Gönderen Konu: Sıfır Otomobil Motorlu Taşıtlar Vergisi  (Okunma sayısı 6223 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
Sıfır Otomobil Motorlu Taşıtlar Vergisi
« : Nisan 15, 2015, 19:40:28 »
Kayseri Skoda Plazadan 31 Mart'da satın almış olduğum otomobil için satış temsilcisinin motorlu taşıtlar vergisini kendilerinin ödeyeceğini belirtmesine rağmen biraz önce Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yaptığım sorguda mtv nin yatırılmadığını gördüm ve az önce satış temsilcisi arkadaşı arayarak durumu sordum. Kendilerinin ilk 6 aylık mtv yi ödeyeceklerini söylemeleri üzerine ise itiraz ettim. Yarın konu netliğe kavuşacaktır, gerekirse durumu skoda genel merkeze aktaracağım ancak sizler aracınızı plazadan alırken mtv vergisi ödemesini nasıl yaptınız? Bildiğim kadarıyla bu vergi firma tarafından ödenir. Aksi halde ise temsilcinin müşteriyi uyarması gerekir?

Toyota Club Türkiye

Sıfır Otomobil Motorlu Taşıtlar Vergisi
« : Nisan 15, 2015, 19:40:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '17
  • 305 kere teşekkür etti
  • 312 kere teşekkür edildi
Ynt: Sıfır Otomobil Motorlu Taşıtlar Vergisi
« Yanıtla #1 : Nisan 15, 2015, 19:43:43 »
Kayseri Skoda Plazadan 31 Mart'da satın almış olduğum otomobil için satış temsilcisinin motorlu taşıtlar vergisini kendilerinin ödeyeceğini belirtmesine rağmen biraz önce Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yaptığım sorguda mtv nin yatırılmadığını gördüm ve az önce satış temsilcisi arkadaşı arayarak durumu sordum. Kendilerinin ilk 6 aylık mtv yi ödeyeceklerini söylemeleri üzerine ise itiraz ettim. Yarın konu netliğe kavuşacaktır, gerekirse durumu skoda genel merkeze aktaracağım ancak sizler aracınızı plazadan alırken mtv vergisi ödemesini nasıl yaptınız? Bildiğim kadarıyla bu vergi firma tarafından ödenir. Aksi halde ise temsilcinin müşteriyi uyarması gerekir?

Bir yıllık vergiyi ödeyen firma varmı? Ben görmedim henüz.İlk altı aylık vergiyi öderler gerisi onları niye ilgilendirsin ki ?
Corolla 2017 1.6 Advance 1.6 MDS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Nisan 15, 2015, 19:48:39 »
Bir yıllık vergiyi ödeyen firma varmı? Ben görmedim henüz.İlk altı aylık vergiyi öderler gerisi onları niye ilgilendirsin ki ?

Gerisi onları ilgilendirmiyorsa ilk taksiti niye ödüyorlar, sonuçta vergi mükellefi firma değil? Ayrıca bu, firma ile yapılan ikili anlaşma çerçevesinde ödenebilir. Biz pazarlığımızda motorlu taşıtlar vergisini onların ödemesi üzerinde anlaşmıştık. Motorlu taşıtlar vergisi bir bütündür. Dolayısıyla iki taksit halinde veya peşin olarak ödenebilir. En azından ben böyle biliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 15, 2015, 19:58:52 »
Farklı bir sözleşme yoksa, ilk 6 ayda alınan araçların ilk yarı, 2. 6 ayda alınan araçların ikinci yarı MTV'si satıcı firma tarafından ödenir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '17
  • 305 kere teşekkür etti
  • 312 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 15, 2015, 20:08:57 »
Gerisi onları ilgilendirmiyorsa ilk taksiti niye ödüyorlar, sonuçta vergi mükellefi firma değil? Ayrıca bu, firma ile yapılan ikili anlaşma çerçevesinde ödenebilir. Biz pazarlığımızda motorlu taşıtlar vergisini onların ödemesi üzerinde anlaşmıştık. Motorlu taşıtlar vergisi bir bütündür. Dolayısıyla iki taksit halinde veya peşin olarak ödenebilir. En azından ben böyle biliyorum.

