Gönderen Konu: Bujiler ve Baskı Balata  (Okunma sayısı 10411 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
Ynt: bujiler ve baskı balata
« Yanıtla #20 : Ocak 28, 2009, 01:00:23 »
vallahi abartı fiyat farkı varmış :) ama adam trde tekel ve ürün mükemmel :)
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Ocak 28, 2009, 01:00:23 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Ocak 28, 2009, 08:52:23 »
Turkay adam iyi kar ediyor, masallah :)

ABD'deki urun sitesini buldum, burada $ 6.95'e satiyorlar, adam burada 70 kusur Liraya satiyor (45 dolar civari). 7 nerede 45 nerede? :)
Demek ki ticaret karli :D

http://www.enginebrain.com/

ahmet bey takımı mı 7 $ ?

türkay sen kullanıyorsun galiba, nasıl bir fark var?
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Ocak 28, 2009, 11:32:56 »
abd aşırı ucuz murat bey, takımı 7$ olabilir, inanırım :( ben 45 ytl iken almıştım adam fiyatı arttırdıkça arttırıyor :( ben kullanıyorum o bujileri evet, memnunum çok memnunum, benim araba yakıt konusunda sorunlu, o soruna rapmen yakıt tasarrufu sağladı, menzilim aynı kullanım tarzıyla 50-60km uzadı, ama ben asıl yakıt tasarrufu için değil de alt devirlerin canlanması için takmıştım bu bujileri, bu konuda ciddi anlamda fark var araçta, hem de taktıktan 10 dakika sonra görülüyor fark..2. viteste kalkabiliyorum bile, çok çok çabuk toparlıyor araç..ve yokuş performansı, daha az gaza basarak daha rahat çıkabiliyorum yokuşlarda, aynı yokuşta artı bir vites ile gidebiliyorum, şu anda 7.000km gibi bir yol yaptım bu bujilerle, ve durumu da çok iyi maaşallah
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Ocak 28, 2009, 18:35:47 »
Murat kardes, tanesini 7 dolara satiyorlar. Gittigidiyor.com'daki satici takimini satiyorsa o fiyata asiri bir fark yok o zaman. Bunlar NGK'nin ya da Autolite'in adi (basit/en ucuz) bujilerini alip bir delik aciyorlarmis.Buji falan uretmiyorlar, uzerinde degisiklik yapip satiyorlar.Patentini almislar, ama asli astari var mi bilmiyorum. Ayni yag ve yakit katkilarinda oldugu gibi madem boyle bir yenilik var, neden dunyanin onde gelen buji ureticileri bu patenti alip kendileri uretmiyorlar? Ya da onca arastirma/gelistirme merkezlerinde kendi baslarina bunu basarmiyorlar?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Ocak 28, 2009, 20:12:02 »
ahmet bey sizden sonra bende arattım, ve bir yabancı forum buldum. forumda sizin verdiğiniz sitedeki patentten bahsediliyor. patent sadece buji delinir diyormuş. bu işler dümen diyorlar. ama aynı forumda birileride olumlu örnek vermiş.

ben akıllandım 1 kere hata yaptım artık yapmam ve orjinalden şaşmam.
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #25 : Ocak 28, 2009, 20:31:26 »
En iyisi :)

Iridyum bujilerle ilgili bende internetten kullanici goruslerine baktim.Cok memnun olak yok. Iridyum dusunuyordum ama 0.032 araliginda hazir yok. Herhalde ureticinin tavsiye ettigi aralikta olan normal bir buji takimi alip takacagim.Ya NGK (BKR5EYA) veya Denso'nun.  Hem cok daha ucuza... Problemsiz takabilirsek tabii :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #26 : Ocak 28, 2009, 22:43:52 »
Debriyaj seti  markaları ile ilgili tavsiyelerinizi paylaşır mısınız?DYS isimli debriyaj seti markası var mı ?Böyle bir marka varsa ve tanıyorsanız,bilgi verebilir misiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #27 : Ocak 29, 2009, 00:19:40 »
DYS, Cin mali galiba Mevlut kardes.
AISIN,EXEDY aklima gelen markalar.Forumda Valeo alan arkadaslar pek memnun degil...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Ocak 29, 2009, 08:30:47 »
  Aisin, Daikin, birde Asco idi sanırım. Bunlar Japon üretimi ve kaliteliler. Japon üretimi kalitesiz duymadım hiç zaten. :)

