Gönderen Konu: Su tesisatinin donmasi (Disaridaki Kombi)  (Okunma sayısı 19172 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Su tesisatinin donmasi (Disaridaki Kombi)
« : Ocak 02, 2016, 13:40:19 »
 Selam,
Cogu yer sanirim boyle su siralar. Cok dusuk sicakliklar var. Balkonda bulunan kombi ve borulari donmus. Icindeki su basinci da dusmus. Bu havada hos bir durum degil. Nette arastirinca da cesitli zamanlarda cok kisinin bunu yasadigini gordum.
 Konu ile ilgili bilgi ve tecrubesi olanlar fayda saglayacaktir.

Kombiye ulasan borularin acik yerlerine isi izalosyon borusu takmistim ustten
 Kombinin klavuzunda donma korumasi gorunuyor. Aksam kombi yaz modunda acikti.

Toyota Club Türkiye

Su tesisatinin donmasi (Disaridaki Kombi)
« : Ocak 02, 2016, 13:40:19 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
Ynt: Su tesisatinin donmasi
« Yanıtla #1 : Ocak 02, 2016, 13:50:52 »
Eski demir borulu tesisat donardı köyde pürmüz fayda etmiyordu. Ateş yakma şansıda yok 220 volt elektrik kaynağıyla boruya zarar vermeden ısıtıp açıyordum bi sıkıntı yaşamadım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 02, 2016, 13:56:28 »
Türkiye'de çoğu yerde kombilerin niçin balkona yada dışarıya monte edilme mecburiyeti var hep merak ederim? Kimin fikri ise alıp karşıma ciddi ciddi bu konuyu konuşmak istiyorum.Bazı yerlerde (Ankara gibi) bu mecburiyet yok iken Samsun'da mesela mecbur.Tabiki bu şekilde montaj yanında bu tür sorunları getiriyor.

Çok şükür u anda evin durumu müsait olmadığı için mutfağa monte kombi.Dış etkilerden mümkün olduğunca uzak.

Ek olarak şunu yazayım Yoğuşmalı Kombilerin tahliye borusundan akan su çok soğuk havalarda donup boruyu tıkıyor.Buda kombi arızası olarak gözüküyor (Bosch kombilerde E3 veya E9 arızası olsa gerek).Eğer böyle bir durum başınıza gelirse servis çağırmadan önce tahliye borusunun ucunu kontrol edin.Buzu kırıp boruyu açınca normale dönüyor her şey.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Ocak 02, 2016, 14:14:20 »
 Cok guzel bilgiler Yasar ve Hamza.

Icinde su basinci 0 gorunuyor. biraz su akitmis kombi tarafindan ve akan su donmus. Su almiyor su durumda. Er4 ve 9 gibi hatalar veriyor dedigin gibi. Muhtemelen giren su tarafinda da donma var. Ustune izolasyon koymus olmama ragmen.
Klavuzda donma onleyici sistem diyor. 6 derecenin altinda bir pompa devreye girip, sirkulasyon yaptiriyormus.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 02, 2016, 14:20:52 »
Dün başımıza geldi. Balkon kapalı değil, kombinin de boruları ortada, tesisatta sıcak su devir daim olduğundan sıkıntı olmuyor ama sıcak kullanım suyu borusu sürekli sıcak dolanmadığından ve kombiye giriş ve çıkış boruları 15-20 cm açıkta olduğundan donuyor. Geçen sene pamuk sarıp üstüne aluminyum folyo ile kaplamak çözmüştü sorunumuzu. Ama bu sene olmadı.
Tekzene gidip su yalıtım köpüğü aldım. Ortası delik daire şeklinde uzunca bir köpük. Bir de poliüretan sprey köpük aldım.
Buz tutmuş boruya 5 dakika boyunca saç kurutma makinesiyle sıcak hava tuttum. Musluğu sonuna kadar açınca damla damla gelen su yavaş yavaş debisi arttı ve buz çözüldü.
Ardından su yalıtım köpüğünü bir tarafından kesip pamuk ve folyo kaplı borulara geçirdim. Üstüne ve dirseklere bolca poliüretan köpük sprey sıktım. Sonradan masaya aluminyum folyo serip onun üstüne poliüretan köpük sıktım, hafifçe kuruduktan sonra da tam kaplayamadığım borulara bir daha yerleştirdim. Çok güzel oldu. :)

Kombilerin dışarı konulması olayı gerçekten saçma, ama büyük ihtimal olası zehirlenmelerin önüne geçmektir. Kombi sürekli oksijen harcıyor, kombi içerideyse bazı bilinçsiz kişiler de açılan menfezi kapatabiliyor.

