Gönderen Konu: motor subap ayarları  (Okunma sayısı 21068 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB-
motor subap ayarları
« : Kasım 22, 2008, 19:07:54 »
2000 model 1.6 corrolla terram var. rölantinin aşırı değişken olması sebebiyle (400-800 arası geziniyor) rölanti ayarı için özel servise gittim. (araba lpgde de benzinde de aynı şeyi yapıyor.)  özel servis subap ayarlarının bozuk olduğunu subay ayarı yapılması gerektiğini söyledi. bana çok inandırıcı gelmedi. birbaşka özel servise gittim o da subap ayarlarının normal olduğunu buna gerek olmadığın gaz kelebek boğazının temizlenmesi gerektiğin ve uygun zamanda gelmemi söyledi şimdili oraya temizleyici sprey sıktı. araba biraz düzelir gibi oldu yine aynı şimdi. daha önceki arabam broadway idi onun subap ayarları da bozulmuştu ama motordan feci şekilde ses geliyordu ve bu arıza kendini belli ediyordu ancak şimdi arabamda rölantinin düşük olması haricinde hiçbir ses ve sorun yok. Motor subap ayarlarını bozuk olduğunu anlayabileceğimiz bir yöntem var mı ? yani motor subap ayarı bozuksa ne gibi şeyler ortaya çıkar. kime inanacağım ben de bilmiyorum inanın. ilgilerinize şimdide teşekkürler.

Toyota Club Türkiye

motor subap ayarları
« : Kasım 22, 2008, 19:07:54 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: motor subap ayarları
« Yanıtla #1 : Kasım 22, 2008, 19:36:57 »
aynı sorunun biraz daha iyimseri vardı 2001 cıvıc te  temizlettim gaz kelebeğini  düzledi arabanın gaz yiyişi bile değişti.corollalarda subap ayarı yok diye biliyorum bende merak ettim??
97 1.6xei gerektiğinde ferrari gibi,gerektiğinde varyemez :):) seni seviyorum toyota!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 22, 2008, 20:00:41 »
aynı sorunun biraz daha iyimseri vardı 2001 cıvıc te  temizlettim gaz kelebeğini  düzledi arabanın gaz yiyişi bile değişti.corollalarda subap ayarı yok diye biliyorum bende merak ettim??

