Gönderen Konu: Otomobillerin Bakım Periyotları (Km, Zaman)?  (Okunma sayısı 5352 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Otomobillerin Bakım Periyotları (Km, Zaman)?
« : Şubat 24, 2015, 14:25:53 »
 Selamlar, bildiğiniz gibi otomobiller belli periyotlarda, çeşitli bakımlara ihtiyaç duyan ulaşım araçlarıdır. Bu bakımlarda kullanılan malzemelerin yanında aracın üretim karakteri de bu periyotların süresini belirler. Diğer yandan bu bakımlar aracın sağlıklı kullanım ömrünü uzatmanın yanında belli maliyetler de içerir. Tabi bu bakımlarda neler yapıldığı da önemlidir. Bu açıdan da düşünüldüğünde, araçlarınızın bakım periyotlarını burada, belli bir düzen içinde paylaşabilirsiniz.

Örneğin ve hatırladığım kadarı ile;
 Ae101 Corolla:
Her 5.000 Km ve 6 ayda bir.

Toyota Club Türkiye

Otomobillerin Bakım Periyotları (Km, Zaman)?
« : Şubat 24, 2015, 14:25:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '14
  • 305 kere teşekkür etti
  • 312 kere teşekkür edildi
Ynt: Otomobillerin Bakım Periyotları (Km, Zaman)?
« Yanıtla #1 : Şubat 24, 2015, 14:29:52 »
Ben ise Ae101'i Her 15.000km'de bakıma götürürdüm  :)
VW Golf 1.6 TDI & DSG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 212300
  • Model Yılı: '08
  • 109 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 24, 2015, 14:30:46 »
Benim aracım 2008 auris d4-d her 5000 km hava ve polen filtresini,10.00km yağ - yağ filtresini  20000 km mazot filtresini değiştiriyorum.
sorunsuz devam ediyorum  :alkis: :alkis: :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 24, 2015, 14:34:52 »
Sahibi olduğumuz araçları yazıyorum

92 model Şahin :3.000 km'de bir
93 model Corolla:5.000 km'de bir
00 model A4:15 bin'de bir
03 model Corolla:10 bin'de bir
04 model A4:15 bin'de bir
04 model pejo 206:10 bin'de bir
05 model Passat(benzin):15 bin'de bir
09 model Crafter:20 bin'de bir
10 model Novo Lüx:20 bin'de bir
10 model A4 (dizel) :20 bin'de bir
11 model Corolla:10 bin'de bir
12 model Yaris:10 bin'de bir

Şu an 2006 model Partner kullanıyorum.10 bin km'de bir bakım yapılıyor.
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 24, 2015, 14:37:31 »
Selamlar, bildiğiniz gibi otomobiller belli periyotlarda, çeşitli bakımlara ihtiyaç duyan ulaşım araçlarıdır. Bu bakımlarda kullanılan malzemelerin yanında aracın üretim karakteri de bu periyotların süresini belirler. Diğer yandan bu bakımlar aracın sağlıklı kullanım ömrünü uzatmanın yanında belli maliyetler de içerir. Tabi bu bakımlarda neler yapıldığı da önemlidir. Bu açıdan da düşünüldüğünde, araçlarınızın bakım periyotlarını burada, belli bir düzen içinde paylaşabilirsiniz.

Örneğin ve hatırladığım kadarı ile;
 Ae101 Corolla:
Her 5.000 Km ve 6 ayda bir.

5000 km olmasının asıl sebebi önceden 20w50 mineral yağların olması ve vizikositesini o km ye kadar ideal düzeyde koruyabilmesinden kaynaklı idi. Şuan tam sentetik yağlarda bildiğiniz üzere 15000km denmektedir. Ancak;

Ülkemiz yol koşullarına göre 15000 km bakım periyodları oldukça uzundur. Her ne kadar kullanılan tam sentetik yağların kullanım ömrü 15000km dense de filtreler kirlenmektedir. Bizler Almanya'nın otobanlarında araç kullanmadığımızdan en ideal periodik bakım aralığının 10000km olduğu söyleyebilirim.

