Gönderen Konu: "Küçük motor yüksek hp motorun ömründen yer" ifadesi ne kadar doğru arkadaşlar?  (Okunma sayısı 8281 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
işimden çıkınca ustanın yanına gidiyorum ben henüz peugeot renault arabada 200 bin km yi tamamlayan görmedim. her hafta bir clio bir kango yada doblo geliyor. özellikle bakıyorum. yağ pompası ve turbo kesinlikle bitmiş oluyor.
270.000 kmde Peugeut 1.4 hdi sw .vardı bende bir aralar 225.000 aldım.270.000 km de sorun çıkarmadan sattım.Hem de hiç uğraşmadan .

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Hakan bey bu dediğiniz İntercoolerin etkisi.Benim itiraz ettiğim yer ""Turbo ve Supercharger daha fazla ısı üretirler ve ısıda motor ömrünü kısaltır."" cümlesine verilen intercooler bu yüzden var cevabıdır. İntercoolerin yapılış amacı motorda ortaya çıkan fazla ısı nedeni ile ömrünü kısaltmanın önüne geçmek değildir.Verilen cevap nedeni ile İntercooler soğutma sistemi elemanıymış gibi gözüküyor.En azından ben öyle anladım.
Bir donanımın ana etkilerinin yanında tali etkileri de olabiliyor Hamza bey. Örneğin motor yağı ana etkide motor iç hareketli parçalar arası sürtünmenin azaltılmasıdır. Diğer yandan iç aksamlarda soğutma görevine de sahiptir, sızdırmazlık etkisine de. İntercooler için de aynı şekilde düşünülebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 50000
  • Model Yılı: '11
  • 80 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
turbolu araçları dopingli sporculara benzetiyorum..
ne bu topraklar kana doymuş... ne de bu millette akacak kan tükenmiş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '12
  • 7 kere teşekkür edildi
Bir arkadaşımda 355.000 kilometrede daha turbosu motoru orjinal 1.5 dci Renault Kangoo var.Bence motor ömrü birazda kullanım ve zamanında bakımla alakalı.
‘05 Toyota Corolla 1.6 Sport HB
'12 Toyota Corolla 1.6 Dual VVT-İ M/T C.Extra
‘16 Vw Passat 1.4 TSi ACT DSG Highline
'12 Volkswagen Golf 1.4 TSi M/T Trendline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
Bunu neye dayanarak  yazdınız ben çok iyi biliyorum ki  düzenli olarak bakım yapılan ve dizel araç kullanma talimatına kullanıldığı zaman uzun km turboda sorun yapamazsınız 180 binde 160 binde turbo degismemis 1,5 crdi motorlar var çevremde kendimde 1,6 crdi motor araç kullanıyorum

Yan komsumun 1.5 accenti 63 binde turbo degisti. Ki bu arkadasim araba konusunda benim kadar titizdir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • 26 kere teşekkür etti
  • 121 kere teşekkür edildi
Ynt: "Küçük motor yüksek hp motorun ömründen yer"
« Yanıtla #25 : Temmuz 26, 2015, 19:18:41 »
Dün bindiğim ticari taksi 1.6 crdi kia cerato km 430 bin rutin bakımlar dışında motora el değmemiş.Aynı durumda 2 tane Hyundai bir tanede 1.3 multijet varmış durakta.
Can yakıpta kalp kırma ey insanoğlu,seninde gülbenzin solacak birgün...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 30 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
Yan komsumun 1.5 accenti 63 binde turbo degisti. Ki bu arkadasim araba konusunda benim kadar titizdir.
Istisnalar kaideyi bozmaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 30 kere teşekkür etti
Dün bindiğim ticari taksi 1.6 crdi kia cerato km 430 bin rutin bakımlar dışında motora el değmemiş.Aynı durumda 2 tane Hyundai bir tanede 1.3 multijet varmış durakta.
Bunun gibi örnekler çok var

