Gönderen Konu: Toyota yalın üretim  (Okunma sayısı 4993 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
Toyota yalın üretim
« : Ekim 26, 2015, 21:10:10 »
Bugün işyerindeki dolabın içinde bakın neler buldum.Bazı firmalar toyotanın yalın üretimini örnek alıyorlar.

Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Toyota Club Türkiye

Toyota yalın üretim
« : Ekim 26, 2015, 21:10:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota yalın üretim
« Yanıtla #1 : Ekim 26, 2015, 21:28:23 »
 :) Güzel yakalamışsın Cavit abi. Bazı konularda belli oranda değinmiştik bu üretim felsefesine, isteyen olursa daha derinlemesine de girebiliriz ama derinleri oldukça karışıktır, bir çok bilimin bir arada kullanılmasını gerektirir. Endüstriyel mühendislik bilimlerinin yanında en önemlisi bir kültürdür.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dr. Driver
  • Araç: ---
  • 63 kere teşekkür etti
  • 384 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 26, 2015, 22:07:17 »
Bununla alakalı olarak yerli yapım bir belgesel izlemiştim. Tofaş işçilerinin eylemi üzerine hazırlanmış bir belgeseldi. Bir kısmında işçilerin "Toyota tarzı çalışmak istiyoruz" söylemleri de vardı. Bir Toyota sahibi olarak gurur duymuştum :)
R1 35 
╚╬╬╬     Yolumuza Auris olmadan devam ediyoruz :(
  24 6   
Bu sene de şampiyon görelim sizi!! Beşiktaşk En Büyük Aşk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 26, 2015, 22:37:48 »
"the value of product is determined by ultimate customer."

toyota'nın olayı da bu. ürünleri satın alanları kendi parçası gibi görmek / o hâle dönüştürmek. yine de örnek olan firma ya da felsefesini örnek almaya çalışan firmalar gibi işin özü: "nasıl daha çok kâr ederiz ?"

bu yüzden "yeterli" sağlamlığına inandıkları en düşük mâliyetli parçaları kullandıklarından çoğumuzun isyan ettiği sonuçlar çıkabiliyor. ikinci beğenmediğim husus da uygulamaları ve iyileştirmeleri tecrübe ederek geliştirmeleri. bir açıdan müşteri, kobay durumuna dönüşüyor.

bilimi ne kadar destekleseler de problem çözümlerinin çoğunun düşünme ile gerçekleştiğini savunuyorlar. aslında sadece formülleri takip ederek bile birçok teori tarih boyunca sadece hesaplamalarla gün yüzüne çıkarılmıştır. bazen aradığınız cevabı size matematik söyler. hatta hiç ummadığınız bir cevabı bile.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 26, 2015, 22:38:08 »
Toyota demek nokta atış demek.Sade,şık,dengeli,sağlam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • 137 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 27, 2015, 07:21:34 »
Aynı kitap (Tpyota Tarzı) bende de var. Bir kaç arkadaşıma da aldırmıştım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '13
  • 65 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 27, 2015, 11:37:55 »
Malesef biz tüketiciler, Toyota'nın bu sistemini bozması için elimizden geleni yapıyoruz. Otomobile saçma sapan detaylar eklenmesini istiyoruz. Sulanmasını istiyorsunuz. Bunu Daihatsu ve Yerli , Avrupa üretimi Toyotaları yan yana getirince görüyoruz. Açıkçası ben 'sağlam, güvenli, sade , gösterişsiz ve güvenilir Toyota'yı hiçbir şeye değişmem. Fakat eşimle galeriye gittiğimde, nerede sulandırılmış bir otomobil var gözü ona gidiyor.
Çoğu insan da buna aldanıyor, Toyota'da malesef bundan etkilendi ve üretim sistemini bozdu, sulandırdı.
Son dönem Toyota'larda yine eskiye dönüş görüyorum ben. Mesela bizim kullandığımız ve çok satan 2010-2013 arası Toyotalar bence sulandırılmış toyota.
Basit, sağlam, sorun çıkarmayan toyota gerçek Toyotadır. Bunu da Daihatsu da görüyoruz mesela. Arkadaşımın 2010 Daihatsu Terios'u benim aracımdan ( Auris) çok daha Toyota'dır.
born to ride

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 27, 2015, 12:10:25 »
gerçek toyota muhtemelen milli geliri iyi , insanları bilinçli ülkelerde satılıyordur. bizde sadece para ile ne kadar araba aldığımıza bakılıyor. felsefeden çok cepten çıkan para önemli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ekim 27, 2015, 12:22:53 »
gerçek toyota muhtemelen milli geliri iyi , insanları bilinçli ülkelerde satılıyordur. bizde sadece para ile ne kadar araba aldığımıza bakılıyor. felsefeden çok cepten çıkan para önemli.

