0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ogün kardeşim sen arabaya ne zaman düz boru attın ? Aracın çok sessizdi , diriydi hoşuma gitmişti. şarj işine ben iyi bakmıyorum. Açıkça yazdığım için bana kızma. Bir japon motoru zaten yüksek devirde güç verir. Şarj sistemi daha çok düşük devirde işe yarar. Zaten vvt ve yaparsan yazılım işleri ile düşük devirleri canlandırırsın. Dizel gibi yokuş tırmanışı olmasa ne olur ? Turbo veya şarj fark etmez tüplü kullanmak sorun olacak. Sorun mutlaka çıkacak. İkiside aşırı besleme çünkü. Ustası her türlü sistemi arabaya takar. Biraz ara parça işi var. Bunlar tornacıda yapılabilir. Kit şeklinde biraz zor bulursun. Bugün ben şehrin ortasında yolda kaldım. Canım çok sıkkın. Bu yüzdendir belki sana araç kasa ve motor değişikligi öneririm. Yapılmaz diye bir şey yok. Umarım güzel işler çıkar.
Proje olması bile güzel, inşallah iyi şeyler de olur Ogün. Bir sürü farklı yol var yapılabilecek. Anıl'ın söylediği gibi, olmaz diye bir şey yok. Proje iyi tasarlanmalı öncelikle. Artıları ve eksileri, uyumu iyi ortaya konmalı. Charger mı, turbo mu iyi karar vermeli. Aracın alt devirleri zayıf geliyorsa katalitik iptali nasıl yapıldı bilmiyorum ama daha da zayıflamıştır bu işlem ile. Atmosferik motora aşırı besleme yaparsan, sıkıştırma oranını düşürmen lazım. Yani taktım, güç arttı diye düşünme, mekanik olarak da müdahale gerekir. Piston, supap dövme malzeme olayını zaten biliyorsundur. Yüksek basınca dayanım için kuvvetli olmaları gerek. Tabi + kaç bar basılacağı da önemli. Bir fikir olsun diye şunu söyleyebilirim, silindir hacmini çok az büyütüp, besleme sistemine müdahale edersen, Lpg ile çok sorun da yaşamdan(ekstra problemler) uyum sağlayabilirsin diye düşünüyorum. En kolay yol bu geliyor aklıma ki bu da o kadar basit değildir. Bu durumda dereceli eksantrik de eklemek iyi olur. Şu konuda da bazı bilgiler mevcut;http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=31542.0
Bi kaç araştırma yaptım ama aşırı besleme ile Lpg biraz garip birleşimMap ayarının çok iyi yapılması gerekiyormuşOpen loop closed loop ile ilgili bazı durumlardan söz edilmişhttp://www.go-lpg.co.uk/Turbo.htmlBazı yerlerde pistonların güçlendirilmesinden bahsedilmişBu işi lpg ile yapmak biraz garip geliyor bana Alper Binbir abimiz daha tecrübeli bu konularda
Gelecektir farklı fikirler ve bilgiler. Genelde Celica'cılara tavsiye ederim ama bir Yunanistan turu tavsiye edebilirim Ogün. Bu işler buraya göre çok daha yaygın oralarda. Araca bir şeyler yapıp, supapları dövme yaptırmamak çok kolay olmaz. 80 'lerde sıfır Anadol'a yapmıştık. Bu işi yapan da bir yakınımızdı rahmetli zaten. Uğraşılmıştı baya, hatırlıyorum ama çok iyi bir şey olmuştu. Supapları bile BMW 'den almıştık. Silindir hacmi vs hep değişmişti.
Aynı şeyi senelerdir düşünüyorum hatta seninle konuşmuştuk intercoolerı bile ayarlamıştık. Ara boru konusunda tork düştü falan diyordumda alakası yokmuş ben biraz pimpirikliymişim en ufak sıkıntımız yok abicim neyse konuya geçecrk olacaksak vvt-i motorlarda orjinal haliyle supercharger takılacaksa 0.7 bara kadar motor sıkıntı çıkartmıyor fakat motorlarımızda belli bir oranda yıpranma olduğu için 0.5 0.6 yeter düşünmekteyim illa maksimum verim alınacak diye bir durum yok. Ogün abimin arabada kafama takılan tek soru lpg nasıl konulacak o sıkıntı şimdi emme manifolduna bağlı chargerda nereye bağlanacak ve Kaanın dediği gibi map maf ayarları nasık yapılacak önemli olan konular bunlar zaten.
O işin sırrı bende,Ama o sırrı paylaşır isem topuguma sıkarım.