0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
işimden çıkınca ustanın yanına gidiyorum ben henüz peugeot renault arabada 200 bin km yi tamamlayan görmedim. her hafta bir clio bir kango yada doblo geliyor. özellikle bakıyorum. yağ pompası ve turbo kesinlikle bitmiş oluyor.
Hakan bey bu dediğiniz İntercoolerin etkisi.Benim itiraz ettiğim yer ""Turbo ve Supercharger daha fazla ısı üretirler ve ısıda motor ömrünü kısaltır."" cümlesine verilen intercooler bu yüzden var cevabıdır. İntercoolerin yapılış amacı motorda ortaya çıkan fazla ısı nedeni ile ömrünü kısaltmanın önüne geçmek değildir.Verilen cevap nedeni ile İntercooler soğutma sistemi elemanıymış gibi gözüküyor.En azından ben öyle anladım.
Bunu neye dayanarak yazdınız ben çok iyi biliyorum ki düzenli olarak bakım yapılan ve dizel araç kullanma talimatına kullanıldığı zaman uzun km turboda sorun yapamazsınız 180 binde 160 binde turbo degismemis 1,5 crdi motorlar var çevremde kendimde 1,6 crdi motor araç kullanıyorum
Yan komsumun 1.5 accenti 63 binde turbo degisti. Ki bu arkadasim araba konusunda benim kadar titizdir.
Dün bindiğim ticari taksi 1.6 crdi kia cerato km 430 bin rutin bakımlar dışında motora el değmemiş.Aynı durumda 2 tane Hyundai bir tanede 1.3 multijet varmış durakta.
İntercooler motora zaten buz gibi hava vermez/veremez. Amaç havanın motorun hararetinden biraz daha soğuk olmasını sağlamaktır. Yani motor iç harareti 120°C' de ise, intercoolerdan gelecek havanın sıcaklığı 80-90°C gibidir. Tabii ki tek başına motoru soğutamadığı gibi motor ömrüne de tek başına etki edemez. Motorda onlarca sistem var ve hepsi bir ahenkle çalışırsa, motor ömrü uzun olacaktır. İntercooler buz gibi hava da verese, olması gereken motor yağı kullanılmamışsa, hiç bir işe yaramayacaktır.Kaldı ki EGR adı verilen valf, egsoz gazını tekrar silindire göndererek piston üst hararetini kontrol altında tutma amaçlıdır. Yani yine tek başına motor ömrünü uzatmaz ama tâli olarak yardımcıdır.
Istisnalar kaideyi bozmaz
Küçük hacimli motorun beygiri yüksek olursa, o aracın çabuk turbo yediği ve motorun daha erken aşındığı doğru mudur?
Intercooler araçlardaki performansı artırmaya yönelik oluşturulmuş bir sistemin adıdır. Silindir içine girecek olan havayı soğutur. Soğuyan hava ise yoğunlaşır ve yanma odasına daha fazla oksijeni alarak patlamanın şiddetini artırır. Böylelikle krank miline ve dolayısıyla diğer aktarma organlarına daha fazla güç iletilir. Intercooler'daki temel amaç budur. Özellikle ağır yük taşıyan araçlarda, iş makinelerinde ve askeri araçlarda kullanılır. Mesaj Birleştirildi: Temmuz 27, 2015, 09:49:04@mahir yıldız (11595) Mahir Bey bende bir dönem 2006 model 57000km kia cerato advance hb 1.5 102 bg. dizel araç kullandım. Araç o kadar titiz kullanılmasına rağmen 60000kmlerde turboda ıslık sesi duymaya başlamıştım. CRDI motora tecrübe ile sabittir ki kimsenin kolay kolay kötü diyebileceğini sanmıyorum. En azından bilen diyemez ancak turbo kalitesi olarak ben çok iyi bulmuyorum.Mesaj Birleştirildi: Temmuz 27, 2015, 10:06:23Temelde böyle bir durum söz konusu değil. Turbo ömrü başka kıstaslarla değerlendirilir. Turbolu araç kullanımı özellikle dizel konularında çok fazla bilgi paylaşımı yapıldı. Motor ömrü açısından ise stork boyları ve motor içi ekipmanları turboya göre yapıldığından bir sıkıntı çıkmaz. Günümüzde en fazla turbo dizellerde kullanılmakta. Yukarıda arkadaşlarda belirtmişlerki turbolu araçların motor ömürleri dendiğinde ilkönce taksiciler ve hafif ticari araçlar akla gelmektedir. Bunlar zaten bakımlı kullanıldığında yüzlerce bin km yol katedebilirler.
