Gönderen Konu: Motorun hareketi şanzımana aktarılamaz ne demek?  (Okunma sayısı 3895 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Yeni Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 600
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
Motorun hareketi şanzımana aktarılamaz ne demek?
« : Mart 11, 2015, 12:42:47 »
Corolla  MDs (2015) kullanma klavuzunda ; araç hareket halindeyken vitesi N (boşa) konumuna aldğınızda motorun hareketi şanzımana aktarılamaz yazıyor. Bu ifadeden ne anlamak gerekiyor. Bir de forumda insanların abarttığı kadar kötü bir şey diğl gibi boşa almak sanırım. Yani ışığa 50-60 metre kala boşa alsak cok zarar verecek bir şey değil gibi gözüküyor (Şahsi düşüncem)

Toyota Club Türkiye

Motorun hareketi şanzımana aktarılamaz ne demek?
« : Mart 11, 2015, 12:42:47 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Ynt: Motorun hareketi şanzımana aktarılamaz ne demek?
« Yanıtla #1 : Mart 11, 2015, 16:53:48 »
Bekir bey, profil bilgilerinizi tamalayabilirseniz, N konumunda neden tekerlere güç aktarılamadığını daha anlamlı tarif edebiliriz.

Üye olup bizlere soru soruyorsunuz ama aracınızın MMT veya CVT olduğunu dahi anlayamıyoruz.

N yani Nötr yani Boş vites alındığında bütün motorların bağı şanzımandan koparılır ve motorun hareketi şanzımana yani tekerlere ulaşamaz.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '04
  • 4 kere teşekkür etti
  • 56 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 11, 2015, 17:37:11 »
yağlanma da kesilir diye biliyorum boşa attığınızda... sonra tekrar D ye alırsanız hareket halinde sıkıntı çıkabilir belki. bir kereden bir şey olmayabilir de devamlı alışkanlık haline getirince yağlanma kesiliyor sonra aniden vites değişiyor yağlanma başlayana kadar zarar gören bir yerler muhakkak olacaktır diye düşünüyorum .. tamamen şahsi kanaatim belki yanlış biliyorumdur..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '17
  • 108 kere teşekkür etti
  • 148 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 11, 2015, 18:16:40 »
benim de aklıma takılan bir konu bu. otomatiklerde frenleme biraz konforsuz oluyor özellikle de son duruş anında rahatsız edici bir yığılma oluyor. ben manuel vitesten kalma alışkanlıkla pompalayarak duruş anındaki yığılmayı hissetmeyeyim dedim ama olmadı. durmaya yakın boşa alsak olmaz mı? aracım mm.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #4 : Mart 11, 2015, 18:22:32 »
yağlanma da kesilir diye biliyorum boşa attığınızda... sonra tekrar D ye alırsanız hareket halinde sıkıntı çıkabilir belki. bir kereden bir şey olmayabilir de devamlı alışkanlık haline getirince yağlanma kesiliyor sonra aniden vites değişiyor yağlanma başlayana kadar zarar gören bir yerler muhakkak olacaktır diye düşünüyorum .. tamamen şahsi kanaatim belki yanlış biliyorumdur..

Yanlış bilgi duyumu yapmışsınız.
Bahsettiğiniz kavrama Tork Konvertörlü olanlar ve N konumuna alındığında yağsız kalma diye bir şey söz konusu değil.

benim de aklıma takılan bir konu bu. otomatiklerde frenleme biraz konforsuz oluyor özellikle de son duruş anında rahatsız edici bir yığılma oluyor. ben manuel vitesten kalma alışkanlıkla pompalayarak duruş anındaki yığılmayı hissetmeyeyim dedim ama olmadı. durmaya yakın boşa alsak olmaz mı? aracım mm.

MM şanzımanlarda malesef çok sık tekrarlanması gereken konudur, N konumuna almak. Durmaya yakın boşa alın, sonra D konumunda hazır bekleyin, Yeşil yandığında kalkış yapın. Ayak fren pedalından kaldırılmadığı sürece yarım debriyaj başlamaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '12
  • 2 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 11, 2015, 18:59:24 »
Şanzıman motordan aldığı gücü kademelendirmeye yarar. N boşa almak demektir, çok özel bir şey yazmamışlar.

Otomatik şanzımanlar günümüz teknolojisinde temelde ikiye ayrılır. Tiptronik olanlarda bu tarz eylemlerde sıkıntı çıkaramazsınız fakat eski tip olanlarda zararlı.
Toyota Corolla 1.4 D-4D Comfort Extra (2012)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #6 : Mart 11, 2015, 19:58:39 »
Şanzıman motordan aldığı gücü kademelendirmeye yarar. N boşa almak demektir, çok özel bir şey yazmamışlar.

