0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Aracınızın önerdiği basıncı basın. Lastiğe göre hava basılmaz çünkü.Mazda 3 de hem 195-65-15 hem de 205-55-16 lastikler kullanılıyor, her ikisinde de basınçlar aynı ön 35, arka 33. Fakat ben şehiriçinde konforsuzluk yarattığından ön 33 arka 31 basıyorum.
Aracın orjinal ölçüleri 175/65/14- benim taktığım lastikler 195/50/15 . İki farklı çaplı lastiğe aynı basıncı basmak mantıklı gelmiyor bana ?.
https://www.youtube.com/watch?v=EWaiDrEvYE4Burada diyor ki çap büyüdükçe basınc artar. Buna nazaran söylemiştim .
Lastikçilerde basınç tablosu bulunuyor. Bizim traktörde önler 55psi arka 18psi lastik büyüdükçe basınç düşer bildiğim. Traktör kamyon ve tır lastikleri arasında çok fark var tır kamyon lastiği 110 psi.
Evet tırlarda basıncın artmasının sebebi taşıyacağı yükün de artmasından. Zaten tır lastiklerinin et kalınlığı da çok fazla oluyor bu yüksek basınç yüzünden.Fakat aynı araba, aynı yük, sadece lastik değiştiği için basınç değişmez. Aracın kapısının orada etikette yazar ne kadar olması gerektiği
Fakat aynı araba, aynı yük, sadece lastik değiştiği için basınç değişmez.
Basınç aslında araçın ağırlığı ile doğru orantılı mıdır ?. Böyle mi düşünmeliyiz. Peki ben 30 psi yaptığımda frenlerim tutmuyordu ufak bir frende kızaklıyordu, şuan 37 psi ve asvaltı kazıyacak duruma gelince kızaklıyor ki bu artık normal . Lastiklerimin bu davranışı nedendir ?.
Arac kapisinda tavsiye edilen degerlerin biraz ustune cikmak lazim cunku oradaki degerler konfor moduna gore hesaplanmistir. Konfor biraz daha az olsun bunun yaninda daha duvenli olsun derseniz tavsiye edilen degerlerin 2-3 ustune cikmak lazim. Kaynak: @Ahmet Güve (8047)
Asıl kaynak;Demirbüyük ileri sürüş tekniklerineğitimi.
Demir bukey mi buyuk mu? Genclik yillarinda hep izlerdik. En cok uyariyi lastikler konusunda yapardi.
Bence de en mantıklısı araç üzerinde ki etikette yazan yada varsa kitapcık. Opel kitapçık tavsiyesi215*50*17Konfor 3 yolcuya kadar Ön 220 / 2.2 (32 psi) Arka aynıEco 3 yolcuya kadar Ön 270 / 2.7 (39 psi) Arka aynıTam Yükte Ön 230 / 2.3 ( 33 psi ) Arka 270 / 2.7 (39 psi )Buna görede yol bilgisayarından Lastik yükü seçiliyor.
Bu harika bilgi oldu fabrika verileri değil mi ?. O zaman ben konfor modunda iken frenlerimi az hissediyorum eco mod'da frenleme iyi. Ki eco mod doğrudur çünkü aracım anormal şekilde az yakıyor .