Gönderen Konu: Sık EGR tıkanması ve EGR iptali meselesi  (Okunma sayısı 11285 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 115000
  • Model Yılı: '11
  • 84 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
Sık EGR tıkanması ve EGR iptali meselesi
« : Ağustos 31, 2015, 22:54:22 »
2011 model 1.4 dizel otomatik corollam 125 bin km de. 120 bin bakımından önce EGR si tıkanmış idi temizledik. Birkaç bin km sonra sabah rölanti dalgalanmaları başladı. İlk birkaç bin km bu kadar kısa sürede EGR tıkanmamıştır diye düşünüp ellemedim ama bu rölanti dalgalanması can sıkmaya başlayınca mecbur tekrar açtım. Gene tıkanmış... Temizledim ama bu EGR yi ne yapacağım diye düşünmeye başladım. PO'dan yakıt almayı bırakıp OPET'e geçeceğim ama pek fark olacağını sanmıyorum.

EGR'yi yazılımsal olarak iptal etmek ve mekanik olarakta tıkamak istiyorum. Bunu nasıl ve nerede yaptırabilirim. Yetkili servis biz böyle bir uygulama yapmıyoruz dedi. Reno yada opel bazı araçlarında bu tip EGr iptallerini yetkili serviste yaptırmış.

Saygılarımla
2011 Corolla 1.4 D4D MMT

Toyota Club Türkiye

Sık EGR tıkanması ve EGR iptali meselesi
« : Ağustos 31, 2015, 22:54:22 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
Ynt: Sık EGR tıkanması ve EGR iptali meselesi
« Yanıtla #1 : Ağustos 31, 2015, 23:00:32 »
Ahmet bey chiptuning yapan yerlere bir sorun . Bu gibi yerler egr, dpf,katalizör v.b işlemleri yapabiliyorlar .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 31, 2015, 23:04:03 »
Shellden alıp deneseniz mazotunuzu
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Eylül 01, 2015, 00:43:17 »
Ahmet bey chiptuning yapan yerlere bir sorun . Bu gibi yerler egr, dpf,katalizör v.b işlemleri yapabiliyorlar .

Öneri için teşekkür ederim. Bu işlem için aslında konuştum. Eğer beyini söküp yapacaksak 750 tl (yazılım atmak yada EGR emirlerini iptal etmek aynı iştir bizim için dedi??) ama OBD söketinden beyin komutlarını değiştirebilirsek 450 dediler. Chip yazılımıda yaptırsam aynı fiyatmış. Bari yaptırmış iken yazılım mı attırsam bilemedim. Arabayı sakin kullanan titiz bir adam olarak EGR'i kapatmaktan yazılım olayına girmek açıkçası beni korkuttu. Yazılımı deneyimemiş birilerinin önerilerine ihitiyacım var.

Mesaj Birleştirildi: Eylül 01, 2015, 00:45:01
Shellden alıp deneseniz mazotunuzu

Teşekkür ederim. Shell'i bir dönem denedim istasyondamı sıkıntı var bilemedim tam aracın performansı ve akıcılığından tatmin olmadım. Hatta shell sonrası tıkadım EGR'yi diye bile düşünüyorum. Opet'ten aynı sorunu yaşarsam başka bir istasyon ile Shell'i deneyeceğim.
2011 Corolla 1.4 D4D MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 01, 2015, 00:57:02 »
Yanlis anlamayin ben lpg li kullaniyorum.Yakin bir arkadaşımdan biliyorum onunda yeni kasa astra 1.3 cdti var.Oda sizin gibi  shell in mazotu ile aracin bayildigini gitmedigini ve km olarak da az.yaptığını söylüyordu. Oda opetten aliyorum. Daha iyi.diyordu.
Firmadan bayiden olabiliyot.
Yillar once shellden.aldigim.benzin sonucu aracim resmen farkli bir araca.dönüşmüş 2viteste bile gaza ne kadar bassaniz yigiliyordu
Ama Suan  hala ben benzin ve lpg mi shellden aliyorum herhangi bir.sikinti yaşamadım
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Eylül 01, 2015, 01:08:39 »
Yanlis anlamayin ben lpg li kullaniyorum.Yakin bir arkadaşımdan biliyorum onunda yeni kasa astra 1.3 cdti var.Oda sizin gibi  shell in mazotu ile aracin bayildigini gitmedigini ve km olarak da az.yaptığını söylüyordu. Oda opetten aliyorum. Daha iyi.diyordu.
Firmadan bayiden olabiliyot.
Yillar once shellden.aldigim.benzin sonucu aracim resmen farkli bir araca.dönüşmüş 2viteste bile gaza ne kadar bassaniz yigiliyordu
Ama Suan  hala ben benzin ve lpg mi shellden aliyorum herhangi bir.sikinti yaşamadım

