0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Kaliper pimleri sıkısık sanırım
Geri birakmiyormu frene basinca yani
Aks bilyalarının boşluklarınıda kontrol ettirin, boşluk varsa esneyerek balata disk temas edebilir.
Oyle dusunuyorum
Krikoya kaldiripta denedim elimde donderirken herhangi bi esneme olmuyor tekerde ama duz bir sekilde bile donderirken esneme olmadigi halde surtme oluyorMesaj Birleştirildi: Haziran 23, 2015, 19:24:32Peki balata degisiminden sonra fren hidroligindr hava olabilirmi cunki onceki eskiyen balatalarinda sol on tekerin yani ses cikaran tekerin 1 numarali balatasi bitmis halde iken digeri sifir gibiydi bi taraftan surtme oluyor yani ayni tekerde diskin dis tarafindan surtme oluyor
Evet İlke'ye katılıyorum. Ben aldığımda farketmedim taki sol ön lastiği sökene kadar baktım bi taraf balata sıfıra inmiş metal duruyordu. Kaliper pimi takılı kalmış korozyon vardı. Fren hhidroliği dökerek elle alıştırdım düzeldi. Sizin sorun kaliper pim sorunu galiba 2 pim var onları kontrol ettirin
bendede aynen oyle oldu biten balatalarımda balatanın bi taraftaki yenmiş bitmiş diğer taraftaki sıfır gibi resmen demekki sizin de dediğiniz gibi pimlerden dolayı geri bırakmıyor eğer pim değişmesi gerekirse satılırmı parçacıda sadece pim yoksa kaliperlerle birliktemi satılır bilginiz varmı bu konuda.
O tek satılmaz zannetmem komle olması lazım ustanıza bi baktırın kaliper durumu hakkında görmeden yorum yapamam. Fakat aksi durum olmadıkça kolay bozulan bi malzeme değil. Firmalar bölümünden Ufuk Sönmez'e bi sorun parça konusunu
usta zaten anlasa bu durumda olmazdım balata değiştikten sonra tekrar gittim ses geliyor diye ben duymuyorum dedi,ben duyabiliyorum dedim ustanın dediği ise;benim duymam lazım senin duyman bişeyi değiştirmez demesi.İnşaallah pimlerdendirde sıkıntım gider.Gelişmelerden haberdar edeceğim ilginiz için teşekkürler.
Kaliper pimlerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Pimler yağsızlıktan sıkışıyor, kaliper diske yapışıyor. Daha önce bu sebepten 15.000 gibi bir KM'de arka balatalarımı değiştirmek zorunda kalmıştım. Ben dün ön tarafın kaliper pimlerini değiştirdim. Tamir takımı halinde satılıyor. Ufuk abiden aldım. Üzerinden çıkan, işi bitmiş pimleri de ekliyorum.
İmla konusunda lütfen biraz daha özen gösterelim. Yukarıda arkadaşların belirttiği noktalara kesinlikle baktırın bence de. Kaliperlerdeki contalar hiç değişti mi? Değişti ise orijinal ürün ile mi? Fren balataları söküldüğünde, piston geri hareketine bakıldı mı? Frenlemede, sol ve sağ(ön) fark oranı nedir?
Fren hidroliği eğer uzun zamandır değişmedi ise, uygun tipte(Dot) ve kalitede hidrolik ile komple değişimi iyi olabilir. Takılan fren balatalarının şim-yayları tam bir set miydi? Yoksa pakette sadece balata mı vardı? Balata bitmeden ses yapıyor ise, bu üretim karakteri ile ilgilidir ve istenen bir durum değildir(kalite açısından). Yalnız balata tam bir şekilde diske sürtüyor ise, ebat olarak aşınma yanında kemikleşme(yanma) problemi oluşabilir. Yani; fren hidrolik değişimi, piston kontrolü, gerekli ise balata değişimi ve gerekli ise kaliper pimi ve contaları değişimi konularına bakmak lazım.
Fren hidroligi ben arabayi alali 1 bucuk sene oldu ve nerden baksaniz 30 bin kilometre yol yapmistirim heralde hatta geçik ama hic degismedi.degismesi gerekirmi? Sadece balata vardi pakette Onceki biten balatanin sol tekerin dis tarafindaki balatanin alt yuzeyi bitikti ust yuzeyi bitmemisti pek.Dun tekrar baska ustaya goturdum ve durumu anlatinca pimleride dedim onlardan olabilirmi diye.Pimleri soktu yagladi,cekicle zor hareket ettiriyordu vurarak,elle hareket eder hale geldi pimleryag cozucu sıka sıkaBirde ayriyetten bi resim atacagim resimde fren hidroligi sol tarafta gosteriyor ama usta sag tarafta direksiyon hidroligi yazana,bu fren hidroligi dedi hangisi dogru sizce?
Kaç. Fotoğrafta görünenler(direksiyon ve fren hidrolik bölümü) yanlış. Direksiyon hidrolik kap kapağında zaten steering yazar. Westinghouse'un üzerindeki ise üst merkez ve hidrolik kabı. Yine yanlış hatırlamıyorsam Dot3 olması lazım, kapak üzerinde yazar zaten. Fren hidrolik kabı ve merkezinden bir kaç adet boru çıkar her aksa dağılmak üzere. İkisini karıştırmak problemler yol açabilir, dikkatli olmak lazım. Balatanın aşınma şeklini söylediğin iyi olmuş. Bu sistemde mekanik bir sorun olduğunu gösteriyor. Arkadaşların dediği gibi kaliper pimlerinde problem olabilir ya da piston doğru hareket etmiyordur. Bir ihtimal de, balata üzerinde yay yoktur ve sürekli disk yüzeyini sıkıyordur. Tabi bahsettiğin balatada oluşan şekil, balata alıştırma geometrisi değilse. Ama anladığım kadarı ile sol tarafta ve dış balatada bu durum var ise, pistondan çok, pim ya da balata şimlerinden şüphelenmek lazım. Tabi jant ve disk balansı düzgün ise. Balata setlerinde bazı ekstra parçalar olması lazım balatanın görevini tam ve sağlıklı şekilde yapabilmesi için. Bazı tip araçlarda bir balata setinden 17 kadar parça çıkabilmektedir. Balatanın, kaliper içinde duruşunu ayarlayan, balata bitmesine doğru ses yapan vs şimler, yaylar vardır. Balata değişeceği zaman, bence pistonu da kontrol ettir doğru şekilde çalışıyor mu diye. Eğer gerekli ise ve hidrolik değişecek ise, kaliper contaları da değişebilir. Zaten bu yaştaki araçta muhtemelen deforme olmuşlardır. Yalnız bu contalar kesinlikle kaliteli olmalı. Aslında parça konusunda Ufuk arkadaşımız ile irtibata da geçebilirsin, yardımcı olacaktır. Bu yazdıklarım olası genellemeler bu arada. Sıra ile ve kolaydan zora bakmak lazım. Yalnız dediğim gibi, bası parçaların sağlıklı kullanım ömrü de azalmıştır. Eğer hidrolik değişecekse, bu tarz contaların da değişimi iyi olabilir.