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
Hakan bey bu dediğiniz İntercoolerin etkisi.Benim itiraz ettiğim yer ""Turbo ve Supercharger daha fazla ısı üretirler ve ısıda motor ömrünü kısaltır."" cümlesine verilen intercooler bu yüzden var cevabıdır. İntercoolerin yapılış amacı motorda ortaya çıkan fazla ısı nedeni ile ömrünü kısaltmanın önüne geçmek değildir.Verilen cevap nedeni ile İntercooler soğutma sistemi elemanıymış gibi gözüküyor.En azından ben öyle anladım.
İntercooler motora zaten buz gibi hava vermez/veremez. Amaç havanın motorun hararetinden biraz daha soğuk olmasını sağlamaktır. Yani motor iç harareti 120°C' de ise, intercoolerdan gelecek havanın sıcaklığı 80-90°C gibidir. Tabii ki tek başına motoru soğutamadığı gibi motor ömrüne de tek başına etki edemez. Motorda onlarca sistem var ve hepsi bir ahenkle çalışırsa, motor ömrü uzun olacaktır. İntercooler buz gibi hava da verese, olması gereken motor yağı kullanılmamışsa, hiç bir işe yaramayacaktır.
Kaldı ki EGR adı verilen valf, egsoz gazını tekrar silindire göndererek piston üst hararetini kontrol altında tutma amaçlıdır. Yani yine tek başına motor ömrünü uzatmaz ama tâli olarak yardımcıdır.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
İntercooler motora zaten buz gibi hava vermez/veremez. Amaç havanın motorun hararetinden biraz daha soğuk olmasını sağlamaktır. Yani motor iç harareti 120°C' de ise, intercoolerdan gelecek havanın sıcaklığı 80-90°C gibidir. Tabii ki tek başına motoru soğutamadığı gibi motor ömrüne de tek başına etki edemez. Motorda onlarca sistem var ve hepsi bir ahenkle çalışırsa, motor ömrü uzun olacaktır. İntercooler buz gibi hava da verese, olması gereken motor yağı kullanılmamışsa, hiç bir işe yaramayacaktır.
Kaldı ki EGR adı verilen valf, egsoz gazını tekrar silindire göndererek piston üst hararetini kontrol altında tutma amaçlıdır. Yani yine tek başına motor ömrünü uzatmaz ama tâli olarak yardımcıdır.

Uğur bey

Bir daha dönüp okudum ama intercoolerin buz gibi hava verdiğini iddia ettiğim bir kısım göremedim.Yapılış amacının motor sistemin soğutulması olmadığını söylüyorum sadece. Mantığıda basittir.Nasıl ısınan hava genleşirse soğuyan havada büzüşür tabiri caizse.Bunu sağlayarakta yanma odasına daha fazla oksijen alınır bu kadar.

Yalnız bende  bir ifade sorunu var anladığım  kadarıyla.Yoksa Sizde Hakan beyde temel bilgiler konusunda örnek veriyorsunuz bana.Bu konuda biraz mürekkep yalamış olmama rağmen ciddi ciddi hiç bir şey bilmiyormuş ve her şeyi sizlere yalan yanlış anlatıyormuş gibi gelmeye başladı bana.Fiili olarak iş bu halde ise yazmayı kessem iyi olacak? Zira anlaşamamaktan daha kötü bir şey varsa oda yanlış anlaşılmaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi

bozmaz bozmazda , olmaz diye birşey yok çatır çatır turbolar değişiyor ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 254 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
benim gördüğüm arabalar bakımsız olabilir.
yada hor kullanılmıştır.
veya çok satıldığı için sık tamire gelebilir.

fakat ben o motorların içini gördüm. hala turbolu motorların daha hassas olduğunu düşünüyorum.
japon araçlarında kullanılan metal ile fransızların dökümü işçiliği çok farklı. yeni motorlarda yağ soğutucusu var. yağlama kanalları dar ama yağın kolay ulaşması için yataklarda oyuklar var. eksantrikte yağ kanalı var.