Yakıt konusunda kafam çok karışık mümkün olduğu kadar tek istasyondan alıp EGR'nin tıkanma süresini izleyeceğim gene tıkanırsa Shell ilk deneyeceğim şirket olucak.
2011 Corolla 1.4 D4D MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 01, 2015, 01:14:36 »
Öneri için teşekkür ederim. Bu işlem için aslında konuştum. Eğer beyini söküp yapacaksak 750 tl (yazılım atmak yada EGR emirlerini iptal etmek aynı iştir bizim için dedi??) ama OBD söketinden beyin komutlarını değiştirebilirsek 450 dediler. Chip yazılımıda yaptırsam aynı fiyatmış. Bari yaptırmış iken yazılım mı attırsam bilemedim. Arabayı sakin kullanan titiz bir adam olarak EGR'i kapatmaktan yazılım olayına girmek açıkçası beni korkuttu. Yazılımı deneyimemiş birilerinin önerilerine ihitiyacım var.

Rica ederim .

Fiyat baya yüksekmiş sadece egr için . Chip tuning olayı ise tamamiyle size kalmış bir şey bence aracın performansından memnunsanız elletmeyin .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Captiva 2,0A/T High 7k / Hyundai i20A/T
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '10
  • 167 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 01, 2015, 09:38:48 »
http://www.megachips.com.tr/
bu sitedeki Mehmet beyle ilgili genelde güzel yorumlar var. özellikle turbo dizel araçlarda ciddi tork ve beygir artışı oluyormuş. ayrıca yazılımsal egr yada bendeki ismi dpf (captiva) iptali yapıyorlarmış. ancak iptalden sonra ekzoscuya gidip o bölgeyi söktürüp sonra muayeneden kalmasın diye tekrar düzgün kaynak yaptırmak gerekiyormuş. izmirde iyi bir eksozcu bulamadım daha
İlk hamlede piyon deyip geçilenler oyunun sonlarında şahı sıkıştıran kahramanlardır...
Güvendiğim iki şey;aynaya baktığımda gördüğüm ve yukarı baktığımda göremediğimdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 01, 2015, 11:46:13 »
1- Hava Filtresi orjinal kullanın,
2- Hava filtresi emiş boru üzerindeki MAF sensörünü Yılda 1 defa temizleyin (çok önemlidir),
3- Her 10.000km düzenli enjektör kullanın,
4- PO Setan sayısı yüksektir ama Kükürt oranıda fazladır, Yakıtınızı Shell Nitro olarak deneyin,
5- Yoğun trafikte Es modunu kullanın
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 01, 2015, 12:12:04 »
Dizel aracınızı sürekli kısa mesafe, şehir içi ve alt devirlerde kullanıyorsanız bu sorunu yazama ihtimaliniz yüksek.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Eylül 01, 2015, 13:56:53 »
Arkadaşlar EGR'den sandığım ve dün hiç olmayan rölanti dalgalanması u sabah ilk çalıştırmadan sonra geri geldi. Telefon ile 3'de 1'ini kaydedebildim. İlk çalıştırıyorum herşey normal. Parktan geri geri çıkıyorum sonra öne doğru hareket edip kaldırımda beklemeye başlıyorum o sırda rölanti saptıyor. Otomatik jikle, frene basıp çekmem aklıma geliyor ama nedeni bulamıyorum.

Sizce bu aşamada nelerden şüphelenmeliyim.