Ahmet, bujileri tek tek çıkar ve tak ve bu arada o deliğe birşey kaçmamasına dikkat et. Buji anahtarın var dimi? Bujiyi takarken buji anahtarına tam ve doğru girdiğinden emin ola. Bujinin dişlerinin bloğa doğru girdiğinden emin olmadan sıkma. Bujileri takınca yeteri kadar sık (ne çok, ne de az). Bujileri çıkarır ve takarken buji kablolarının zarar görmemesine dikkat et.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Ocak 29, 2009, 09:12:15 »
baskı balata setini 3-4 ay önce değiştirmiştim
valeo memnun değilim
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #30 : Ocak 29, 2009, 18:50:05 »
  Aisin, Daikin, birde Asco idi sanırım. Bunlar Japon üretimi ve kaliteliler. Japon üretimi kalitesiz duymadım hiç zaten. :)

Ahmet, bujileri tek tek çıkar ve tak ve bu arada o deliğe birşey kaçmamasına dikkat et. Buji anahtarın var dimi? Bujiyi takarken buji anahtarına tam ve doğru girdiğinden emin ola. Bujinin dişlerinin bloğa doğru girdiğinden emin olmadan sıkma. Bujileri takınca yeteri kadar sık (ne çok, ne de az). Bujileri çıkarır ve takarken buji kablolarının zarar görmemesine dikkat et.

Bilgi icin tesekkurler Hakan. Anahtar var da...yapabilecek miyiz bakalim...daha once buji degistirmisligim falan yok :)
Bir yerde daha sordum: Buji tirnak araligini gereginden fazla tutmanin ne gibi etkileri olur acaba? Ya da gereginden kisa tutmanin?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
Ynt: Bujiler ve Baskı Balata
« Yanıtla #31 : Ocak 30, 2009, 08:52:16 »
  En basitinden Avans vurması denen vuruntu olayı olabilir bence. Bu da motor için oldukça zararlıdır. Yani karışım tam zamanında ve uygun miktarda (daha önceden hesaplanmış)ve uygun noktada kıvılcımla ateşlenmeli. Önce ve sonra ateşleme, ya da farklı bir noktada ateşleme idealden sapma doğuracaktır.
 Netten bulduğum (Bosch Anakaynaklı) bir bilgiyi aktarayım Ahmet.

BUJİ

1- Normal:
Semptom:Motorun segmanları, ateşleme sistemi ve yakıt sisteminin normal verilere uygun çalıştığını gösteren resim. Kullanımdan kaynaklanan buji ömrü bitmesi
Tavsiye:  Uygun buji ile değiştirin.

2- Normal – Kırmızı kaplamalı:
Semptom:Normal, kırmızı renk kurşunsuz benzindeki katkılar sebebiyle oluşur.

3-Yakıt Hatası:
Semptom:Bujinin geldiği silindirin uygun yakıtı kullanmadığını gösterir. Hatalı veya yapışkan kurum, aşırı zengin yakıt karışımı, ateşleme problemleri, yakıt enjeksiyon kusurları veya bujinin ısı aralığının düşük olması sebep olabilir.
Tavsiye:  Yakıt, enjeksiyon sistemi ve ateşleme sistemini kontrol ettirin.Uygun buji ile değiştirin.