ömrünü arttırmak için ne gerekiyorsa yapmışlar. bence hiçbir zaman atmosferik kadar uzun ömürlü olamazlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
Intercooler araçlardaki performansı artırmaya yönelik oluşturulmuş bir sistemin adıdır. Silindir içine girecek olan havayı soğutur. Soğuyan hava ise yoğunlaşır ve yanma odasına daha fazla oksijeni alarak patlamanın şiddetini artırır. Böylelikle krank miline ve dolayısıyla diğer aktarma organlarına daha fazla güç iletilir. Intercooler'daki temel amaç budur. Özellikle ağır yük taşıyan araçlarda, iş makinelerinde ve askeri araçlarda kullanılır.

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 27, 2015, 09:49:04

@mahir yıldız (11595) Mahir Bey bende bir dönem 2006 model 57000km kia cerato advance hb 1.5 102 bg. dizel araç kullandım. Araç o kadar titiz kullanılmasına rağmen 60000kmlerde turboda ıslık sesi duymaya başlamıştım. CRDI motora tecrübe ile sabittir ki kimsenin kolay kolay kötü diyebileceğini sanmıyorum. En azından bilen diyemez ancak turbo kalitesi olarak ben çok iyi bulmuyorum.

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 27, 2015, 10:06:23
Küçük hacimli motorun beygiri yüksek olursa, o aracın çabuk turbo yediği ve motorun daha erken aşındığı doğru mudur?

Temelde böyle bir durum söz konusu değil. Turbo ömrü başka kıstaslarla değerlendirilir. Turbolu araç kullanımı özellikle dizel konularında çok fazla bilgi paylaşımı yapıldı. Motor ömrü açısından ise stork boyları ve motor içi ekipmanları turboya göre yapıldığından bir sıkıntı çıkmaz. Günümüzde en fazla turbo dizellerde kullanılmakta. Yukarıda arkadaşlarda belirtmişlerki turbolu araçların motor ömürleri dendiğinde ilkönce taksiciler ve hafif ticari araçlar akla gelmektedir. Bunlar zaten bakımlı kullanıldığında yüzlerce bin km yol katedebilirler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 30 kere teşekkür etti
Intercooler araçlardaki performansı artırmaya yönelik oluşturulmuş bir sistemin adıdır. Silindir içine girecek olan havayı soğutur. Soğuyan hava ise yoğunlaşır ve yanma odasına daha fazla oksijeni alarak patlamanın şiddetini artırır. Böylelikle krank miline ve dolayısıyla diğer aktarma organlarına daha fazla güç iletilir. Intercooler'daki temel amaç budur. Özellikle ağır yük taşıyan araçlarda, iş makinelerinde ve askeri araçlarda kullanılır.

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 27, 2015, 09:49:04
@mahir yıldız (11595) Mahir Bey bende bir dönem 2006 model 57000km kia cerato advance hb 1.5 102 bg. dizel araç kullandım. Araç o kadar titiz kullanılmasına rağmen 60000kmlerde turboda ıslık sesi duymaya başlamıştım. CRDI motora tecrübe ile sabittir ki kimsenin kolay kolay kötü diyebileceğini sanmıyorum. En azından bilen diyemez ancak turbo kalitesi olarak ben çok iyi bulmuyorum.

