Gönderen Konu: Yerli Motor Üretimi  (Okunma sayısı 3872 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
Yerli Motor Üretimi
« : Mart 12, 2015, 08:51:01 »
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından, aksamları ile birlikte yıllık yaklaşık 3 milyar dolar dış ticaret açığına sebep olan dizel motor ihtiyacının yerli üretimle karşılanması yönünde çalışma başlatıldığı bildirildi.

Ağır ticari araçlarda, yol dışı iş makinalarında, traktörlerde, askeri araçlarda, jeneratör tarzı makinalarda ve denizcilik uygulamalarında yoğun olarak kullanılan dizel motorlardan yılda ortalama 150 bin adet ithal edildiği kaydedilen açıklamada, Dünyadaki en büyük motor üreticilerinin başta döküm olmak üzere birçok girdisinin yerli üreticilerce sağlandığının altı çizildi.

Makina ve traktör üreticilerini yurt dışına bağımlı olmaktan kurtaracak çalışmanın, Türkiye'nin bu alandaki rekabet gücünü daha da artıracağı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye, yaklaşık 1,8 milyon traktör parkı ve Çin ve Hindistan'ın ardından en büyük üçüncü büyüyen iş makinaları pazarı ile yerli üreticilere büyük fırsatlar sunuyor. Yılda 60 bin adetlik traktör pazarının, eski traktörlerin yenilenmesi ile çok daha büyüyeceği öngörülüyor. Tank ve hızlı taşıyıcıların yanı sıra denizcilik uygulamalarında da yerli motorların kullanılacak olması savunma sanayisine de güç katacak."

Bakanlığın çalışmasında AB kurallarına göre emisyon değerleri düşük, çevreci motor üretimi hedefleniyor.

İlk toplantı yapıldı

Açıklamaya göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli dizel motor üretiminde rol oynayabilecek sanayi kuruluşları ile bir araya geldi.

Toplantıda ülke ihtiyaçları değerlendirilirken, sanayi kuruluşları arasındaki muhtemel işbirliği imkanlarının masaya yatırıldı.

Bakanlığın ve TÜBİTAK'ın Ar-Ge destekleri ile işbirliğine ortam oluşturan 'Kümelenme Destek Programı' için prensip kararı alındı. 'Motor Mükemmeliyet Merkezi' oluşturulması için ön hazırlıkları yapacak "Motor çalışma grubu' oluşturulmasına karar verildi.

Motor çalışma grubu Bakanlığın koordinesinde alanda deneyimli bir akademisyenin başkanlığında özel sektör temsilcilerinden oluşacak.

"Birlikte çalışmamız gerekiyor"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada tekel olan global şirketlerin ürettiği motorlara bağımlı kalınmaması gerektiğini vurgulayarak, yerli dizel motor alanında üreticilerin, kümelenme yoluyla işbirliği yapmasını istedi.

Işık, dünyaya motor parçası üreten yerli firmaların büyük düşünmesi gerektiğine işaret ederek, "Güçlerimizi birleştirerek, devletin desteğini arkamıza alarak motor üretimiyle ilgili bir yapı oluşturup önce kendi ihtiyacımızı karşılayıp sonra dünyayla rekabet eden noktaya gelebiliriz" ifadesini kullandı.

Kaynak: http://otomobil.haber7.com/donanim-modifiye/haber/1317613-yerli-dizel-motorda-ilk-adim-atildi

Toyota Club Türkiye

Yerli Motor Üretimi
« : Mart 12, 2015, 08:51:01 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Corollove-
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 72126
  • Model Yılı: '07
  • 292 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
Ynt: Yerli Motor Üretimi
« Yanıtla #1 : Mart 12, 2015, 11:08:01 »
Seçim is coming :)
Toyota Corolla 2007 MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 12, 2015, 11:13:30 »
Seçim is coming :)

Çok doğru. Kabataş yalanıyla devam ediliyor, petrol de fışkırmaya başlar yakında, uzaya da çıkarız evelallah, olmayan pilotlarımızla.