4- Detonasyon
Semptom:Düşük oktanlı yakıt veya aşırı ileri ayarlı zamanlama sebep olabilir. Motorda vuruntu ve subapların vurması ile de tespit edilebilir. Hatalı EGR sistemini, detonasyon sensorünü, kontrol edin ve buji ısı aralığını kontrol edin.
Tavsiye:  Yakıt, enjeksiyon sistemi ve ateşleme sistemini kontrol ettirin.Subap ayarını kontrol ettirin. Uygun buji ile değiştirin.

5- Tükenmiş
Semptom:Buji kullanım haddini ve değişme zamanını geçirmiş.

6-Camlaşmış veya sırlaşmış:
Semptom:Buji yüksek hızlarda aşırı ısıda çalışmakta ve bunun sonucunda elektrotun etrafındaki seramik kısım eriyerek cam görünümünü alması
Tavsiye:  Daha düşük ısı aralıklı bir set ile değiştirin.

7-Kurumlanma:
Semptom:Buji ısı aralığı çok düşük ve/veya aşırı düşük hızda, kısa mesafelerde kullanılmakta. Ayrıca zayıf ateşleme ve/veya zengin karışımda sebep olabilir.Yakıt enjeksiyon motorları arızalı yakıt enjeksiyonu, vakumlama hatası, vs sebebiyle kurumlanmaya yol açabilir. Karbüratörlü araçlarda yanlış ayarlama veya arıza sebebi ile oluşabilir.
Tavsiye: Yakıt, enjeksiyon sistemini veya karbüratörünüzü kontrol ettirin. Doğru ısı aralıklı set ile değiştirin.

8- Erken ateşleme:
Semptom:Buji için doğru aplikasyonu araştırın(ısı aralığı yüksek, yanlış buji ), ateşleme kablolarının karşıt ateşlemesi, aşırı ileri ayarlı buji, düşük yakıt karışımı, etkisiz EGR valfi, yanma odasında birikintinin sıkışması, yanma odasında zayıf ısı dağılımı sebebiyle sıcak noktalar oluşması, bujinin yanlış şekilde takılması ve / veya ana conta çıkıntısının yanma odasında olması.
Tavsiye: Ateşleme sisteminizi kontrol ettirin. Doğru ısı aralıklı set ile değiştirin.

9- Kül birikimi:
Semptom:Kurşunlu benzin, benzin katkısı veya yağ katkısı kullanılması sebebiyle oluşur.Yıpranmış piston halkalarını ve valfleri kontrol edin. Elektrot üzerindeki kül sebebiyle Ateşleme kaçırması oluşabilir.
Tavsiye: Yağ katkısı kullanmayı bırakın, motorun kompresörünü ölçtürün. Doğru ısı aralıklı set ile değiştirin.

10- Yağ birikimi:
Semptom:Yanma odasında yağ bulunması sebebiyle oluşur. Yıpranmış piston halkalarını (segmanları), valfleri ve valf kayıtları ile lastiklerini kontrol edin.
Tavsiye: Motorun kompresörünü ölçtürün. Doğru ısı aralıklı set ile değiştirin.

11- Mekanik hata:
Semptom:Silindir içinde yabancı cismi tespit edip çıkarın. Doğru buji aplikasyonu için katalogu kontrol edin.Uygun olmayan buji yivi silindire zarar verebilir.

12- Kurşunlu benzin:
Semptom:Ateşleme ucu üzerinde iletken hale gelen kurşunlu benzin veya kurşun katkılı benzin katkısı sebebiyle oluşur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #32 : Ocak 30, 2009, 20:09:26 »
Cok cok tesekkurler Hakan :)

Bujileri degistirmek isteme sebebim zaten asiri yakit tuketimi. Arabanin onceki sahibinin taktirdigi/taktigi bujiler hatali olabilir diye dusunuyorum. Sehir icinde dolu depoyla ancak 300-350 km yol gidebiliyorum. Bu da 8 silindirli araclarin yaktigi kadar. :P
Dun NGK'nin 2087 kodlu BKR5EYA tipi bujilerinden aldim. Tirnak araligi 0.032 inc. (0.8 mm(?) Fabrikanin servis kitabinda onerilen iki tip bujiden birisi.Ama bazi yerlerde 0.042 inclik aralik oneriliyor.Toyota Turkiye 93-97 arasi Corolla'lar icin hangi/hangi ozellikteki bujileri oneriyor acaba?