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 27, 2015, 10:06:23
Temelde böyle bir durum söz konusu değil. Turbo ömrü başka kıstaslarla değerlendirilir. Turbolu araç kullanımı özellikle dizel konularında çok fazla bilgi paylaşımı yapıldı. Motor ömrü açısından ise stork boyları ve motor içi ekipmanları turboya göre yapıldığından bir sıkıntı çıkmaz. Günümüzde en fazla turbo dizellerde kullanılmakta. Yukarıda arkadaşlarda belirtmişlerki turbolu araçların motor ömürleri dendiğinde ilkönce taksiciler ve hafif ticari araçlar akla gelmektedir. Bunlar zaten bakımlı kullanıldığında yüzlerce bin km yol katedebilirler.
3 sene 1,5 CRDi 2006 Cerato advance kullandım şimdide 1 senedir  1,6 CRDi 2008 advance kullanıyorum  turbolu araçları kurallarına göre kullandınızmi hiçbir sorun çıkartmaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 100000
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
Ya arkadaşlar turbo benzinli araçlara binin bi kullanın. Araç gaza bastım mi resmen tork patlıyor  koltuğa yapisiyorsun ibre 10 ar 10 ar ilerliyor.  Atmosferikte motorun nazını çekmekten başka bir şey yok.  Kendimizi çok ta kandırmayalım. Hiç önemli değil yazın google tsi hızlanma  diye olayın görün.  Ha hepimiz en az 2. 00 atmosferik lere binsek tamam derim turbo ya gerek yok ama durum bu malesef.  Atmosferige lpg uygulanmasa yüzüne bakan olmaz.  Adamlar bırak turboyu 2 turbo koyuyor artık biz hala 160 nm torku  olan araca ne gidiyor Bee diyoruz. 
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
3 sene 1,5 CRDi 2006 Cerato advance kullandım şimdide 1 senedir  1,6 CRDi 2008 advance kullanıyorum  turbolu araçları kurallarına göre kullandınızmi hiçbir sorun çıkartmaz

@mahir yıldız (11595) Bey belirtmek istediğim ve cevap verdiğim konu turbodizel 1.5crdi cerato içindi ve özellikle buna cevap verdim. Hali hazırda kullandığım araç da benzinli bir turbo motora sahip.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
Uğur bey

Bir daha dönüp okudum ama intercoolerin buz gibi hava verdiğini iddia ettiğim bir kısım göremedim.Yapılış amacının motor sistemin soğutulması olmadığını söylüyorum sadece. Mantığıda basittir.Nasıl ısınan hava genleşirse soğuyan havada büzüşür tabiri caizse.Bunu sağlayarakta yanma odasına daha fazla oksijen alınır bu kadar.

Yalnız bende  bir ifade sorunu var anladığım  kadarıyla.Yoksa Sizde Hakan beyde temel bilgiler konusunda örnek veriyorsunuz bana.Bu konuda biraz mürekkep yalamış olmama rağmen ciddi ciddi hiç bir şey bilmiyormuş ve her şeyi sizlere yalan yanlış anlatıyormuş gibi gelmeye başladı bana.Fiili olarak iş bu halde ise yazmayı kessem iyi olacak? Zira anlaşamamaktan daha kötü bir şey varsa oda yanlış anlaşılmaktır.
Yanlış anlaşılma yok Hamza bey, hep birlikte bir konuyu açığa çıkarmaya çalışıyoruz, bu da tartışılan konudan daha değerli bir şey.

Anıl, tespitlerin güzel ancak blok ve materyal yapısını görmek için özel testler gerekir. Genelleme yaparsak, aşırı beslemeli olarak üretilen motorların atmosferiklerden daha dayanıklı blok yapısına sahip olduğu söylenebilir. Yani aynı motor aksamından atmosferik ve aşırı beslemeli yapı üretilmiyor genelde. Bunun istisnası ise Yalın üretim anlayışı sergilemeyen eski Amerikanlardır. Atmosferik bir V8 aşırı beslemeyi ufak değişiklikler ile kaldırabiliyordu.
 Diğer yandan aşırı beslemelerin, yukarıda da söylediğim gibi yakıt(vuruntu) hassasiyeti daha fazladır atmosferiğe göre.
 Aşırı besleme ise önemli bir verim aracıdır ve özellikle egzoz gazından tahrik olan sistemi rejeneratif mantığı ile düşünebiliriz. Basınçlı atık gazın enerjisinden faydalanılmış oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 254 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
Yanlış anlaşılma yok Hamza bey, hep birlikte bir konuyu açığa çıkarmaya çalışıyoruz, bu da tartışılan konudan daha değerli bir şey.