Otomatik şanzımanlar günümüz teknolojisinde temelde ikiye ayrılır. Tiptronik olanlarda bu tarz eylemlerde sıkıntı çıkaramazsınız fakat eski tip olanlarda zararlı.

Eski modellerde + - şeklinde değildi ama 4 ileri olan o şanzımanlarda da 3 - 2 - 1 seviyeleri vardı yani onlarda tiptronikti.

Boşa almanın hiç bir şanzımanda zararı olmaz. Eski - Yeni hepsi ECU kontrollüdür.

Eski - Yeni, Otomatik şanzımanların 2 düşmanı, uygun olmayan şanzıman yağı kullanmak ve periyodlarında değişim yapmamaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mart 11, 2015, 20:16:10 »
Eski modellerde + - şeklinde değildi ama 4 ileri olan o şanzımanlarda da 3 - 2 - 1 seviyeleri vardı yani onlarda tiptronikti.

Boşa almanın hiç bir şanzımanda zararı olmaz. Eski - Yeni hepsi ECU kontrollüdür.

Eski - Yeni, Otomatik şanzımanların 2 düşmanı, uygun olmayan şanzıman yağı kullanmak ve periyodlarında değişim yapmamaktır.

Bir otomatik şanzımanlı aracın vites kontrol ünitesinde 3-2-1 seviyeleri varsa tiptronik değildir.
Yokuşlarda ve devrin düşmemesi istenen çeşitli koşullarda bir üst vitese geçirilmemek istendiğinde kullanılır bu rakamlı vitesler.
Söylediğiniz gibi olsaydı 4 de olurdu ve 4'e çıkmamıza müsaade ederdi. Nitekim D de, 4 anlamına gelmiyor.

Belirli bir hızda boşta giden aracı yüke bindirmek her zaman zararlıdır, uzun vadede şanzıman içindeki plakaları aşındırır.
Durgun halde ise tabi ki istediğiniz konuma alabilirsiniz.

Fakat;

Tiptronik olmayan araçlarda hassas davranılması gereken konular var.

Örneğin park ettikten sonra sırasıyla:

- İlk önce N'ye alınmalı
- El freni çekilmeli
- Ayak freni bırakılmalı
- En son da P'ye alınmalıdır

Bu sayede durmuş aracın yükü el frenine aktarılarak şanzımandan kurtarılır, P'den de rahat rahat çıkarabilirsiniz tekrar hareket etmek istediğinizde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Mart 11, 2015, 20:31:58 »
Bir otomatik şanzımanlı aracın vites kontrol ünitesinde 3-2-1 seviyeleri varsa tiptronik değildir. Yokuşlarda ve çeşitli koşullarda bir üst vitese geçmemesini sağlar. Söylediğiniz gibi olsaydı 4 de olurdu ve 4'e çıkmanıza müsaade ederdi.

Belirli bir hızda boşta giden aracı yüke bindirmek her zaman zararlıdır, uzun vadede aşındırır.
Durgun halde ise tabi ki istediğiniz konuma alabilirsiniz.

Otomatik şanzımanlı bir araçla saatte 120km/h ile giderken vitesi boşa alırsınız, sonra tekrar D moduna aldığınızda, sistem ihtiyacı olan vitese geçer, siz hiç bir şeye müdahale edemezsiniz, zarar veremezsiniz.

Otomatiklerde, Süratiniz düşükse 5 - 6 geçiremezsiniz. Süratiniz yüksekse 1 - 2 geçiremezsiniz.

Bahsettiğiniz durum tamamen programlama ile ilgilidir. 4 ileri olanlarda da bir üst vitese geçmez, Tiptronik olanlarda da geçmez, 4 ileri olanlarda 3 aldığınızda dahada küçülüp büyür ama Tiptronikte küçülür fakat büyümez.

Sonuçta öyle vites değişimleri yapılması istenmiştir.

Oysa burada konuştuğumuz şey otomatiğin mekanik çalışma prensibidir.
Kısacası hiç bir şanzımanda boşa almak ne motora nede şanzımana zarar vermez.

- İlk önce N'ye alınmalı
- El freni çekilmeli
- Ayak freni bırakılmalı
- En son da P'ye alınmalıdır

Bu sayede durmuş aracın yükü el frenine aktarılarak şanzımandan kurtarılır, P'den de rahat rahat çıkarabilirsiniz tekrar hareket etmek istediğinizde.

Böyle bir kural olduğunu hiç düşünmüyorum.
Ben durduğumda direk N - R ve P yapıyorum, el frenini çekiyorum ve Stop ediyorum.

Bahsettiğiniz yük alma düz şanzımanlı araçlarda olan durumdur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Mart 11, 2015, 20:50:10 »
Tekin Bey her iki konuda da katılmıyorum size, klasik tipli otomatik şanzımana sahip araç kullanıcıları ne demek istediğimi anlamışlardır.

