0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Benim bu konudan anladığım hata tamamiyle LPG ayarlarınızdan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Aracı normalde LPG ile kullandığınız için aracın beynindeki LTF değerini bozuyor ve siz bu problemi yaşıyorsunuz gibime geliyor. Bence yapmanız gereken araçtaki Ecuyu (beyin) sıfırlayın (sigortasını 5 dk sökün veya bir gece akü kablosu sökük kalsın.) sonrasında aracı benzinle 100 km kadar kullanın. Zaten bu şekilde herhangi bir problem olmadığını siz yazmıştınız. 100 km kullandıktan sonra araç beyinde düzgün bir harita çıkaracak. LTF değeri düzelecektir. hiç gaza almadan düzgün bir gaz ayarı yapan yere gidip sıfırdan gaz ayarı yapmalarını istemeniz gerekiyor. Kocaelide olsaydınız bu işin üstadı FS otagaza gimenizi önerirdim.Bilginize,
Arabayı açtırın subabları değiştirin Mehmet bey, büyük ihtimal yanmıştır. İsc dir malftir bunlar arıza verecek parçalar degil.çıkmalara da para vereceksiniz. Bu subab olayını el atmanız gerekiyor er yada geç.
Mehmet bey sizin sorununuzda aracin km si ve lpg den dolayi motorun subaplar indaki sorun.Yaklasik 1500 tl ye motoru yaptirmaniz gerekiyor.Araci bilgisayara bagladiklarinda zaten silindirden kaçak lari görürler
Boş yolda uzun soluklu yüksek devirlerde sıkıştırdıysanız subablar yanmıştır.e12lerin subablar serinin lpgye en dayanıksız subablarıdır. Brnzinde subablar yanmaz. Lpg subabları daha çok ısıtıyor.
motor kaputunu açın , motor normal ısısında rolantide çalışırken bakın. düzensiz çalışma titreme sallantı varsa evet subap ile ilgili bir problem olabilir. ama arabanın çalışmasından duyduğum kadarı ile hiç öyle tekleme falan da yok. en temizi kompresyon testi tabiki..
motor sıcakken bujiler sökülür değerler kayıt edilir.sonra buji yerine biraz yağ konulur tekrar test edilir. sistem kuru iken ve yağlandığında farklı değerler varsa piston segmanı bitik.basınç değeri yavaş doluyorsa subaplar kaçırıyor. basınç değeri her türlü düşük ise zaten kaçak vardır ve subap kaçırıyor denilir. bu testi yapacak bir servis varsa ne mutlu. lpg nin montajı çok önemli. ufak bir hava kaçağı bile böyle garip bir soruna neden olur. sistem basınçla çalışan parçalardan oluşuyor. motor vakumuna göre avans gibi hayati sistemleri kontrol ediyor. elektronik olarak yapılan işlerin yanında hala vakum sisteminin sağlıklı olması hayati. motor soğukken aracın hava girişi eksoz üzerinden alınır. benim arabamda o mekanizma bozuk. kullandığımda vakum kaçağı yapıyor ve malesef düzensiz rolantiye neden oluyor. bunun gibi ufacık bir hata bile sizin canınızı sıkan soruna neden oluyor olabilir.lpg sisteminde bir vakum kaynağından küçük boru ile hava alır. ayrıca giriş manifoldunda bildiğiniz matkap ile delinmiş delikler vardır. montaj düzgün değilse nozül denilen parçalara da baktırmak lazım. subap yanmamış olabilir. sadece subaplar sıkı ise bile titreşim yapabilir. onunda ustasını bulmak lazım. herşeyden önce sıradışı bir veri var mı diye bilgisayara takmak lazım. hata olmasa bile belki bir sensör arızasını tespit edebilirsiniz. aynı her insanın kendi doktoru olması gibi arabayı da tanımak lazım. gönül ister ki şimdi gidip sıfır toyota alın ama herzaman olmuyor. şimdiden kolay gelsin.
Bugün yetkili servise götürdüm;- kompresyon testinin çok iyi çıktığını-subap kaçırması durumunun olmadığını-subapların yanmadığını -sorunun büyük bir ihtimal OCV(Oil Control Valf) nin soğukta yoğunlaşan yağdan dolayı işlevini tam yapamadığını -İSCV nin problemli olabileceğini belirttiler.Arabayı bıraktım,sabah soğukta cihaza bağlayıp değerlere bakarak hareket edecekler,net bir şey söylemek için aracın soğuk olması gerektiğini söylediler.Not:Castrol yağın kesinlikle kullanılmamasını söylediler
Çıkan sonuçlara sevindim Mehmet abi. Çünkü bahsedilen arızalar gerek maddi açıdan gerekse manevi açıdan yoracaktı.Faydası olur mu bilmem ama ben bu yıl OCV'yi değiştirdim dibindeki contadan yağ kaçağı yaptığı için. Değiştirmeden önce ufaktan da olsa rölanti titremesi vardı, bu tamamen ortadan kalkmıştı. OCV'yi değiştirmeden önce ustam yanlış hatırlamıyorsam "OCV, rölanti düzensizliğine sebebiyet verebilir" demişti.Sabah denediklerinden sonra inşallah sorunun kaynağını bulup, derdine derman olurlar.Benim OCV değiştirme konum aşağıda, belki bir faydası olabilir.http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=64587.msg874449#msg874449Ayrıca CASTROL için neden öyle dediler abi ? Açıklamasını yaptılar mı ?
Mehmet abi madem düşünülen sonuç bu yapacaklarını söylüyorum.Önce motor iç temizleyici sıvı alacaksın ve yağı değişmeden hemen evvel sıcak motora yağ haznesine katacaksın. 15-20 dakika rölantide çalışsın motor. Ardından yağ boşalsın yine beklensin. Üstüne herşeyi geri takıp 1 litre yağ ekleyip 5-10 dakika bekle ve sonra bu yağın da süzülmesini bekle. Ardından mobil1 esp 0-40 yağ koy. Bir de bu yağı dene.