Hava akıl debimetresi temiz, EGR temiz. Araba 125 binde.

2 defa enjektör temizleyici WÜRTH kullandım sonuç değişmedi. Ustalara direk gitmek istemiyorum garip ve masraflı sonuçlar çıkarabilirler. Yardımlarınızı rica ediyorum.

https://youtu.be/q_bVQLEmZn0

Mesaj Birleştirildi: Eylül 01, 2015, 14:00:54
1- Hava Filtresi orjinal kullanın,
2- Hava filtresi emiş boru üzerindeki MAF sensörünü Yılda 1 defa temizleyin (çok önemlidir),
3- Her 10.000km düzenli enjektör kullanın,
4- PO Setan sayısı yüksektir ama Kükürt oranıda fazladır, Yakıtınızı Shell Nitro olarak deneyin,
5- Yoğun trafikte Es modunu kullanın

Tekin bey yardımlarınız için teşekkürler,

Hava filitresi bu forumdan aldığım yan sanayi bir filitre ilk bakımda orjinale geçerim.

MAF sensörünü temizledim.

2 defa Würth enjektör temizleyici kullandım.

OPET'e geçtim ama kükürt oranı nasıldır bilemiyorum.

yoğun trafik ve yokuşta ES moduna geçiyorum ama aydındayım çok yoğun trafikte olmuyor.

Saygılarımla
2011 Corolla 1.4 D4D MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Eylül 01, 2015, 14:35:49 »
Yakıt filtrenizi ne zaman nerede değiştirdiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Eylül 01, 2015, 14:41:33 »
Yakıt filtrenizi ne zaman nerede değiştirdiniz?

Yakıt filitremi ilk aldığımda 110 binde Sakura marka bir filitre ile değiştirdim. Aslında zamanı gelmeden 120 binde özel servis başka bir marka ile yine değiştirdi. Sonuç değişmedi.

Önemli bir detayı paylaşmadım. Yakın zamanda kısa süreli bir performans boxu kullandın. Bu performans boxundan öncede rölanti dalgalanıyordu ama boxdan sonra süresi ve şiddeti çok arttı dalgalanmanın. bende performans boxunu çıkardım. Aklıma enjektör geliyor ama bu neden bu kadar kısa sürsün anlayamıyorum.

Saygılarımla
2011 Corolla 1.4 D4D MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #13 : Eylül 01, 2015, 14:48:14 »
Yetkilide arıza kodu aldırırsanız iyi olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Eylül 01, 2015, 15:22:48 »

Aracın arıza lambası yanmıyor ki? Olmayan arızaya cihaz nasıl bir kod verebilir Tekin bey?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Eylül 01, 2015, 15:24:47 »

Hiçbir arıza lambası yada uyarısı vermiyor sistem. Sadece VSC yazısının altında anahtar sembolü çıkıyor. Ben onu bakım zamanı geldi gibi yorumluyorum. Bu durumda uyarı vermeden arıza kodu saptanma olasılığı var mı?
2011 Corolla 1.4 D4D MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #16 : Eylül 01, 2015, 15:35:23 »
ufuk bey merhabalar,

Linktede paylaştığım başlıkta tanımdığım bir rölanti sorunu yaşıyorum. Sizin önerileriniz nedir bu kısa süreli dalgalanma neden kaynaklanabilir.

Konuyu okuduğuma göre siz EGR tıkanması için zaten gereken bütün parametreleri sağlamışsınız, box, PO, mazot filtresi etkenlerinin toplamı siz ne kadar temizlerseni temizleyin EGR tıkanmasına sebep olacaktır.

Bu tip kısa süreli hızlı rölanti dalgalanmasının sizin aracınızda iki sebebi olabilir, biri istem dışı hava çekişi, diğeri istem dışı yakıt pompalanması.

İstem dışı hava girişi için, kelebek boğazı (daha önce söküldüyse %90), vakum pompası ve EGR sıralanabilir.

İstem dışı yakıt pompalanması için pompa ve enjektörlerin kontrol edilmesi gerekli, ayrıca common rail hattının üzerindeki rail basınç sensörü arızası da yüksek ihtimaller arasında.

