Gönderen Konu: Debriyaja basınca gelen ses  (Okunma sayısı 19963 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 1.4 S/D4D Advance
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 7 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Debriyaja basınca gelen ses
« : Mayıs 03, 2015, 18:25:53 »
Selamün Aleyküm arkadaşlar  yaklaşık 10 gün öce debriyajdan yağsız kalmış kapı gıcırtısı gibi bir ses geliyordu ustaya götürdüm debriyaj pedalının oraya würth yağ sıktı tekrar yaparsa gel debriyaj üst merkezi değiştirelim dedi araç 150000 baskı balata değişmedi araç yokuşta kalkışta  devir ve hızlanmada da sıkıntı yok 3. viteste kalkmak istesek stop ediyor benim sıkıntım yağladıktan sonra 5-6 defada bir  debriyaja bastığımda  tel kopacakmış gibi tak diye bir zorlanma sesi var ayağımı debriyaj pedalında tuttuğumda kavrama sırasında gıdıklar gibi bir his  oluşuyor  baskı balata geldiyse sorun değil değiştireyim ancak sorun devam ederse baskı balatadan değilse boşa değiştirmiş olacağım sizin görüşlerinizi almak isterim.
Aldanma insanların samimiyetine Menfaatleri uğruna gelirler vecde, Cenneti vaad etmeseydi eğer Allah'a bile etmezlerdi secde. .
''Mehmet Akif ERSOY''

Toyota Club Türkiye

Debriyaja basınca gelen ses
« : Mayıs 03, 2015, 18:25:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
Ynt: Debriyaja basınca gelen ses
« Yanıtla #1 : Mayıs 03, 2015, 19:03:43 »
Selamün Aleyküm arkadaşlar  yaklaşık 10 gün öce debriyajdan yağsız kalmış kapı gıcırtısı gibi bir ses geliyordu ustaya götürdüm debriyaj pedalının oraya würth yağ sıktı tekrar yaparsa gel debriyaj üst merkezi değiştirelim dedi araç 150000 baskı balata değişmedi araç yokuşta kalkışta  devir ve hızlanmada da sıkıntı yok 3. viteste kalkmak istesek stop ediyor benim sıkıntım yağladıktan sonra 5-6 defada bir  debriyaja bastığımda  tel kopacakmış gibi tak diye bir zorlanma sesi var ayağımı debriyaj pedalında tuttuğumda kavrama sırasında gıdıklar gibi bir his  oluşuyor  baskı balata geldiyse sorun değil değiştireyim ancak sorun devam ederse baskı balatadan değilse boşa değiştirmiş olacağım sizin görüşlerinizi almak isterim.

Sorununuz bence büyük ihtimal debriyaj bitmek üzere olduğundan kaynaklanıyor. Debriyaj balatası bitmese bile mekanik parçalar değişen açılar sebebiyle takılmaya sebebiyet olabiliyordur. Aracımda da debriyaj pedalını hızlı bıraktığımda tak gibi olmasa da daha yumuşak bir tık sesi geliyor. Ama bu tak sesi debriyaj alt merkez-üst merkez sebebiyle geliyor da olabilir. Şanzıman yağını 40binde 1 değiştiriyor musunuz? Hidrolik tamamen yenilendi mi? Bunlar çok dikkat edilmeyen fakat sorun çıkarabilecek şeyler.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 03, 2015, 23:54:32 »
Ben sırf o ses yüzünden 89 binde baskı balatayı değişirdim ki özenle kullandığım halde. Kalkacak da olsam ışıklarda da beklesem debriyaja basık halde beklemem mesela.

Yani baskı balatayı benim gibi gereksiz yere degistirmenize gerek yok. Sese alışmak zorunda gibi hissederek kullanıyorum o kadar. Yağlasam da bir süre sonra tekrar çıkartacak bana o sesi.