Anıl, tespitlerin güzel ancak blok ve materyal yapısını görmek için özel testler gerekir. Genelleme yaparsak, aşırı beslemeli olarak üretilen motorların atmosferiklerden daha dayanıklı blok yapısına sahip olduğu söylenebilir. Yani aynı motor aksamından atmosferik ve aşırı beslemeli yapı üretilmiyor genelde. Bunun istisnası ise Yalın üretim anlayışı sergilemeyen eski Amerikanlardır. Atmosferik bir V8 aşırı beslemeyi ufak değişiklikler ile kaldırabiliyordu.
 Diğer yandan aşırı beslemelerin, yukarıda da söylediğim gibi yakıt(vuruntu) hassasiyeti daha fazladır atmosferiğe göre.
 Aşırı besleme ise önemli bir verim aracıdır ve özellikle egzoz gazından tahrik olan sistemi rejeneratif mantığı ile düşünebiliriz. Basınçlı atık gazın enerjisinden faydalanılmış oluyor.

Bu konu için bir veya iki ay kadar bekleyin lütfen. Bir metal uzmanı değilim ama dökümde işçilikte farklar çok bariz. Yeni yapılan motorlardan olabildiğince ayrıntılı çekimler yaparım.
bir blokta kabarcık olması , kum gibi köşeler olması benim hoşuma gitmez. yataklardaki teneke hissi , pistonlardaki alaşım gerçekten hissedilebilir.

yeni arabalarda subap yönetimi var. yeni yakıtlar daha kararlı yanıyor. vuruntu azaltacak önlemler alıyorlar. bir dizel bile bir çok sensörden bilgi alıyor. bunlar olurken motor ömrü artmıyor. ya sabit kalıyor yada düşüyor.

diğer yandan bakım ve içindeki yağ çok önemli. geçen videosunu çektim. videodaki yağı kullanan kişi bırakında motoru yaptırsın...
https://www.youtube.com/watch?v=xk5qzxZ2np0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
Görseller gerçekten çok faydalı olacaktır.
Göz testi ile çok sağlam, problemsiz görülen bir blok vs bile, manyetik teste problemlerini gösterebiliyor. Yeni üretilen motorlarda ve diğer aksamlarda, daha önce de belirttiğim gibi Yalın yaklaşımlar sergilenir. Bu çok derin bir konu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
1- Forum ortamında "acaba bende mi bir eksiklik var" düşüncesiyle yazdığını tekrar tekrar okuyup sonra cevap yazdığınız için kendi adıma çok teşekkür ederim.
Nihayetinde yazıyı ne düşünerek okursanık onu anlıyor veya karşıdaki kişinin moda tabirle trip atıp atmadığına karar veriyoruz. Forum ortamı maalesef böyle. Akşam biraz yorgunlukla biraz da aceleyle yazdım mesajı, kendi adıma yanlış bir ifade, tabir, ...vs. kullanmışsam peşinen özür dilerim.
Uğur bey

"Intercooler soğutur" deyince buzdolabını açınca yüzümüze vuran serinlik gelir genelde akla. O nedenle o açıklamayı yapma ihtiyacı hissettim.
Hakan üstâdın da dediği gibi tartışmak iyidir, münakaşa kötüdür. Nihayetinde birbirimizi tanımıyoruz ve neyi ne kadar bildiğimizi bilmiyoruz. Temel bilgileri açıklamamız gerektiğini düşünmüşsek açıklarız. Siz de belki bize başka konularda temel bilgiler açıklarsınız, hiç belli olmaz.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.