vvti motorlardan itibaren yok
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 22, 2008, 20:04:32 »
Bu gaz kelebegi nedir arkadaslar?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '11
« Yanıtla #4 : Kasım 22, 2008, 21:48:05 »
supap ayarı vvt-i lerden itibaren ortadan kalktı..
recep bey sizin aracınızın devir gezmesi farklı sebebler olabilir gaz kelebek ve hava akış ölçer sistemleri hava filtresinden sonra havanın geciş noktalarıdır burası bir evin mutfağı gibidir,gereklı karışım için hava akış ölcek havanın yogunlugunu sıcaklıgını v.b değerleri saptayarak gerekli sinyali ecuya bildirir ve yakıt miktarı hesaplanır,tabi havann girişi için birde gaz kelebegi gövdesi yani gaz pedal acıklık sinyalini gövde üzerindeki kelebek konum muşiri sayesinde ecuya sinyal ile bildirilir..bu nedenle hava ile temas halindedirler hava içerisinde bulunan mikrokarbonlar ve toz v.b maddelerin bazıları zamanla kurum ve v.b. etkenlere yol acarak gerekli sinyallerin ve ölcümlerin iletilmesinde direnç oluşturur.yakıt sarfiyatı güç düşüklüğü silkeleme tekleme devir gezmesi gibi problemler ortaya cıkabilir bunu için orjinal hava filtresi kullanılması en büyük önlemdir hava filtrsi diyip geçmemek lazım sonuçta motorunuzun akciğeri diyebiliriz...her bakımda mutlaka hava filtrresi hava akış ölcer ve gaz kelebek gövdesi temizliği şart farkı göreceksiniz..sizin aracın problemi büyük ihtimalle bu fakat buji yakıt filtresi ve kullanılan yakıtın kalitesi de önemli..
iyinin de iyisi.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 22, 2008, 23:44:02 »
 Uğur beyin hava akış ölçerle ilgili verdiği bilgiler tamamiyle doğru, aynen katılıyorum. Fakat bu araçlarda hava akış ölçer yok :) hava akış ölçerli araçlar da vvt-i motorlu araçlardır.
 asıl meseleye gelince; özel servislerin ikisi de mantıklı cevaplar vermiş. her ikisi de olabilir. subap ayarı çok gevşek yönde bozulursa şıkır şıkır ses yapar. fakat çok sıkı yönde ayarın bozulması da rölantiyi etkileyen direk etkenlerden biridir.
 ayrıca gaz kelebek gövdesinde de aşırı kurum pislik vs. biriktiyse de rölanti dengesini bozar.
 ama benim fikrim aracın lpgli olmasınında payını düşünerek sorunun subap ayarlarından kaynaklı bi sorun olduğu kanaati ağır basıyo...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 23, 2008, 00:04:33 »
supap ayarı vvt-i lerden itibaren ortadan kalktı..
recep bey sizin aracınızın devir gezmesi farklı sebebler olabilir gaz kelebek ve hava akış ölçer sistemleri hava filtresinden sonra havanın geciş noktalarıdır burası bir evin mutfağı gibidir,gereklı karışım için hava akış ölcek havanın yogunlugunu sıcaklıgını v.b değerleri saptayarak gerekli sinyali ecuya bildirir ve yakıt miktarı hesaplanır,tabi havann girişi için birde gaz kelebegi gövdesi yani gaz pedal acıklık sinyalini gövde üzerindeki kelebek konum muşiri sayesinde ecuya sinyal ile bildirilir..bu nedenle hava ile temas halindedirler hava içerisinde bulunan mikrokarbonlar ve toz v.b maddelerin bazıları zamanla kurum ve v.b. etkenlere yol acarak gerekli sinyallerin ve ölcümlerin iletilmesinde direnç oluşturur.yakıt sarfiyatı güç düşüklüğü silkeleme tekleme devir gezmesi gibi problemler ortaya cıkabilir bunu için orjinal hava filtresi kullanılması en büyük önlemdir hava filtrsi diyip geçmemek lazım sonuçta motorunuzun akciğeri diyebiliriz...her bakımda mutlaka hava filtrresi hava akış ölcer ve gaz kelebek gövdesi temizliği şart farkı göreceksiniz..sizin aracın problemi büyük ihtimalle bu fakat buji yakıt filtresi ve kullanılan yakıtın kalitesi de önemli..
hava filtresini yetkili servisten aldım son seferde sanayideki ustam bile çok fark var bu bambaşka birşey dedi :) araçta lpg li olunca hava filtresi orijinal olacak :D
97 1.6xei gerektiğinde ferrari gibi,gerektiğinde varyemez :):) seni seviyorum toyota!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Kasım 23, 2008, 00:09:18 »
hmm aracın lpgli oldugunu farkedemedim:D
lpgli sistemlerde genelde hava girişi bölümü kapatılırki hava miktarı az olsun die..
siz siz olun orjinalden şaşmayın 10 kuruştan kaçayım derken 100 kuruştan olmayın...
iyinin de iyisi.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 23, 2008, 00:31:42 »
konuyla alakası yok ama arabam 203 binde enjektör temizleyici aldım servisten nasıl kullanmalıyım ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #9 : Kasım 23, 2008, 00:36:41 »
kendiniz depoya katacaksınız yalnız deponuzun full olması gerekli cünkü enjektör temizleyicinin kimyasalı benzine oranla cok daha güçlü (dizellerdede aynı)karışım iyi ayarlanmazsa sisteme zararı var depoyu fulleyin sonra depodan içeri dökün...cok faydalı bi ürün eger servisten orjinalini aldıysanız..ii sürüşler
iyinin de iyisi.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 23, 2008, 00:40:07 »
servisten orijinal aldımda depoyu fullemesek :) :( kesinlikle full depomu olması lazım?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Kasım 23, 2008, 00:50:23 »
evet fullemenız gerekli dedğim gibi konsantre şeklinde bir kimyasal oldugu için depodaki benzini full olup dogru kıvamda eşit miktarda dağılması gerekli yoksa bir anlamı ve faydası kalmazz
iyinin de iyisi.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 23, 2008, 01:04:38 »
toyotalar supap ayarına kolay kolay ıhtıyac duymazlar.sahsen benımkı 294.000 oldu supap ayarına baktırdıgımda gerek yok hıc bozulmamıs dedıler:D
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #13 : Kasım 23, 2008, 10:48:18 »
bütün cevaplar için çok teşekkür ederim. arabam lpgli ancak lpg yi yeni taktırdım. daha 10000 km kullandım lpg taktırdıktan sonra yalaşık 8 ay oldu bu kadar kısa sürede lpg subap ayarının bozulmasına sebep olamaza kanaatindeyim. bujileri ve hava filtresini değiştireli daha 2 ay oldu 1300 km kullandım. verilen cevaplar doğrultusunda gaz kelebek boğazını temizletmeyi düşünüyorum. sorun giderilmezse sonra subap ayarlarına baktıracağım. bu araç hava akım ölçer var mı yok mu tereddüte düştüm cevaplardan sonra vvt-i değil bizim motor efi. tekrar teşükkerler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 23, 2008, 10:55:17 »
 hava akış ölçer yok bu araçlarda. Aracınızdaki 4AF-E motorlarda hava akış ölçerin görevini emme manifold basınç sensörü yapar. Bu parça ise herhangi bi  bakım gerektirmez...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Kasım 23, 2008, 17:45:09 »
servisten orijinal aldımda depoyu fullemesek :) :( kesinlikle full depomu olması lazım?