Aslında kendi evim olsa yalıtım levhalarından 2-3 kat alıp kombinin 4 bir yanına koyarım, ne kadar yalıtım yapılabilirse o kadar iyi çünkü.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 02, 2016, 14:37:34 »
Kombilerin dışarı konulması olayı gerçekten saçma, ama büyük ihtimal olası zehirlenmelerin önüne geçmektir. Kombi sürekli oksijen harcıyor, kombi içerideyse bazı bilinçsiz kişiler de açılan menfezi kapatabiliyor.

Ben kombi ile beraber gelen Gaz dedektörünü kullanıyorum. İçerideki havanın bozulması durumunda (yapılan yemek yada başka bir şey çok duman yayarsa bile) hemen ikaz veriyor.Tavsiye ederim.Hatta bence bu mecbur bile olmalı.

Bunun ötesinde dışarı koyma mecburiyeti hem eziyet hemde gereksiz yakıt israfı gibi geliyor bana.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 02, 2016, 14:43:47 »
Ben kombi ile beraber gelen Gaz dedektörünü kullanıyorum. İçerideki havanın bozulması durumunda (yapılan yemek yada başka bir şey çok duman yayarsa bile) hemen ikaz veriyor.Tavsiye ederim.Hatta bence bu mecbur bile olmalı.

Bunun ötesinde dışarı koyma mecburiyeti hem eziyet hemde gereksiz yakıt israfı gibi geliyor bana.

O mecbur zaten. Yeni tesisatlarda ruhsat almak için zorunlu.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Ocak 02, 2016, 16:43:43 »
Evet, mecbur olmali. Tespit ettikleri seye gore farkli turleri olmasi lazim, bu da onemli. Diger yandan pilli ve elektrikli olanlar var. Turkiye sartlarinda pilli daha iyi sanirim, tabi dusuk pil seviye uyarisi da olmali.

O izolasyon borularindan koymustum ben de gecen sene Mutlu. Gecen sene de cok soguk olmus ama donmamisti, bu sene beklemiyordum.
 Kombiden sular akmis ve donmus, umarim ventilden akan sudur ve hat normale donunce duzelir. Kombiye su giris borusundaki kor tipayi soktum, cok az su geldi ve durdu. Yani sisteme su da gelemiyor demek ki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
Ynt: Su tesisatinin donmasi (Disaridaki Kombi)
« Yanıtla #8 : Ocak 02, 2016, 17:22:19 »
Vaillant gibi markalarda fişi prize takılı olduğu sistemde gaz olduğu sürece kombi kapalı dahi olsa koruma için devreye girdiğini biliyorum ,diğer markalarda sonradan böyle üretmeye başladı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 02, 2016, 18:09:53 »
Selam,
Cogu yer sanirim boyle su siralar. Cok dusuk sicakliklar var. Balkonda bulunan kombi ve borulari donmus. Icindeki su basinci da dusmus. Bu havada hos bir durum degil. Nette arastirinca da cesitli zamanlarda cok kisinin bunu yasadigini gordum.
 Konu ile ilgili bilgi ve tecrubesi olanlar fayda saglayacaktir.

Kombiye ulasan borularin acik yerlerine isi izalosyon borusu takmistim ustten
 Kombinin klavuzunda donma korumasi gorunuyor. Aksam kombi yaz modunda acikti.

Hakan hocam senin yaşadığın sorunun aslında en kesin çözümü boru izolasyonu veya köpük dışında kombinin bulunduğu balkona
CAM BALKON yaptırmandır.
Bu şekilde mutfakta yanan peteğini kışın en soğuk havalarda yakma ihtiyacı duymayacaksın ve kombiden giden en sıcak su, ilk sıcaklığını en yakın petek olan Mutfak Peteğine vermeyip bu hattı Pass geçerek diğer peteklere dağıtacaktır.Ufakta olsa bu olay sana tasaruf yaptıracaktır.

