0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Kısmen. Örnek hyundai araçları. 1.5 dizel Accent eralar aşırı performanslıdır 100.000 de genelde turbo biter.
Bunu neye dayanarak yazdınız ben çok iyi biliyorum ki düzenli olarak bakım yapılan ve dizel araç kullanma talimatına kullanıldığı zaman uzun km turboda sorun yapamazsınız 180 binde 160 binde turbo degismemis 1,5 crdi motorlar var çevremde kendimde 1,6 crdi motor araç kullanıyorum
...Turbo ve Supercharger daha fazla ısı üretirler ve ısıda motor ömrünü kısaltır...
Ki intercooler denilen sistem bunun için vardır.
peki tamamen yeterli oluyor mu?yani aynı sistemde olan ve olmayanda belli devirde çalışma ısısı aynı mı oluyor?(bilmediğim için soruyorum)
Daha gecen hafta 1.5 crdi accent 63 binde turbi degistirdi arkadasim , ki kendisi benim gibi titizdir araba konusunda
Bunda bir yanlış olmasın?Benim bildiğim kadarı ile İntercooler , havanın soğutularak bir nevi büzüşmesi sağlanması neticesinde silindir içine daha fazla hava alınmasına yarayan sistemlere verilen isimdir. Atıyorum Normal (yada motorun çevre ısısı nedeni ile ısınmış bulanan) olarak 10 santimetre küp alıyorsa intercoolerle soğutunca 15 santimetre küp hava alır.Bu yüzden motor ömrü yada motorun fazla ısı üretmesi ile direkt alakalı değildir.
İkisi de yanlış değil aslında. Motorun sıcak hava emmesi yerine soğuk hava emmesi motor sağlığı açısından daha iyidir. Sonuçta özellikle sıvı soğutma sistemlerinde kanalların fiziki yaylımı sınırlıdır. Silindir ile piston aynı hızda soğutulamaz her ne kadar motor yağının da soğutma görevi olsa da. Aşırı sıcak hava ayrıca erken tutuşmaya da neden olabilir(vuruntu). Aşırı beslemeli sistemlerde ise; sıkışan havanın basıncı artar ve basıncı artan hava ısınır. Isının hava da genişler ve birim küp havada barınabilecek oksijen atomu miktarı düşer. Oksijen de yakıcı bir gazdır ve yakıt(yanıcı) ile belli oranda karışması gerekir. Motora gidecek yakıt miktarı enjektör ve pompalar ile kolayca kontrol edilebilir ancak sistem sensörler yardımı ile silindire ne kadar oksijen giriyorsa, onunla doğru orantılı olarak yakıt püskürtür. Common Rail Dizel sistemlerde ise silindir içine giren hava ayrıca her döngüde 5 adete kadar çıkacak şekilde ön püskürtmeler ile silindir içindeki hava ayrıca soğutulur, bu da vuruntuyu önler, gücü arttırır ve motor sağlığınu(aşırı iç hararet) önler.