Gönderen Konu: "Küçük motor yüksek hp motorun ömründen yer" ifadesi ne kadar doğru arkadaşlar?  (Okunma sayısı 8277 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 504 kere teşekkür etti
  • 208 kere teşekkür edildi
Küçük hacimli motorun beygiri yüksek olursa, o aracın çabuk turbo yediği ve motorun daha erken aşındığı doğru mudur?
" Less English, more bike."

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
Teoride evet, pratikte hayır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '12
  • 106 kere teşekkür etti
  • 142 kere teşekkür edildi
Kısmen. Örnek hyundai araçları. 1.5 dizel Accent eralar aşırı performanslıdır 100.000 de genelde turbo biter.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
Tamamen şehir efsanesidir. Bilmem kaç km saat testleri yapılıyor daha dayanıklı malzemeden üretiliyor falan filan.  Tek eksi yani turbonun belli km lerde bozulması normal onda en fazla 1500 tl ortalama. En kötü senaryo atmosferik bir motor aynı kullanımda ortalama 400bin giderse turbo da en kötü senaryoda 300 bin gider en az. Bu değerler  tahminidir. Turbonun koltuğa yapıştırma hazzını rampalarda uçup kaçmasını izlemek paha biçilemez,
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 30 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
Kısmen. Örnek hyundai araçları. 1.5 dizel Accent eralar aşırı performanslıdır 100.000 de genelde turbo biter.
Bunu neye dayanarak  yazdınız ben çok iyi biliyorum ki  düzenli olarak bakım yapılan ve dizel araç kullanma talimatına kullanıldığı zaman uzun km turboda sorun yapamazsınız 180 binde 160 binde turbo degismemis 1,5 crdi motorlar var çevremde kendimde 1,6 crdi motor araç kullanıyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 65000
  • 106 kere teşekkür etti
  • 142 kere teşekkür edildi
Bunu neye dayanarak  yazdınız ben çok iyi biliyorum ki  düzenli olarak bakım yapılan ve dizel araç kullanma talimatına kullanıldığı zaman uzun km turboda sorun yapamazsınız 180 binde 160 binde turbo degismemis 1,5 crdi motorlar var çevremde kendimde 1,6 crdi motor araç kullanıyorum
Genelde dedim. Hepsi demedim. Sizin görmemiş olmanız, olmayacağı anlamına gelmez. Zamanında era alacaktım baktığım çoğu araçta turbo yenilenmişti. Bu sıkıntıdan dolayı vazgeçmiştim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yorgun Yillarim
  • 137 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Bence ne olduğu önemli değil.
Önemli olan bakımların zamanında yapılması ve kullanım talimatlarına harfiyen uyulması.
Bu şeklide olduğu taktirde her iki motor tipide aynı kilometreleri rahat rahat görürler.
Zaman Sadece "SEVGİYE" yenik düşer,
Geri kalan her şeyse "ZAMANA"...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 93000
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
motora ne kadar yüklenildiği önemli hacim başına düşen beygir sayısı gibi
ve evet etkiler
1.6 100 bg ile 1.6 210 bg misal aynı değil istenildiği kadar bakım yapılsın
spor araçlardan örnek vermek gerekirse 50 bin ile 80 bin arasında hem yüksek beygir hem yüksek devirden dolayı motor yapmamış araç yoktur nerdeyse .

Turbocharger, Supercharger, ve Nitro hepsi yüksek silindir basıncı yapar.Turbo ve Supercharger daha fazla ısı üretirler ve ısıda motor ömrünü kısaltır.

yanlış biliyorsam düzeltin lütfen

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
...Turbo ve Supercharger daha fazla ısı üretirler ve ısıda motor ömrünü kısaltır...
Ki intercooler denilen sistem bunun için vardır. ;)
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 93000
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
Ynt: "Küçük motor yüksek hp motorun ömründen yer" ifadesi ne
« Yanıtla #9 : Temmuz 25, 2015, 18:37:09 »

peki tamamen yeterli oluyor mu?
yani aynı sistemde olan ve olmayanda belli devirde çalışma ısısı aynı mı oluyor?(bilmediğim için soruyorum)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi

peki tamamen yeterli oluyor mu?
yani aynı sistemde olan ve olmayanda belli devirde çalışma ısısı aynı mı oluyor?(bilmediğim için soruyorum)
Uzun vadede motorun ömrünü kısaltmayacak soğutmayı yapıyor bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 254 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
50 hp motor olaydı sürekli tam gaz gidecektiniz. büyük motor olunca tork artıyor devir düşüyor. ömür de artıyor.