Orijinali nasil bir sey Harun? Ne yaziyor uzerinde? Markasi ne?
Ben devamli kullaniyorum.Bazen bos depoya bazen dolu depoya ekliyorum, fark etmiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Kasım 26, 2008, 08:49:45 »
dün arabamı subap ayarı yapılmak üzere özel servise bıraktım. 4-5 saat sonra gittim. usta motor subap ayarlarının düzgün olduğunu söyledi ve herhangi bir işlem yapılmadı dedi. sadece gaz kelebek boğazı temizlenmiş. motorun çalışması ve rölanti ayarı düzeldi arabanı çekişi arttı. süper oldu. çok şükür subap ayarları iyiymiş böylece az bir işçilik masrafıyla kurtulmuş olduk çok şükür. toyota işte bu sahini çok üzmez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Kasım 26, 2008, 12:13:41 »
Orijinali nasil bir sey Harun? Ne yaziyor uzerinde? Markasi ne?
Ben devamli kullaniyorum.Bazen bos depoya bazen dolu depoya ekliyorum, fark etmiyor.
akşama yazıcam modelini üzerinde yazan herşeyini.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Kasım 26, 2008, 21:53:06 »
Sagol, bekliyorum :)

Arabayi alali 7 ay kadar oldu, 5 litre kadar enjektor temizleyici kullanmisim bu sure icinde :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Kasım 26, 2008, 23:41:22 »
Gaz kelebek boğazı temizliği hakkınd resimli ve detaylı bilgiye nasıl ulaşabilirim acaba ? Konusu açılmışmıydı daha önce bilmiyorum?
İnsanın en büyük hatası sevmek değil, Sevmeye layık olmayan birinden sevilmeyi beklemektir !
[paul auster]