Gönderen Konu: Ön Takımdan Gelen Sesi Çözdük  (Okunma sayısı 26398 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 335000
  • Model Yılı: '06
  • 64 kere teşekkür etti
  • 75 kere teşekkür edildi
Ön Takımdan Gelen Sesi Çözdük
« : Aralık 23, 2014, 21:37:02 »
İlginç bir araba bu avensis. Yada Toyota mı desem. Mayıs yada haziran ayı idi. İş çevremden girişimci bir tüccar ile buluşup bir yere gidiyorduk. Arabası benzinli idi sanırsam. Bozuk yoldan geçerken sağ önden alttan trak trak ses geldi 2 kere. Derin çukularda yapıyordu. Salıncak burcu bozuk galiba dedim. Yok yau ben de baktırdım direksiyondan mış. Bu daha yeni araba bunda var bu ses dedi. Nasıl yani dedim. Bunların kutusu mu bişeyi boşluyomuş ondanmış hepsinde varmış dedi. Neyse önemsemedim.

Sonra zaman geçti bende avensis sahibi oldum. O ses bunda da var. Tabii ben illaki bulucaz yerini direksiyon kutusu mili sesi değil bu diye zaman bıraktım.

Çeşitli sebeplerle tamircilere gittiğimde bu sesi aradık.

Motordan gelen hıyırtıları aradık, gergi rulmanı bilyası ve triger setini ve klima kompresör bilyasını değiştirdik motorla ilgili ses kalmadı.

Araba çok yaylanıor dedim amortisörleri değiştirdim güzel oldu.

debriyaj balatası bitikti değiştirdim sıkıntı yok.

Her tamire gidişimizde ilgili sesi aradık. Defalarca salıncak burçları kontrol edildi. bir sürü yere bakıldı ama sesin kaynağı bulunamadı.

Boş bir günde Düzcede kadir ustaya rot balancıya gittim. O da sürdü denedi ama o günde şiddetşi yağmura yakalandık. Alt takım ıslandı ses duyulmadı. Tank gibi araba ses yok bunda dedi. Tamam yazın kuru havada tekrar bakarız dedik. Gerçi kadir usta da yaşlamış artık eski iş bitiriciliği kalmamış. Elemanlar var yanında onlar da daha olmamış.

Araba alçak ön tampon her yere değiyor diye 1,6 benzinli avensis yayı aldım taktım araba daha alçak oldu. Eski yayları söktük yenilerle kıyasladık. Eskiler 14.25 mm yeniler 12.8 mm kalınlığında. Yükseklikleri de aynı idi. Yeni yaylar ince olduğu için arabayı yükselteceğini çok ümit etmedik ama madem buraya kadar söktük değiştirelim dedim.

Yayları değiştirken de salıncağın burçlarını tekrar inceledik. Maalesef taş gibilerdi. Keşke biri bozuk olsa da değiştirip şu sesden kurtulsak dedim ama nafile.

Yaylar değişti ve ön takımdan bi yerden geldiğini düşündüğüm ses artık yoktu. Baya derin çukurlarda felan denedim. Frek kaliper sesinden başka salıncak burcu bozuk araç gibi tak sesi gelmiyordu.

Yay değiştirme ile bu ses nasıl gider diye düşünüyordum. Orijinal yayları aldım eve. Bir güzel yıkadım ve inceledim. Daha önce değiştirdiğim amortisörler orijinal Toyota malı olduğundan ve ses yapmayıp araba fazla yaylandığı için değiştirdiğimden evde duruyordu. Yayları amortisöre koyarak da inceledim.

Yayın amortisöre oturduğu yerde kulaklar var. Amortisör üzerindeki yayın bastığı çanakta. Yukarı çıkıntı kulaklar. Bu kulaklar yayın çanaktan dışarı çıkmasını engelliyor.