Önce Toyota'nın klasik felsefesini anlamadan önce 'biz nasıl bir toplum olduk' onu analiz etmek gerek.
Benim gördüğüm, Tüketim çılgını, gözü saçma detaylarla kolayca boyanabilecek , sürekli tüketmeyi marifet sayan ve gösteriş budalası, üretme hazzından uzaklaşmış bir toplum.
Bu tip pazarlarda gerçek bir Toyota satamazsınız. Toyota'nın felsefesini terk ettiği, sulandırdığı, tüketim toplumunun duygularına hitap edecek araçları satarsınız.
Malesef ben kendime bu konuda o kadar güvenmeme rağmen, çevre baskısıyla , Makyajlı bir 2010 Auris LS aldım.
Aslında gidip 1.3 veya 1.5 motorlu bir Daihatsu Terios almalıydım. Hata ettim.
Şimdi aracım 80.000 de 5,5 yıl oldu. Yine de bir seat , vw , fiat, renault almadığım ve sanayiye gitmediğim için çok yargılamıyorum kendimi.
Yeni araçlara bakmak için plazalara gittiğimizde, malesef eşim hemen göz boyamaya yönelik detaylarla süslenmiş araçlara yöneliyor. Çünkü otomobil konusunda bilinçli bir tüketici değil.

Neyse biz zengin bir ülke olduğumuz için zaten 6-7 yıldan fazla bir otomobile binmemize gerek yok. Zaten herşeyi garantide 5 yıl, bozulursa git değiştirsinler. 7 yaşından sonra sattıktan sonra da binenler uğraşsın, sanayici ekmek yesin. Bu işler böyle.
born to ride

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 27, 2015, 15:04:37 »
Son zamanlarda yalın olayını çok yanlış anlamış olabilir toyota
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ekim 27, 2015, 15:23:39 »
Son zamanlarda yalın olayını çok yanlış anlamış olabilir toyota

KAIZEN, sürekli iyileştirme, toplam kalite yönetimi, yalın imalat gibi kavramların babası Toyota'dır, Japonlardır. Yani bir fikrin babası, kendi ürettiği fikri yanlış anlamış olamaz.
Ama şu olabilir: Toyota çok büyük bir marka ve Dünyanın her bölgesinde ayrı kullanıcı tiplerine hitap ediyor. Dünyanın bir bölgesindeki tüketici Toyota felsefesini anlamamış olabilir, Toyota'nın oradaki fabrikası da Toyota'nın bu felsefesinden uzaklaşmış, yozlaşmış olabilir.
Açık konuşayım, Türkiye fabrikasının safkan Toyota felsefesinden uzaklaştığını düşünüyorum. Avrupa için üretilen , Avrupa'daki diğer fabrikalar da benzer durumda. Çin üretimi parça ve araçlar aynı durumda.

Dünyanın 'kullan at' sistemine giden ve çökmekte olan ekonomisi Toyota'yı da buralara getirdi.
Ama refleks gösterip düzeltme yapıyorlar.
Mesela bu yaptıkları düzeltmeleri , yeni araçlardaki klasik dijital , yeşil ekranlı SAAT i ekleyerek vurguladılar.
Ama Toyota felsefesini bilmeyen, bu saatin burada işi ne der. Bu dijital devirde böyle saat mi konulur konsola der.
O saat Toyota'nın bir 'özür dileme şekli'. Bu mesajı anlamıyor ve o saat gözünüze batıyorsa, Toyota'yı anlamamışınız demektir.

Yeni kasa Auris, Corolla kullanan arkadaşlara rahatlıkla şunu söyleyebilirim. Sizin kullandığınız Toyota , bizimkilerden daha Toyota.
born to ride

