Gönderen Konu: Balata diski sıkıyor yeni degismeme ragmen yardim edin lutfen  (Okunma sayısı 38919 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 197000
  • Model Yılı: '93
  • 4 kere teşekkür etti
 !!! !!! Arkadaslar acil yardim edermisiniz cozumu nedir aracin sol balatasini 6 7 ay once trv marka balata ile degistirdim ve 1 hafta once sol on tekerden surtme sesi gelmeye basladi ustaya goturdum ve balata bitmis dedi araci test edip.Tekrar balata aldim ve bu sefer hı-tech marka balata aldim takti usta,balatayı taktiktan 2 gun sonrasinda surtme sesi tekrar gelmeye basladi ve ustaya goturdum usta ben duyamiyorum sesi dedi test edip,ama halen ses devam ediyor.Bugun lastikci arkadasa goturdum arabayi kaldirip ben baktim bi sorunmu var bulabilirmiyim diye aracin tekerlegini elimle dondermeye calistigimda baya bi zor bi sekilde donuyor balata diski sıktıgından dolayı.Bunun cözumu nedir neden olur ve herhangi bi ayari varmi balatanin yada fren hidroliginde havami varda balata basili duruyor yardimci olurmusunuz biraz uzun oldu ama kusura bakmayin.

Mesaj Birleştirildi: Haziran 23, 2015, 17:37:56
Yardim edebilecek yokmu  :(

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Ynt: Balata diski sıkıyor yeni degismeme ragmen yardim edin lutfen
« Yanıtla #1 : Haziran 23, 2015, 17:53:50 »
Kaliper pimleri sıkısık sanırım
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Haziran 23, 2015, 18:47:32 »
Geri birakmiyormu frene basinca yani

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 23, 2015, 18:51:35 »
Aks bilyalarının boşluklarınıda kontrol ettirin, boşluk varsa esneyerek balata disk temas edebilir.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Haziran 23, 2015, 18:56:23 »
Geri birakmiyormu frene basinca yani
Oyle dusunuyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Haziran 23, 2015, 19:21:52 »
Aks bilyalarının boşluklarınıda kontrol ettirin, boşluk varsa esneyerek balata disk temas edebilir.
Krikoya kaldiripta denedim elimde donderirken herhangi bi esneme olmuyor tekerde ama duz bir sekilde bile donderirken esneme olmadigi halde surtme oluyor

Mesaj Birleştirildi: Haziran 23, 2015, 19:24:32
Oyle dusunuyorum
Peki balata degisiminden sonra fren hidroligindr hava olabilirmi cunki onceki eskiyen balatalarinda sol on tekerin yani ses cikaran tekerin 1 numarali balatasi bitmis halde iken digeri sifir gibiydi bi taraftan surtme oluyor yani ayni tekerde diskin dis tarafindan surtme oluyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Haziran 23, 2015, 19:28:18 »
Krikoya kaldiripta denedim elimde donderirken herhangi bi esneme olmuyor tekerde ama duz bir sekilde bile donderirken esneme olmadigi halde surtme oluyor