3 sene 1,5 CRDi 2006 Cerato advance kullandım şimdide 1 senedir 1,6 CRDi 2008 advance kullanıyorum turbolu araçları kurallarına göre kullandınızmi hiçbir sorun çıkartmaz
Uğur bey Bir daha dönüp okudum ama intercoolerin buz gibi hava verdiğini iddia ettiğim bir kısım göremedim.Yapılış amacının motor sistemin soğutulması olmadığını söylüyorum sadece. Mantığıda basittir.Nasıl ısınan hava genleşirse soğuyan havada büzüşür tabiri caizse.Bunu sağlayarakta yanma odasına daha fazla oksijen alınır bu kadar.Yalnız bende bir ifade sorunu var anladığım kadarıyla.Yoksa Sizde Hakan beyde temel bilgiler konusunda örnek veriyorsunuz bana.Bu konuda biraz mürekkep yalamış olmama rağmen ciddi ciddi hiç bir şey bilmiyormuş ve her şeyi sizlere yalan yanlış anlatıyormuş gibi gelmeye başladı bana.Fiili olarak iş bu halde ise yazmayı kessem iyi olacak? Zira anlaşamamaktan daha kötü bir şey varsa oda yanlış anlaşılmaktır.
Yanlış anlaşılma yok Hamza bey, hep birlikte bir konuyu açığa çıkarmaya çalışıyoruz, bu da tartışılan konudan daha değerli bir şey. Anıl, tespitlerin güzel ancak blok ve materyal yapısını görmek için özel testler gerekir. Genelleme yaparsak, aşırı beslemeli olarak üretilen motorların atmosferiklerden daha dayanıklı blok yapısına sahip olduğu söylenebilir. Yani aynı motor aksamından atmosferik ve aşırı beslemeli yapı üretilmiyor genelde. Bunun istisnası ise Yalın üretim anlayışı sergilemeyen eski Amerikanlardır. Atmosferik bir V8 aşırı beslemeyi ufak değişiklikler ile kaldırabiliyordu. Diğer yandan aşırı beslemelerin, yukarıda da söylediğim gibi yakıt(vuruntu) hassasiyeti daha fazladır atmosferiğe göre. Aşırı besleme ise önemli bir verim aracıdır ve özellikle egzoz gazından tahrik olan sistemi rejeneratif mantığı ile düşünebiliriz. Basınçlı atık gazın enerjisinden faydalanılmış oluyor.
Uğur bey Bir daha dönüp okudum ama intercoolerin buz gibi hava verdiğini iddia ettiğim bir kısım göremedim.Yapılış amacının motor sistemin soğutulması olmadığını söylüyorum sadece. Mantığıda basittir.Nasıl ısınan hava genleşirse soğuyan havada büzüşür tabiri caizse.Bunu sağlayarakta yanma odasına daha fazla oksijen alınır bu kadar.
Yalnız bende bir ifade sorunu var anladığım kadarıyla.Yoksa Sizde Hakan beyde temel bilgiler konusunda örnek veriyorsunuz bana.Bu konuda biraz mürekkep yalamış olmama rağmen ciddi ciddi hiç bir şey bilmiyormuş ve her şeyi sizlere yalan yanlış anlatıyormuş gibi gelmeye başladı bana.Fiili olarak iş bu halde ise yazmayı kessem iyi olacak? Zira anlaşamamaktan daha kötü bir şey varsa oda yanlış anlaşılmaktır.