Ama şu var ki her zaman sürekli de yapmıyor.
2005 Corolla 1.6 (2005 - 2018)
2013 Avensis 1.6 (2018 -         )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 04, 2015, 09:23:09 »

@Adem Korkmaz (3249) İyi km yapmışsınız. Pedalda sertleşme de var mı? bir müddet daha takip edin ama değişmesinde fayda olabilir.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 04, 2015, 11:17:44 »
Toyota ların hepsinde var nedense.Özellik le  2004-2007 arası corolla avensis yaris  lerde fazla.
Debriyaj i söktürunce  üstünde beyaz bir burç var plastik gibi sert malzeme.
onu tornada  yeni yapıyor lar sorum çözülür .
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '12
  • 44 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 04, 2015, 22:11:40 »
2004 Corollamda vardı.hem pedal hem motor tarafından arada bir yağlatırdım.169000'de sattım.baskı balata değişmemişti.bence fazla dert etmeyin..
2012 corolla comfort extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '10
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 04, 2015, 22:18:38 »
aynı sorun bizim araçtada var,bazen ses kesiliyor bazen geri geliyor, kısa süreli sesi kessede yağlamayı nasıl ve nerden yapıyoruz?
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 1.4 S/D4D Advance
  • 7 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 05, 2015, 08:47:11 »
Evet ses arada bir kesiliyor ben aslında debriyaj  değiştirmeye hazırım da eğer ses başka kaynaktan geliyorsa işte o zaman can sıkıcı olur benim için, yaklaşık 1000 lira ver ses devam etsin
Aldanma insanların samimiyetine Menfaatleri uğruna gelirler vecde, Cenneti vaad etmeseydi eğer Allah'a bile etmezlerdi secde. .
''Mehmet Akif ERSOY''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 1.4 S/D4D Advance
  • 7 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 05, 2015, 09:14:38 »
Ben sırf o ses yüzünden 89 binde baskı balatayı değişirdim ki özenle kullandığım halde. Kalkacak da olsam ışıklarda da beklesem debriyaja basık halde beklemem mesela.

Yani baskı balatayı benim gibi gereksiz yere degistirmenize gerek yok. Sese alışmak zorunda gibi hissederek kullanıyorum o kadar. Yağlasam da bir süre sonra tekrar çıkartacak bana o sesi.

Ama şu var ki her zaman sürekli de yapmıyor.
Bende hep birdaha ses olacakmış gibi dikkatimi dağıtıyor
''Mehmet Akif ERSOY''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 05, 2015, 09:51:39 »
Yaptığınız km reyi baz alırsak çok yüksek ihtimal baskı balatanız değişim zamanı gelmiş ayağınızı debriyajdan çekerken ki o titreşim balatanı kaçırması yüzeyinin bozulmasından kaynaklıdır zorlama halinde kaçırma yapacaktır pedala bastığınız da gıcırtı sesi geliyorsa ben kendim hallettim sanayiden sıvı gres aldım sprey şeklinde havayla temas edince gres haline geliyor pedalların üst kısmında debriyaj üst merkezi var orda debriyaj pedalına basınca pompa mantığı gibi çalışan parçanın dibine ve üstüne sıkın biraz alıştırın bir kez daha etraflıca sıkın daha sonra kaputu açın  debriyaj alt merkezi var şanzıman üstünde içerde biri debriyaja bassın hareket eder zaten merkezin kenarındaki lastiği hafif aralatıp ona da sıvı gres sıkın biraz alıştırın tekrar sıkın işlem bu kadar 1 yılı aşkın süredir hiç ses gelmedi ama kavramada ki titreşimin sebebi baskı balata
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 1.4 S/D4D Advance
  • 7 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 05, 2015, 13:26:39 »
Bende değişimin geldiğini düşünüyorum sesle ilgili çözümünüzü uygulayağim yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara teşekkürler
''Mehmet Akif ERSOY''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 145000
  • Model Yılı: '13
  • 102 kere teşekkür etti
  • 63 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mayıs 10, 2016, 23:36:28 »
Arkadaşlar, benimde debriyaja basınca tık diye bir ses gelmekte. Pedal kısmını yağladım ama ses hala devam ediyor. İyice inceledim debriyaja basarken  3/1 oranında aynı tıklamayı yapıyor. Hem ses olarak duyuyorum hemde ayağımda sesi hissediyorum. Debriyaj balatası şanzıman yağı ve hidrolik 2000 km önce değişti,
Konu ile ilgili yorumlarınızı rica ediyorum.