Mesaj Birleştirildi: Haziran 23, 2015, 19:24:32
Peki balata degisiminden sonra fren hidroligindr hava olabilirmi cunki onceki eskiyen balatalarinda sol on tekerin yani ses cikaran tekerin 1 numarali balatasi bitmis halde iken digeri sifir gibiydi bi taraftan surtme oluyor yani ayni tekerde diskin dis tarafindan surtme oluyor
Hava olacagini dusunmuyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 23, 2015, 19:47:18 »
Evet İlke'ye katılıyorum. Ben aldığımda farketmedim taki sol ön lastiği sökene kadar baktım bi taraf balata sıfıra inmiş metal duruyordu. Kaliper pimi takılı kalmış korozyon vardı. Fren hhidroliği dökerek elle alıştırdım düzeldi. Sizin sorun kaliper pim sorunu galiba 2 pim var onları kontrol ettirin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Haziran 23, 2015, 19:58:47 »
Evet İlke'ye katılıyorum. Ben aldığımda farketmedim taki sol ön lastiği sökene kadar baktım bi taraf balata sıfıra inmiş metal duruyordu. Kaliper pimi takılı kalmış korozyon vardı. Fren hhidroliği dökerek elle alıştırdım düzeldi. Sizin sorun kaliper pim sorunu galiba 2 pim var onları kontrol ettirin
bendede aynen oyle oldu biten balatalarımda balatanın bi taraftaki yenmiş bitmiş diğer taraftaki sıfır gibi resmen demekki sizin de dediğiniz gibi pimlerden dolayı geri bırakmıyor eğer pim değişmesi gerekirse satılırmı parçacıda sadece pim yoksa kaliperlerle birliktemi satılır bilginiz varmı bu konuda.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 500 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Haziran 23, 2015, 20:15:54 »
bendede aynen oyle oldu biten balatalarımda balatanın bi taraftaki yenmiş bitmiş diğer taraftaki sıfır gibi resmen demekki sizin de dediğiniz gibi pimlerden dolayı geri bırakmıyor eğer pim değişmesi gerekirse satılırmı parçacıda sadece pim yoksa kaliperlerle birliktemi satılır bilginiz varmı bu konuda.
O tek satılmaz zannetmem komle olması lazım ustanıza bi baktırın kaliper durumu hakkında görmeden yorum yapamam. Fakat aksi durum olmadıkça kolay bozulan bi malzeme değil. Firmalar bölümünden Ufuk Sönmez'e bi sorun parça konusunu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Haziran 23, 2015, 20:35:24 »
O tek satılmaz zannetmem komle olması lazım ustanıza bi baktırın kaliper durumu hakkında görmeden yorum yapamam. Fakat aksi durum olmadıkça kolay bozulan bi malzeme değil. Firmalar bölümünden Ufuk Sönmez'e bi sorun parça konusunu
usta zaten anlasa bu durumda olmazdım balata değiştikten sonra tekrar gittim ses geliyor diye ben duymuyorum dedi,ben duyabiliyorum dedim ustanın dediği ise;benim duymam lazım senin duyman bişeyi değiştirmez demesi.İnşaallah pimlerdendirde sıkıntım gider.Gelişmelerden haberdar edeceğim ilginiz için teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 500 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Haziran 24, 2015, 14:20:06 »
usta zaten anlasa bu durumda olmazdım balata değiştikten sonra tekrar gittim ses geliyor diye ben duymuyorum dedi,ben duyabiliyorum dedim ustanın dediği ise;benim duymam lazım senin duyman bişeyi değiştirmez demesi.İnşaallah pimlerdendirde sıkıntım gider.Gelişmelerden haberdar edeceğim ilginiz için teşekkürler.
Rica ederim. Gerçek ustaya lafım yokta kendini usta zannedenler yokmu     :huh:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Haziran 24, 2015, 14:45:19 »
 İmla konusunda lütfen biraz daha özen gösterelim.

Yukarıda arkadaşların belirttiği noktalara kesinlikle baktırın bence de.
 Kaliperlerdeki contalar hiç değişti mi? Değişti ise orijinal ürün ile mi?
 Fren balataları söküldüğünde, piston geri hareketine bakıldı mı?
 Frenlemede, sol ve sağ(ön) fark oranı nedir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Haziran 24, 2015, 15:09:42 »
Kaliper pimlerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Pimler yağsızlıktan sıkışıyor, kaliper diske yapışıyor. Daha önce bu sebepten 15.000 gibi bir KM'de arka balatalarımı değiştirmek zorunda kalmıştım.

Ben dün ön tarafın kaliper pimlerini değiştirdim.  Tamir takımı halinde satılıyor.  Ufuk abiden aldım.

Üzerinden çıkan,  işi bitmiş pimleri de ekliyorum.