Türk Traktör zaten yıllardır kendi motorunu, şanzıman, şasesini üretiyordu. Yerli motor yapıyoruz denmiyordu. Motor piston, gömlekleri üretiliyor. Altay Tankı'nın motoru yerli olacak, Tübitak projesi olarak geliştiriliyor. Niye şimdi gündeme getirmeye başladılar. Düşen petrolle düşmeyip, artan dolarla artacak benzin, mazot fiyatlarını, fatura fiyatlarını söylesinler.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '14
  • 3 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 12, 2015, 11:30:25 »
Biz Ford İnönü fabrikamızda Cargo için 30 yıldır motor üretiyoruz zaten.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 12, 2015, 11:56:44 »
Gökhan Bey, bilmediğim için soruyorum. Son zamanlarda Türk mühendislerinin geliştirdiği, yerli olup olmaması konusunda bilgim olmayan başarılı ECOTORQ'ları üretiyorsunuz. Bunların lisansı OTOSAN'a mı ait ?

FORD'un kullandığı motorlar AMERİKAN malı CUMMINS (söylentiye göre BMC ile davalık olup montajı kısa sürede bitti) ve dar blok 270 PS'lik ALMAN malı DEUTZ'dur.
BMC deseniz CUMMINS'ten lisans alıp, İZMİR fabrikasında CUMMINS motorları kendi üretiyordu.

1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Abden Şekura
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0-
  • 23 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 12, 2015, 12:01:33 »
Peki bu üretilen motorun elemanları nereden tedarik ediliyor ? Başta Motor Bloğu , piston segman gömlek kapak conta yatak subap v.s.
Auris '14
1.6 Advance Skypack Multidrive S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mart 12, 2015, 12:05:04 »
2003 yılından beri %100 yerli üretim ve Arge ile Eco Torq motor üretimi yapıyoruz. İsim lisansı Ford ancak Arge dahil tüm üretim ve parçalar yerli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Abden Şekura
  • 23 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mart 12, 2015, 12:14:49 »
2003 yılından beri %100 yerli üretim ve Arge ile Eco Torq motor üretimi yapıyoruz. İsim lisansı Ford ancak Arge dahil tüm üretim ve parçalar yerli.
Evet Gökhan Bey şimdi ben kendi uzmanlık alanımdan gireyim. Segmanın yerli olması imkansız çünkü yerli olmuş olsaydı Türkiye de tek yerli üretici olan bizden alıyor olurdunuz. 27 yıldır segman üretimi yapıyoruz. Sanırım yerli segmandan kasıt Adapazarındaki ; eski sahibi Alman,yeni sahibi Amerikan Federal Mogula ait olan Goetze Sapanca Fabrikasından bahsediyorsunuz.Ama dediğim gibi yerli değil.
Auris '14

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 12, 2015, 12:21:32 »
Evet Gökhan Bey şimdi ben kendi uzmanlık alanımdan gireyim. Segmanın yerli olması imkansız çünkü yerli olmuş olsaydı Türkiye de tek yerli üretici olan bizden alıyor olurdunuz. 27 yıldır segman üretimi yapıyoruz. Sanırım yerli segmandan kasıt Adapazarındaki ; eski sahibi Alman,yeni sahibi Amerikan Federal Mogula ait olan Goetze Sapanca Fabrikasından bahsediyorsunuz.Ama dediğim gibi yerli değil.
Yusuf Bey, sektörde olduğunuz için sizden Goetze ile ilgili bilgi almak istiyorum. Başlık da motorla alakalı zaten, çok fazla konu dışına çıkmamış oluruz.