Eğerki size bir yıllık vergisini biz ödüyoruz dedilerse elbette siz haklısınız.Fakat ben daha bir yılı ödeyen firma görmedim.
Corolla 2017 1.6 Advance 1.6 MDS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 15, 2015, 20:10:29 »
Farklı bir sözleşme yoksa, ilk 6 ayda alınan araçların ilk yarı, 2. 6 ayda alınan araçların ikinci yarı MTV'si satıcı firma tarafından ödenir.
Tekin Bey bende size katıyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Nisan 15, 2015, 20:13:43 »

Tekin abi burada yanlış olan böyle bir durumun müşteriye açıkça söylenmemesi. Motorlu taşıt vergisini biz ödeyeceğiz demek bir bütün olan vergi dilimini biz ödeyeceğiz anlamını taşır diye düşünüyorum.

Aksi bir durum varsa da bunu temsilcinin beyefendi biz motorlu taşıtlar vergisinin ilk altı ayını öderiz demesi gerekir. Ahlaki ve doğru olan yaklaşım tarzı bunun olacağını düşünüyorum. Bakalım yarın ne diyecekler çok merak ediyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 15, 2015, 20:18:57 »
Hala devam eden bu gelenekte bir değişiklik olmadığından sizin bildiğiniz düşünülerek söylenmemiştir ama haklısınız bilinemeyeceği düşünülerek cümle kuruluşlarına daha dikkat ederek verginin sadece yarısının ödeneceği belirtilmeli.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Bir başkadır benim memleketim...
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '05
  • 533 kere teşekkür etti
  • 165 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 15, 2015, 20:25:47 »
Sonuçta onlar da ödeseler sizin cebinizden her türlü çıkartırlar o parayı ;)
Şimdi Avensis 1.6 Elegant
97, 1.3 XE A/C, DÜPLÜ:) ( Eskiden )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '14
  • 86 kere teşekkür etti
  • 110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Nisan 15, 2015, 20:31:10 »
Bence zorlanırsa "motorlu taşıtlar vergisini biz ödeyeceğiz" ifadesinden bundan sonraki yıllardaki mtvleri ödeyecekleri anlami bile çıkarmak mümkün.
2014 Auris TS Advance Skypack CVT
2011 Corolla Comfort Extra D4D Manuel (SATILDI)
2009 Yaris Terra 1.3 VVTI Manuel (SATILDI)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Nisan 15, 2015, 21:00:51 »
Sonuçta onlar da ödeseler sizin cebinizden her türlü çıkartırlar o parayı ;)

Çıkarttılar zaten.  ;) Ancak aracı skoda takas destek indiriminden de yararlandırdıkları için oldukça uygun bir fiyata satın aldım. Bu yüzden aracı kampanya bitiş tarihi olan 31 mart da satmak istemedikleri izlenimini edindim. Ancak biraz hızlı davrandığım için aracı uygun bir fiyattan alabildiğimi düşünüyorum.

Mesaj Birleştirildi: Nisan 15, 2015, 21:02:50
Bence zorlanırsa "motorlu taşıtlar vergisini biz ödeyeceğiz" ifadesinden bundan sonraki yıllardaki mtvleri ödeyecekleri anlami bile çıkarmak mümkün.

Emre Bey @Emre Aslan (16031)  , motorlu taşıtlar vergisi bir bütündür. Devlet bunu mükellefine iki taksitte ödeme kolaylığı vermiş. Şayet firma motorlu taşıtlar verginizi ödeyeceğiz derse buradan bütün vergi anlamı çıkar ancak firma sizin bulunduğunuz dönemin yani altı aylık vergiyi biz ödeyeceğiz derse müşteri bunun altı aylık dönemi kapsadığını bilebilir.