1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Haziran 24, 2015, 18:39:44 »
Kaliper pimlerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Pimler yağsızlıktan sıkışıyor, kaliper diske yapışıyor. Daha önce bu sebepten 15.000 gibi bir KM'de arka balatalarımı değiştirmek zorunda kalmıştım.

Ben dün ön tarafın kaliper pimlerini değiştirdim.  Tamir takımı halinde satılıyor.  Ufuk abiden aldım.

Üzerinden çıkan,  işi bitmiş pimleri de ekliyorum.

İlginiz için teşekkürler fiyatı ne kadar bu pimlerin tamir seti'nin yani bilgilendirirmisiniz.
İmla konusunda lütfen biraz daha özen gösterelim.

Yukarıda arkadaşların belirttiği noktalara kesinlikle baktırın bence de.
 Kaliperlerdeki contalar hiç değişti mi? Değişti ise orijinal ürün ile mi?
 Fren balataları söküldüğünde, piston geri hareketine bakıldı mı?
 Frenlemede, sol ve sağ(ön) fark oranı nedir?
İmla konusunda alışkın olmadığımdan dikkat etmeye özen gösteriyorum kusura bakmayın.Sorduğunuz soruları cevaplayayım;
1.Contalar hiç değişmedi
2.Balatalar söküldü takıldı ayriyetten birde söktüğünde balatayı senin rotil bozulmuş yolda giderken çıkar bu dedi rotilde değiştirdim ama ondan dolayı ses yapmaz çünki önceki biten balatada ses yaptığından dolayı yeni aldım.
3.frene bastıgımda bitik balata gibi ses veriyor sıfır balata olmasına ragmen ve bu ses sol taraftan geliyor,ayrıca fren ilk basmamda sert oluyor ard arda bastıkca yumusamaya baslıyor ama ilk basısımda dibine kadar freni basamıyorum hava olabilirmi fren hidroliği hortumlarında
Bugun kendim söktüm ön tekerleği kapının önünde ve pimlere pas sökücü filan sıktım birde başka bi sorum olacak?
Normalde araç çalışır halde iken freni pompaladığımızda kaliperlerin veyada balataların bi miktarda olsa oynaması gerekiyormu gerekmiyormu ben frene bastıgımda hiç hareket yoktuda o yuzden soruyorum kusura bakmayın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #15 : Haziran 25, 2015, 08:39:07 »
 Fren hidroliği eğer uzun zamandır değişmedi ise, uygun tipte(Dot) ve kalitede hidrolik ile komple değişimi iyi olabilir.
 Takılan fren balatalarının şim-yayları tam bir set miydi? Yoksa pakette sadece balata mı vardı?
 Balata bitmeden ses yapıyor ise, bu üretim karakteri ile ilgilidir ve istenen bir durum değildir(kalite açısından). Yalnız balata tam bir şekilde diske sürtüyor ise, ebat olarak aşınma yanında kemikleşme(yanma) problemi oluşabilir.

Yani; fren hidrolik değişimi, piston kontrolü, gerekli ise balata değişimi ve gerekli ise kaliper pimi ve contaları değişimi konularına bakmak lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Haziran 26, 2015, 09:08:56 »
Fren hidroliği eğer uzun zamandır değişmedi ise, uygun tipte(Dot) ve kalitede hidrolik ile komple değişimi iyi olabilir.
 Takılan fren balatalarının şim-yayları tam bir set miydi? Yoksa pakette sadece balata mı vardı?
 Balata bitmeden ses yapıyor ise, bu üretim karakteri ile ilgilidir ve istenen bir durum değildir(kalite açısından). Yalnız balata tam bir şekilde diske sürtüyor ise, ebat olarak aşınma yanında kemikleşme(yanma) problemi oluşabilir.

Yani; fren hidrolik değişimi, piston kontrolü, gerekli ise balata değişimi ve gerekli ise kaliper pimi ve contaları değişimi konularına bakmak lazım.

