Gönderen Konu: rolanti sorunu  (Okunma sayısı 12635 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Çıkarım senle Her yola TOYOTA
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 105000
  • Model Yılı: '05
  • 20 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
rolanti sorunu
« : Mayıs 06, 2016, 10:23:17 »
arkadaşlar hayırlı günler dilerim. sorunumla alakalı olarak birçok konu gözüme çarptı fakat çözüm bulamadım. aracım 2005 model otomatik benzinli+lpg li Corolla. aracım ile seyir esnasında giderken hiç bir sorunum yok. fakat ışıklarda vites D sürüş pozisyonunda beklerken araçta titreme oluyor devir ise 600 dev/dk kalara kadar düşüyor. bu sebeple araç titremeye başlıyor. Fakat klimam açık olduğun (devir otomatik arttığı için) bir sorun olmuyor. bunu yetkile servise sorduğumda normal diyorlar ama bana göre normal değil ve rahatsız edici. yardımlarınızı bekliyorum.

Toyota Club Türkiye

rolanti sorunu
« : Mayıs 06, 2016, 10:23:17 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '10
  • 160 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
Ynt: rolanti sorunu
« Yanıtla #1 : Mayıs 07, 2016, 01:29:39 »
Merhaba. Bir süre aracınızın manuel viteslisini kullandım. Motor 90derece sıcaklığa geldiği zaman devir 600lere düşüyor bu normal. Eğer aşırı derecede sarsmıyorsa bu normal bir durum. Bu arada 30 saniyenin üzerindeki kırmızı ışıklarda vitesinizi N konumuna alırsanız sizin faydanıza olur.
1984 Kadett D 1.3 Gls 211.000 Km
2010 Astra HB 1.3 CDTI 118.000 Km

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mayıs 09, 2016, 17:44:07 »
Merhaba. Bir süre aracınızın manuel viteslisini kullandım. Motor 90derece sıcaklığa geldiği zaman devir 600lere düşüyor bu normal. Eğer aşırı derecede sarsmıyorsa bu normal bir durum. Bu arada 30 saniyenin üzerindeki kırmızı ışıklarda vitesinizi N konumuna alırsanız sizin faydanıza olur.
bilgilendirme için teşekkür ederim. fakat araç ile ışıklarda veya farklı bir noktada durduğunuzda tekrardan hareket edecekseniz vitesi boşa almak iyi bir işlem değildir. otomatik şanzımanlardaki aşıntı ilk vites geçişlerinde (N-D / N-R ) durumlarında olacağından dolayı aşıntıyı engellemek adına aracın sürüş pozisyonunda durması daha doğru olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 216 kere teşekkür etti
  • 272 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 11, 2016, 12:11:25 »
VVT-i için normal görünüyor. Eğer kalkışta araç sıkıntı yaşıyorsa ve durduğunuzda motor stop ediyorsa sorun var demektir.

*Çok kısa süreli duruşlar haricinde "D" konumda bekletmemek otomatik arçlar için daha sıhhatlidir. Çünkü araç sürekli gitmek istiyor. Bir nevi yarım debriyajda beklettiğinizi düşünün. Sadece sizin model için değil, diğer motor/model araçların otomatik olanlarına da bakıp görmeniz faydalı olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Mayıs 11, 2016, 12:27:05 »
VVT-i için normal görünüyor. Eğer kalkışta araç sıkıntı yaşıyorsa ve durduğunuzda motor stop ediyorsa sorun var demektir.

*Çok kısa süreli duruşlar haricinde "D" konumda bekletmemek otomatik arçlar için daha sıhhatlidir. Çünkü araç sürekli gitmek istiyor. Bir nevi yarım debriyajda beklettiğinizi düşünün. Sadece sizin model için değil, diğer motor/model araçların otomatik olanlarına da bakıp görmeniz faydalı olacaktır.
stop etme sorunu veya gidişinde performans düşüklüğü yok. sadece titreme olayı var. bu konu üzerine de çok konu var ama  kesin net çözdüm diyeni göremedim. bunu böyle kabullenmek gerekecek sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 11, 2016, 12:38:24 »
Benim de forumda gözlemlediğim Toyotadalarda rolantide oynama düşme vs gibi sorunlar var ve net çözümü bulan arkadaşa rastlamadım. Genelde belli bir km yapmış ve lpg takılmış araçlarda var bu sorun. Fiatta benzer bir sorunda servis gaz kelebek gövdesini değişmişti düzelmişti. Çünkü mantıken aracın her koşula göre rolantiyi belli bir devirde tutması gerekiyor.