Mesaj Birleştirildi: Şubat 24, 2015, 14:39:27
Benim aracım 2008 auris d4-d her 5000 km hava ve polen filtresini,10.00km yağ - yağ filtresini  20000 km mazot filtresini değiştiriyorum.
sorunsuz devam ediyorum  :alkis: :alkis: :alkis:

Sizi tebrik ediyorum. Tam ülkemiz koşullarına göre bakım aralığını belirlemişsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 109 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Şubat 24, 2015, 14:43:45 »
5000 km olmasının asıl sebebi önceden 20w50 mineral yağların olması ve vizikositesini o km ye kadar ideal düzeyde koruyabilmesinden kaynaklı idi. Şuan tam sentetik yağlarda bildiğiniz üzere 15000km denmektedir. Ancak;

Ülkemiz yol koşullarına göre 15000 km bakım periyodları oldukça uzundur. Her ne kadar kullanılan tam sentetik yağların kullanım ömrü 15000km dense de filtreler kirlenmektedir. Bizler Almanya'nın otobanlarında araç kullanmadığımızdan en ideal periodik bakım aralığının 10000km olduğu söyleyebilirim.

Mesaj Birleştirildi: Şubat 24, 2015, 14:39:27
Sizi tebrik ediyorum. Tam ülkemiz koşullarına göre bakım aralığını belirlemişsiniz.

teşekkürler @Mustafa Aksay (29708) araca bakarsak sorunsuz binebiliriz  :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 276 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 24, 2015, 14:46:54 »
Çoğunlukla İstanbul içi kullanımda , Maximum 10000 km'de mutlaka yağ ve filtresini değiştiririm. Motor yağını her zaman iyisinden ve uygun olanını alırım..
Mazot filtresini 20000 km'de bir değiştiririm..
Polen ve hava filtresi kötü durumda ise 5000 civarında mutlaka değiştiririm. Araç 2009 Auris D4D..
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 24, 2015, 14:47:38 »
 Aslında aracın, nerede ve nasıl kullanıldığı da önemli. İstanbul, sıkışık trafikte sürekli olan bir araç ile uzun yolda kullanılan, her gün şantiye gören ile, tozu nispeten az güzergahlarda kullanılanlar arasında farklar var ancak nihayetinde üretici verileri bizler için önemli Zaten o veriler Mustafa'nın ve diğer arkadaşların da belirttiği gibi azami süre ya da km ler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 24, 2015, 14:49:19 »
Bakımlarını araç ve kullanım tarzlarına göre ayarlayan bilinçli arkadaşlarımızı tebrik etmek lazım :alkis: Bu bilinçle hareket edildiğinde aslında can, mal güvenliğinin yanısıra ülke ekonomisine bile katkıda bulunuluyor.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 25, 2015, 17:19:07 »
Bakımlarını kendim yapıyorum motor yapılmadan önce yağ eksiltmeden dolayı sürekli yağ eklediğimden 2000 km civarı yağı ve filtreyi değiştiriyordum motor yapıldıktan sonra 2000 km civarı yağ değiştirdim şu an km dolmadı  hava filtresini yılda 2 kez değiştiriyorum antifriz kışa ve yaza girerken komple boşaltıp soğutma sistemini hortumla yıkadıktan sonra antifrizin durumuna göre yeni veya çıkanı dolduruyorum genelde stabilize ve bozuk yollarda kullandığımdan memlekette sanayide arkadaşın işyerinde lifte kaldırıp gerekli kontrolleri yapıyorum  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 25, 2015, 17:43:20 »
haftada 1 evin önünde bakım yaparım. çok çok önemli görüyorum.

