Gönderen Konu: Yerli Motor Üretimi  (Okunma sayısı 3871 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '12
  • 106 kere teşekkür etti
  • 142 kere teşekkür edildi
Ynt: Yerli Motor Üretimi
« Yanıtla #20 : Mart 12, 2015, 14:30:06 »
Bir ara tofaş yerli otomobil üretecekti... Hep lafta kalıyor.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Mart 12, 2015, 14:30:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Abden Şekura
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0-
  • Model Yılı: '14
  • 23 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Mart 12, 2015, 14:45:28 »
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından başka ne gibi bir açıklama yapılabilir bilmiyorum buna seçim geliyor gibi bir kulp takmak yerine haberin konusu ile alakadar olmak daha sağlıklı bence. Otomotiv konusunda çok tecrübeliyiz fakat burda karıştırılan şu ki biz after market diye tabi edilen yan sanayi ürünleri konusunda çok tecrübeliyiz.Yeni bir otomobil ortaya çıkarmak ise başlı başına inovasyon konusuyla alakalı ve bunun maliyeti gerçekten çok yüksek.Sektör olarak yedek parça anlamında Dünyanın heryerine ürün satıyoruz ve bunları kendimiz üretebiliyoruz.Bizim şirketlerimizin en büyük hastalığı kurumsallaşamamaktır , %90 aile şirketidir ve bunların %80 i 3.nesli görememektedir.Bu bahsettiğimiz süreç ise devamlılık gerektirir.Bilindiği gibi bir otomobil binlerce parçadan meydana geliyor bu parçaların %100 yerli üretim olmasıda gerekmiyor aslında , önemli olan; uygulanabilir proje üretmek , teknoloji ve yatırımla beraber bunu hayata geçirebilecek bir vizyon ortaya koymaktır. Bunu yapabilenlerde zaten Avrupa'dan teknoloji ve sistem ithal eden ve mecburen bu sisteme uymak zorunda olduğu için yapan şirketlerdir.Çünkü uymadığı taktirde sistem dışı kalır ISO DIN vb. kalite güvence sistemleri örnek olarak verilebilir.
İşin aslına bakılırsa global ölçekte düşünüldüğünde illada üretmeliyiz gibi bir saplantı sadece nam olsun diye yapılabilecek bir işi doğurabilir. Doğru zamanda doğru yerde doğru işi en az maliyetle yapabilmek her zaman mümkün olmuyor.Ayrıca ekonomideki karar birimleri buna gerekte duymayabiliyor yani şu ürün falanca ülkede A kalite çok uygun bir fiyata yapılırken ben neden bunu yapmak için zaman harcayayım ve riske gireyim ordan alırım diye düşünür.
Bizim gibi Yedek parça üreticileri içinse her zaman yan sanayi daha karlıdır.Montaja girdiğiniz zaman karlılık azalır ve ürün verdiğiniz sisteme dahil olmak zorunda olduğunuzdan farklı ve alışık olmadığınız süreçler sizi bekler. Netice itibari ile yerli otomobili yapmaya talip olacak kişi için sarfedilen BABAYİĞİT sözü boş bir söz değildir ve ben öyle bir babayiğit göremiyorum.
Auris '14
1.6 Advance Skypack Multidrive S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 Avensis E.extra
  • Araç: Avensis
  • 112 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Mart 12, 2015, 15:30:41 »
Arkadaş ne iştir anlamadım. Bir de diyorlar ki Tübitak Arge desteği verecekmiş! Pehhh. Daha bir kaç önce Tübitak Adanadaki bir mahkemeye bir hard diskin incelemesini yapabilecek kabiliyette uzmanlarının olmadığını bildirmişti... bir de dizel motor yapacakmış... Peh Peh Peh!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Mart 12, 2015, 15:50:28 »
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından başka ne gibi bir açıklama yapılabilir bilmiyorum buna seçim geliyor gibi bir kulp takmak yerine haberin konusu ile alakadar olmak daha sağlıklı bence. Otomotiv konusunda çok tecrübeliyiz fakat burda karıştırılan şu ki biz after market diye tabi edilen yan sanayi ürünleri konusunda çok tecrübeliyiz.Yeni bir otomobil ortaya çıkarmak ise başlı başına inovasyon konusuyla alakalı ve bunun maliyeti gerçekten çok yüksek.Sektör olarak yedek parça anlamında Dünyanın heryerine ürün satıyoruz ve bunları kendimiz üretebiliyoruz.Bizim şirketlerimizin en büyük hastalığı kurumsallaşamamaktır , %90 aile şirketidir ve bunların %80 i 3.nesli görememektedir.Bu bahsettiğimiz süreç ise devamlılık gerektirir.Bilindiği gibi bir otomobil binlerce parçadan meydana geliyor bu parçaların %100 yerli üretim olmasıda gerekmiyor aslında , önemli olan; uygulanabilir proje üretmek , teknoloji ve yatırımla beraber bunu hayata geçirebilecek bir vizyon ortaya koymaktır. Bunu yapabilenlerde zaten Avrupa'dan teknoloji ve sistem ithal eden ve mecburen bu sisteme uymak zorunda olduğu için yapan şirketlerdir.Çünkü uymadığı taktirde sistem dışı kalır ISO DIN vb. kalite güvence sistemleri örnek olarak verilebilir.
İşin aslına bakılırsa global ölçekte düşünüldüğünde illada üretmeliyiz gibi bir saplantı sadece nam olsun diye yapılabilecek bir işi doğurabilir. Doğru zamanda doğru yerde doğru işi en az maliyetle yapabilmek her zaman mümkün olmuyor.Ayrıca ekonomideki karar birimleri buna gerekte duymayabiliyor yani şu ürün falanca ülkede A kalite çok uygun bir fiyata yapılırken ben neden bunu yapmak için zaman harcayayım ve riske gireyim ordan alırım diye düşünür.
Bizim gibi Yedek parça üreticileri içinse her zaman yan sanayi daha karlıdır.Montaja girdiğiniz zaman karlılık azalır ve ürün verdiğiniz sisteme dahil olmak zorunda olduğunuzdan farklı ve alışık olmadığınız süreçler sizi bekler. Netice itibari ile yerli otomobili yapmaya talip olacak kişi için sarfedilen BABAYİĞİT sözü boş bir söz değildir ve ben öyle bir babayiğit göremiyorum.