Bir de WD40 diye bir yaglayici madde aldim. Bujileri takmadan once vida yerlerine surmek icin.Bir yerde okudum, asli astari varmi bilmiyorum...

Ya arabayi bozacagiz iyice ya da insallah asiri yakit tuketme sorununu cozecegiz :)

Verdigin bilgiler icin tekrar cok cok tesekkur ediyorum Hakan. Eski bujileri cikarinca bu resimlerdekiyle bir karsilastirma yapacagim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Ocak 30, 2009, 21:54:36 »
Kendi kendimize yazıp kendimizi bilgilendiriyoruz.Soru sahibinden hlaaaaa bir ses seda,bir teşekkür falan yok.
  Hakan abi bu tarz konuları bir başlık altında toplasak nasıl olur.yararlı bilgiler yada mekanik bilgiler gibi..Nasıl olur acaba....
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #34 : Ocak 30, 2009, 22:33:38 »
Ozcan, oluyor boyle seyler. Vatandasin belki zamani olmuyor, belki sorununu cozmus oluyor, tekrar buraya gelme ihtiyaci ve zahmetine girmiyor :)

Bu arada biz de faydalaniyoruz sunulan bilgilerden :D Kotu mu?

Az once NGK bujilerinin buradaki musteri hizmetlerini aradim. Benim arabanin fabrika servis kitabinda buji tirnak araligi 0,032 inc diyor, Corolla'nin ayni yil/model motoruyla ayni ozellikte.Corolla'ninki de 0,032 inc. Ama NGK'nin sitesinde ve bircok baska kitapta, katalogda benim araba (Prizm) icin 0,042 inc yaziyor. Adam, sen servis kitabi ne diyorsa o dogrudur, bizdeki katalog hatasi olabilir dedi. Simdi dusunuyorum da fazla yakit problemi acaba arabanin onceki sahibinin taktirdigini sandigim daha buyuk tirnak araligindaki bujilerden kaynaklaniyor olabilir. Eger oyleyse ve problemsiz bujileri takabilirsem asiri yakit tuketimi problemini cozmus olacagiz. :)

Pusat okuyorsan bunu bir zahmet bir yorumda bulun  ::)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #35 : Ocak 31, 2009, 00:10:18 »
  Ahmet bende onu demek istedim zaten.Kendileri teşrif etmedikleri için kendimize faydalanıyoruz.
Senin katalogda 0,032 diyorsa hemen o değerde bir buji ile değiştir.Yaktığın her damla fazla benzin sana zarar.Bu kadar bekletme bence.Gerçi seninkinde aşırı dercede bir fazla söz konusu.Bujileri değiştikten sonra,yakma olasılığı olan diğer ekipmanlarıda bir kontrol ettir istersen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Ocak 31, 2009, 04:25:50 »
Cok cok tesekkurler Hakan :)

Bujileri degistirmek isteme sebebim zaten asiri yakit tuketimi. Arabanin onceki sahibinin taktirdigi/taktigi bujiler hatali olabilir diye dusunuyorum. Sehir icinde dolu depoyla ancak 300-350 km yol gidebiliyorum. Bu da 8 silindirli araclarin yaktigi kadar. :P
Dun NGK'nin 2087 kodlu BKR5EYA tipi bujilerinden aldim. Tirnak araligi 0.032 inc. (0.8 mm(?) Fabrikanin servis kitabinda onerilen iki tip bujiden birisi.Ama bazi yerlerde 0.042 inclik aralik oneriliyor.Toyota Turkiye 93-97 arasi Corolla'lar icin hangi/hangi ozellikteki bujileri oneriyor acaba?