turbo demek aşırı besleme demek. istediğiniz önlemi alın. küçük motordan fazlasını talep ettiğiniz sürece ömür düşer. kafaya takılacak bir şey değil aslında ama kullanım şartları yakıt ve lpg özellikle aşırı besleme motorda daha önem kazanıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Soru da, yorumlar da çok güzel bence.

Öncelikle güç; sebep değildir, sonuçtur. Yani bazı değişkenlerin bir sonucu olarak güç açığa çıkar. Diğer yandan motor sadece güç kaygısı ile değil, dayanım, ekonomiklik vb kaygıların ortak kararı sonucu üretilir. 90 ları hatıtlayanlar bilir. 3.0 lt hacimlerinde atmosferik F1 motorları vardı. Ömürleri 400-500km arası idi. Hatta bazen o kadar da dayanmıyorlardı. Zaten ondan istenen de o kadar dayanması ancak bu sırada yüksek güç açığa çıkarabilmesiydi. Keza hafif olması da.
Örneğin dizel motorlar sıkışma ile ateşleme  yaptıklarından, emsal benzinlilerden daha dayanıklı bir yapıya sahip olurlar.
 Peki motor ömrünü ne etkiler;
Motor tasarımı.
Motor üretiminde kullanılan malzeme cins ve yapısı.
Motorun kullanım şartları.
Motorun bakımı.
Motorun kullanım devri(düşük devir düşük aşınma demektir, dakikada 2.000 devir, 4.000 devirden yarı yarıya az aşınma demektir.)
Sıkıştırma oranı(düşük sıkıştırma ömüraçısından, yüksek sıkıştırma verim açısından tercih edilir)
İklim şartları.

Bu arada 1.6lt 110hp motor ile aynı hacimde 90hp karşılaştırılırsa;
Hangi şartlarda, hangi devirlerde kullanıldığı bilinmeli. Çünkü her iki motor da sürekli bu güçleri üretmez, bu güç motor devrine göre farklılık gösterir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi

Bunda bir yanlış olmasın?

Benim bildiğim kadarı ile İntercooler , havanın soğutularak bir nevi büzüşmesi sağlanması neticesinde silindir içine daha fazla hava alınmasına yarayan sistemlere verilen isimdir. Atıyorum Normal (yada motorun çevre ısısı nedeni ile ısınmış bulanan) olarak 10 santimetre küp alıyorsa intercoolerle soğutunca 15 santimetre küp hava alır.

Bu yüzden motor ömrü yada motorun fazla ısı üretmesi ile direkt alakalı değildir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi

Daha gecen hafta 1.5 crdi accent 63 binde turbi degistirdi arkadasim , ki kendisi benim gibi titizdir araba konusunda

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 30 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
Daha gecen hafta 1.5 crdi accent 63 binde turbi degistirdi arkadasim , ki kendisi benim gibi titizdir araba konusunda
Kesinlikle kullanıcı hatasidir yoksa 63 binde turbo bozulmaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
Arkadaşımız,benzinli turbo küçük hacimli araçlardan bahsetmiş,konu dizelden açılmışken,565 .000km. boyunca ne turbo ne enjektör nede motor yıpratmadan sıfır alıp bu süre ve km.de kullanıp satan dacia 1.5dci motorlu dolmuş taksisi olan dostlarım var soförü o kadar güzel kullanmış ki bakımları aksatmadan hiç masraf açmamış ,sadece 150bin km .de bir  enjektörleri test ettirip temizlettirmiş o kadar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Bunda bir yanlış olmasın?