Fren hidroligi ben arabayi alali 1 bucuk sene oldu ve nerden baksaniz 30 bin kilometre yol yapmistirim heralde hatta geçik ama hic degismedi.degismesi gerekirmi?
 Sadece balata vardi pakette
 Onceki biten balatanin sol tekerin dis tarafindaki balatanin alt yuzeyi bitikti ust yuzeyi bitmemisti pek.
Dun tekrar baska ustaya goturdum ve durumu anlatinca pimleride dedim onlardan olabilirmi diye.Pimleri soktu yagladi,cekicle zor hareket ettiriyordu vurarak,elle hareket eder hale geldi pimleryag cozucu sıka sıka
Birde ayriyetten bi resim atacagim resimde fren hidroligi sol tarafta gosteriyor ama usta sag tarafta direksiyon hidroligi yazana,bu fren hidroligi dedi hangisi dogru sizce?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #17 : Haziran 26, 2015, 09:40:33 »
Fren hidroligi ben arabayi alali 1 bucuk sene oldu ve nerden baksaniz 30 bin kilometre yol yapmistirim heralde hatta geçik ama hic degismedi.degismesi gerekirmi?
 Sadece balata vardi pakette
 Onceki biten balatanin sol tekerin dis tarafindaki balatanin alt yuzeyi bitikti ust yuzeyi bitmemisti pek.
Dun tekrar baska ustaya goturdum ve durumu anlatinca pimleride dedim onlardan olabilirmi diye.Pimleri soktu yagladi,cekicle zor hareket ettiriyordu vurarak,elle hareket eder hale geldi pimleryag cozucu sıka sıka
Birde ayriyetten bi resim atacagim resimde fren hidroligi sol tarafta gosteriyor ama usta sag tarafta direksiyon hidroligi yazana,bu fren hidroligi dedi hangisi dogru sizce?