Bir de WD40 diye bir yaglayici madde aldim. Bujileri takmadan once vida yerlerine surmek icin.Bir yerde okudum, asli astari varmi bilmiyorum...

Ya arabayi bozacagiz iyice ya da insallah asiri yakit tuketme sorununu cozecegiz :)

Verdigin bilgiler icin tekrar cok cok tesekkur ediyorum Hakan. Eski bujileri cikarinca bu resimlerdekiyle bir karsilastirma yapacagim.

resmi bizde görelim ahmet bey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Ocak 31, 2009, 09:07:57 »
Ozcan, oluyor boyle seyler. Vatandasin belki zamani olmuyor, belki sorununu cozmus oluyor, tekrar buraya gelme ihtiyaci ve zahmetine girmiyor :)

Bu arada biz de faydalaniyoruz sunulan bilgilerden :D Kotu mu?

Az once NGK bujilerinin buradaki musteri hizmetlerini aradim. Benim arabanin fabrika servis kitabinda buji tirnak araligi 0,032 inc diyor, Corolla'nin ayni yil/model motoruyla ayni ozellikte.Corolla'ninki de 0,032 inc. Ama NGK'nin sitesinde ve bircok baska kitapta, katalogda benim araba (Prizm) icin 0,042 inc yaziyor. Adam, sen servis kitabi ne diyorsa o dogrudur, bizdeki katalog hatasi olabilir dedi. Simdi dusunuyorum da fazla yakit problemi acaba arabanin onceki sahibinin taktirdigini sandigim daha buyuk tirnak araligindaki bujilerden kaynaklaniyor olabilir. Eger oyleyse ve problemsiz bujileri takabilirsem asiri yakit tuketimi problemini cozmus olacagiz. :)

Pusat okuyorsan bunu bir zahmet bir yorumda bulun  ::)

Abi Toyota Türkiye'deki 1.600cc 16V 4A-FE motorlarında Denso K16R-U11'i kullanıyor. Uzaktan uzağa konuşmak olmaz ama bence bu kadar abartı bi yakıt sarfiyatı varsa bütün yakıt ve ateşleme sistemlerini incelemek gerekir. Bütün topu bujilere atmak olmaz. :)
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Şubat 02, 2009, 00:34:03 »
Bende öyle diyorum Pusat.Bir depo ile 350-400 km benzinle gitmek akla mantığa aykırı bir şey yani

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #39 : Şubat 02, 2009, 08:45:14 »
Kendi kendimize yazıp kendimizi bilgilendiriyoruz.Soru sahibinden hlaaaaa bir ses seda,bir teşekkür falan yok.
  Hakan abi bu tarz konuları bir başlık altında toplasak nasıl olur.yararlı bilgiler yada mekanik bilgiler gibi..Nasıl olur acaba....
:) Hepsine katılıyorum, söylediğin gibi bu bilgiler için bir başlık açıp orada toplayacağız. Tabi içindeki sohbet bilgilerinden arındırılmış olarak. Ama ana yazı yine kalacak kendi başlığında bizim sohbetlerimiz ile.

Aslında uygun olmayan buji benzin tüketimini gerçekten çok arttırabiliyor. Ben bir ara test etmiştim (istemeden :) ). Ama Pusat'ın söylediği gibi bir ateşleme sorunu, vs. de olabilir. Mesela Distribütör kapağı (eğer sökmeyi ve takmayı bilmiyorsan açma Ahmet) içindeki pimlerin durumu nasıl? Ya da benizn filtren ne durumda? Hava filtresi temiz mi? Araçda, normal çalışmada vuruntu falan hissediyormusun? Çekişte sorun var mı? (baskı balata durumu bile tüketimi etkiler) Lastik havaların normal mi?