Babayiğit, "Babayiğit çıksın" denmesinden çok önce çıktı zaten: KARSAN..
Öyle ki New York City Taxi seçimlerine katıldı, çok az farkla kaybetti. Çok da kullanışlı bir araç. E adamlar çıkmış tasarımını, prototipini yapmış. Niye desteklemiyorsunuz, teşvik vermiyorsunuz?
Bu ülkede Devrim aracının önü kesildi. Bayraktar İHA, 4-5 sene önce Sinop Havalimanına gecenin köründe tamamen otomatik modda iniş gerçekleştirdi ve buna rağmen önüne engeller konulara lisansı verilmedi (sonra verildi diye hatırlıyorum, fakat o zamanki ihaleye girememişlerdi bu yüzden.)  Demem o ki bu ülkede hiç bir başarı cezasız kalmaz. Ya da yandaş olmak gerekir.

Mesaj Birleştirildi: Mart 12, 2015, 15:56:25
Altay Tankının motoru ile alakalı bilgi kesin mi @Mutlu Tekir (30216) ? Ben motorunun alman olacağını biliyorum.

Mustafa Bey, ilk üretilenlerde Alman kullanılacak. Fakat 2012 senesinde mezun olduğum sırada daha önce Daimler'de çalışmış hocam Altay Prototip v12 Motoru üstüne çalışıyorlardı. Tübitak projesi sonuçta üretimi elbet bir gün gerçekleştirilecektir, fakat ne zaman bilmiyorum.

Mesaj Birleştirildi: Mart 12, 2015, 16:03:05
@Mustafa Aksay (29708) bey,
Bu arada Altay'ın motoru MTU muş, gerçekten mükemmeller.
Yerli motoru da Tümosan üstlenmiş.
http://www.yenisafak.com.tr/politika/milli-tank-altaya-tumosan-motoru-676477
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Mart 12, 2015, 16:18:59 »

Eski bir tırtıllı araç teknisyeni(Tank Teknisyeni)  olduğum için Motorunun MTU olduğunu biliyordum. Siz yerli deyince acaba mı? dedim. Kesin bilgiyi bu yüzden istemiştim. Acaba bir değişiklik mi oldu diye. Teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Mart 12, 2015, 16:29:04 »
 Her yönden olayın kaliteli olarak tartışılması herkes için çok güzel bence, faydalı olacaktır.

Farklı bir bakış açısı getireyim[kendi tarzında MEOST(Multiple Environment Over Stress Testing) gibi düşünülebilir bir bakıma], diyelim ki bir babayiğit ya da ne dersek bir girişim oluştu ve yatırım yapılıp, üretime geçti. Yarın ya da başka bir gün rakip ya da sektöre girmek isteyen herhangi bir yabancı menşeli firmanın onu almak isteyip istemeyeceğinden ve bunda başarılı olup olamayacağından nasıl emin olunabilir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Mart 12, 2015, 16:38:38 »
Her yönden olayın kaliteli olarak tartışılması herkes için çok güzel bence, faydalı olacaktır.

