Merhaba arkadaslar.
lüzumsuz denebilecek iki sorum olacak sizlere(affınıza sıgınarak

)
1.si arac 1500 kğ yaklaşık hafta sonu yola gittik 4 kişi(ortalama 80 er kğ)yokuş aşağı inerken araç hızlanmıyor nedir sizce sebebi,normalde gaza basıyor gibi hızlanması gerekmezmi engelleyen bir donanım mı var aceba
2.si lpg yakıt tüketimi ben tekbaşımada uzun yola gittim dünde 4 kişi ile gittiğimde yakıtın benzindeki gibi şşehir içi şehir dışı farkı olomadığını gördüm.
yani ş.içi 45 krş yakıyor ş dışı 30 krş civarı benzin yakıyor (%30 gibi)
ama lpgde bu oran tutmuyor,ş.içi lpg tüketimi ş.dışı ile aynı nerdeyse 20krş ş.içi 19 krş ş.dışı (%5 gibi)
Lpg yakıtı ölçme yöntemi: aracın aracın yol bilgisayarının yüzde yirmisi fazlası kadar lpg yakar.
Rampa aşağı hızlanması lazım ama kışlık lastik yol şartları vs değişiklik gösterebilir. En kotu senaryo balataları sıkıyor olabilir baktırmak lazim
abi ben tam doldur yak tekrar tam doldur ölç mantığıyla yapıyorum ölçümü en garantisi bu galiba.
balataları yeni değiştirdim herhangi bir sürtme falan yok ışıklarda hafif cok hafif eğimde freni bırakınca arac hareketleniyor ama yolda rampada böyle bir durum sözkonusu.
Araç hızlanmıyor derken, vites sabit ise (mesela 1. viteste) motor kompresyonu ile hız sabit kalıyor olabilir, başka bir aynı araç ile de denemenizi tavsiye ederim.
LPG sistemi OBD bağlantılı mı? Talat bey'in de bahsettiği üzere yakıtın sıvı ve gaz olmasından dolayı LPG sistemleri benzine oran ile %15 / %30 arası daha fazla tüketilir. Benzin kullanımında araç ECU'su cut off yapabilir, LPG sisteminiz cut off yapamayan bir model olabilir.
Araç hızlanmıyor derken, vites sabit ise (mesela 1. viteste) motor kompresyonu ile hız sabit kalıyor olabilir, başka bir aynı araç ile de denemenizi tavsiye ederim.
LPG sistemi OBD bağlantılı mı? Talat bey'in de bahsettiği üzere yakıtın sıvı ve gaz olmasından dolayı LPG sistemleri benzine oran ile %15 / %30 arası daha fazla tüketilir. Benzin kullanımında araç ECU'su cut off yapabilir, LPG sisteminiz cut off yapamayan bir model olabilir.
hızlanmıyordan kastım;
bayır aşağı ayağımı gazdan çekiyorum eğimin ve ağırlığın etkisiyle hızın artması gerek öylemi,ama neredeyse hiç yerinden oynamıyor ibre azar azar artıyor.araclarımızda bu durumu yapğacak bir donanım veya motor özelliğimi var aceba.
yakıt konusundada şikayetim yok ekonomik bence ama ş.içi 20 krş yakan araba uzun yolda 19 kuruş yakıyor benzindeki orana bakarsak (yaklaşık %30 gibi bir fark oluyor)
yani ş.içi lpg ile 20 kuruş yakan motor(benzin ile %30 daha ekonomik motor lpg dede aynı oranda ekonomi sağlar mantığı doğruysa) 20 kuruşun %30 u =14krş yakması lazım değil mi
Vites oranı ve motor kompresyonu neticesinde olabilir, vitesi boşa alarak denerseniz konu netleşecektir.
LPG tasarrufu ile Benzin tasarrufu hiç bir zaman aynı orantıya sahip olamayacak sanırım, bu konuda OBD kit kullanlar daha objektif yorumlar yapabilir.
Şehir dışında aşırı hızla seyrederseniz şehir içindeki tüketim miktarını da aşabilirsiniz, var mı böyle bir durumunuz?
