilmiyorum. Auris arabaların filtre numarası kaç, biliyorsanız yardımcı olur musunuz?

E6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
1.33 Auris Life 2013

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Bulutların Üstü Hep Güneşli
  • Kilometre: 267000
  • Model Yılı: '96
  • 56 kere teşekkür etti
  • 60 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ağustos 13, 2016, 02:42:32 »
Merhaba arkadaşlar. Bugün yıl içerisinde ikinci defa yağ değişimine 40 lira verince canım sıkıldı ve yağ değişimini de kendim yapmaya karar verdim. Bunun için tek ihtiyacım yap filtre anahtarı. Resimdeki gibi anahtar almak istiyorum. Ama ölçülerini bilmiyorum. Auris arabaların filtre numarası kaç, biliyorsanız yardımcı olur musunuz?

Bildiğim kadarıyla aurisler in dizel ve benzinlilerinde farklı filtre türleri kullanılmaktadır.  Dizel:kağıt ........ Benzinli ise : klasik metal filtre olması gerek. araç motorunu belirtseniz yada mümkünse filtre fotosunu eklerseniz zanımca ustalarımız bilirlerr,
Spastik_Serçe