Müşteri motorlu taşıtlar verginizi biz ödeyeceğiz denildiğinde aslında bunun ilk altı ayının ödendiği anlamına geldiğini bilmek zorunda değildir. Satıcının bunu net ifadelerle dile getirerek doğru bir şekilde anlaşılır düzeyde pazarlık unsuru yapması gerekir diye düşünmekteyim.

Gerekirse Skoda genel merkezini arayıp bayi hakkında şikayette bulunmayı düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 102000
  • 86 kere teşekkür etti
  • 110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 15, 2015, 22:37:27 »
Mustafa bey uygulamanın bu şekilde olduğunu söylemiş arkadaşlar ama ikna olmamışsınız.
Ben şimdiye kadar ilgili olmayan dönemin de mtvsini ödeyen bir firmaya rastlamadim. Istisna olarak şu vardır: Aracı aralık veya haziran ayında alırsınız, plakasını bir sonraki ay çıkartmak kaydıyla devam eden 6 aylik mtvyi firmaya yikabilirsiniz. Buna şahit oldum. Ama bir firmanın trafiğe çıkmış bir aracin bir sonraki dönem mtvsini ödediği bir duruma rastlamadim. Yaygın uygulama bu olsaydi ve firma ödemeseydi firmayı şikayet etmekte haklı olurdunuz, ama uygulama aksi yönde.
Ben bunu bilmek zorunda degilim demek ben sonraki yillarin mtvsini de firmanin ödeyeceğini zannetmiştim demekten çok farklı değil. Bir bütün olup bölünemeyen de mtv degildi sanki :)
2014 Auris TS Advance Skypack CVT
2011 Corolla Comfort Extra D4D Manuel (SATILDI)
2009 Yaris Terra 1.3 VVTI Manuel (SATILDI)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 46000
  • Model Yılı: '13
  • 9 kere teşekkür etti
  • 47 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Nisan 15, 2015, 22:46:34 »
firmalar mtv ödemek zorunda değil bildiğim kadarıyla..
müşteri çekmek için 6 ayını ödüyorlar..

trafik sigortası,  ruhsat ve tescil masraflarını da ödüyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 15, 2015, 22:57:22 »
Bende araç hangi otv .diliminde satilmissa  o dönemi öder  bayi.Bütün yılı ödemez.İlk dönem.aldiginiz için ikinci.dönemi.siz ödersiniz.Sonuçta ülkemizde.motor  taşıt vergisi ocak ve temmuz olmak üzere iki döneme bölünmüş o aylarda ödeniyor.
bayi ile aranızda bir iletişim sorunu olmuş.
Ama genel merkeze de söyleseniz farklı bir sonuç.çıkması çok zor.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 46000
  • 9 kere teşekkür etti
  • 47 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Nisan 15, 2015, 23:01:42 »
bence firmalar ilk taksiti, sigorta vs.. biz ödüyoruz diyorlar ama zaten alırken o masraflarıda fiyata dahil ediyorlardır..
konu dönüp dolaşıp  vergi sistemine bağlanıyor gibi. :)

örnek:Fiyatlar faturanın kesildiği günkü değerlerle düzenlenir. ÖTV, KDV, MTV, trafik sigortası, tescil ve ruhsat işlemleri vb. araç fiyatına dahil olan tüm vergi ve masraflar mevzuat değişikliklerine bağlı olarak ve Borusan Otomotiv tarafından ayrıca haber vermeksizin değiştirilebilir.
kısacası vergiler artarsa fiyata yansıtırız diyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 51000
  • 259 kere teşekkür etti
  • 825 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Nisan 16, 2015, 07:17:12 »
mustafa bey bence sız yanlıs anlamıssınız. satıcı mtv vergısını bız odeyecegız demıstır ve anladıgım kadarıyla satıs yapmadan once ılk taksıdını odemısler. ve suan arac sızın adınıza sızın adınıza olan bır aracın vergısını fırma neden odesın?
2. el olsun sıfır olsun arac alınırken satıcı hangı doneme denk gelıyorsa 1. donem veya 2. donem mtv vergısını odemek zorunda aksı taktırde vergı borcundan dolayı satıs ıslemı gerceklesmez..
Gulumsemesini Bilmeyen Tukkan Acmasin
Kars Atasozu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Nisan 16, 2015, 08:17:08 »
 Net olmayan, bakış açısına kalan durumlarda emsal örnekler ve iyi niyet tespiti yapılır.
 Hazirana kadar alınan aracın Temmuz Mtv taksidini alıcı öder, yılın ikinci yarısında alınan aracın 2. Mtv taksidini de satıcı öder genel kabul gören düzende. Tabi aksi belirtilmedi ise.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Nisan 16, 2015, 08:27:23 »
...sıfır olsun arac alınırken satıcı hangı doneme denk gelıyorsa 1. donem veya 2. donem mtv vergısını odemek zorunda aksı taktırde vergı borcundan dolayı satıs ıslemı gerceklesmez..