@Mahmut Yıldız (35971)
brc lpg takılı aracta hem ekonomi hem güvenlik acısında cok hız yapmıyorum genelde,
vitesi bosa aldıgım zaman hızlanıyor arac
Yokuş aşağı hızlanması için belirli bir eğimden yüksek olması gerekir. Görüş de yanıltır. Bazen aşırı eğimli gözüken yol aslında hafif eğimlidir. Bazen ise hafif eğimli gözüken yer de yüksek eğimde olabilir.
Viteste inerken %3 eğim altında araç yavaşlar, %3-5 arasında hızı sabit kalır, %6 üstünde de hızlanır. (Yariste 90 km hızda denediğim) Araç ilerlerken lastik sürtünmesi, hava direnci, motor kompresyonu, vs yavaşlatmaya çalışır. %3 eğim altında da yeterli ileri kuvvet (yerçekimine bağlı) oluşmaz.
Hafif eğimlerde (%3 altında) vites boşta hızlandığını görürsünüz. Ben bu yöntemi kullanarak iyi yakıt tasarrufu yapardım. Araç viteste yavaşlıyorsa hızın 80 e düşmesini bekleyip vitesi boşa alırdım, 100 e hızlanınca vitese atıp tekrardan yavaşlamasını beklerdim. Eğer viteste sabit hızda gidiyorsa ne güzel zaten gitsin.
Uzun yolda da yakıtınızın çok olmasının sebebi lpg ayarından olabilir. Yolda ayar yaptırmadıysanız yaptırın. Etkisi çok. Düzgün ayarlı bir araçta gösterge değerinin %20 fazla lpg yakması gerekir. Eğer farklılık varsa ayarda sıkıntı vardır.
C sınıfı bir araçta uzun yolda 6 lt benzin yakılırsa, lpg de 7.2-7.5 lpg normaldir. Birazcık basılıyorsa da, 7 lt benzin, lpg de 8.5-9 lt lpg normal.
2 yıldır bu aracı kullanıyorum bu aracın şehir içi 20 kuruş yakmasına ihtimal vermiyorum (şahsi görüşüm) şehir dışı doğru bende kara yollarının belirlediği hız sınırlarına uyarak sakinn kullanımla 17-19 kuruş arası yakıyorum sizin hesapta aklıma ilk gelen hangi şehirdesiniz malum bi istabunlla niğdenin trafik durumu aynı değil 2. olarak sanırım yakıt hesaplamanızda bi yanlış var gibi
2 yıldır bu aracı kullanıyorum bu aracın şehir içi 20 kuruş yakmasına ihtimal vermiyorum (şahsi görüşüm) şehir dışı doğru bende kara yollarının belirlediği hız sınırlarına uyarak sakinn kullanımla 17-19 kuruş arası yakıyorum sizin hesapta aklıma ilk gelen hangi şehirdesiniz malum bi istabunlla niğdenin trafik durumu aynı değil 2. olarak sanırım yakıt hesaplamanızda bi yanlış var gibi
kayserideyim 1.99 lpg litre fiyatı her depoda ölçüyorum neredeyse banada az geliyor ama durum böyle.benim kafamı karıstıran uzun yolda sakin kullanımda yakıtın beklediğim oranda düşmemesi,
Kuruş cinsi yapılan hesap her zaman hatalı sonuç verebilir. Orada 2 tl. Ankarada 1.9 tl, Karabükte 2.35 tl. Litre hesabı yapın.
bende tam anlam veremedim ben oldukça sakin ani hızlanmalardan uzak vb kullanımda Ankara içi 26 kuruşun altına düşemedim özel olmazsa ilçeler arası mı kullanırsınız yoksa Kayseri şehir merkezinde mi bunu sormamın sebebi şu Ankara için örnek veriyorum konuştuğum kişi Sincan'da ikamet ediyor merkeze işe gidip geliyor ben 22 kuruş civarı ykaıyorum diyor ... bu şahıs şehir içi trafiğine hiç girmiyor gibi bişey sizinki de böyle bi durum mudur böyle değilse hiç bozmayın şehir içi 20 kuruş yakan avensis hiç dokunmayın
11 km işle ev arası birazda rampa yarısı aşağı yarısı yukarı dere yatağı var oraya girip cıkıyorum yani virajlı falan hatta denk getirdiğim araclarlada kapışırım yani,bundan önce era vardı 1.5 crdi kedi gibiydi öyle olsun istiyorum herhalde çokta sakin kullandıgım soylenemez.