(sorunum başlık olarak aynı olduğundan ve konu kalabalıklığı olmaması için bu başlık altına yazmak istedim)
2006 Corolla HB Sol
2013 Civic FB7 Premium

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 95000
  • 160 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mayıs 11, 2016, 00:45:55 »
Benim Ae101de de var bu sorun ama arada bir yapıyor. Acaba debriyaj üst veya alt merkezinde mi sorun var diye düşünüyorum.
1984 Kadett D 1.3 Gls 211.000 Km
2010 Astra HB 1.3 CDTI 118.000 Km

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 50000
  • Model Yılı: '94
  • 272 kere teşekkür etti
  • 77 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 11, 2016, 00:51:13 »
Benim Ae101de de var bu sorun ama arada bir yapıyor. Acaba debriyaj üst veya alt merkezinde mi sorun var diye düşünüyorum.

sorun büyük ihtimal üst merkezde.ses bi süre sonra takılmalara başlıyor.basıyorsun geri gelmiyor.geri çekip devam ediyorsun daha sonra yolda bırakıyor. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 160 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mayıs 11, 2016, 01:04:10 »
sorun büyük ihtimal üst merkezde.ses bi süre sonra takılmalara başlıyor.basıyorsun geri gelmiyor.geri çekip devam ediyorsun daha sonra yolda bırakıyor. :)
Teşekkür ederim kardeşim. Uygun bir zamanda değiştireceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 102 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Mayıs 11, 2016, 09:25:57 »

Bendeki tıkırtı, her basışta yapıyor. hatta debriyajı bıraktığında en üst noktasında bir boşluk olur, basarken o boşluğu aldıktan sonra tıklıyor. Yolda bırakma söz konusu ise durum ciddi demektir.
2006 Corolla HB Sol
2013 Civic FB7 Premium

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 160 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Mayıs 12, 2016, 01:47:20 »
Bendeki tıkırtı, her basışta yapıyor. hatta debriyajı bıraktığında en üst noktasında bir boşluk olur, basarken o boşluğu aldıktan sonra tıklıyor. Yolda bırakma söz konusu ise durum ciddi demektir.
Mustafa Abi boşluk dedin de o zaman senin pedalda veya üst merkezde bir sorun var ayrıca baskı balata yeni değişti dedin. Koltuğu en arkaya çekip direksiyonun altına, pedalın bağlantı noktalarına bakıp elinle pedalı sars- bas. Pedala bağlı motora doğru giden bir demir çubuk var o çubuk üst merkez piston kolu. Eğer o anormal hareket ediyorsa sorun ordadır.
Ayrıca pedalın en tepesinde pedala destek olan geri gelmesini engelleyen bir civata olması lazım. O cıvatayla pedal arasında gereğinden fazla boşluk olabilir ya da pedal ayarı çok geridedir onu da kontrol et. Ya da bunları bir ustaya söyleyip baktırt umarım ufak bir sorundur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 102 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Mayıs 12, 2016, 09:15:10 »
Mustafa Abi boşluk dedin de o zaman senin pedalda veya üst merkezde bir sorun var ayrıca baskı balata yeni değişti dedin. Koltuğu en arkaya çekip direksiyonun altına, pedalın bağlantı noktalarına bakıp elinle pedalı sars- bas. Pedala bağlı motora doğru giden bir demir çubuk var o çubuk üst merkez piston kolu. Eğer o anormal hareket ediyorsa sorun ordadır.
Ayrıca pedalın en tepesinde pedala destek olan geri gelmesini engelleyen bir civata olması lazım. O cıvatayla pedal arasında gereğinden fazla boşluk olabilir ya da pedal ayarı çok geridedir onu da kontrol et. Ya da bunları bir ustaya söyleyip baktırt umarım ufak bir sorundur.
Direksiyonun altından pedal kısmını iki kez inceledim, hatta öncesinde belki geçer diye Wd-40 ile yağlama yapmıştım.
debriyaj pistonunda dışardan göründüğü kadarı ile fiziksel bir sorun görünmüyordu, gözle takip ederken elimle pedala basıp bıraktım.
Fakat pedalın geri gelmesini engelleyen destek civatasını bilmiyodum. tekrar kontol edeceğim, hafta sonu müsait olabilirsem bi ustaya göstermeyi düşünüyorum,
Üst merkez arızalı ise, değişimi biraz meşakkatli gibi görünüyor. Malum yerde çalışma alanı biraz dar gibi.
Sendeki sorunda pedala basınca tıkırtı yapması mı yoksa bilindik yay sesi gibi cızırtı mı?
ilgin için teşekkür ederim Yasin kardeşim. Sağlıcakla.
2006 Corolla HB Sol
2013 Civic FB7 Premium