her sabah önce far kolunu çeker uzunları 2 3 saniye yakarım. kapatıp marşa basarım.
marş aldıktan sonra motorun yavaşça hızlanmasını beklerim. 1500 devirde biraz bekledikten sonra debriyajı bırakıp şanzumanı yağlanması için beklerim. 30 saniyeyi fazla geçmeden elden geldiğince ne düşük ne yüksek vitesde gaza basmadan arabayı ısıtırım.
bayırları asla son gaz çıkmam. gerekirse 3 e düşerim ama zorda kalmadıkça uzun süre gazlamam.
arabanın altını ve çamurluklarını basınçlı su ile yıkarım. yağlanacak yerleri yağlarım. temizlenecek yerleri pamuklu bezlerle temizler sonra o bezleri anneme veririm ki bir sonraki hafta için hazır olsunlar.
her hafta pazar günü yağını kontrol ederim. suyuna bakarım. direksiyon hidroliği fren hidroliğine bakar cam suyunu eklerim. benzin deposunun kapağını açıp basıncını alırım.
kablolara bakarım. pas ve oksidasyon için önlem alırım. borulara bakarım. kaçak ararım. ekstra ses varmı diye bakarım.
aracın altındaki akıntılara bakarım. arabanın yürüründeki ve motorundaki sıra dışı sesleri takip ederim. pazar günü benim yapabileceğim şeyler varsa bunları notlarımdan sıra ile yaparım.
teker havalarına bakarım. gerekirse tamamlarım. gözle çivi veya yarıklara bakarım.
kutup başlarını kontrol ederim. aküye bakarım. temizlerim.

ayda bir hava filtresine bakarım. arabama yağ yaktırırım. gaz ayarını kontrol ederim. kaçaklara bakarım.
radyatör üstündeki termostatı motor soğukken açar ve yağlarım. taşırma kabını çıkartır içindeki sıvıya bakarım. kahverengi ise boşaltır yeniden antifiriz karışımı yaparım.

arabadaki bütün yağlara zamanı gelmeden önce bakarım veya baktırırım. şanzıman yağına kadar kitapçığa kayıt ettiğim km ve tarihleri tutarım. motor yağının karardığı zamanı ve el ile hissettiklerimi değerlendiririm. zamanı gelmese bile yağ ve filtre değişimi gerekebilir.

aracın yürür aksamına 6 ayda bir bakıtırım. aks rot rotil burçları  kontrol ettiririm.
farların içini temizlerim. neden bilmiyorum özellikle arka farlar toz alıyor. bütün lambaları kontol ederim.

yani sadece bakım zamanı yapılanlar bakım olarak değerlendirilmemelidir. günlük etrafında attığınız bir tur bile araç bakımıdır. ve diğer bakımlar kadar hayati olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 109 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Şubat 25, 2015, 18:09:19 »
haftada 1 evin önünde bakım yaparım. çok çok önemli görüyorum.

her sabah önce far kolunu çeker uzunları 2 3 saniye yakarım. kapatıp marşa basarım.
marş aldıktan sonra motorun yavaşça hızlanmasını beklerim. 1500 devirde biraz bekledikten sonra debriyajı bırakıp şanzumanı yağlanması için beklerim. 30 saniyeyi fazla geçmeden elden geldiğince ne düşük ne yüksek vitesde gaza basmadan arabayı ısıtırım.
bayırları asla son gaz çıkmam. gerekirse 3 e düşerim ama zorda kalmadıkça uzun süre gazlamam.
arabanın altını ve çamurluklarını basınçlı su ile yıkarım. yağlanacak yerleri yağlarım. temizlenecek yerleri pamuklu bezlerle temizler sonra o bezleri anneme veririm ki bir sonraki hafta için hazır olsunlar.
her hafta pazar günü yağını kontrol ederim. suyuna bakarım. direksiyon hidroliği fren hidroliğine bakar cam suyunu eklerim. benzin deposunun kapağını açıp basıncını alırım.
kablolara bakarım. pas ve oksidasyon için önlem alırım. borulara bakarım. kaçak ararım. ekstra ses varmı diye bakarım.
aracın altındaki akıntılara bakarım. arabanın yürüründeki ve motorundaki sıra dışı sesleri takip ederim. pazar günü benim yapabileceğim şeyler varsa bunları notlarımdan sıra ile yaparım.
teker havalarına bakarım. gerekirse tamamlarım. gözle çivi veya yarıklara bakarım.
kutup başlarını kontrol ederim. aküye bakarım. temizlerim.