Farklı bir bakış açısı getireyim[kendi tarzında MEOST(Multiple Environment Over Stress Testing) gibi düşünülebilir bir bakıma], diyelim ki bir babayiğit ya da ne dersek bir girişim oluştu ve yatırım yapılıp, üretime geçti. Yarın ya da başka bir gün rakip ya da sektöre girmek isteyen herhangi bir yabancı menşeli firmanın onu almak isteyip istemeyeceğinden ve bunda başarılı olup olamayacağından nasıl emin olunabilir?

Aslına bakılırsa Ülke insanının beklentisi genel olarak yerli otomobil. Kesinlikle olmalı, hatta türevleri de olmalı. En önemlisi bunu ihraç edebilmeli ve cari açığa katkı sağlanmalı.

Ancak, ben olaya biraz farklı açıdan da yaklaşmak istiyorum. Neden %100 yerli bir elektrikli motor üzerinde uzmanlaşmayalım? Tüm dünyanın ezberini bozarak bilindik markaların dışına neden çıkılmasın? Neden patenti alınmasın? Bu da en az yerli otomobil kadar önemli bir husustur. Dizel motor dendiğinde akla ilk gelen isim (istisnalar hariç) Almanya'dır. Elektrikli ya da hidrojen ile çalışan motor dendiğinde akla neden Türkiye gelmesin? Ben bunun olmasını çok isterim. Bunu yapacak gücümüzün fazlasıyla olduğunu düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #27 : Mart 12, 2015, 16:49:31 »
Mustafa Bey, Otokar'da mı yoksa FNSS'de mi çalışıyorsunuz merak ettim. :)

Benim demek istediğim Karsan prototip üretmiş, Otokar halihazırda hem CNG'li hem elektrikli otobüsler, minibüsler, midibüsler tasarlayıp üretmekte. M2010 minibüsünün %100 elektriklisi 2010 yılında tasarlanıyordu, geliştiriliyordu. Bu kadar büyük araç yapanlar, otomobili de yaparlar. Karsan da Otokar da şaseden üretimi yapıyor, motor, şanzıman, elektronik dışarıdan sadece.
İlla yerli isteniyorsa zaten onlar da alınabilirken yerli otomobil ne kadar mantıklı?
Kaçımız alırız? Toyota 1.6 motora gitmiyor diyoruz, yeri geliyor trim seslerini, iç kalitesini beğenmiyorken Alman araç alalım konfor var derken, diğer taraftan Alman otomobil elektronik sorunu verdi mi başın ağrır, yine Toyota en sorunsuzu derken, böyle müşterilerin olduğu ortamda yerli otomobil rekabet edebilir mi?
Ben sanmıyorum. Ülkemiz zengin değil, milletimiz fakir, fakat gösterişte dünyaya fark atarız. Tüm ortadoğuda böyle. Bu nedenle yerli otomobil tutmaz.
Fakat ful elektrikli araç ve akü doldurma görevi olan içten yanmalı bir motor kombini dünyada çok satar.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #28 : Mart 12, 2015, 17:06:36 »
Aslına bakılırsa Ülke insanının beklentisi genel olarak yerli otomobil. Kesinlikle olmalı, hatta türevleri de olmalı. En önemlisi bunu ihraç edebilmeli ve cari açığa katkı sağlanmalı.

Ancak, ben olaya biraz farklı açıdan da yaklaşmak istiyorum. Neden %100 yerli bir elektrikli motor üzerinde uzmanlaşmayalım? Tüm dünyanın ezberini bozarak bilindik markaların dışına neden çıkılmasın? Neden patenti alınmasın? Bu da en az yerli otomobil kadar önemli bir husustur. Dizel motor dendiğinde akla ilk gelen isim (istisnalar hariç) Almanya'dır. Elektrikli ya da hidrojen ile çalışan motor dendiğinde akla neden Türkiye gelmesin? Ben bunun olmasını çok isterim. Bunu yapacak gücümüzün fazlasıyla olduğunu düşünüyorum.
İşte bu noktada, her daim dile getirdiğim bir konu meydana çıkıyor. Bahsedilen ülkelerdeki, bu ve benzeri üretimleri yapan firmalar 150 hatta nerede ise 200 senelik. İşte sorunun temeli bu bence.

Mutlu'nun değindiği nokta da çok önemli, Milli Kültür oluşmaz ise milli üretim ya da benzeri milli ile ifade edilecek şeyler hep havada kalır.