Kaç. :)
 Fotoğrafta görünenler(direksiyon ve fren hidrolik bölümü) yanlış. Direksiyon hidrolik kap kapağında zaten steering yazar. Westinghouse'un üzerindeki ise üst merkez ve hidrolik kabı. Yine yanlış hatırlamıyorsam Dot3 olması lazım, kapak üzerinde yazar zaten. Fren hidrolik kabı ve merkezinden bir kaç adet boru çıkar her aksa dağılmak üzere. İkisini karıştırmak problemler yol açabilir, dikkatli olmak lazım.
 Balatanın aşınma şeklini söylediğin iyi olmuş. Bu sistemde mekanik bir sorun olduğunu gösteriyor. Arkadaşların dediği gibi kaliper pimlerinde problem olabilir ya da piston doğru hareket etmiyordur. Bir ihtimal de, balata üzerinde yay yoktur ve sürekli disk yüzeyini sıkıyordur. Tabi bahsettiğin balatada oluşan şekil, balata alıştırma geometrisi değilse. Ama anladığım kadarı ile sol tarafta ve dış balatada bu durum var ise, pistondan çok, pim ya da balata şimlerinden şüphelenmek lazım. Tabi jant ve disk balansı düzgün ise.
 Balata setlerinde bazı ekstra parçalar olması lazım balatanın görevini tam ve sağlıklı şekilde yapabilmesi için. Bazı tip araçlarda bir balata setinden 17 kadar parça çıkabilmektedir. Balatanın, kaliper içinde duruşunu ayarlayan, balata bitmesine doğru ses yapan vs şimler, yaylar vardır.
 Balata değişeceği zaman, bence pistonu da kontrol ettir doğru şekilde çalışıyor mu diye. Eğer gerekli ise ve hidrolik değişecek ise, kaliper contaları da değişebilir. Zaten bu yaştaki araçta muhtemelen deforme olmuşlardır. Yalnız bu contalar kesinlikle kaliteli olmalı. Aslında parça konusunda Ufuk arkadaşımız ile irtibata da geçebilirsin, yardımcı olacaktır.
 Bu yazdıklarım olası genellemeler bu arada. Sıra ile ve kolaydan zora bakmak lazım. Yalnız dediğim gibi, bası parçaların sağlıklı kullanım ömrü de azalmıştır. Eğer hidrolik değişecekse, bu tarz contaların da değişimi iyi olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Haziran 26, 2015, 10:50:49 »
Kaç. :)
 Fotoğrafta görünenler(direksiyon ve fren hidrolik bölümü) yanlış. Direksiyon hidrolik kap kapağında zaten steering yazar. Westinghouse'un üzerindeki ise üst merkez ve hidrolik kabı. Yine yanlış hatırlamıyorsam Dot3 olması lazım, kapak üzerinde yazar zaten. Fren hidrolik kabı ve merkezinden bir kaç adet boru çıkar her aksa dağılmak üzere. İkisini karıştırmak problemler yol açabilir, dikkatli olmak lazım.
 Balatanın aşınma şeklini söylediğin iyi olmuş. Bu sistemde mekanik bir sorun olduğunu gösteriyor. Arkadaşların dediği gibi kaliper pimlerinde problem olabilir ya da piston doğru hareket etmiyordur. Bir ihtimal de, balata üzerinde yay yoktur ve sürekli disk yüzeyini sıkıyordur. Tabi bahsettiğin balatada oluşan şekil, balata alıştırma geometrisi değilse. Ama anladığım kadarı ile sol tarafta ve dış balatada bu durum var ise, pistondan çok, pim ya da balata şimlerinden şüphelenmek lazım. Tabi jant ve disk balansı düzgün ise.
 Balata setlerinde bazı ekstra parçalar olması lazım balatanın görevini tam ve sağlıklı şekilde yapabilmesi için. Bazı tip araçlarda bir balata setinden 17 kadar parça çıkabilmektedir. Balatanın, kaliper içinde duruşunu ayarlayan, balata bitmesine doğru ses yapan vs şimler, yaylar vardır.
 Balata değişeceği zaman, bence pistonu da kontrol ettir doğru şekilde çalışıyor mu diye. Eğer gerekli ise ve hidrolik değişecek ise, kaliper contaları da değişebilir. Zaten bu yaştaki araçta muhtemelen deforme olmuşlardır. Yalnız bu contalar kesinlikle kaliteli olmalı. Aslında parça konusunda Ufuk arkadaşımız ile irtibata da geçebilirsin, yardımcı olacaktır.
 Bu yazdıklarım olası genellemeler bu arada. Sıra ile ve kolaydan zora bakmak lazım. Yalnız dediğim gibi, bası parçaların sağlıklı kullanım ömrü de azalmıştır. Eğer hidrolik değişecekse, bu tarz contaların da değişimi iyi olabilir.

Balata uzerinde nerde yay varki o kadar sokulup takildi dikkat etmedim ayrica direk balata aldim zaten diger balatayi tutan araclar kaliper uzerinde takili hic cikarmiyolar,pim sıkıyordur diye tahmin ettim iste ve yaglattim pimleri ama ses kesilmedi zaten hala ve bi sure sonra gecer dedi ses insallah gecer.birde gecen gun araci kapinin onune islak biraktim su tutup ve ertesi gun disk pas tutmustu hareket ettikten bi sure sonra baktigimda ise diskin ust kismindan yemisti alt kismi hala duruyordu biraz daha zaman gecti alt kismida yemisti pas gitmisti yuzeydeki.Normalde disk yuzeyini hepsini bir almasi gerekmezmi ama bunda ust tarafi aliyor alt taraf duruuor diskin gobegine dogru daha sonra aliyor pasi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #19 : Haziran 26, 2015, 16:53:19 »

Muhtemelen senin araçta da bu tarz yaylar olması lazım. Orijinal şeklini bir araştırabilirsin.

Dıştan içe balatanın tutması, balata ile diskin çok uyumlu olmadığını gösteriyor yüzey olarak. Disk hiç tornalandı mı ve tornalandı ise bu iş iyi yapıldı mı?
 Balata çıktığında şimler de çıkar bu arada. Kaliper ve şim çevrelerinin de temizlenmesi ve temiz şimler iyi olabilir.