İşte başlıkta da belirttiğim üzere yaptığım sorgulamada 1. de 2. de yatırılmamış gözükmekte. O halde satışı nasıl yaptılar?

Özellikle altını çizmek istediğim husus satıcıların kullandıkları kelimelere dikkat etmeleri gerektiğidir. "Motorlu taşıtlar vergisi ödenecektir." dendiğinde ilk defa otomobil almak isteyen birisi bu durumu anlamayabilir ve tamamı ödenecek diye düşünmesi çok normal bir durumdur.

Bu bağlamda alıcıların da daha dikkatli davranmaları, araç alımından önce pazarlık koşullarını güzelce belirlemeleri gerekmektedir. Bu konudan çıkartılması gereken ders budur diyelim ve sıfır araç almak fikrinde olan arkadaşlarımıza güzel, uyarıcı nitelikte bir konu olmasını umarım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Corolla 1.33 Life / İnci beyazı
  • Kilometre: 22460
  • 1151 kere teşekkür etti
  • 735 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Nisan 16, 2015, 08:27:58 »
Panik yapmayın. Bir ay içinde yatırırlar MTV'nin birinci taksidi olan Ocak ayı tutarını. Ama Temmuz ayında ki ikinci taksit size ait olur.

02.02.1990 Cuma günü alındı 90 model 131 Şahin ve Ocak ayı (Ocak 90) vergisini arabayı aldığımız Kırmak Oto ödedi. Temmuz 90 vergisini biz ödedik.

14.10.2004 Perşembe günü aldım 2005 model Renault Symbol'ü ve Temmuz ayı (Temmuz 2004) vergisini Kemal Tepretoğulları ödedi. Ocak 2005 vergisini ben ödedim.

19.11.2014 Perşembe günü aldım şu an ki 2014 model Corollayı ve Temmuz ayı (Temmuz 2014) vergisini Nataş ödedi. Bir ay içinde ödediler. Ocak 2015 vergisini ben ödedim.
Daima Rock ve daima Erkin baba..!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Nisan 16, 2015, 08:35:55 »
...Ben bunu bilmek zorunda degilim demek ben sonraki yillarin mtvsini de firmanin ödeyeceğini zannetmiştim demekten çok farklı değil. Bir bütün olup bölünemeyen de mtv degildi sanki :)

Emre Bey ikna olmama gibi durum söz konusu değil. Çünkü bu konuyu bilmediğim için zaten buraya bu başlık altında konu açtım. Ancak yanlış olarak belirttiğiniz bir bölüm olduğunu düşünüyorum. 1 yaşında, 1.2 motor hacmindeki bir aracın motorlu taşıtlar vergisi 591,00tl dir. Bunu peşin olarak ödeyebiliyor musunuz? Ödeyebiliyorsunuz. O zaman benim konunun başından beridir bahsettiğim satıcının cümlesi: Motorlu taşıtlar verginizi biz ödeyeceğiz. sözünden ben altı aylık periyodu değil tamamını anlarım. Benim hatam tamamını mı diye sormamak. Asıl sorun ise satıcının ilk altı ay ya da ilk taksidi biz öderiz dememesidir.

Benim öğrenmek istediğimde mtv vergisinin tamamını pazarlık kapsamında peşin olarak firmaya ödeten var mıdır?