0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yağlanma da kesilir diye biliyorum boşa attığınızda... sonra tekrar D ye alırsanız hareket halinde sıkıntı çıkabilir belki. bir kereden bir şey olmayabilir de devamlı alışkanlık haline getirince yağlanma kesiliyor sonra aniden vites değişiyor yağlanma başlayana kadar zarar gören bir yerler muhakkak olacaktır diye düşünüyorum .. tamamen şahsi kanaatim belki yanlış biliyorumdur..
benim de aklıma takılan bir konu bu. otomatiklerde frenleme biraz konforsuz oluyor özellikle de son duruş anında rahatsız edici bir yığılma oluyor. ben manuel vitesten kalma alışkanlıkla pompalayarak duruş anındaki yığılmayı hissetmeyeyim dedim ama olmadı. durmaya yakın boşa alsak olmaz mı? aracım mm.
Şanzıman motordan aldığı gücü kademelendirmeye yarar. N boşa almak demektir, çok özel bir şey yazmamışlar.Otomatik şanzımanlar günümüz teknolojisinde temelde ikiye ayrılır. Tiptronik olanlarda bu tarz eylemlerde sıkıntı çıkaramazsınız fakat eski tip olanlarda zararlı.
Eski modellerde + - şeklinde değildi ama 4 ileri olan o şanzımanlarda da 3 - 2 - 1 seviyeleri vardı yani onlarda tiptronikti.Boşa almanın hiç bir şanzımanda zararı olmaz. Eski - Yeni hepsi ECU kontrollüdür.Eski - Yeni, Otomatik şanzımanların 2 düşmanı, uygun olmayan şanzıman yağı kullanmak ve periyodlarında değişim yapmamaktır.
Bir otomatik şanzımanlı aracın vites kontrol ünitesinde 3-2-1 seviyeleri varsa tiptronik değildir. Yokuşlarda ve çeşitli koşullarda bir üst vitese geçmemesini sağlar. Söylediğiniz gibi olsaydı 4 de olurdu ve 4'e çıkmanıza müsaade ederdi.Belirli bir hızda boşta giden aracı yüke bindirmek her zaman zararlıdır, uzun vadede aşındırır.Durgun halde ise tabi ki istediğiniz konuma alabilirsiniz.
- İlk önce N'ye alınmalı- El freni çekilmeli- Ayak freni bırakılmalı- En son da P'ye alınmalıdırBu sayede durmuş aracın yükü el frenine aktarılarak şanzımandan kurtarılır, P'den de rahat rahat çıkarabilirsiniz tekrar hareket etmek istediğinizde.
Peki yük alma denilmiş, bu araç p ye geçerken r den geçmesi gerekiyor, burda yük ne oluyor??
Yanlış bilgi duyumu yapmışsınız.Bahsettiğiniz kavrama Tork Konvertörlü olanlar ve N konumuna alındığında yağsız kalma diye bir şey söz konusu değil.MM şanzımanlarda malesef çok sık tekrarlanması gereken konudur, N konumuna almak. Durmaya yakın boşa alın, sonra D konumunda hazır bekleyin, Yeşil yandığında kalkış yapın. Ayak fren pedalından kaldırılmadığı sürece yarım debriyaj başlamaz.
bilgilendirme için teşekkürler. Benim için önemliydi çünkü araba esnemeden durduğunda çok keyif alıyorum.özetle söylemek gerekirse vites E de iken durduğumuzda araç boşta oluyor yani herhangi bir vitese takılı değil. Yoksa 1. Vitese takılı ve debriyaj basılı halde mi oluyor?
Evet, MMT şanzımanda, E ile durduktan 2 sn sonra kavrama tam debriyaj yapıyor ve ayağımızı frenden kaldırmadığımız sürece yarım debriyaj yapmıyor ama vites 1'de hazır bekliyor. MMT şanzımanları park ederken 2 seçeneğimiz var. Aynı düz vitesteki gibi N boşta veya yokuşun yönüne göre E veya R'de bırakmak, sonra motoru stop etmek. Düz viteslerde ve MMT şanzımanlarda,El frenini çekmeyip aracın yükünü vites dişlilerine bıraksak dahi, boşa alırken hiç bir zorluk olmaz. Senkromeç sistemler ve orjinal şanzıman yağları bunun için icad edilmiştir.Dik yokuşlarda aynı yönde viteste bırakmanın riski, motor kompresörünün kaçırarak aracın kaymasına sebep vermesidir, o nedenle el freni ile takviye yapılır, hatta yokuşun ters yönündeki vitese takılarak garantiye alınır.
4 ileri otomatik şanzıman yokuş aşağı boşa alınsa, yokuş düzelince de tekrar 4 e alınsa bir sıkıntısı olmaz yani bunu mu anlayabiliriz Tekin abi?
kendi tecrübemi söylemem gerekirseyokuşta aracı park edip önce P sonra el freni yaparsam... ertesi gün geri yola koyulmaya çalıştığımda aracı D'ye çekerken çıt diye bazen garç diye bazen tak diye sesler geliyor..ama önce el frenine yük binidrip sonra P'ye alınca. frene de güçlüce basarsam kaymak gibi P'den D'ye geçiş yapabiliyorum. düz yoldaymış gibi...