Cam balkonun tüm camlarını kapalı tutup sadece akşam veya gece saatlerinde Kombiye oksijen sağlamak için açık bıraksanız bile kombi borularında donma yaşamazsın.

Şu anda Bursa merkezde gece -8 dereceleri gördüm ama Kombi halen gece gündüz çalışıyor çok şükür.
Boru izolasyonun elbetteki faydası görülebilir,apartmanda yapan komşularım var.
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #10 : Ocak 02, 2016, 19:07:16 »
Vaillant konusunda katiliyorum Mustafa. Simdi dedigin gibi bunlarda da var. Kombi elektrik ve gazi acik boyle durumlara karsi.

Gorsel olarak bir kombi dolabi koymuslar burada Bekir ama alti acik. :) Ben boru izolatorleri takmistim. Hatta cevresini kartonlarla kapatmistim. Gecen sene gece -10 gordum buralarda, hatta fotografi vardi. Gece buzdu her yer ama donma yapmamisti o onlemler ile. Simdi sicak su muslugu bile akmiyor (Sabaha donmayiz umarim :) ). Saka bir yana sinir bozucu bir durum, bu tarz olasiliklar cok dikkate alinmamis herhalde proje ve yapim asamasinda. Umarim sistemde kotu bir sey yoktur. Yarin hava isinirsa cozulur umarim.

Bu arada oncelikle disarida kalan insanlar da umarim belediye vb kurumlarin korunakli yerlerindedir. Sokaktaki hayvanlar da siginacak yer bulur. Dun titreyen kopekler doluydu. Hatta bir suru agac gordum, kirilmislardi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 02, 2016, 19:22:20 »
su tahliyesini peteklere sıcak su götüren boruya fiziksel olarak bağlayın. varsa üzerine izalatör de ekleyin.

bizde donma sorunu yok fakat dedemde vardı. ben bu şekilde çözdüm olayı. -11 derecede sorun olmadı. çünkü boru ısınıyor. içinden geçerken tahliye suyunu az da olsa ısıtıyor. borudan akıncıya kadar da donmuyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Ocak 02, 2016, 19:30:33 »
Mantikli Anil, tesekkurler. Fakat her daim evde olunmuyor. Bu durumda yine donacaktir.
Peki dedenin kombi dondugunda su akitiyor muydu, hic farkettin mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 02, 2016, 19:55:58 »
Kombi balkonda ise Bekir Bey in belirttiği gibi cam balkon etkili yöntem Hakan.Kışın soğuğu ,yazın sıcağı engelliyor.Düşünürsen tavsiye edeceğim birileri var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 02, 2016, 21:16:13 »
...Kombilerin dışarı konulması olayı gerçekten saçma, ama büyük ihtimal olası zehirlenmelerin önüne geçmektir. Kombi sürekli oksijen harcıyor, kombi içerideyse bazı bilinçsiz kişiler de açılan menfezi kapatabiliyor ...
Hermetic kombi ise içerideki oksijeni kullanmaz. Borusu içiçe iki boru şeklindedir; birisinden yanma için gerekli havayı çekerken diğerinden atık gazları dışarı atar. Yalnız bir şekilde bir gaz kaçağı olursa ve kombi içeride ise zehirlenme vs. gibi bir durum olabilir. Bunun önüne geçmek için de gaz dedektörleri kullanılır.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ocak 02, 2016, 21:41:41 »
Mantikli Anil, tesekkurler. Fakat her daim evde olunmuyor. Bu durumda yine donacaktir.
Peki dedenin kombi dondugunda su akitiyor muydu, hic farkettin mi?

tahliyesi donup dolduğunda ufak bir akıntı oluyor. kombi içinde bir hazne var. silecek su bidonu kadar yapılmış. hazne doluyor, ardından arızaya geçiyor.  kombi içindeki küçük hazneye de minik bir taşırma yapmışlar. çok dolduğunda sızma oluyor ve aynı zamanda kombi durduğu için fazlasını göremiyoruz.