Söylediklerimin daha anlaşılabilir ve korkutucu ifadelerle yazılmış hali aşağıdaki linkte de mevcut.

http://www.ertemur.com/otomatik-vitesli-arac-nasil-kullanilir-kullanim-kurallari-nelerdir

Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 11, 2015, 22:51:15 »
Bakın bizdede corolla mds var, neden boşa almak istediğinizi bilmiyorum ama zaten fren dozajına göre motor freni uyguluyor ki araç, ben 80-90 saniyelik ışıklarda kendimi yormamak için n yada p ye alıp el frenini çekiyorum

Peki yeni corollalarda + - mevcut, bu tiptronik mi?
Peugeot 308 ile birlikte tam otomatik şanzımana geçti,onlarda da + - var, e12 corollalarda ve e150 corollalarda tam otomatik kullanıldı ama onlarda p r n d 3 2 l vardı , peki tiptronik hangisi?
Bence şanzımanları tanımalısınız
Kavrama şekillerine bakmalısınız
. Peki yük alma denilmiş, bu araç p ye geçerken r den geçmesi gerekiyor, burda yük ne oluyor??
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Mart 11, 2015, 23:08:42 »
Tiptronik: Dürtmeronik anlamındadır.

Önceki 4 ileri AT şanzımanlarda küçük viteslere geçerken mandal bulunurdu, şimdiki 5 ileri AT şanzımanlarda +- bölümü ayrıca konumlandırılmış dolayısiyle kullanımı daha basite indirgenmiş. Eski usül sıralı vites kolu kullanılsaydı ne olurdu? şimdilerde 7 - 8 ileri olan vites sayısı nedeniyle vites kolu bölümü koltuğun arkasına kadar uzamak zorunda kalırdı..!

85'lerde 3 ileri Chevy onlarca km kullanmıştım,
97 Efsane Corolla AT ile binlerce km yapmıştım.

Viteslerin çalışmaları farklı bir durumdur,
Kavramanın çalışması farklı.

Yarı otomatiklerde, sistem bizim yerimize kavramayı idare eder ve debriyaja basardı ama vitesi şöför büyütür-küçültürdü, boşa geriye alırdı.
AT (Tork Konvertör)  ile MMT arasında sadece kavrama farkı vardır, vites kutu mekaniği aynıdır
AT ile CVT'nin kavramaları aynı ama vites kutusu içindeki mekanik sistem farklıdır.
Çift kavrama denen sistemlerde kuru ve viskoz olarak farklılık varken vites kutu mekanikleri aynıdır.
Eski abd ve avrupa otomatiklerde de viskoz kavramalar vardı ama mekaniği çok karmaşık ve arızaya açıktı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mart 11, 2015, 23:16:51 »
Peki yük alma denilmiş, bu araç p ye geçerken r den geçmesi gerekiyor, burda yük ne oluyor??

Şöyle ki; yokuştasınız ve aracınızı park ettiniz. Eğer önce P ye alıp, ayağınızı frenden çekerseniz aracı şanzıman tutar. Çıkartmak isteyince de zorlanır.

Bunun yerine N'deyken önce el frenini çekip serbest bırakırsanız aracı, el freni tutar. En son P'ye alıp, o şekilde stop etmek daha doğru geliyor bana.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 108 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Mart 11, 2015, 23:18:51 »
Yanlış bilgi duyumu yapmışsınız.
Bahsettiğiniz kavrama Tork Konvertörlü olanlar ve N konumuna alındığında yağsız kalma diye bir şey söz konusu değil.

MM şanzımanlarda malesef çok sık tekrarlanması gereken konudur, N konumuna almak. Durmaya yakın boşa alın, sonra D konumunda hazır bekleyin, Yeşil yandığında kalkış yapın. Ayak fren pedalından kaldırılmadığı sürece yarım debriyaj başlamaz.
bilgilendirme için teşekkürler. Benim için önemliydi çünkü araba esnemeden durduğunda çok keyif alıyorum.
özetle söylemek gerekirse vites E de iken durduğumuzda araç boşta oluyor yani herhangi bir vitese takılı değil. Yoksa 1. Vitese takılı ve debriyaj basılı halde mi oluyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #14 : Mart 11, 2015, 23:34:46 »
bilgilendirme için teşekkürler. Benim için önemliydi çünkü araba esnemeden durduğunda çok keyif alıyorum.
özetle söylemek gerekirse vites E de iken durduğumuzda araç boşta oluyor yani herhangi bir vitese takılı değil. Yoksa 1. Vitese takılı ve debriyaj basılı halde mi oluyor?

Evet, MMT şanzımanda, E ile durduktan 2 sn sonra kavrama tam debriyaj yapıyor ve ayağımızı frenden kaldırmadığımız sürece yarım debriyaj yapmıyor ama vites 1'de hazır bekliyor. MMT şanzımanları park ederken 2 seçeneğimiz var. Aynı düz vitesteki gibi N boşta veya yokuşun yönüne göre E veya R'de bırakmak, sonra motoru stop etmek.