Aracımda Goetze'nin piston-segman takımını kullandık. Bu ürünler hakkında ne diyebiliriz ?
Rektefiyecim bu markayı tavsiye etmişti.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Mart 12, 2015, 12:43:33 »
Blok , kafa, krank,kam,biyel ve volan tarafımızdan imal ediliyor. Ben uzmanı değilim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Abden Şekura
  • 23 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mart 12, 2015, 12:48:29 »
Yusuf Bey, sektörde olduğunuz için sizden Goetze ile ilgili bilgi almak istiyorum. Başlık da motorla alakalı zaten, çok fazla konu dışına çıkmamış oluruz.

Aracımda Goetze'nin piston-segman takımını kullandık. Bu ürünler hakkında ne diyebiliriz ?
Rektefiyecim bu markayı tavsiye etmişti.
Yüksel Bey Goetze Dünyanın en büyük segman üreticilerinden biridir asıl menşei Almandır ve geçmişi derin bir firmadır.Şu anki sahibi Amerikan Federal Mogul ise çokuluslu devasa şirketlerden biridir.Ürünleri kalitelidir.Türkiye pazarının lideridir biz ancak alternatif ürün olarak yer alabiliyoruz.Fakat motor konusu çok hassas bir konudur ve ölçü tolerans değerleri mikronlarla ölçülür.Honlama, montaj talimatı v.b. Ustanızın yapabileceği ufak bir işçilik hatası kaliteli ürünü bile gölgede bırakabilir.İşçilik ve montaj çok önemlidir. Rektefiyeciden rektefiyeciye de fark vardır sizin ustanız Goetze önerirken başkası kapımdan sokmam diyebilir.Bu tamamen ustaların ön yargısı kendi montaj hataları v.s. çoğu zamanda kendilerini yetiştiremedikleri için bilgiziliklerinden olur. Bazen doku farkıda oluyor bu tam teknik takibi yapılamayan bir neden mesela Goetze takıyorsunuz motor yağ kaçırıyor ama başka marka takıyorsunuz kaçırmıyor veya tersi durumlar.Bu durumda hangi marka iyi çalışıyorsa onu kullanmak gerekir.
Lafı uzatmayayım netice itibari ile pazarımızın lideri ve rakip olmamıza rağmen tabi ki tekraren ürünlerinin kaliteli olduğunu söyleyeceğim size bu anlamda içiniz rahat olsun.

Mesaj Birleştirildi: Mart 12, 2015, 12:54:17
Blok , kafa, krank,kam,biyel ve volan tarafımızdan imal ediliyor. Ben uzmanı değilim :)
Anlıyorum , benim bahsettiğim parçaların da hepsi Türkiye de üretiliyor ve özellikle bizim ürettiğimiz segman.Türkiyedeki tek yerli üreticiyiz.Samsun Segman ve Gömlek Sanayi Tic.Ltd.Şti. , ürünlerimiz Powerseal markası ile satılmakta. 70 ülkeye direkt ihracatımız var ve ayrıca değişik ülkelerde Fiat ve Deutz lisansı ile üretim yapan fabrikalara montaja da ürün veriyoruz.Yurtdışında çok beğenilen bir ürün fakat iç piyasada etkili değiliz.Sebebide 10 yıllardır her yeri parselleyen bu Goetze gibi firmalar ve bizim kompleksli yeniliğe açık olmayan sanayi camiamız ;)
Türkiye de segman üretimi yapılabileceğine inanamıyor adamlar :) Neyse zaten ihracat daha hızlı peşin para ve karlı bu anlamda bizde pek iç piyasa ile uğraşmıyoruz. Biraz reklama kaçtık ama yerli sanayicininde buna ihtiyacı var ;)
Auris '14

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Mart 12, 2015, 13:05:43 »
Neticede 100% yerli bir motor üretiyoruz zaten...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mart 12, 2015, 13:36:14 »
Çok doğru. Kabataş yalanıyla devam ediliyor, petrol de fışkırmaya başlar yakında, uzaya da çıkarız evelallah, olmayan pilotlarımızla.

