enes bey belki okuduysanız yukarıda Bilirkişi olarak
@Ufuk Sönmez (16363) arkadaşımıza bir soru sordum.
aslında ben sorunun cevabını biliyorum ancak yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için diğer arkadaşlarında onun vereceği cevabı görmesini bekliyorum.
Avensisin kaportasına veya Toyota Kaportasına teneke gibi demek aslında yanlış değil.
aynen öyle.kapandığında teneke gibi ses çıkartıyorlar.
Ama nedense 250-300 bin tl arasındaki Yeni kasa mercedes e180-250 serisi araçlarda shoowroomda gidip incelerseniz kaportayı kapattığınızda aynı sesi veriyor.
Sebebi mercedes artık yeni kasa araçlarında kaporta ve saç malzemelerinde MAGNEZYUM ALAŞIM kullanmaya başladı.
AUDİ bunu 2012 den bu yana kullanıyor.
TOYOTA ise bildiğim kadarıyla 2009'dan bu yana tüm araçlarında kullanıyor.
eski aracım KİA CERATO kaportasını bu yaşım ve cüssemle kesinlikle kaldırmakta zorlanırdım.vay bee derdim adamlar taş gibi kaporta yapmış derdim.
ayrıca aracımı 120 bin km de sattım.ilk sahibiydim.ama hiç kapı ayarına gerek duymadım.
ancak euroncap te araç 3 yıldız alabildi.çünkü kaza anında ön taraf kağıt gibi dağılıyordu.
burdan şunu söylemek istiyorum.
Kaportanın veya sac tabakanın sağlamlığı kapanma sesiyle değil,esneklik,rijidite denen kavramlar karşısından gösterdiği dayanaım ile belli olur.
Ağır olan,tok ses veren yada esnemeyen iyi olmaz hiç bir zaman bunu söylemek istedim.
Alıntıdır;
Yıldız Teknik Üniversitei Makina Müh. Bölümü,
"MAGNEZYUM
• Magnezyum düşük yoğunluğu,yüksek özgül ısı kapasitesi ve yüksek ses
absorbsiyonu sayesinde birçok sektörde kullanılabilir bir metaldir.
• Özellikle otomotiv ve havacılık sektöründe hafifliği dolayısıyla tercih edilir. Ancak bu
koşulların sağlanabilmesi de kolay olmamış, alüminyuma göre daha maliyetli
olmasından dolayı magnezyumun kabul görmesi uzun zaman almıştır.Düşen
maliyetler neticesinde magnezyum da endüstride kendine yer bulmaya başlamıştır.
• Magnezyum , alüminyum ve demirden sonra en çok bulunan elementtir. Tuzlu su
tortuları, tuz gölleri ve okyanusları baz alıp düşündüğümüzde ise magnezyum büyük
bir farkla en çok bulunan metal haline gelir. 1 mil küp deniz suyunda 6 milyon ton
magnezyum vardır ve Amerikan Araştırma Enstitülerine göre ise dünya üzerinde 330
milyon mil küp deniz suyu bulunmaktadır."
www.journalagent.com dan alıntı yapıyorum;
"Son zamanlarda ağırlığın azaltılması ve konforun yükseltilmesi ihtiyacı otomotiv uygulamalarında hafif
malzeme kullanımına büyük ilgi uyandırmıştır. Mükemmel özgül dayanım ve rijitlik özellikleriyle magnezyum
alaşımları, otomotiv endüstrisindeki uygulamalar için alüminyum ve çelik ile mukayese edilebilir düzeydedir. Bu
yüzden araştırmalar magnezyum alaşımlarının özelliklerine odaklanmıştır. Bu çalışmanın amacı magnezyum
alaşımlarının otomotiv endüstrisinde kaporta ve saç kullanım ile uygulanabilirliğini inceleyerek değerlendirmektir.