ayda bir hava filtresine bakarım. arabama yağ yaktırırım. gaz ayarını kontrol ederim. kaçaklara bakarım.
radyatör üstündeki termostatı motor soğukken açar ve yağlarım. taşırma kabını çıkartır içindeki sıvıya bakarım. kahverengi ise boşaltır yeniden antifiriz karışımı yaparım.

arabadaki bütün yağlara zamanı gelmeden önce bakarım veya baktırırım. şanzıman yağına kadar kitapçığa kayıt ettiğim km ve tarihleri tutarım. motor yağının karardığı zamanı ve el ile hissettiklerimi değerlendiririm. zamanı gelmese bile yağ ve filtre değişimi gerekebilir.

aracın yürür aksamına 6 ayda bir bakıtırım. aks rot rotil burçları  kontrol ettiririm.
farların içini temizlerim. neden bilmiyorum özellikle arka farlar toz alıyor. bütün lambaları kontol ederim.

yani sadece bakım zamanı yapılanlar bakım olarak değerlendirilmemelidir. günlük etrafında attığınız bir tur bile araç bakımıdır. ve diğer bakımlar kadar hayati olabilir.

muazzam bir kontrol tebrikler @Anıl Köksal Bayburt (3104)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • 41 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Şubat 25, 2015, 22:51:01 »
1-her sabah önce far kolunu çeker uzunları 2 3 saniye yakarım. kapatıp marşa basarım.

2-benzin deposunun kapağını açıp basıncını alırım.
Öncelikle helal diyorum.  :saygi:

1-Bu işlemi neden yapıyorsunuz, anlamadım?

2-Aylar evvel 20 TL'lik benzin koyup depoya, LPG ile arabaya binen çok tanıdığım var, lazım olduğunda benzin depo kapağını murç çekiç yardımıyla kırmaya çalışan. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 25, 2015, 23:17:34 »
Öncelikle helal diyorum.  :saygi:

1-Bu işlemi neden yapıyorsunuz, anlamadım?

2-Aylar evvel 20 TL'lik benzin koyup depoya, LPG ile arabaya binen çok tanıdığım var, lazım olduğunda benzin depo kapağını murç çekiç yardımıyla kırmaya çalışan. :)

1. İşlem akünün durumunu anlamak için yapılıyor sanırsam.

Benim anlamadığım arabama yağ yaktırırım dan kasıt ne acaba?
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1.4 D-4D Advance
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '14
  • 39 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Şubat 25, 2015, 23:27:49 »
Benzin deposunun kapağının gereksiz açılmasının veya az az sık akaryakıt alınması yakıt ekonomisi için önerilmiyor aslında.

Çok emin olmamakla birlikte, depoda bulunan gaz formundaki akaryakıti uçuruyor olduğumuzdan olabilir :)

Daha detaylı bilgisi olan varsa paylaşabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 41 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Şubat 25, 2015, 23:51:54 »
1. İşlem akünün durumunu anlamak için yapılıyor sanırsam.

Benim anlamadığım arabama yağ yaktırırım dan kasıt ne acaba?
Evet bir de o yağ olayını anlamadım. Ben de diyorum bir şey daha vardı aklımda ama ne? :)
Benzin deposunun kapağının gereksiz açılmasının veya az az sık akaryakıt alınması yakıt ekonomisi için önerilmiyor aslında.
Evet. Bir sitede, "Depoyu sürekli dolu tutun, depodaki az yakıt uçar." yazıyordu tasaruf tedbirleri adı altında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Şubat 26, 2015, 09:48:50 »
Askerliğini kademelerde yapan arkadaşlar hatırlayacaklardır: GESTAY+B

G: Gözle kontrol
E: Elle kontrol
S: Sıkıştırma
T: Temizleme
A: Ayarlama
Y: Yağlama
+
B: Bütünleme

Çıkış Bakımı
Giriş Bakımı
Günlük Bakım
Haftalık Bakım
Aylık Bakım
6 Aylık Bakım
Yıllık Bakım

Bu yalnızca motorlu taşıtlar için değil bütün mekanik alet ve edavat için geçerlidir. Bakım çok önemli bir unsurdur.