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 95000
  • 160 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 11, 2016, 12:59:11 »
Aynen Mehmet Abi rolantide oynama olunca ilk etapta gaz kelebeği temizlenmesi, bujiler ve kablolarına bakılmalı. Fakat bu kasalarda rolanti sabit ve düşük oluyor.
Mahmut Abime katılarak tekrar söylüyorum 10-15 saniyelik duruşlar haricinde uzun süreli trafik ışıklarında ve beklemelerde D konumunda bırakılmamalı debriyajın ömrü açısından.
1984 Kadett D 1.3 Gls 211.000 Km
2010 Astra HB 1.3 CDTI 118.000 Km

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mayıs 11, 2016, 13:34:06 »
Aynen Mehmet Abi rolantide oynama olunca ilk etapta gaz kelebeği temizlenmesi, bujiler ve kablolarına bakılmalı. Fakat bu kasalarda rolanti sabit ve düşük oluyor.
Mahmut Abime katılarak tekrar söylüyorum 10-15 saniyelik duruşlar haricinde uzun süreli trafik ışıklarında ve beklemelerde D konumunda bırakılmamalı debriyajın ömrü açısından.
yasin bey bilgiler için teşekkür ederim. fakat kullandığım otomatik araç tam otomatik debriyaj yok. bunu daha öncede belirttim. otomatik şanzımanlardaki aşıntı N-D veya N-R geçişlerinde daha çok oluyor. bu sebeple vitesi boşa atmak çok mantıklı gelmedi bana. gaz kelebeği durumuna gelince. temizleme yapmayı planlıyorum fakat onunda riski var sanırım. gaz kelebeği elimde kalabilir. bir kaç başlıkta vakum parçası diye bir parça duydum ama anlatan kişi netleştiremediğinden dolayı olaya giremedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Mayıs 11, 2016, 14:08:13 »
bir kaç başlıkta vakum parçası diye bir parça .

Bu sistem gördüğüm kadarı ile toyota da daha başarılı çalışıyor. Freni sürekli bas bırak yapınca çoğu araçta fren şişerken, bu parça rölantiyi dengeleyerek şişmeyi önlüyor. Keza elektrik yükü vs. arttığında da araç rölantiyi yükseltiyor. *Çoğu zaman biz bu anlık dengeleme çalışmasını araçtaki arıza zannediyoruz oysa makina denge sağlayacağım diye kendini paralıyor. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 11, 2016, 14:15:57 »
Manuel olanlarında titreme sorunu var ama otomatiklerde yok diye biliyorum bir arkadaşın daha aynı sorundan vardı kelebek boğazı detaylı temizlenmişti ve de 2 adet bobininde atlama varmıştı onlarda değişmişti . Akabinde arkadaşın sorunu düzelmiş araçta hayli serileşmişti . Sizin sorununuz ateşleme kaynaklı değil belki ama kelebek boğazı ve maf sensörü temizliği gerekiyor gibi görünüyor ayrıca ateşleme bobini ve buji kontrolü yaptırın . derim
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mayıs 11, 2016, 14:29:53 »
Manuel olanlarında titreme sorunu var ama otomatiklerde yok diye biliyorum bir arkadaşın daha aynı sorundan vardı kelebek boğazı detaylı temizlenmişti ve de 2 adet bobininde atlama varmıştı onlarda değişmişti . Akabinde arkadaşın sorunu düzelmiş araçta hayli serileşmişti . Sizin sorununuz ateşleme kaynaklı değil belki ama kelebek boğazı ve maf sensörü temizliği gerekiyor gibi görünüyor ayrıca ateşleme bobini ve buji kontrolü yaptırın . derim
dediğiniz gibi buji değişimi yaptırayım haklısınız. kaç km de değiştiğini bilmiyorum bile. teşekkürler. akşam kaputu karanlık bir otamda açarak bobinlerde gözle görünen bir kaçak var mı test ederim. yok ise cihaz bağlantısından değerlerine baktırırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mayıs 11, 2016, 17:31:32 »
Bu işin can damarı kelebek boğazı ve maf sensörü temizliği . Ateşleme sistemi elemanları da yenilenirse canavar gibi olur . Sorun kalmaz diye tahmin ediyorum . Bu işlemlerden sonra akünün eksi kutup başını çıkarıp 5 dakika bekleyip  daha sonrasında geri takın . Yakıt sayaçlarını sıfırlamış olursunuz . 2-3 gün yüksek rölanti çalışır akabinde normale döner rahatlar araç . Sorun devam ederse yaptıklarınızı yazın elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '07
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mayıs 14, 2016, 15:28:26 »
Arkadaşlar tekrar konu açmak istemedim bende de  rölanti sorunu var araçta atiker safefast obd2 var araç ilk çalıştığında 700 civarıydı devir. debriyaj nerdeyse bitme noktasındaydı rot ayarı yaptırmaya bıraktırdığımda onada bakmışlar kalkışta fln bağırmadan kalkmaya başladı sevindim ama şimdi farkettim devir 1500 -1200 arası bana yüksek geldi

toyota corolla plusline 2007 hb

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 14, 2016, 15:35:33 »
Tam otomatik şanzıman olduğundan N'ye atmaya gerek yok, çift kavramalı bir şanzıman kullanılmıyor sonuçta. Geçişlerde de aşınma olduğuna inanmıyorum. Olsa olsa selenoidlerin ömrü azalır, ama şehiriçi sürüşlerde sürekli vites değişimi oluyor zaten, dururkenki vites değiştirmeden bir şey olacağını hiç zannetmiyorum.