Daha önce BOX kullandığınızı belirtmişsiniz, BOX'ların çalışma prensibini biliyorsunuz sanırım, Common Rail basınç miktarı konusunda EDU'yu yanıltarak basınç artışı mantığı ile çalışırlar, belirli süre sonra Common Rail basınç sensörü EDU'ya doğru verileri ilettiğinde EDU standart basınç vermek ister sensör engeller bu bir kısır döngü oluşutur ve devir dengesizliği meydana gelir.

Mesaj Birleştirildi: Eylül 01, 2015, 15:36:41
Hiçbir arıza lambası yada uyarısı vermiyor sistem. Sadece VSC yazısının altında anahtar sembolü çıkıyor. Ben onu bakım zamanı geldi gibi yorumluyorum. Bu durumda uyarı vermeden arıza kodu saptanma olasılığı var mı?

Anahtar sembolü bakım zamanı uyarısıdır, test cihazının arıza kodu verebilmesi yada silinebilmesi için turuncu çark şeklinde bir uyarı almanız gerekli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Eylül 01, 2015, 15:49:50 »
Konuyu okuduğuma göre siz EGR tıkanması için zaten gereken bütün parametreleri sağlamışsınız, box, PO, mazot filtresi etkenlerinin toplamı siz ne kadar temizlerseni temizleyin EGR tıkanmasına sebep olacaktır.

Bu tip kısa süreli hızlı rölanti dalgalanmasının sizin aracınızda iki sebebi olabilir, biri istem dışı hava çekişi, diğeri istem dışı yakıt pompalanması.

İstem dışı hava girişi için, kelebek boğazı (daha önce söküldüyse %90), vakum pompası ve EGR sıralanabilir.

İstem dışı yakıt pompalanması için pompa ve enjektörlerin kontrol edilmesi gerekli, ayrıca common rail hattının üzerindeki rail basınç sensörü arızası da yüksek ihtimaller arasında.

Daha önce BOX kullandığınızı belirtmişsiniz, BOX'ların çalışma prensibini biliyorsunuz sanırım, Common Rail basınç miktarı konusunda EDU'yu yanıltarak basınç artışı mantığı ile çalışırlar, belirli süre sonra Common Rail basınç sensörü EDU'ya doğru verileri ilettiğinde EDU standart basınç vermek ister sensör engeller bu bir kısır döngü oluşutur ve devir dengesizliği meydana gelir.

Mesaj Birleştirildi: Eylül 01, 2015, 15:36:41
Anahtar sembolü bakım zamanı uyarısıdır, test cihazının arıza kodu verebilmesi yada silinebilmesi için turuncu çark şeklinde bir uyarı almanız gerekli.

Ufuk bey detaylı bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Gerçekten benim için ışık tutucu saptamalar yapmışsınız.

Box meselesini anlatayım. Box'u 100 km kadar ancak kullanmışımdır oda otobanda. Box öncesinde bu sorun bariz bir şekilde vardı. Çalışma prensibini biliyordum ama benim rölantinin onunla bağlantılı olabileceğini sayenizde öğrenmiş oldum. Box hemen çıkarıldı ve sorunun şiddetinde bir değişim olmadı.

PO yerine Opet'e geçtim ama sizce shell mi opet mi benim için daha iyi olur. Mazot filitresi olarak sizin tavsiyeniz nedir.

Sıraladığınız sorunlardan kelebeğin kontrolünün en basiti olduğunu düşünüyorum. Tüm bu incelemeleri bir özel servis yapabilir mi? Aydın merkezde yaşıyorum.

Birde RAİL basınç sensörü arızasında cevimden çıkacak tahmini maliyet ne olucaktır sizce? Kötüye kendimi hazırlıyım :rofl:
2011 Corolla 1.4 D4D MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #18 : Eylül 01, 2015, 15:59:15 »
Ufuk bey detaylı bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Gerçekten benim için ışık tutucu saptamalar yapmışsınız.