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dr. Driver
  • Araç: ---
  • 63 kere teşekkür etti
  • 384 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 28, 2015, 12:57:14 »
Çağlar beyin söylemlerine katılıyorum. Özellikle yeni Auris gerçekten bir Toyota  :saygi:
R1 35 
╚╬╬╬     Yolumuza Auris olmadan devam ediyoruz :(
  24 6   
Bu sene de şampiyon görelim sizi!! Beşiktaşk En Büyük Aşk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Corolla 1.33 Life / İnci beyazı
  • Kilometre: 22460
  • Model Yılı: '14
  • 1151 kere teşekkür etti
  • 735 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 28, 2015, 13:11:43 »
KAIZEN, sürekli iyileştirme, toplam kalite yönetimi, yalın imalat gibi kavramların babası Toyota'dır, Japonlardır. Yani bir fikrin babası, kendi ürettiği fikri yanlış anlamış olamaz.
Ama şu olabilir: Toyota çok büyük bir marka ve Dünyanın her bölgesinde ayrı kullanıcı tiplerine hitap ediyor. Dünyanın bir bölgesindeki tüketici Toyota felsefesini anlamamış olabilir, Toyota'nın oradaki fabrikası da Toyota'nın bu felsefesinden uzaklaşmış, yozlaşmış olabilir.
Açık konuşayım, Türkiye fabrikasının safkan Toyota felsefesinden uzaklaştığını düşünüyorum. Avrupa için üretilen , Avrupa'daki diğer fabrikalar da benzer durumda. Çin üretimi parça ve araçlar aynı durumda.

Dünyanın 'kullan at' sistemine giden ve çökmekte olan ekonomisi Toyota'yı da buralara getirdi.
Ama refleks gösterip düzeltme yapıyorlar.
Mesela bu yaptıkları düzeltmeleri , yeni araçlardaki klasik dijital , yeşil ekranlı SAAT i ekleyerek vurguladılar.
Ama Toyota felsefesini bilmeyen, bu saatin burada işi ne der. Bu dijital devirde böyle saat mi konulur konsola der.
O saat Toyota'nın bir 'özür dileme şekli'. Bu mesajı anlamıyor ve o saat gözünüze batıyorsa, Toyota'yı anlamamışınız demektir.

Yeni kasa Auris, Corolla kullanan arkadaşlara rahatlıkla şunu söyleyebilirim. Sizin kullandığınız Toyota , bizimkilerden daha Toyota.

Şu saat olayına değineyim. Herhalde bir tek yadırgamayan benim bu konsolun sağ tarafında ki dijital saati bu forumda. O saat bana 80'li yıllar da çocukken babamın aldığı Casio saatleri hatırlatıyor ve görünümü, okunması gayet kolay ve rahat. Sağ tarafta olduğundan yolcuya da yakın ve en çok da annemin hoşuna gidiyor.

Kalite olayına gelirsek, bana göre 2002 - 2007 arası üretilen E120 kasa Corolla'lar daha bir kaliteli ve daha tok duruyorlar. Bir yol oldu arabamı alalı, 2014 model. Bir arabayı 14 yıl ve 10 yıl gibi uzun kullanan biri olarak 2024 yılına kadar devam Corolla ile.  :)
Daima Rock ve daima Erkin baba..!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 28, 2015, 14:24:28 »
@çağlar Demirdoğan (17136)  bilinçli düşünceleriniz ve yazılarınız için tebrik ederim.  :saygi:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 271000
  • Model Yılı: '09
  • 64 kere teşekkür etti
  • 111 kere teşekkür edildi
Toyota yalın üretim
« Yanıtla #14 : Ekim 28, 2015, 15:46:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 132 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Ekim 28, 2015, 16:15:21 »
İşin özü Toyota iyi araba.Kaç kere Alman arabasına geçeyim dedim.Arabama her binişimde vazgeçtim.Varsın yağ ömrü %44 kaldı demesin.Nasıl olsa yılda bir kesin değişiyorum.Varsın lastik basıncımı söylemesin 20 günde bir kontrol ederim zaten.Çok teknoloji çok da gerekli değil.En basitinden otomatik far özelliğini hemen hemen hiç kullanmıyorum.Eminim kullansaydım.2007 kasım ayından belli üzerinde olan akü bu güne getiremezdi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ekim 30, 2015, 07:52:46 »
 Konunun biraz daha anlaşılması için bir soru sorayım ve kendinize göre cevaplayın. Sizce Kalite nedir?

Belki konu iyi ilerlerse, Yalın Altı Sigma'ya da gireriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ekim 30, 2015, 09:41:35 »
kalite bilinçli olmaktır  :tamam:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 103000
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ekim 30, 2015, 10:02:21 »
Kalite müşterilerinin isteklerinin doğrultusunda üretip satmaktır.Günümüz imalatında kaliteli  üretmek çok önem arzediyor.kaliteli ürün üretemedikten ve satamadıktan sonra üretmenin hiç bir anlamı kalmıyor.
Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 132 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Ekim 30, 2015, 10:36:07 »
Kalite ürünün hakkını vermesi uzun vade de en az sorunu çıkarmasıdır.