İncelerken yayın bu kulaklardan birisine milyon kere temas edip aşındığını gördüm. Çanaktan dönerek yukarı çıkan ilk kıvrım kulağa çok uakındı. Yaylanmada değmesi muhtemel, hatta takılarak trak sesini çıkarabileceğini düşündüm. Öyle ise yeni taktığım 1,6 benzinli yayları yuvasına tam uydu ve bu ses kesildi yay çanaktaki kulağa takılmıyor ses çıkmıyor diye düşündüm.

Neyse araba aşırı alçak oldu ve eski yayları tekrar takayım diye sanayinin yolunu tuttum. Ustalarla çay içip bir birimize ileri geri zevzeklik edip en sonra yayları inceledik. Ve sesin bundan olmayacağını iddia eden ustacık arkadaşlarım hayretler içinde kalıp iki tarafının da yayındaki aşınma izlerini ve amortisör çanağına yayı koyınca denk gelen kulaktaki aşınmayı görünce kabül ettiler. Bu yayları takacağız dedim. Eee hoca sende yalama yaptın arabayı zevzekliklerini yaptıktan sonra hortum geçirelim bi daha yapmaz dediler. Bak yaparsa tekrar sökecez bu kulakları kaportacıda uzatacaz yaya takılamayacak dedim. Tamam dediler. Ses yaparsa sökecez ama önce deneyelim bakalım ses şu an varmı diyip yolda kalan huzur evinde kalan yaşlı bir amcanın eski fordunu çaıştırmaya gittiler. Benim arabayla tabii.

Neyse geldiklerinde sesi sordum hangi ses dediler. Haa tamam o yaptık falan sallıyolar tabii. Arabayı dinlemeyi unutup öyle gidip gelmişler ama ses olsaydı farkederlerdi.

Neyse hortum geçirip yayları taktık. Hortumu ben geçirdim. Kalitesiz şeffaf sert plastik uyduruk bir hortum. Oymuş bu işin hortumu. Parçacı yaşara 5 TL verdim çifitine. Neyse araba orijinal yüksekliğine geldi.

O ses Cumartesiden bu yana yok. Çok denedim. Kesin yok o ses. Çünkü trak sesi geldiğinde bi yer bi yere vuruyor sesiydi resmen. Derin çukurlarda 20 - 30 km li hızlarda geliyordu. Özellikle sağ önden çoktu. Yolda yavaşlatma tümseklerinden geçince de geliyordu.

Basit bir durum salıcaktaki küçük burç bozuk değiştririz geçer diye çok da dert etmiyordum. Hatta burçları levye ile kontrol edince de salıncak 3 noktadan bağlı o yüzden anlaşılmıyor ben en iyisi salıncağı komple değiştreyim diye düşünüyordum. Ama kontrol edince bu fikirden vaz geçiyordun her seferinde.

Yaya hortum geçirip alt lastiğini düzgünce yerleştirip nizami şekilde yerine oturtup yayı takınca ses artık yok oldu. Salıncak vs de değişmedik.

Yeni aldığım yaylarda tertemiz pırıl pırıl kutusunda duruyor.

