Gönderen Konu: Otomobil Üzerindeki Vergiler  (Okunma sayısı 2938 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Otomobil Üzerindeki Vergiler
« : Aralık 26, 2008, 08:19:23 »
  Selam.
 Bir araç alırken bunun ne kadarını vergi olarak ödediğinizi biliyormusunuz? Peki sizce sistem nasıl olmalı, oranlar ve kalemler ne olmalı?
 Bu konuyu detay bilgilerde bularak daha açık bir hale getirebiliriz hep birlikte.

Not: Amaç vergiyi genele yaymak ve adaleti sağlamak ve herkesin vergisini ödemesini sağlamaktır.

Toyota Club Türkiye

Otomobil Üzerindeki Vergiler
« : Aralık 26, 2008, 08:19:23 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Ynt: Otomobil Üzerindeki Vergiler
« Yanıtla #1 : Aralık 26, 2008, 09:48:11 »
üretici fiyatının üstüne motor hacmine göre belirli oranlarda ötv ekliyorlar, sonra toplamın üstüne de %18 kdv ekliyorlar diye biliyorum. Yani verginin de vergisini ödüyoruz, aynen benzinde, elektronikte vs olduğu gibi...
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 26, 2008, 09:57:41 »
bunları konuşmak etik olarak doğru değil ama bu konuda devletin hiçbir suçu yok
devlet toplayamadığı vergiyi farklı yollardan tahsil ediyor bunun en kolay yoluda akaryakıt,otomotiv vs
bence sorun devlette değil bireylerde
yani sorunu bireyde çözersek diğerleri düzelecektir
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 26, 2008, 10:09:12 »
Devletin elbet suçu var Ülkeyi para babalarının kucağına düşürtüp halkı haraca bağlattıkları için suçlular...

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Aralık 26, 2008, 10:11:19 »
Devletin yetkileri var. Bireyi denetlemez, takip etmezsen ne o verir ne sen alabilirsin. Ben bu devletin bi memuruyum. Maaşımı alırken tüm vergileri düşülmüş olarak elime veriliyor. Kim daha almadan, eline parası geçmeden vergisini veriyor. Benim maaşımı kesmeden versin bende vergimi kayırmanın yollarını ararım. Herkes kayırırken enayisi ben miyim. Bana ne artısı var. en azından diceksinki kardeşim sen vergini çalıştığın yıllar boyunca hatta emekli oluncada ölene kadar vergisini düzenli ödeyen bir şahıssın. Sen şu vergilerden şu kadar indirim hakkına sahipsin. Ödemeyenler sürsün sefasını vergisini ödeyen gariban memur, işçi, emekli çeksin cezasını. Ben vereyim devlet geçinsin elalem köşe olsun. Oh ne ala memleket.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 26, 2008, 10:17:15 »
size ufak bir örnek:
ev sahibi evini kiraya veriyor ,kira kontratosu yapıyorlar buraya kadar herşey normal kontratoda kira bedeli düşük tutuluyor 500 liralık ev 100 lira gösteriliyorki stopaj vergisinden çalmak için
PEKİ BUNU PARA BABALARIMI YAPIYOR
halkımız yani biz
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 26, 2008, 10:45:46 »
otomobil vergilerinden konuya geri dönsek :) Bence emisyon değerlerine göre olmalıdır vergilendirme. Eğer öyle olsaydı birçok dizel aracın ve eski karburatörlü araçların vergileri oldukça yüksek olurdu ama tepeden ankaraya bakınca da biraz daha temiz bir şehir görüntüsü verebilirdi. :)
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 26, 2008, 11:01:07 »
Vergiyi genele yaymanın ve adaleti sağlamanın en kolay yolu vergi oranlarını düşürmek, buna karşılık cezaları çok yüksek seviyelere çıkarıp tüm kanun ve kuralları kimsenin gözünün yaşına bakmadan ve şartlar ne olursa olsun taviz vermeden uygulamaktır. Vergi oranları düşük buna karşılık yaptırımlar sert olduğu takdirde kimse üç kuruş için sahtekarlığa tenezzül etmeyecektir. Özellikle ÖTV gibi kaçakçılık için rant yaratan vergiler normal seviyelere çekilmelidir. Bu şekilde kayıt dışı ekonomi azalacağı için vergi oranları düşürülse bile vergi gelirleri artabilecektir.