bu söylediğim kombinin markası buderus.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 151 kere teşekkür etti
  • 92 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ocak 02, 2016, 21:54:18 »
hakan abi inşallah donmadan sebep eşanjörde patlama çatlama olmamıştır. sorun kombiden çıkan su devrelerindeyse az yorar ama şebekeden gelen suyun kombi girişine kadar donma olduysa ozaman abi uğraşman lazım. birde su sızmaları yine devrelerin ek ve birleştirme yerlerinde oluyor, maşon, nipel, rekor vs. çatlamış olabilirler. yani tüm don olayı bitse bile bu sefer çatlaklardan su gelebilir abi. sıkıntı  :(
AURIS 1.4D-4D PREMIUM M/M

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 204
  • Model Yılı: '95
  • 22 kere teşekkür etti
  • 24 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ocak 02, 2016, 22:44:08 »
Nerdeyse her sene bir kaç batarya musluk donma nedeniyle dibinden kırılıyor  ev eski safranbolu evlerinden olduğundan su boruları sonradan takılma sıva üstü gidiyor beton ev gibi değil soğuğu anında alıyor, bu sene kafaya taktım dondurmamaya çalışacağım orta katın vanasını kapatıp içindeki suyu boşalttım marta kadar kapalı duracak,üst kattaki çamaşır makinasının girişi donmuş bugünde kim bilir ne zaman açılır,alt kata bir makina daha bağlatmışdım ora kışlık oldugundan donmuyor onla idare olacak, geçen kış bataryalara 300 tl harcamışdım bakalım bu yıl ne gidecek soğukda işmiz zor.Saatlerce elimde pürmüzle her sene donan boruları açmak için uğraşıyorum.
95 GLİ .16-16v 204 Bin Benzin+Lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #18 : Ocak 03, 2016, 12:47:34 »
Bilgiler icin herkese tek tek tesekkurler.

Mustafa, burada gecici sayiliriz, yoksa cok ise yarardi, sagolasin.

Ersan, rahatlattin :) Umarim donma korumasi ise yaramis ve ventilden damlatmistir, yoksa anlamsiz olur zaten. Su giris tarafinda, borudaki tipayi soktum, su gelmiyordu. Gun icinde umarim cozulur, yarin isinacakmis.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 03, 2016, 13:09:01
tahliyesi donup dolduğunda ufak bir akıntı oluyor. kombi içinde bir hazne var. silecek su bidonu kadar yapılmış. hazne doluyor, ardından arızaya geçiyor.  kombi içindeki küçük hazneye de minik bir taşırma yapmışlar. çok dolduğunda sızma oluyor ve aynı zamanda kombi durduğu için fazlasını göremiyoruz.

bu söylediğim kombinin markası buderus.
Buna benzer bir durum gibi. Peki buz eriyince normale donuyor mu sistem?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 151 kere teşekkür etti
  • 92 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 03, 2016, 14:01:42 »
Bilgiler icin herkese tek tek tesekkurler.

Mustafa, burada gecici sayiliriz, yoksa cok ise yarardi, sagolasin.

Ersan, rahatlattin :) Umarim donma korumasi ise yaramis ve ventilden damlatmistir, yoksa anlamsiz olur zaten. Su giris tarafinda, borudaki tipayi soktum, su gelmiyordu. Gun icinde umarim cozulur, yarin isinacakmis.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 03, 2016, 13:09:01
Buna benzer bir durum gibi. Peki buz eriyince normale donuyor mu sistem?

:rofl: abi kötümser olmamışımdır inşallah. balkona konmamış olsa bile abi bazı cepheler direk soğuk aldığı için duvar içindeki devrelerde donma olabilir. hatta benim kayın babamın su saati patlamıştı o yüzden. cam yünü vs ile sarıp sarmalasanız bile iç ve dış sıcaklık eşitlenmeye başlayınca bir yere kadar koruyabiliyor. devrelerde su sirkülasyonu olmazsa donma başlıyor. yani suyun akıp geçmesi gerekiyor. netekim abi hava ısınınca belli olacak herşey  :D
AURIS 1.4D-4D PREMIUM M/M