Geçmiş ve günümüzü kapsayan bir örnek vereyim; Türkiye kömür madenleri ile zengin bir ülkedir(kömür sınıfı genelde yüksek kalorili olmasada) ve geçmişte hava gazı üretim ve dağıtımı yapılmaktaydı. Şimdi ise doğalgaz ithalatı ile konutlara bu enerji sunulmakta, hatta elektrik üretilmekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #29 : Mart 12, 2015, 17:08:17 »
Aynen Hakan abi, her ne kadar bazı kişiler Skoda markasını duymak istemese de örnek vermeden geçemeyeceğim. Çek cumhuriyetinde Skoda'dan başka araç görmek çok zordur, hatta çevresindeki komşu ülkelerde de Skoda'nın kullanım oranı yüksektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #30 : Mart 12, 2015, 17:19:42 »
 Aslında ekonomik yönden kalkınmış ülkelerde hep bu kültür vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Mart 12, 2015, 18:08:38 »
Eğer yerli otomobil istiyorsak, tek yol, hangi teknoloji ile üretebiliyorsak işte tam o noktadan başlamamız gerektiğidir.
Yoksa en iyiye ulaşmak için hareketli platformlarımız olmayacak ki neyi geliştirelim..!?

Henüz dün akşam Discovery'de sayrettiğim bir programda şunlardan bahsediyorlardı, abd'de orta zengin bir yatırımcı küçücük fabrikasında tek bir model üretiyor ve bu model compakt gövdeye sahip değil. x diesel motor kullanıyor. Şimdi tezgahı kurduk ve tam elektrikli olarak motor gamını genişleteceğiz, diyor.

Devlet desteği ile korkmadan bu işe başlayacak babayiğitin aslında ilk müşterileri hazır bekliyor.

Bence bir çok konuda olduğu gibi ülkemizin en büyük problemi "Korkaklık-Girişimci ruha sahip olmamak".
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Abden Şekura
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0-
  • 23 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Mart 14, 2015, 13:53:05 »
Babayiğit, "Babayiğit çıksın" denmesinden çok önce çıktı zaten: KARSAN..
Öyle ki New York City Taxi seçimlerine katıldı, çok az farkla kaybetti. Çok da kullanışlı bir araç. E adamlar çıkmış tasarımını, prototipini yapmış. Niye desteklemiyorsunuz, teşvik vermiyorsunuz?
Bu ülkede Devrim aracının önü kesildi. Bayraktar İHA, 4-5 sene önce Sinop Havalimanına gecenin köründe tamamen otomatik modda iniş gerçekleştirdi ve buna rağmen önüne engeller konulara lisansı verilmedi (sonra verildi diye hatırlıyorum, fakat o zamanki ihaleye girememişlerdi bu yüzden.)  Demem o ki bu ülkede hiç bir başarı cezasız kalmaz. Ya da yandaş olmak gerekir.

1+kazand%C4%B1.jpg[/img]

Mesaj Birleştirildi: Mart 12, 2015, 15:56:25
Mustafa Bey, ilk üretilenlerde Alman kullanılacak. Fakat 2012 senesinde mezun olduğum sırada daha önce Daimler'de çalışmış hocam Altay Prototip v12 Motoru üstüne çalışıyorlardı. Tübitak projesi sonuçta üretimi elbet bir gün gerçekleştirilecektir, fakat ne zaman bilmiyorum.

Mesaj Birleştirildi: Mart 12, 2015, 16:03:05
@Mustafa Aksay (29708) bey,
Murat kardeş taksi prototipi ile veya karsan ile mevzunun uzaktan yakından alakası yok. Bahsedilen şey halk otomobili diye tabir edilen araçlardır yani herkezin bütçesine göre farklı versiyonlarda alıp kullanabileceği halk tipi araçlar. 19 yıldır otomotiv yan sanayi imalat sektöründe ve ekonomi eğitimi almış biri olarak söylemeliyim ki bu iş bizim dahi çok üzerimizde profesyonellik gerektiren bir işken sizin bu kadar rahat akıl vermeniz hayret verici.O iş öyle kolay değil ama mesela karsana da bir sorun bakalım bunca yıl neden halk tipi bir otomobil için yatırım yapmadınızda hala dört köşe araçlar üretiyorsunuz diye.Detaya girmek istemiyorum daha fazla , birde tavsiyem genç yaşta bu kadar siyasi ön yargıya sahip olmayın yaşınız ilerledikçe çok şey göreceksiniz. Hele de böyle forumlarda hiç gereği yok.

Düzenleme:Alıntı fotoğraf kaldırma
Auris '14
1.6 Advance Skypack Multidrive S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 40000
  • 3 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Nisan 16, 2015, 11:32:40 »
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/28719584.asp

Genel müdürümüz benim konunun başında anlattığım Yerli Üretim Motor başlığını detaylandırmış.