Otomobilde de ÖTV oranları makul seviyelere düşürülmelidir. Özellikle akaryakıt ve otomobilde ÖTV'nin düşürülmesinin bizim gibi cari açığı yüksek bir ülke için sıkıntı doğurabileceği düşünülse de, yüksek faiz-düşük kur politikasındna vazgeçildiği takdirde sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum.

ÖTV oranının, motor hacmi 2 lt'ye kadar makul oranlarla kasko değerine göre hesaplanmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Ancak motorlu taşıtlar vergisi oranlarının emisyon, motor hacmi ve ağırlık gibi değerlere göre hesaplanması suretiyle, çevre kirliliğine veya yolların yıpranmasına neden olan araçların satın alma maliyetinin değil de sahip olma maliyetinin yükseltilmesi daha uygun olacaktır.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 26, 2008, 11:01:33 »
Niye bu kadar vergi ödemek zorunda kaldığımız sorguladınız mı gökhan bey ? Ben söyliyim Devlet kontrolü iyi yapmadığı zaman 5 liralık ihaleyi 15 liraya yaptırdığı zaman, paraya ihtiyacı olduğunda dışardan Faizle para aldığı zaman bunlar bize yol su elektrik olarak geri dönüyor, Gelir dağılımın bu kadar dengesiz olduğu bir ülkede bir işi 1 kere temiz yapmak yerine 10 kere bozup yapıldığı bir ülkede gerçek enflasyonun acıklananın 2 katı olduğu ama iş verenin sana zam diye yaptığı % 10 luk artışın sadece sözde enflasyona karşı paranın alım gücünü korumaya çalıştığı bu ülkede ÖTV denilen vergi kaleminin 17 Ağustos depreminden sonra ömür boyu kalıcı bir yük haline getirildiği bu ülkede( ki bir kaç sene sonra kaldırıalacağı söylenmişti )  faturasını ödeyen sabit gelirli vatandaş fazla fazla vergi öderken devletin bu kesimden dahada çok vergi almaya çalışmasını neyle açıklıyorsun?

bu uygulama bence çok saçma , haa üstüne 3 veya daha fazla daire tapuludur paşa paşa alıyorsundur kiralarını o zaman aldığın kiraya göre vergi ödersin en azından bu durumda olan bi kişinin ay sonunu nasıl getirecem diye derdi olmaz kendi lüksünden taviz verir, ama ömür boyu çalışıp zar zor 1 daire sahibi olan çoğu vatandaştan daha ne vergisi alacan ???

Şu son zamanlarda herkeste olduğu gibi bendede bir depresif agresif ruh hali söz konusu patlamaya hazır bomba gibiyiz. Devletin yapması gereken dahada çok ümük sıkmak değil gelir dağılımını düzenlemek Nedir bu zengin kayırmaca Adam refahından feragat etmeyecek diye ben burda yoksulluk çekmek zorundamıyım ?

