0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından başka ne gibi bir açıklama yapılabilir bilmiyorum buna seçim geliyor gibi bir kulp takmak yerine haberin konusu ile alakadar olmak daha sağlıklı bence. Otomotiv konusunda çok tecrübeliyiz fakat burda karıştırılan şu ki biz after market diye tabi edilen yan sanayi ürünleri konusunda çok tecrübeliyiz.Yeni bir otomobil ortaya çıkarmak ise başlı başına inovasyon konusuyla alakalı ve bunun maliyeti gerçekten çok yüksek.Sektör olarak yedek parça anlamında Dünyanın heryerine ürün satıyoruz ve bunları kendimiz üretebiliyoruz.Bizim şirketlerimizin en büyük hastalığı kurumsallaşamamaktır , %90 aile şirketidir ve bunların %80 i 3.nesli görememektedir.Bu bahsettiğimiz süreç ise devamlılık gerektirir.Bilindiği gibi bir otomobil binlerce parçadan meydana geliyor bu parçaların %100 yerli üretim olmasıda gerekmiyor aslında , önemli olan; uygulanabilir proje üretmek , teknoloji ve yatırımla beraber bunu hayata geçirebilecek bir vizyon ortaya koymaktır. Bunu yapabilenlerde zaten Avrupa'dan teknoloji ve sistem ithal eden ve mecburen bu sisteme uymak zorunda olduğu için yapan şirketlerdir.Çünkü uymadığı taktirde sistem dışı kalır ISO DIN vb. kalite güvence sistemleri örnek olarak verilebilir.İşin aslına bakılırsa global ölçekte düşünüldüğünde illada üretmeliyiz gibi bir saplantı sadece nam olsun diye yapılabilecek bir işi doğurabilir. Doğru zamanda doğru yerde doğru işi en az maliyetle yapabilmek her zaman mümkün olmuyor.Ayrıca ekonomideki karar birimleri buna gerekte duymayabiliyor yani şu ürün falanca ülkede A kalite çok uygun bir fiyata yapılırken ben neden bunu yapmak için zaman harcayayım ve riske gireyim ordan alırım diye düşünür.Bizim gibi Yedek parça üreticileri içinse her zaman yan sanayi daha karlıdır.Montaja girdiğiniz zaman karlılık azalır ve ürün verdiğiniz sisteme dahil olmak zorunda olduğunuzdan farklı ve alışık olmadığınız süreçler sizi bekler. Netice itibari ile yerli otomobili yapmaya talip olacak kişi için sarfedilen BABAYİĞİT sözü boş bir söz değildir ve ben öyle bir babayiğit göremiyorum.
Altay Tankının motoru ile alakalı bilgi kesin mi @Mutlu Tekir (30216) ? Ben motorunun alman olacağını biliyorum.
Bu arada Altay'ın motoru MTU muş, gerçekten mükemmeller.Yerli motoru da Tümosan üstlenmiş.http://www.yenisafak.com.tr/politika/milli-tank-altaya-tumosan-motoru-676477
Her yönden olayın kaliteli olarak tartışılması herkes için çok güzel bence, faydalı olacaktır. Farklı bir bakış açısı getireyim[kendi tarzında MEOST(Multiple Environment Over Stress Testing) gibi düşünülebilir bir bakıma], diyelim ki bir babayiğit ya da ne dersek bir girişim oluştu ve yatırım yapılıp, üretime geçti. Yarın ya da başka bir gün rakip ya da sektöre girmek isteyen herhangi bir yabancı menşeli firmanın onu almak isteyip istemeyeceğinden ve bunda başarılı olup olamayacağından nasıl emin olunabilir?
Aslına bakılırsa Ülke insanının beklentisi genel olarak yerli otomobil. Kesinlikle olmalı, hatta türevleri de olmalı. En önemlisi bunu ihraç edebilmeli ve cari açığa katkı sağlanmalı. Ancak, ben olaya biraz farklı açıdan da yaklaşmak istiyorum. Neden %100 yerli bir elektrikli motor üzerinde uzmanlaşmayalım? Tüm dünyanın ezberini bozarak bilindik markaların dışına neden çıkılmasın? Neden patenti alınmasın? Bu da en az yerli otomobil kadar önemli bir husustur. Dizel motor dendiğinde akla ilk gelen isim (istisnalar hariç) Almanya'dır. Elektrikli ya da hidrojen ile çalışan motor dendiğinde akla neden Türkiye gelmesin? Ben bunun olmasını çok isterim. Bunu yapacak gücümüzün fazlasıyla olduğunu düşünüyorum.
Babayiğit, "Babayiğit çıksın" denmesinden çok önce çıktı zaten: KARSAN.. Öyle ki New York City Taxi seçimlerine katıldı, çok az farkla kaybetti. Çok da kullanışlı bir araç. E adamlar çıkmış tasarımını, prototipini yapmış. Niye desteklemiyorsunuz, teşvik vermiyorsunuz? Bu ülkede Devrim aracının önü kesildi. Bayraktar İHA, 4-5 sene önce Sinop Havalimanına gecenin köründe tamamen otomatik modda iniş gerçekleştirdi ve buna rağmen önüne engeller konulara lisansı verilmedi (sonra verildi diye hatırlıyorum, fakat o zamanki ihaleye girememişlerdi bu yüzden.) Demem o ki bu ülkede hiç bir başarı cezasız kalmaz. Ya da yandaş olmak gerekir.1+kazand%C4%B1.jpg[/img]Mesaj Birleştirildi: Mart 12, 2015, 15:56:25Mustafa Bey, ilk üretilenlerde Alman kullanılacak. Fakat 2012 senesinde mezun olduğum sırada daha önce Daimler'de çalışmış hocam Altay Prototip v12 Motoru üstüne çalışıyorlardı. Tübitak projesi sonuçta üretimi elbet bir gün gerçekleştirilecektir, fakat ne zaman bilmiyorum.Mesaj Birleştirildi: Mart 12, 2015, 16:03:05@Mustafa Aksay (29708) bey,Bu arada Altay'ın motoru MTU muş, gerçekten mükemmeller.Yerli motoru da Tümosan üstlenmiş.http://www.yenisafak.com.tr/politika/milli-tank-altaya-tumosan-motoru-676477