ş.içi kullanıyorum yani merkeze gider gelirim akşamları gün içinde haftanda 2-3 gün
yakıt sıkıntım zaten bizim arkadasta 1.4 polo var isyan ediyor 2 kat araba nasıl boyle yakar diye kendi arabası 30 -35 krş arası yakıyor lt olarakta hesaplıyordum bir ara ama sonra krş a döndüm
Litre olarak belirtmeniz daha doğru olur. Birde aracınız 100 km de yol bilgisayarı ne gösteriyor depo dolumu hesabınıza göre kaç lt tüketiyorsunuz. Bunlar önemli şeyler. Yada şehir içi ilk etap benzinden lpg ye geçen sürede fazla benzin tüketmesi sizde lpgnin az tükettiği kanısını oluşturabilir.
Arac 7.8 gosteriyor 8 cok nadir
Mesaj Birleştirildi: 07 Mar, 2016 19:38
Arac 7.8 gosteriyor 8 cok nadir
Arac lpg ye gecene kadr beklerim aksi durum cok nadir olur
Onuda kabaca km den duserim hesaplayacagım zaman
Hep aynı yerden aynı pompadan hatta alırım hesap yanlış olmasın diye ilk sıralar bende suphelenmiştim ama dogru yani
brc lpg takılı aracta hem ekonomi hem güvenlik acısında cok hız yapmıyorum genelde,
vitesi bosa aldıgım zaman hızlanıyor arac
Brc olması çok elzem değil, boşa aldığınızda hızlanıyorsa sorun yok, kompresyon ve vites oranı ile ilgili muhtemelen.Yalnız LPG sisteminiz de cut off yok ise, LPG ile kullanırken motor frenini gerekmedikçe kulllanmamanızı tavsiye ederim.
Brc olması çok elzem değil, boşa aldığınızda hızlanıyorsa sorun yok, kompresyon ve vites oranı ile ilgili muhtemelen.Yalnız LPG sisteminiz de cut off yok ise, LPG ile kullanırken motor frenini gerekmedikçe kulllanmamanızı tavsiye ederim.
Artık bir çok lpg sisteminde cut off var sorun olacağını zannetmem [emoji4]
Cut off dedıginiz aracın grekmediği zaman yakıtı kesmesi galiba.
Bu sistem var sanırım ben su sekilde denemiştim
Rampa aşağı arac giderken lpg den benzine sonra tekrar lpg ye alırım aracı lpg gosterge ısıgı tam yeşil değilde sarımtrak yanıyor,taki ben gaza basana kadr yani arac yakıt harcamıyor taki ben extra. Gaza basana kadr,sonra lpg gosterge ısıgı tam yeşile dönüyor
Motor fireni dizelde yapıyordum ama bu aracta cok cok nadir.
Cut off dedıginiz aracın grekmediği zaman yakıtı kesmesi galiba.
Bu sistem var sanırım ben su sekilde denemiştim
Rampa aşağı arac giderken lpg den benzine sonra tekrar lpg ye alırım aracı lpg gosterge ısıgı tam yeşil değilde sarımtrak yanıyor,taki ben gaza basana kadr yani arac yakıt harcamıyor taki ben extra. Gaza basana kadr,sonra lpg gosterge ısıgı tam yeşile dönüyor
Motor fireni dizelde yapıyordum ama bu aracta cok cok nadir.
Mahmut bey genelde birçok lpg kitinin ayarı uygun koşullar oluşsada gaza basınca geçiş sağlıyor. Siz benzine alıp tekrar gaza alsanızda gaz pedalına dokunmadıkça gaza geçmez. Işık dediğiniz gibi yanar istem geçmeye hazır olarak bekler.