asgari ücretle ev geçindiren işçilerim var yazık her gördüğümde içim cız ediyor 24 YTL zam vermiş devlet olmuş 530  YTL felan bu mudur adalet ? bana devlet haklı felan demeyin neyin ne olduğunu Düzensizliğin adam kayırmanın sistem olduğu bir ülkede yaşıyoruz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 26, 2008, 11:40:28 »
dostum 3 satır yazmışsın destan gibi ve kuru gürültü
ben sana somut örnek verip yazdım
ayrıca ben bişeyi savunmuyorum
devlet biziz arkadaşım sen ben o
sen ben kaliteli dürüst olursak emin ol bu devletede yansır
rüşveti alan memurda benim ihaleye fesat karıştıranda benim vergi kaçıran esnafta benim bilmem anlatabildimmi
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 26, 2008, 12:20:22 »
ötvnin ortadan kalkması için bu ülkede üretimin artması şart, bu olmadığı sürece araçlardaki ötv oranı hiçbir zaman kalkmaz, şuan ki ülkenin içinde bulunduğu sistemde ötv vergisi olmalı. bana göre bunun oranı tek olmalı. motor hacimlerine göre ötv dilimleri ortadan kaldırılmalı. firmalar istediği motoru araçlarına uygulayabilmeli. mesela verso da 1.6 motor kullanmak yanlış. o aracta 1.8 motor olsa araç daha az yakacak, 1.6  motor kasaya küçük geldiği için gaza daha çok basılıyor ve şehiriçinde daha çok yakıyor. ama sırf ötv oranlarından dolayı 1.6 motor kullanıyor. hatta dizeli hiç satışa koyamıyoruz...

mtv miktarlarının da araçların kasko değerleri üzerinden belli çarpanlar dahilinde alınmaz şart. aksi adeletsizlikten başka birşey değildir
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 26, 2008, 12:45:58 »
Gökhan Bey haklısınız, eğer bizler kaliteli olursak, bizi yönetenler ve dolayısıyla devlet dediğimiz sistem de kaliteli olur. Fakat burada unutmamanız gereken nokta, insanların doğaları gereği kamu yararından önce kendi çıkarlarını gözetecekleridir. Sosyokültürel yapısı dolayısıyla bu kaliteye henüz erişememiş bir toplumda tabandan başlayıp yukarıya doğru yayılacak bir kalite iyileşmesi beklemek biraz hayal olur. Fakat devlet kaliteli bir şekilde yönetilirse, bizler de ister istemez bu sisteme uyum sağlamak durumunda kalırız. Kısa sürede etkili sonuç almak istiyorsak ancak böyle tepeden inme bir yöntemle işleri yoluna koyabiliriz. Her şeyi akışına bıraktığımız takdirde, bizler belki zamanla bu dönüşümü gerçekleştirebiliz ama bu yüzyıllar alabilir :) Demokrasi dediğimiz sistemin doğası gereği böyle bir dönüşümü gerçekleştirmeye hangi iktidar cesaret edebilir bilmiyorum ama bu yine de bir ülkede sistem bozuksa onun birinci sorumlusunun o ülkeyi yönetenler olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir. Nerden nereye geldik, kendimi Hababam Sınıfı'nda askerlik anıları anlatılınca kendinden geçen yaşlı hoca gibi hissettim :) Herkes bir dokun, bin ah işit modunda sanırım  :D Konuyu da fazlasıyla dağıttık, yönetici arkadaşlar kusura bakmasınlar :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 26, 2008, 13:33:54 »
dostum 3 satır yazmışsın destan gibi ve kuru gürültü
ben sana somut örnek verip yazdım
ayrıca ben bişeyi savunmuyorum
devlet biziz arkadaşım sen ben o
sen ben kaliteli dürüst olursak emin ol bu devletede yansır
rüşveti alan memurda benim ihaleye fesat karıştıranda benim vergi kaçıran esnafta benim bilmem anlatabildimmi

