0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Doğan S'te günümüzde birçok araçta olmayan motor kompartımanı aydınlatması vardı. Bu arabanın üretildiği yıllarda flaşlı cep telefonu gibi ışık kaynaklarının olmadığını düşünürsek bence gayet de yararlı bir detay.
Mecburî bir donanımdı o zira sıfırın altındaki sıcaklıklarda bile hararet yaptıkları için illaki kaput açılıyordu ve o aydınlatma da şart idi.Mesela Škoda 120L' lerde de arka cam rezistansı en baştan beridir standarttır zira ikide bir arıza yapıp yolda kaldıkları için aracı itenlerin ellerinin üşümemesi hedeflenmiştir.
Şimdiki Aurisi aldığımızda ilk anneannemlerin yanına gitmiştik. Dedem araba yeni diye yeni kıyafetlerini giyerek binmişti arabaya. Maaşını çekmek için ilçeye gittiğimizde zorla depoyu doldurtmuştu.
Aile anılarımla biraz sıktım galiba Dalmışım gitmişim hiç dur diyen de yok arkadaş
87 model Doğan efsaneydi resmen. Nikelajlı kapı kolları ve cam kenarlarında ki kromlar, kendine has alaşımlı jantları, hafif yeşile kaçan renkli camları ile efsaneydi onlar. Biz hep 131 Şahin kullandık. 80'li yıllar T stoplu beyaz 131 Şahinler ile geçti. Yeni alındığı belli olmazdı hiç plaka değişirdi çünkü hep beyaz kullandık. 85'de dikdörtgen stoplu beyaz 131 Şahin oldu, onun direksiyon simidi de değişikti. 90 - 2004 arası ise siyah 131 Şahin. 94'de ehliyetimi alıp ilk trafiğe çıktığım efsanemdi benim. Babama derdim niye Doğan almıyoruz diye, boş ver aynı işi görüyor ikisi de derdi. Hatta Ford Taunus'lar da efsaneydi o zaman. Neden Taunus almıyoruz demiştim bir kere de ve bana "oğlum benim gittiğim şantiye yollarına Taunus gitmez" demişti. İlave ; Doğan arabamız bir kere oldu. 87 yılında ilk defa ikinci el 82 model füme rengi Doğan almıştık. 34 T 8466 plakalı ve arka stoplar mirafiori stopluydu. Aldığımız adam öyle yaptırmıştı ve o stoplar çok hoşuma giderdi. Tüm arabaların plakası halen aklımda. 1973 model kırmızı Murat 124 - 34 NK 5441974 model beyaz Murat 124 - 34 RA 258 (Ben 75 yılında doğduğumda ilk adımı mı attığım araba)1981 model beyaz Murat 131 Şahin - 34 S 64551982 model beyaz Murat 131 Şahin - 34 AH 2751983 model beyaz Murat 131 Şahin - 34 LE 9901983 model kiremit renk Murat 131 Şahin - 34 Y 11381985 model beyaz Murat 131 Şahin - 34 AHF 611982 model füme renk Murat 131 Doğan - 34 T 8466 (aldığımız ilk ve son ikinci el araba)1990 model siyah Murat 131 Şahin - 34 E 8522 (halen hayatta, babamla aldığım ilk ve son araba)2005 model ateş kırmızı Renault Symbol - 34 DF 0236 (Çorum'da yeni sahibi ile ve plaka değişmiş)2014 model inci beyazı Corolla - Şu an onunla devam.. Mesaj Birleştirildi: Kasım 08, 2015, 10:32:1588'de yeni kasa Şahin ve Doğan çıktı. Aslında yeni değildi kasa. Dikkat edin bakın, ön ve arka kapılar eski kasayla aynıydı, hatta ön konsol bile 87 Doğan ile aynıydı. Sadece ön burun ve arka bagaj tarafı değişti. Tabi Kartal da bundan nasibini aldı. Doğanı ele alalım. 1988 model Doğan'da arka bagaj da sağ taraf da sadece Doğan yazar. Ön ızgara da T arması kırmızı ve lacivert çizgilidir.1989 model Doğan da arka bagaja T arması eklendi ve yine 88 model gibi renkliydi.1990 model Doğan ise Doğan L oldu ve arka bagajda sol tarafa 5 vites logosu eklendi. T armaları gümüş oldu ve arka bagaj da T arması için yuva yapılıp T arması içine kondu. Ön camlar otomatik oldu. Jantlar değişti beş kollu oldu. Ön sinyal beyaz oldu. Ön sis farları eklendi. Far yıkama eklendi. 1992 model Doğan'da Tempra motoru konuldu ve Doğan SL oldu.1993 model Doğan ise alaşımlı jantları değişti, ön ve arka tamponlar gövde rengi oldu. Direksiyon simidi değişti. Arka stoplara çizgiler eklendi. Dikiz aynaları değişti ve gövde rengi oldu. 1994 model Doğan SLX'de hidrolik direksiyon konuldu ve arka cama hidrolik direksiyon yazıldı1995 model Doğan SLX'de arka stopların çizgileri değişti. Tip aynıydı ama.1997 model Doğan SLX Doğan 1.6 İE oldu ve jantlar, ön konsol değişti. Yeni renkler eklendi. Dikiz aynaları değişti. 2000 model Doğan 1.6 İE'de ise alaşımlı jantlar gitti yerine kapaklı saç jantlar geldi. Neden böyle oldu anlamış değilimdir. Zaten 2001'de üretim son buldu. Aklımda kalan Doğan evrimleri. Üzerinden yıllar geçmiş, aklımda kalanlar bunlar. Yine not ; eğer istersen Doğan'lara klima takılırdı. Geri vitese zaman zaman zor geçme hepsinde kronikti. Diferansiyel uğultusu hepsinde kronikti ama ben o sese bayılırdım. Ve yiğidi öldür hakkını yeme. Şahin'in kaloriferi gibi bir kalorifer yok. O kadar güçlü ısıtan ve içeriyi fırına çeviren bir kalorifere sahiptir. Aynı şekilde Doğan'da öyledir.
@Okan Kaçar (26205) Abi şu far karartma olayı olmamış gibi geldi bana bide sinyaller çok turuncu farlarla sinyanları değiştirsen daha güzel olur gibi geliyo Aynı araçtan bizdede vardı 1.6 94 şahin
Makine akiyoo okan