0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sonuçta arkadaşlar Var olan bir şeyi yeniden keşfetmiş olabilirler bu doğru ama atladığımız nokta;- Çalışmalara verilen destek ??- Yapılacak proje için maddi manevi cesaret??- Bir araya gelip koordinasyon halinde çalışmak??Bir emek ve çaba sarf edilmiş durumda. Sözüm meclisten dışarı, yaparım diye ahkam kesen bir sürü insan dolaşıyor ortada ama nedense icraat olarak bir türlü göremiyoruz. Bana kalırsa bu tarz arkadaşlar desteklenmeli neden tamamı bize ait bir araç yapılmasın ki?
Şimdi sorsak çoğumuz çok kalite projeler yapabilir. Gençlerin yaptığı şey düşünceyi eyleme geçirmek. Geçen bir belgeselde Faraday' ı anlatıyordu. Adam teleskop için mercek yapmak için yıllarca uğraşmış ama başaramamış. Başkaları yaptığı halde bu işi yapamamış. İşin olmama nedeni camda değil tamamen el becerisindeymiş. Ama vazgeçmeden başka alanlarda çalışıp, bilim için çığır açacak keşifler yapmış. Forumda arabamıza cruise kol takarken bile çok mutlu oluyoruz....
Kadir çalışmaya verilen destek TÜBİTAK tarafından küğçük bir mebla olsada var.yapılan proje için cesarete gerek yok kızımında aynı bunun gibi çalışan 400tl ye aldığım akülü arabası mevcut hemde dış görünüşü mini cooperbir araya gelinip kordinasyonluk birşeyde yok sınıftan öğrenci arkadaşlar işte , sanayide iskeleti birine kaynattırırsın olur biter.abartılacak hiçbir yanı yok, bobinajcı olanlar yada herhangi bir bobinajcıya git söyler 12 volta göre şu torqta motor istiyorum de , 220 voltluk motoru söküp 12voltla çalışacak şekilde sana yeniden sararlar 200 300tl ye. kaporta diye yaptıkları mavi boyalı ksımıda herhangi bir fiberci yapar.ben foruma konu açtım, arkadaşım lazer makinası aldı autocad te uçak modeli çizdi ve kesti 2 adet. birini bana verdi al topla test edelim diye ve test ettik başarılı bir şekildede uçtu. ben işte buna birşey yapılmış proje derim.şu konumu bi incele istersen : http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=68360.msg929420#quickreply
Abi senin konuyu daha ilk koyduğunda incelemiştim ve gayet başarı bulmuştum.Bahsetmek istediğim de zaten bu hepimiz yapabileceğimizi söylüyoruz ve bunun farkındayız. İmkan da var! Ama kimse elini taşın altına sokmuyor.Madem bu kadar basit neden hala yerli bir araç üretemiyoruz yada ürettirmiyorlar? bu yönde yapılan çalışmalarımızın çok eksik olduğunu düşünüyorum. Tamam arkadaşlar çok basit bir şey yapmış olabilirler ama yinede bir emek harcamışlar. Takdir edilmeleri lazım. Sonunda rezil olmakta var çünkü.Aslında çok aşikar olduğum konular ama sektör değiştirdiğimden ilgilenmem zor oluyor.Eski bir anımı paylaşmak isterim;2000 - 2001 Yıllarında şu an modifiyeli araçlara uygulanan kapıların dik açılması olayını bizzat heves ederek çalışma içerisine girdim ve gayet başarılı bir proje çıktı ortaya. Tüm malzemeler hazır kendi aracıma uygulayacağım (renault 9 ) atölyede ki ustalar ile istişare ediyoruz adamların (yılların ustaları) dedikleri " bol kahkaha ile bak la şuna arabayı ferrari zannediyor det kaldır şunu böyle iş mi olur". Proje direk çöpe. 2004 yılında aynı sistemi Maltepe de bir vatandaş kapı başına 1.900,00 TL alarak yaptı.Desteklenmeyen basit bir proje.Geçtiğimiz yıllarda yine dolmuşlar için engellilerin kullanabilmesi namına kapılara otomatik engelli rampası dizayn etmiştim ama minibüsçüler odasında ki bazı arkadaşlar işe çomak soktular ve bildiğim kadarıyla da sadece bursada Karsan yada otokar yapıyor bu işi.Bende çok örnek var abi ama destek yok. İşte bu yüzden Amerikayı yeniden de keşfetmiş olsalar en azından takdir edilmeyi hak ettiklerini düşünüyorum
Hocam, haberdeki araçları yapmak basit, seri üretim bir araç yapmak oldukça zor bir iş.Türkiye'de seri üretim olarak birçok markanın aracı üretiliyor. Toyota, Honda, Renault, Fiat (TOFAŞ), Mercedes Kamyon ve Otobüs, BMC, MAN vs.Ve bu üretilen araçların birçok OEM parçası Türk firmalar tarafından tedarik ediliyor. Krank milinden pistonuna, camın kardan miline kadar.Ama bizim problemimiz burda başlıyor işte. Bu üretilen bütün parçaların tasarımı, lisansı yabancılara ait. Bize özgü bir tasarım yok malesef.Devrim arabası onun için bir dönüm noktası olabilirdi. 6 silindirli bir chevrolet motorunun 2 pistonlu kısmı kesilerek tekrar bir kalıp yapılıyor ve 4 pistonlu bir motor üretiliyor. Tamamen bizim tasarımımız olmasa da tersine mühendislik yapılarak Türk Malı - Türk Tasarımı bir ürün ortaya çıkıyor.Şimdi soracaksınız tasarım yapmak çok mu zor? Değil tabi ki de. Ama artık otomotiv endüstrisi aldı başını gitti. Adamlar aracın hafifletmek için çelik yay ve denge çubuğu yerine kompozit malzeme kullanmayı araştırırken biz hala gönderdiğiniz linkteki araçları başarılı olarak nitelendiriyoruz.Bence Türkiye şu saatten sonra seri üretim araba işine girmemeli. Çünkü çok çok geç kalındı. Ve üreteceğimiz arabanın ben Türkiye'de bile tutulacağına inanmıyorum.
...haberdeki araçları yapmak basit, seri üretim bir araç yapmak oldukça zor bir iş...