Aynı ülkede yaşıyoruz dimi dediklerimin hepsi kuru gürültü kendi kafamdan uydurduğum şeyler. Ben daha bişey demiyorum o zaman...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #13 : Aralık 26, 2008, 14:22:14 »
   ... şey, konu neydi  :wacko:
 Şaka bir yana bu şekilde de yorumların olacağını düşünmüştüm ama bu kadar yoğun olacağını düşünmemiştim açıkçası.
 Aslında sonuçta herkes aynı şeyi savunuyor anladığım kadarı ile. Önemli olan unutmamak. Eğer bir düzende birilerini rahat ettirmek için başka birileri sürekli fedakarlık yapıyorsa sorun var demektir. Devletin asli görevi Sosyal adaleti sağlamaktır ve Vergi bu yolda önemli bir argümandır devletin sahip olduğu. Eğer bu devlet hala ayakta ve dimdik ise bunun sebebi hiçbir yönetim değildir, fedakarlıkta bulunan sabırlı halktır bence.
 Eğer bu konuda bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, çözüm bulmakta ya da en azından çözüm için çaba sarfetmekte bizim görevimiz. Eğer bu ülke top yekün refaha çıkacaksa ben aracımı devlete hibe etmeye razıyım ama, bunun toplumun her kesiminden ve kati şekilde aynı olarak yapılması şartı ile.
 Aslında bu durumu etkileyen çok değişik ayrıntılar var ve bunların hepsi birbirinede bağlı. Mesela vergiden kaçınan birisi ile Trafik Kurallarına gerektiği gibi uymayan kişiler arasında bir bağlantı görebiliyormusunu? Bence araştırılması gereken bir konu.
 Sonuç olarak durumun bir sorun teşkil ettiği çoğumuzca değişik şekillerde kabul edilen bir durum sanırım. Bu durumda sorunu gerektiği gibi tüm yönleri ile (verginin konusu, matrahı, vergi yükü, vs) ele alınıp ondan sonrada olabilecek çözümler üretmek lazım. Sonra isterseniz bunu gerekli yerlere sunmaya bile çalışırız. En azından bu şekilde üzerimize düşeni yapmış oluruz. Bence böyle bir sıkıntı karşısında hiçbirşey yapmamak daha kötü ve gelişmiş toplumlara yakışmaz. Benim gördüğüm ışık ise; bu toplumun doğruyu kabul etme, uygulama ve bir araya gelme yeteneğinin çok güçlü olması ve bunu tarihte defalarca göstermiş olması.

Ana konuya dönersek ilk önce otomobil üzerinden alınan vergileri ayrıntıları ile bulup buraya aktarmak lazım. Hem tek tek otomobiller olarak (sınıflarına göre) hemde toplamda.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 26, 2008, 14:25:07 »
Ana konuya dönersek ilk önce otomobil üzerinden alınan vergileri ayrıntıları ile bulup buraya aktarmak lazım. Hem tek tek otomobiller olarak (sınıflarına göre) hemde toplamda.

1600 cc ye kadar
araç bedeli + ((araç bedeli * %37ötv) * %18 kdv)

1600 cc - 2000 cc arası
araç bedeli + ((araç bedeli * %60ötv) * %18 kdv)

2000 cc üzeri
araç bedeli + ((araç bedeli * %84ötv) * %18 kdv)
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 26, 2008, 14:36:54 »
Madem konu hakkında yorum istiyorsun Hakan abi hemen yapayım sana yorumu,

Koç grubu Ford ve Fiat özellikle bu ülkeye hizmet ettikleri kadar bu ülkedende götürmüştür, ne zaman bi girişimci yerli malı bi araç üretecek olsa o veya bu şekilde adamı ortadan kaldırdılar. Niye ? Kendi ekmeklerinden olmamak için... Noldu sonra .. itahl mala mecbur kılındık elin hansına maykılına para kazandırdık Ne devlet ne işadamı bu ülkenin sanayisinie ileriye taşıdı

Çalıştığım sektorden örnek vereyim, Yurt dısından makine alıyorsunuz Tekstil için konuşuyorum, adam size makinayı 1 milyn euroya satıyor makine bakımları ıvır zıvır bi o kadarda ona masraf gidiyor, o parayı çıkartana kadarmakinanız eskiyor Noluyor sonra Devlet Bütçesi hep açık veriyor Neden ? Yerli üretim olmadığından? Nİye Patronlar bu riske girmiyor bu vatanın emeğini çalıp bu vatana hizmet etmiyorda ondan.. Alın size kriz ortamı Noldu Ya kapandılar yada fabrikaları ortadoğuya taşıdılar Noldu yıllarca çalıştırdıkları işçileri hepsi kapı dışarı... Türkiyede Sanayi dediğiniz şey aslında amalelikten başka birşey değil... makineyi coni yapar yedek parcayı coni satar işlenmemiş malzemeyi bize yaptırır üstüne karını koyup tekrar bize satar bizde ihracaat yaptık diye seviniriz Ama bilmeyizki adam bizden 3 defa kar etmiştir....

