Gönderen Konu: Bujiler ve Baskı Balata  (Okunma sayısı 10408 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
Ynt: Bujiler ve Baskı Balata
« Yanıtla #40 : Şubat 02, 2009, 15:03:11 »
Hakan abi,bu yazdıklarını eğer bir Ahmet daha katılırsa aramıza belki okur.

Benim 1,3 XL ye yanlışlıkla 1,6 için olan bujiler takıldı(yedek parçacının hatası).Araba hem zor harket ediyor hemde yakıt sarfiyatı arttı.Protokol yolunda baktım Hacı Murat abimiz beni solladı ve fark attı gitti.Bende rampada kös kös gitmeye uğrasıyorum.Yanlışlığıda bir usta tesadüf eseri fark etti.Bu araba garip çalısıyor dedi ve hemen bujilere baktı.1,6 nın kiler çıkınca aldıgım yere götürdüm doğru olanını verdiler.Araba bu sefer uçmaya başladı ...Bujide çok önemli bir faktör.Dikkat etmek gerekir.
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Şubat 02, 2009, 15:03:11 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Şubat 09, 2009, 00:57:02 »
Selamlar arkadaslar.

Bujileri ve kablolari degistirdim.Ilk denememde kablonun birinin silikon kismi hafif zedelendi, ben de kablolari da degistireyim bari dedim.NGK buji kablolari ile degistirdim. Eski bujiler Bosch Platinum 4 marka imis.4 basli elektrodu var.Normalde 1 tane oluyor.

Burada son birkac gun hava ilidi.Bir de daha uzun sure araba kullaniyorum son bir iki haftadir.Gunde 50-55 km. Hesapladim, otoyol ve sehirici karisik 100 km.de 10-11 litre yakmis.Buji ve kablolari depo 3/4 dolu iken degistirmistim.

Sadece psikolojik degilse, bir gelisme sayilir...

Resimleri uygun bir zamanda eklerim :)

Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #42 : Şubat 09, 2009, 07:52:41 »
  Biraz daha uzun yol olsa, o tüketim dahada aşağılara iner. Motor ideal ısısına gelene kadar çok yakıyor zaten.
Seninkide Efi kontrol üniteli değilmi Ahmet. O zaman bildiğim kadarı ile şunuda aktarayım. Soğuk havaalrda aracı çalıştırmadan gaz pedalına sonuna kadar iki kere basıp bırakırsan otomatik jigle sistemi kurulmuş olur. Aracı daha sonra gaza hiç basmadan çalıştırabilirsin. Aracı rölentide ve dururken, ısınması için uzun süre (30-40sn. den fazla) beklememek lazım. (bazı ülkelerde bu zaten yasak) Yüksek devirlere çıkmadan, aracın motorunun seyahat esnasında ısınmasını sağlamak lazım. Ancak motorun biraz ısındığını anladığında, vites boşda iken gazı birkez yeterli şekilde pompalamak lazım (bu devredeki otomatik jigleyi devreden çıkarır) ve bu da yakıt tüketimini düşürür.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #43 : Şubat 09, 2009, 16:15:11 »
Hakan, benim araba otomatik vitesli.Zaten calistirirken gaza basmiyorum.Ama calistirmadan dedeigini deneyecegim.
Bir de arabanin hararet gostergesi hep yari seviyenin altinda.En isindigi zaman bile. Bazen ceyrekte.Bu normal mi acaba?
Cevap icin tesekkurler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #44 : Şubat 09, 2009, 16:29:57 »
  Aslında o hararet ibresi, radyatör suyunun sıcaklığını gösterir, motorun değil. Ama soğuk motor daha çok yakıt yakar. İdeal ısısında olması lazım motorun. Tabi uzun yolda kimi zaman karşıdan alınan rüzgarında etkisi ile radyatör suyu soğuyabiliyor ve ibre 90 C. derecenin altına inebiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 1.4 d-4d terra
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '07
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Şubat 09, 2009, 19:29:24 »
b
Cevabiniz icin tesekkurler Ali Bey.  :)
Dusundugum bujinin araligi 0,044. Bana lazim olan aralik 0,031.Bakacagim bulabilirsem. Bu aletle aralik kucultulebiliyor mu acaba?
hangi araca hangi aralıkta olacağını bilen var mı? servis herhalde en uygununu takıyordur değil mi?
!EÇB!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #46 : Şubat 09, 2009, 19:34:00 »
Araciniz kac model, motor hacmi nedir, otomatik sanzumanli mi yoksa duz vitesli midir Cagdas Bey? Bilgileri verirseniz sizin icin bir bakarim. Serviste takildiysa dogrusunu takmislardir herhalde. Ama zamanla bu tirnak araligi artiyor araba kullanildikca. O yuzden degistirmek gerekiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 1.4 d-4d terra
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '07
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #47 : Şubat 17, 2009, 20:17:54 »
2005 toyota yaris terra
1.0 düz vites
!EÇB!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #48 : Şubat 17, 2009, 20:34:56 »
Cagdas Bey, az once baktim.Sizin aracla benim aracin kullandigi bujilerden birinin kod numarasi ayni. (NGK'nin BKR5EYA, yukarida resmi olan)
Ekim 2005'e kadar uretilen (Ingiltere icin) Yaris 1.0 1 SZ-FE motoru icin. Kasim 2005'den sonra uretilenler icin (3 silindirli 1KR-FE motoru icin) ise NGK'nin LFR6C-11 bujileri kullaniliyor.