Türk Traktör zaten yıllardır kendi motorunu, şanzıman, şasesini üretiyordu. Yerli motor yapıyoruz denmiyordu. Motor piston, gömlekleri üretiliyor. Altay Tankı'nın motoru yerli olacak, Tübitak projesi olarak geliştiriliyor. Niye şimdi gündeme getirmeye başladılar. Düşen petrolle düşmeyip, artan dolarla artacak benzin, mazot fiyatlarını, fatura fiyatlarını söylesinler.

Altay Tankının motoru ile alakalı bilgi kesin mi @Mutlu Tekir (30216) ? Ben motorunun alman olacağını biliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 12, 2015, 13:37:58 »
Motor yerli olarak üretilebiliyorsa komple araç niye yapılmasın. Burada olay yapılamaması değil, özel sektörün buna yanaşmaması. İlk etapta üretim maliyetlerinin yüksekliği ve karlılığın düşük olması hatta bu işten zararlı çıkma ihtimali yatırımcıyı korkutuyor. Seçim öncesi bu tip haberlerin tekrar gündeme gelmesi popülist yaklaşımlar. Eldeki verilere göre ithal araçların satışları her geçen gün daha da artarken bu yola baş koyacak kaç kişi çıkar bu ülkede?
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mart 12, 2015, 13:42:38 »
Şuanda üretim yapan hiçbir marka bizim yerli üretimimize destek vermez. Biz tamamen devlet sermayesi ile bu işi yapabiliriz. Tabi herşeyin özelleştirildiği bir ortamda devlete ait bir fabrika nasıl kurulur bilemem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Mart 12, 2015, 13:45:34 »
Ülkemiz otomotiv sektörü olarak bence dünyanın en iyilerinden ve bu konuda oldukça tecrübeli ve ileriyiz ancak markalaşma açısından çok ama çok gerideyiz. Ülkemizde yapılacak olan herhangi bir sınıf otomobilin tutulacağını düşünüyorum. Burada öncü sektörlerin hali hazırdaki az risk ile çok kar payı zihniyetlerinin, tamamı yerli otomobil üretmemelerine bir bahane olduğunu düşünüyorum. Buna elektrikli ya da içten yanmalı tercihindeki kararsızlığı da ekleyebiliriz.

Bir an önce tamamı yerli ve öncelikle ticari ve sonrasında geliştirilerek binek %100 yerli markamızı oluşturmak zorundayız. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Mart 12, 2015, 13:56:12 »
 Paylaşım için teşekkürler Mustafa.
 Açıkçası haber kaynağı haberin kendisinden daha fazla şey anlatıyor bu gibi durumlarda.

Kısaca; bahsedilen anlamda, çok uzun süredir yerli motor üretiyoruz zaten.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mart 12, 2015, 13:57:24 »
Bu konuda bilgili insanları bulmuşken sorayim. Bir ürüne mesela motor parçaları diyelim, yerli üretim diyebilmemiz için ne olması gerekiyor ?
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Mart 12, 2015, 14:03:47 »
Paylaşım için teşekkürler Mustafa.
 Açıkçası haber kaynağı haberin kendisinden daha fazla şey anlatıyor bu gibi durumlarda.

Kısaca; bahsedilen anlamda, çok uzun süredir yerli motor üretiyoruz zaten.

Aslında haber kaynağından ziyade motor ilgi alanım olduğu için nerede yeni bir gelişme görsem öğrenmeye ve paylaşmaya çalışıyorum. Ancak konjektörel haberlerin yapılabildiği de bir gerçek.

Dizel motor esasında askeri anlamda da üretiliyor diyebiliriz. Bir çok araca yerli parçalarla müdahale edilebiliyor ve motor yenileme süreci başarı ile gerçekleştiriyor.

Asıl olan Ülke olarak markalaşarak otomobil ya da ticari ihraç eder hale gelmemiz gerekliliğidir.