Box meselesini anlatayım. Box'u 100 km kadar ancak kullanmışımdır oda otobanda. Box öncesinde bu sorun bariz bir şekilde vardı. Çalışma prensibini biliyordum ama benim rölantinin onunla bağlantılı olabileceğini sayenizde öğrenmiş oldum. Box hemen çıkarıldı ve sorunun şiddetinde bir değişim olmadı.

PO yerine Opet'e geçtim ama sizce shell mi opet mi benim için daha iyi olur. Mazot filitresi olarak sizin tavsiyeniz nedir.

Sıraladığınız sorunlardan kelebeğin kontrolünün en basiti olduğunu düşünüyorum. Tüm bu incelemeleri bir özel servis yapabilir mi? Aydın merkezde yaşıyorum.

Birde RAİL basınç sensörü arızasında cevimden çıkacak tahmini maliyet ne olucaktır sizce? Kötüye kendimi hazırlıyım :rofl:

Rica ederim,

Şu an yakıt yada yakıt filtresi değişiminiz sizin için sorunun çözümü olmayacaktır.

Bazı chip tuning kutuları özellikleri neticesinde (üzerindeki ayar podları vs) kullanıldığı süre farketmeksizin sorun sebebi olabiliyor.

Rail basınç sensörü orijinal olarak rail ile birlikte gelir fiyatı da epey yüksektir. Bunun dışında bahsettiğim gibi enjektör ve pompanın da kontrol edilmesinde fayda var.

Distorsiyon için hava alıp alınmadığının kontrol edilmesi yakıt sistemi kontrolünden daha basit ve bir çok zaman çözüme ulaşılan kısım olabiliyor.

Benim şahsi fikrim, aracınızdan anlayan birinin aracınızı incelemesi olur, internetteki bilgi kirliliği ile her yerini kurcalayarak yada kurcalatarak daha fazla sorun sahibi olmanızda ihtimaller arasında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 84 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Eylül 02, 2015, 08:55:31 »
Rica ederim,

Şu an yakıt yada yakıt filtresi değişiminiz sizin için sorunun çözümü olmayacaktır.

Bazı chip tuning kutuları özellikleri neticesinde (üzerindeki ayar podları vs) kullanıldığı süre farketmeksizin sorun sebebi olabiliyor.

Rail basınç sensörü orijinal olarak rail ile birlikte gelir fiyatı da epey yüksektir. Bunun dışında bahsettiğim gibi enjektör ve pompanın da kontrol edilmesinde fayda var.

Distorsiyon için hava alıp alınmadığının kontrol edilmesi yakıt sistemi kontrolünden daha basit ve bir çok zaman çözüme ulaşılan kısım olabiliyor.

Benim şahsi fikrim, aracınızdan anlayan birinin aracınızı incelemesi olur, internetteki bilgi kirliliği ile her yerini kurcalayarak yada kurcalatarak daha fazla sorun sahibi olmanızda ihtimaller arasında.

Merhaba,

Burada belirtiğiniz olası durumları bir kağıda yazıp özel servisin yolunu tuttum.
Kelebeğin oturup oturmadığını elle kontrol etti. Bir sorun yok dedi. Geçmişte benzinli clio arabam hava alıyormu diye kontrol ederlerken üzerine su dökmüşlerdi. Ben böyle birşey bekledim ama yapamadı.

Sabah olduğu için sıcaklık sensörleri yada cikle sorunu olabilir ama belirginleşinceye kadar bekleyelim yoksa deneyerek aramak maliyetli olabilir dedi. Motorun sesini dinledi. Sıcak motorun çalışma sesi ve titreşiminin normal olduğunu bir enjektör sorunu olsa tekleme yada çekişte düşme olabileceğini söyledi. Özetle bekle dedi  :D

Dün akşam soğuk motoru çalıştırdım sorun yok. 4-5 kez az gaz verip (1500-200* devre kadar) olduğum yerde  bekledim. 5. gaza kadar rölanti normaldi. Sonrasında dalgalanma başladı 20-30 saniye sürüp kayboldu. Çok garip bir arıza bir oluşup sonra normalleşiyor. Bir sonraki bakımda tüm filitre elemanlarını orjinal yapıp birde öyle deneyeceğim.

Yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim...
2011 Corolla 1.4 D4D MMT