Özün sözü şudur ki kendiniz üretmedikçe daha çoook vergi öderiz. Ve bunu düşünecek kişide  karar alma ve uygulama durumunda olan kişiler Ben zaten seni seçip veysa sana çalışıp o konuma getirmişim yetkini kullanamıyorsan Vatan haini değilsinde nesin ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 26, 2008, 14:43:14 »
Bende devlet  memuruyum. Ama devletimden  memnunmuyum  tartışılır. Geçen gün tv de  bir  profosör  şöyle demişti. Bu kriz işletmelere düşük  faizli  kredi  vererek  aşılmaz. Krizin  sebebi ne  üretici  malını satamıyor. Çünkü tüketicinin  geliri çok  düşük. Yani işçi  memur, vatandaş. Sen üreticiye kredi  versen nolacak sadece  o anki  borçlarını  ödeyecek ama  malını  hala  satamayacak. O zaman çalışan  kesime fazla  zam  ver ki  tüketici daha  fazla  ürün  alsın, üretici  malını  satsın  yenilerini  üretsin. Yani para dolaşım  kazansın. Yani yukarıdaki arkadaşların da dediği gibi  devlet sadece büyük işletmeleri  düşünüyor. Sanıyor ki onların borcu  ödenirse kriz  aşılacak. Ama  kazın  ayağı öyle  değil. Her neyse hepimizin dediği  aynı  kapıya  çıkıyor. Sadece  ifade şekillerimiz  farklı.

Saygılar..
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 26, 2008, 15:29:47 »
Bende devlet  memuruyum. Ama devletimden  memnunmuyum  tartışılır. Geçen gün tv de  bir  profosör  şöyle demişti. Bu kriz işletmelere düşük  faizli  kredi  vererek  aşılmaz. Krizin  sebebi ne  üretici  malını satamıyor. Çünkü tüketicinin  geliri çok  düşük. Yani işçi  memur, vatandaş. Sen üreticiye kredi  versen nolacak sadece  o anki  borçlarını  ödeyecek ama  malını  hala  satamayacak. O zaman çalışan  kesime fazla  zam  ver ki  tüketici daha  fazla  ürün  alsın, üretici  malını  satsın  yenilerini  üretsin. Yani para dolaşım  kazansın. Yani yukarıdaki arkadaşların da dediği gibi  devlet sadece büyük işletmeleri  düşünüyor. Sanıyor ki onların borcu  ödenirse kriz  aşılacak. Ama  kazın  ayağı öyle  değil. Her neyse hepimizin dediği  aynı  kapıya  çıkıyor. Sadece  ifade şekillerimiz  farklı.

Saygılar..
kesinlikle katılıyorum bir miktar nakit o günü kurtarır
kısır döngden kurtulmak gerek paranın dolaşımını hızlandırmak bence daha rahatlatıcı olur
üretime gelirsek hiçte fena değiliz eskisine nazaran
bmc,otokar,hidromek bu firmalar 100% yerli sermaye vestel arçelik beko vs tekstilide sayarsak sayfaya sığmaz gıdada çok iyiyiz
şahsi fikrim biz kendi kendimizi sıkıntıya sokuyoruz
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #18 : Aralık 26, 2008, 15:36:08 »
  Bu konuda çok emin değilim Gökhan. Bunlardan bazıları kendi teknolojilerini kullanmıyor, dışarıdan satın alıyorlar.
 Unutmamak lazım ki; Cumhuriyetin ilk yıllarında bu ülke dünyada uçak üreten 5 ülkeden biriydi.
 Şimdi geçen yıllarda ülkemizde kaç adet otomobil satılmış ve silindir hacimleri ne bunu bulmak lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 26, 2008, 15:41:59 »
%100 net sonuç vermesede herhangi bi marka belirleyip 2. el deki model sayılarına bakarak bi fikir elde edebiliriz :)