Yıllar önce Dünya'nın en lüks otomobil markalarından Maybach markasının da izolasyon malzemesi olarak Bursa'da bir firma ile anlaştığı haberi hatırıma geldi. Otomotiv konusunda çok tecrübeliyiz aslında ancak hem devletin hem de müteşebbislerin kendilerine özgü politikalarının olması ve ısrarla bunun mücadelesini vermeleri gerekmekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mart 12, 2015, 14:18:51 »
Bu konuda bilgili insanları bulmuşken sorayim. Bir ürüne mesela motor parçaları diyelim, yerli üretim diyebilmemiz için ne olması gerekiyor ?
Önce siyaset ile üretimi ayırmak gerekiyor sanırım. :) Yani üretim teşviği vb yaklaşımlar, uzun vadeli Milli politikalar ile desteklenmeli, kişilere göre, sık sık değişmemeli. Bu sayede üretici de önünü görebilir. Dünyada ise; devletler bazı şeyleri üretmesede, üretimlerinin(yerli firmaların) arkasında olur.

Motorların özelliklerine ve kullanım alanlarına da bağlı olarak(bazı sektörler için söyleyeyim, aynı motor, farklı alanlarda kullanılabiliyor ve bu durumda bazı onay sertifikalarında da farklılaşmalar olabiliyor) belli onaylar alması gerekiyor. Bu onayları hangi kurumların veridğine bakılabilir. Yine bir motor, diğer aksamları bağlı değilken bile bir çok farklı parçadan meydana geliyor yukarıda arkadaşların da belirttiği gibi. Ancak bu parçaların menşelerini bilmek de yetmiyor. Çünkü o parçaların imal edildikleri malzemelerin de menşeleri var ve bazı motor parçalarında kullanılan kimi materyalleri zaten dünyada yarı mamul olarak üretebilen bir kaç fabrika mevcut. Tüm bunların yanında bir fabrikanın o parçayı, aldığı yarı mamul ile üretmesi de yetmiyor, kimi zaman o üretlien parça özel işlemlere tabi tutulabiliyor.

Kısacası çok yönlü bir olgu motor üretimi. Bırakın üretimini, sertifikasyonu bile başlı başına bir olaydır.

Kendi düşünceme göre; motor vb yerli üretim belki yüzeysel bilgi sahibi kişiler için çekici görünebilir ancak Milli Üretim anlamında bence teknoloji yoğun parçaların üretimi daha elzem ve hedefe yönelik olur. Yoksa dünyanın çok büyük firmalarına yerli üretim parça tedariği zaten uzun yıllardır yapılmaktadır.

Aslında haber kaynağından ziyade motor ilgi alanım olduğu için nerede yeni bir gelişme görsem öğrenmeye ve paylaşmaya çalışıyorum. Ancak konjektörel haberlerin yapılabildiği de bir gerçek.

Dizel motor esasında askeri anlamda da üretiliyor diyebiliriz. Bir çok araca yerli parçalarla müdahale edilebiliyor ve motor yenileme süreci başarı ile gerçekleştiriyor.

Asıl olan Ülke olarak markalaşarak otomobil ya da ticari ihraç eder hale gelmemiz gerekliliğidir.

Yıllar önce Dünya'nın en lüks otomobil markalarından Maybach markasının da izolasyon malzemesi olarak Bursa'da bir firma ile anlaştığı haberi hatırıma geldi. Otomotiv konusunda çok tecrübeliyiz aslında ancak hem devletin hem de müteşebbislerin kendilerine özgü politikalarının olması ve ısrarla bunun mücadelesini vermeleri gerekmekte.
Aslında iş gerçekten çok yönlü. Yani fabrika girişimcisi, makine mühendisleri, operatörler vs yanında endüstiryel yaklaşımların ülkemizde gelişmesi şart. Maalesef bu konuda reklam dışında çok ilerici adımlar yok.

Basit bir karşılaştırma yapabilirim; X marka yerli fren balatası(yapışkanından, hamuruna kadar yerli olduğunu düşünelim), Y marka yabancı menşeli bir fren balatası. X marka 50Tl. Y marka, güncel kurdan 75Tl.
 Şimfi soru: Sizca hangi balata daha pahalıdır?