Mesaj Birleştirildi: Şubat 26, 2015, 09:51:36
Özellikle araçlardaki tüm hareketli mekanik parçaların düzenli olarak yağlanması olmazsa olmazdır. Bakımdan kasıt araca sadece gözle bakmak olmadığını ciddi ve gerçek manada bakım kalemlerinin düzenli olarak uygulanması herkesin faydasınadır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Şubat 26, 2015, 10:13:31 »
Aslında aracın, nerede ve nasıl kullanıldığı da önemli. İstanbul, sıkışık trafikte sürekli olan bir araç ile uzun yolda kullanılan, her gün şantiye gören ile, tozu nispeten az güzergahlarda kullanılanlar arasında farklar var ancak nihayetinde üretici verileri bizler için önemli Zaten o veriler Mustafa'nın ve diğer arkadaşların da belirttiği gibi azami süre ya da km ler.

Diğer taraftan şöyle bir şeyde var,

Ülkemizde satılan Yaris ve Prius Hybrid motorları neredeyse termik motorların yarısı kadar çalıştıkları halde yinede 10.000km yağ değişim periyoduna sahipler. amerikada aynı araçların yağları 8.000km'de (5.000mil) değişiyor.

Sanırım üretici bir çok şeyi göz önünde tutarak, aracın pazarlandığı ülke için ortalama bir periyod çıkartıyor.

Bu ortalama, ağır şartları, geç değiştirme risklerini, hızlı sürüşleri kapsadığı gibi ve asıl önemlisi insanların unutmaması için yuvarlak rakama sahip periyodlar olması gerekliliği. Artık 3.000, 7.500 yada 12.500km gibi rakamlar yok. Bazen motorun ömründen feda ediliyor (almanya örneği) bazen müşterinin cebindeki paradan.

Ben, ülkemizdeki yol ve iklim şartlarına göre, genel olarak uygulanan 10.000km değişim periyodunu doğru ama alman otobanı sayımız çok az olduğu içinde 15.000km'nin o bazı markaların araçları için fazla olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle sorun çıkarmı? Çıkmaz.

1 milyon yerine 900 binde motor biter, tabii o araç o km'yi görebilirse.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 301700
  • Model Yılı: '07
  • 73 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Şubat 26, 2015, 10:31:20 »
Benimde çok hassas bir kulağım vardır en ufak takırtı tukurtu ekstra hırlama tıslama bunları çok iyi duyduğumu söyleyebilirim bir arkadaşımın tabiriyle neredeyse benzin pompasının sesini duyacağım.Tabi bunda hobi olarak müzikle uğraşmamın katkısı olduğunu düşünüyorum.

Bunlar harici dikkat ettiğim nokta fren balataları; sizlerin dikkatini çekmiştir içteki balatalar daha çabuk incelir. Bende balatalar bitmeye yakın iken içteki ile dıştakini yer değiştirim bi 5 bin km daha gider.

Birde yağ pompası ve devirdaim pompası, bunların ömrü ne kadardır ve ne kadar sürede değiştirilmelidir..
please seat belts

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 26, 2015, 10:43:06 »
Birde yağ pompası ve devirdaim pompası, bunların ömrü ne kadardır ve ne kadar sürede değiştirilmelidir..

Bunların ömrü kendi yapılarına bağlıdır, bittiğinde değişim zamanının geldiğini anlarsın, ama gözlerinle.. :)
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)