Düz viteslerde ve MMT şanzımanlarda,
El frenini çekmeyip aracın yükünü vites dişlilerine bıraksak dahi, boşa alırken hiç bir zorluk olmaz. Senkromeç sistemler ve orjinal şanzıman yağları bunun için icad edilmiştir.
Dik yokuşlarda aynı yönde viteste bırakmanın riski, motor kompresörünün kaçırarak aracın kaymasına sebep vermesidir, o nedenle el freni ile takviye yapılır, hatta yokuşun ters yönündeki vitese takılarak garantiye alınır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mart 12, 2015, 00:01:48 »
4 ileri otomatik şanzıman yokuş aşağı boşa alınsa, yokuş düzelince de tekrar 4 e alınsa bir sıkıntısı olmaz yani bunu mu anlayabiliriz Tekin abi?
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '04
  • 4 kere teşekkür etti
  • 56 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Mart 12, 2015, 00:05:59 »
kendi tecrübemi söylemem gerekirse
yokuşta aracı park edip önce P sonra el freni yaparsam... ertesi gün geri yola koyulmaya çalıştığımda aracı D'ye çekerken çıt diye bazen garç diye bazen tak diye sesler geliyor..

ama önce el frenine yük binidrip sonra P'ye alınca. frene de güçlüce basarsam kaymak gibi P'den D'ye geçiş yapabiliyorum. düz yoldaymış gibi...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 108 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Mart 12, 2015, 11:52:22 »
Evet, MMT şanzımanda, E ile durduktan 2 sn sonra kavrama tam debriyaj yapıyor ve ayağımızı frenden kaldırmadığımız sürece yarım debriyaj yapmıyor ama vites 1'de hazır bekliyor. MMT şanzımanları park ederken 2 seçeneğimiz var. Aynı düz vitesteki gibi N boşta veya yokuşun yönüne göre E veya R'de bırakmak, sonra motoru stop etmek.

Düz viteslerde ve MMT şanzımanlarda,
El frenini çekmeyip aracın yükünü vites dişlilerine bıraksak dahi, boşa alırken hiç bir zorluk olmaz. Senkromeç sistemler ve orjinal şanzıman yağları bunun için icad edilmiştir.
Dik yokuşlarda aynı yönde viteste bırakmanın riski, motor kompresörünün kaçırarak aracın kaymasına sebep vermesidir, o nedenle el freni ile takviye yapılır, hatta yokuşun ters yönündeki vitese takılarak garantiye alınır.
anladım. demek bu yüzden "uzun süre duracaksanız N konumuna alın." deniyor. debriyaj fazla ısınıp ömrü kısalmasın diye. teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #18 : Mart 12, 2015, 12:04:27 »
4 ileri otomatik şanzıman yokuş aşağı boşa alınsa, yokuş düzelince de tekrar 4 e alınsa bir sıkıntısı olmaz yani bunu mu anlayabiliriz Tekin abi?

Aynen öyle.

yokuşta aracı park edip önce P sonra el freni yaparsam... ertesi gün geri yola koyulmaya çalıştığımda aracı D'ye çekerken çıt diye bazen garç diye bazen tak diye sesler geliyor..

ama önce el frenine yük binidrip sonra P'ye alınca. frene de güçlüce basarsam kaymak gibi P'den D'ye geçiş yapabiliyorum. düz yoldaymış gibi...

Şanzıman yağınız orjinal yetkili servis ürünü mü? periyodlarında değişiyormu-değişmiş mi?
Bu tip seslerin olması normaldir, sonuçta orada mekanik parçalar var ama yağ konusu çok daha önemlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 117000
  • Model Yılı: '15
  • 371 kere teşekkür etti
  • 132 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mart 12, 2015, 13:18:50 »

Yokuşlarda aynı olayı dsg şanzımanlı otomatik (dizel) aracımda ben de yaşıyorum.  Hatta kardeşim bile önce "D" de veya "N" de iken ayağımı hafif frenden çekip ondan sonra "P" ye almam gerektiğini söylüyor. Bunun doğru şekli nasıl olmalı veya direk "P" ye alıp park etsek bu sefer de bir zorlanma oluyor, diğer geçişte ???

Peki akşam aracımızı park ettiğimizde, zemin düz ise "N" konumunda kontağı kapatıp el freni çekerek mi aracı terk etmeliyiz? Bunun herhangi bir faydası var mı o kısmı tam anlayamadım açıkçası. Otomatik araçlarda şanzıman farkı bu park olayı veya vites geçişlerindeki (özellikle R P N arasındaki değişimlerde) zorluğu/kolaylığı ne derece etkiliyor?