Benim bildiğim kadarı ile İntercooler , havanın soğutularak bir nevi büzüşmesi sağlanması neticesinde silindir içine daha fazla hava alınmasına yarayan sistemlere verilen isimdir. Atıyorum Normal (yada motorun çevre ısısı nedeni ile ısınmış bulanan) olarak 10 santimetre küp alıyorsa intercoolerle soğutunca 15 santimetre küp hava alır.

Bu yüzden motor ömrü yada motorun fazla ısı üretmesi ile direkt alakalı değildir.
İkisi de yanlış değil aslında. Motorun sıcak hava emmesi yerine soğuk hava emmesi motor sağlığı açısından daha iyidir. Sonuçta özellikle sıvı soğutma sistemlerinde kanalların fiziki yaylımı sınırlıdır. Silindir ile piston aynı hızda soğutulamaz her ne kadar motor yağının da soğutma görevi olsa da. Aşırı sıcak hava ayrıca erken tutuşmaya da neden olabilir(vuruntu). Aşırı beslemeli sistemlerde ise; sıkışan havanın basıncı artar ve basıncı artan hava ısınır. Isının hava da genişler ve birim küp havada barınabilecek oksijen atomu miktarı düşer. Oksijen de yakıcı bir gazdır ve yakıt(yanıcı) ile belli oranda karışması gerekir. Motora gidecek yakıt miktarı enjektör ve pompalar ile kolayca kontrol edilebilir ancak sistem sensörler yardımı ile silindire ne kadar oksijen giriyorsa, onunla doğru orantılı olarak yakıt püskürtür. Common Rail Dizel sistemlerde ise silindir içine giren hava ayrıca her döngüde 5 adete kadar çıkacak şekilde ön püskürtmeler ile silindir içindeki hava ayrıca  soğutulur, bu da vuruntuyu önler, gücü arttırır ve motor sağlığınu(aşırı iç hararet) önler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
İkisi de yanlış değil aslında. Motorun sıcak hava emmesi yerine soğuk hava emmesi motor sağlığı açısından daha iyidir. Sonuçta özellikle sıvı soğutma sistemlerinde kanalların fiziki yaylımı sınırlıdır. Silindir ile piston aynı hızda soğutulamaz her ne kadar motor yağının da soğutma görevi olsa da. Aşırı sıcak hava ayrıca erken tutuşmaya da neden olabilir(vuruntu). Aşırı beslemeli sistemlerde ise; sıkışan havanın basıncı artar ve basıncı artan hava ısınır. Isının hava da genişler ve birim küp havada barınabilecek oksijen atomu miktarı düşer. Oksijen de yakıcı bir gazdır ve yakıt(yanıcı) ile belli oranda karışması gerekir. Motora gidecek yakıt miktarı enjektör ve pompalar ile kolayca kontrol edilebilir ancak sistem sensörler yardımı ile silindire ne kadar oksijen giriyorsa, onunla doğru orantılı olarak yakıt püskürtür. Common Rail Dizel sistemlerde ise silindir içine giren hava ayrıca her döngüde 5 adete kadar çıkacak şekilde ön püskürtmeler ile silindir içindeki hava ayrıca  soğutulur, bu da vuruntuyu önler, gücü arttırır ve motor sağlığınu(aşırı iç hararet) önler.

Hakan bey bu dediğiniz İntercoolerin etkisi.Benim itiraz ettiğim yer ""Turbo ve Supercharger daha fazla ısı üretirler ve ısıda motor ömrünü kısaltır."" cümlesine verilen intercooler bu yüzden var cevabıdır. İntercoolerin yapılış amacı motorda ortaya çıkan fazla ısı nedeni ile ömrünü kısaltmanın önüne geçmek değildir.Verilen cevap nedeni ile İntercooler soğutma sistemi elemanıymış gibi gözüküyor.En azından ben öyle anladım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 254 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
işimden çıkınca ustanın yanına gidiyorum ben henüz peugeot renault arabada 200 bin km yi tamamlayan görmedim. her hafta bir clio bir kango yada doblo geliyor. özellikle bakıyorum. yağ pompası ve turbo kesinlikle bitmiş oluyor.