BKR5EYA icin tirnak araligi 0,8 mm. (0.032 inc)   http://www.ngkpartfinder.co.uk/car_commercial_extra.php?id=6544

Denso'nun da var.NGK de Japon.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #49 : Şubat 17, 2009, 22:44:25 »
Hakan, benim araba otomatik vitesli.Zaten calistirirken gaza basmiyorum.Ama calistirmadan dedeigini deneyecegim.
Bir de arabanin hararet gostergesi hep yari seviyenin altinda.En isindigi zaman bile. Bazen ceyrekte.Bu normal mi acaba?
Cevap icin tesekkurler.

ahmet bey, aynen benim de hararet ortaya kadar çıkıyor o da şehir içinde dur kalklı kullanınca, anayollara çıkıp 90-100 ile kullanınca hararet göstergesi en altlara kadar iniyor. kalorifer de randımanlı ısıtmıyor.

bu hararet mevzusuna bir açıklık getirebilecek arkadaş var mı?

bir de tam orta 90 derece mi, rakam yazmıyor bende.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #50 : Şubat 18, 2009, 00:02:31 »
Hamdi bey her çigi 20 dereceyi temsil eder.İbreniz 4 ve 5 inci  çizgi aralığında ise problem yoktur..İçiniz rahat etsin
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #51 : Şubat 18, 2009, 00:40:09 »
Hamdi kardes, benim arabadaki problemin egzostan kaynaklandigina kanaat getirdim. (Egzos 5.63 cm yari capinda)
Sizde de kalin bir egzos borusu var ise nedeni o olabilir. Yoksa buyuk ihtimalle termostatla ilgilidir. Pusat dogru cevabini verir, mesajinizi gorurse... Yari seviye normal, ben bir turlu yariyi goremedim o baska...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #52 : Şubat 18, 2009, 08:31:18 »
  Daha öncede söylediğim gibi o hararet göstergesi motorun iç ısısını değil, motor soğutma ısısının sıcaklığını gösterir. Soğuk havalarda ve özellikle karşıdan rüzgar alındığında, radyatör fanı devrede kalmış gibi (radyatör fanı, daha önceden belirlenmiş belli sıcaklık seviyeleri arasında otomatik olarak devreye girer ve çıkar) bir etki yaratır ve radyatördeki  soğutma suyunun sıcaklığını düşürmeye devam eder belli bir noktaya kadar. Yani gördüğünüz durum gayet normal.
 Kaloriferde, ısıtma durumunda, dışarıdan hava almayı seçmiyorsunuz değilmi Hamdi bey? Antifirizinizin durumu nasıl?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #53 : Şubat 22, 2009, 12:14:09 »
  Daha öncede söylediğim gibi o hararet göstergesi motorun iç ısısını değil, motor soğutma ısısının sıcaklığını gösterir. Soğuk havalarda ve özellikle karşıdan rüzgar alındığında, radyatör fanı devrede kalmış gibi (radyatör fanı, daha önceden belirlenmiş belli sıcaklık seviyeleri arasında otomatik olarak devreye girer ve çıkar) bir etki yaratır ve radyatördeki  soğutma suyunun sıcaklığını düşürmeye devam eder belli bir noktaya kadar. Yani gördüğünüz durum gayet normal.
 Kaloriferde, ısıtma durumunda, dışarıdan hava almayı seçmiyorsunuz değilmi Hamdi bey? Antifirizinizin durumu nasıl?

dışardan hava almayı seçiyorum böylece camda buğu olmuyor. ondan mı iyi ısıtmıyor yani? antifirizi ise kışa girerken ölçtürdüm durum iyi.