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 160 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Mayıs 12, 2016, 12:26:23 »
Direksiyonun altından pedal kısmını iki kez inceledim, hatta öncesinde belki geçer diye Wd-40 ile yağlama yapmıştım.
debriyaj pistonunda dışardan göründüğü kadarı ile fiziksel bir sorun görünmüyordu, gözle takip ederken elimle pedala basıp bıraktım.
Fakat pedalın geri gelmesini engelleyen destek civatasını bilmiyodum. tekrar kontol edeceğim, hafta sonu müsait olabilirsem bi ustaya göstermeyi düşünüyorum,
Üst merkez arızalı ise, değişimi biraz meşakkatli gibi görünüyor. Malum yerde çalışma alanı biraz dar gibi.
Sendeki sorunda pedala basınca tıkırtı yapması mı yoksa bilindik yay sesi gibi cızırtı mı?
ilgin için teşekkür ederim Yasin kardeşim. Sağlıcakla.
Rica ederim abicim. Bendeki ses 3/4 ünde geliyor tam dibe yaklaştığı zaman bazen yüksek bir tak bazen de ince bir tık ses geliyor. Fakat çok nadir yapıyor. Sesi hem duyup ayağımda da hissediyorum.
Abi bir kişi direksiyona geçsin motor kaputunu aç o kişi debriyaja basınca dinle şanzıman tarafından mı geliyor yoksa içerde pedal tarafında mı. Şanzımandan olduğunu sanmıyorum ama ( sonuçta bilya milya sorunlu olsa balata değişimi yapan usta dediğimiz insan değiştirirdi ) yine de sesin yerini tespit etmek önemli. Ayrıca evet biraz meşakatli bir iş.
Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 102 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Mayıs 12, 2016, 13:28:55 »
Rica ederim abicim. Bendeki ses 3/4 ünde geliyor tam dibe yaklaştığı zaman bazen yüksek bir tak bazen de ince bir tık ses geliyor. Fakat çok nadir yapıyor. Sesi hem duyup ayağımda da hissediyorum.
Abi bir kişi direksiyona geçsin motor kaputunu aç o kişi debriyaja basınca dinle şanzıman tarafından mı geliyor yoksa içerde pedal tarafında mı. Şanzımandan olduğunu sanmıyorum ama ( sonuçta bilya milya sorunlu olsa balata değişimi yapan usta dediğimiz insan değiştirirdi ) yine de sesin yerini tespit etmek önemli. Ayrıca evet biraz meşakatli bir iş.
Saygılar.

Bendeki tıklama sesi, sizinkinin aksine debriyaja basarken üst noktada 1/4 kısmında iken geliyor fakat her basmada gelmekte. Fakat problem ne ise ikimizinde aynı yerden kaynaklandığı aşikar.
birisi debriyaja basarken Kaputtan dinleme olayını yapmıştım, ses tamamen pedal kısmından geliyor. Ya pedal üst merkezi yada pedal tertibatından geliyor diye tahmin ediyorum.
Baskı balatayı Tem Oto da değiştirdik değişiminde bilyeler vs. bütün gerekli parçalar değişmişti. İşçilik olayı ise forumdanda bildiğimiz gibi, işini bilen ve kaliteli yapan insanlar.
Bide burda bi ustaya gösterince bakalım onun yorumu ne olacak. Yolda bırakacak bir sorun olmayacağını bilsem çokda büyük bir problem değil aslında.
Sorunu çözdürebilirsem bilgilendirme yaparım.
Saygılar.
2006 Corolla HB Sol
2013 Civic FB7 Premium