Rölanti devri düşüklüğü VVTI motorlara özeldir. 650 +-50 rpm toleranslarında oldukça sorun yoktur. Şehiriçi yakıt tüketimini azaltmaya yöneliktir bu rölanti devri düşüklüğü. 650 rpm rölanti devrinde beklemek, 800 rpm de beklemesine oranla %10 daha az yakıt yakar, Toyota da bunu motorlarında uygulamış. Kötü yanı işte titreşim çok olduğundan konforu negatif etkiliyor. Yapabilecek bir şey yok. Maf sensörü, vs temizleme devir oynamasına karşı yapılan işlemlerdir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mayıs 16, 2016, 09:13:02 »
   Bakımları düzenli ve doğru yapılan tam otomatik şanzımanda duruyorken/ayak frende iken vites değiştirmek sorun olmaz.
 (Yalnız sorun olmaz yazdım diye de araç durduğu yerde sürekli P-R-N-D-S-L-D3-D2-... vs durmadan koldan tıkır tıkır vites (becerilebilirse) değiştirmek muhakkak bir yere zarar verir. Bundan bahsetmiyorum.)

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #15 : Eylül 16, 2016, 10:14:24 »
Öncelikle merhabalar Enis Saymaz bey bende de 2004 model 1.6 Terra Special var sedan 188.000 kilometre civarlarında yaklaşık arabamı 1 sene 2 ay fln oldu ben aldığımda benimki 172.000 kilometreydi Allah' çok şükür 1 sene içinde hiç ne rolanti düşmesi ne boş vitesteyken stop etmesi hiç bişey olmadı şeytanın kulağına kurşun siz bide klima açıkken yazmışsınız sanırım sizinkinin klima içi bi problemi olabilir bi klimasını göstermeniz lazım tabi stop ediyorsa. Ayrıca benim aracım manuel vites saygılar ve selamlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kilometre: 117000
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Eylül 29, 2016, 12:25:42 »
Herkese merhabalar, aracım 2005 Sedan Corolla Brc Lpg 128000km. Yaklaşık 6000km.dir aracın çalışmasında ve bayır çıkmasında titreşim hissediyorum. Uzun yolda daha çok hissettiğim için memlekete(Safranbolu-780km) gittiğimde bir ustaya gösterdim, sol ön teker akis yağını değiştirdi, bir de boğaz kelebeği ve maf sensörünü temizledi. İlk başta düzelmiş gibiydi ama ertesi gün araç rolantide iniş-çıkış-kararsızlık ve ilk durulan yerde stop etme gibi durumlar yapmaya başladı. Daha sonra bir cihaza bağlayıp bakıldı, 4 silindiri gösteren ekranda hepsinin 0 olması gerekirken benim en fazla 10-11 değerine kadar çıkış görüldü ve bu değerin zamanla 60-70lere kadar çıkacağı, subaplarda kaçak olduğu söylendi. Ben de orada yaptıracak vaktim olmadığı için şu an çalıştığım İzmire o şekilde geldim ki uzun yolda çekişte vs, hiçbir sıkıntı çekmedim. Şimdi de rölantide kararsızlık ve durduğum zaman bazen stop etme devam ediyor. Bu sorunun kesinlikle subaptan mı yoksa başka konulardan mı yaptığı konusunda fikri olan var mı ve eğer subaptansa bir ayarla düzeltme yapılabilir mi yoksa toptan değiştirmek mi gerekir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Eylül 29, 2016, 12:43:32 »
Herkese merhabalar, aracım 2005 Sedan Corolla Brc Lpg 128000km. Yaklaşık 6000km.dir aracın çalışmasında ve bayır çıkmasında titreşim hissediyorum. Uzun yolda daha çok hissettiğim için memlekete(Safranbolu-780km) gittiğimde bir ustaya gösterdim, sol ön teker akis yağını değiştirdi, bir de boğaz kelebeği ve maf sensörünü temizledi. İlk başta düzelmiş gibiydi ama ertesi gün araç rolantide iniş-çıkış-kararsızlık ve ilk durulan yerde stop etme gibi durumlar yapmaya başladı. Daha sonra bir cihaza bağlayıp bakıldı, 4 silindiri gösteren ekranda hepsinin 0 olması gerekirken benim en fazla 10-11 değerine kadar çıkış görüldü ve bu değerin zamanla 60-70lere kadar çıkacağı, subaplarda kaçak olduğu söylendi. Ben de orada yaptıracak vaktim olmadığı için şu an çalıştığım İzmire o şekilde geldim ki uzun yolda çekişte vs, hiçbir sıkıntı çekmedim. Şimdi de rölantide kararsızlık ve durduğum zaman bazen stop etme devam ediyor. Bu sorunun kesinlikle subaptan mı yoksa başka konulardan mı yaptığı konusunda fikri olan var mı ve eğer subaptansa bir ayarla düzeltme yapılabilir mi yoksa toptan değiştirmek mi gerekir?

Geçmiş olsun. VVT-i motor da subap ayarını işini iyi bilen birine baktırın. Yanılmıyorsam bu akıllı motorlarda da subap ayarı oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 118000
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Eylül 29, 2016, 15:42:23 »
Araç kaç km dir LPG li?
2010 1,6 corolla