Böyle ilginç bir sesi bulup giderdik.
2006 2.0 Dizel D-4D Avensis Elegant

Toyota Club Türkiye

Ön Takımdan Gelen Sesi Çözdük
« : Aralık 23, 2014, 21:37:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
Ynt: Ön Takımdan Gelen Sesi Çözdük
« Yanıtla #1 : Aralık 23, 2014, 21:57:58 »
özet: Çalışan başarır  :)
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 124000
  • Model Yılı: '04
  • 25 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 23, 2014, 22:09:48 »
O başta bahsettiğiniz direksiyon sesi ben aracı ilk aldığımda da vardı. Hatta servise çözüm önerisi için bakımda incelemelerini söyledim. Bana sistemin komple değişmesi gerektiğini söylediler. Daha sonra başka bir Corolla araç denk geldi. Aman Allah'ım! O tanıdık ses :D Bilmezden gelip nedir bu ses diye sordum aynı şeyleri söyledi ama çözümü olarak da bir parça kaynatıyorlarmış arasına geçiyormuş diye bir bilgi edinmiş. Neyse umursamadan arabamı kullanırken debriyaj balatası değişimi için iyi bir usta arayışında 2000'lerden beri sadece Avensis kullanan bir ustadan bahsettiler. Gittim buldum adamı. Dedikleri gibi adamın tamirhanesinin etrafında ki bütün komşularında Avensis :D Herkese aşılamış. Neyse balatayı değiştik sonra deneme sürüşünde direksiyonda da ses var onuda yapalım dedi ve yaptı  :alkis: Direksiyonu boş konuma alıp alttan birşeyleri sıktı gitti. Bu kadarmış.
1,6 Comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 64 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Aralık 24, 2014, 18:57:05 »
O başta bahsettiğiniz direksiyon sesi ben aracı ilk aldığımda da vardı. Hatta servise çözüm önerisi için bakımda incelemelerini söyledim. Bana sistemin komple değişmesi gerektiğini söylediler. Daha sonra başka bir Corolla araç denk geldi. Aman Allah'ım! O tanıdık ses :D Bilmezden gelip nedir bu ses diye sordum aynı şeyleri söyledi ama çözümü olarak da bir parça kaynatıyorlarmış arasına geçiyormuş diye bir bilgi edinmiş. Neyse umursamadan arabamı kullanırken debriyaj balatası değişimi için iyi bir usta arayışında 2000'lerden beri sadece Avensis kullanan bir ustadan bahsettiler. Gittim buldum adamı. Dedikleri gibi adamın tamirhanesinin etrafında ki bütün komşularında Avensis :D Herkese aşılamış. Neyse balatayı değiştik sonra deneme sürüşünde direksiyonda da ses var onuda yapalım dedi ve yaptı  :alkis: Direksiyonu boş konuma alıp alttan birşeyleri sıktı gitti. Bu kadarmış.

İşte usta bu adam.  :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 Avensis E.extra
  • Model Yılı: '14
  • 112 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 25, 2014, 10:07:14 »
Arkadaş bu ne ya.... Orhan pamuğun son kitabından heyecanlı bir yer okumuş gibi oldum... vay beee... ama sonuç kısmı olmamış... ben sonucun söyle bağlanmasını beklerdim: "arabayı sattım sesten kurtuldum"
[emoji56]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 Avensis E.extra
  • 112 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Aralık 25, 2014, 10:10:34 »
Hocam benim direksiyondan da aynı ses geliyor... Sıfır araba... aldığım ilk günde vardı.  Direksiyonu öne doğru itiyorum o sesten kurtulmak için. Bazen de şefkatlice bir tokat atıyorum biraz susuyor yine aynı....
Direksiyona tam olarak ne yaptı birazcık daha anlatırrsanız ben kendim yapabilirim. Çünkü benim bulunduğum bölgede kesinlikle öyle bir usta yoktur...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 25, 2014, 10:15:42 »
Arkadaş bu ne ya.... Orhan pamuğun son kitabından heyecanlı bir yer okumuş gibi oldum... vay beee... ama sonuç kısmı olmamış... ben sonucun söyle bağlanmasını beklerdim: "arabayı sattım sesten kurtuldum"
[emoji56]

:rofl: :rofl: :rofl:

Allaha şükürler olsun elhamdulillah arabamda ses seda yok maşallah, Allah nazarlardan muhafaza etsin  8-)
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 25, 2014, 10:43:09 »
:rofl: :rofl: :rofl:

Allaha şükürler olsun elhamdulillah arabamda ses seda yok maşallah, Allah nazarlardan muhafaza etsin  8-)
Denizlide yollar çok iyi galiba yada siz kaymak asfalttan çıkmıyorsunuz.işin şakası tabiki benim direksiyondan ses yok fakat ya emniyet kemerinden yada söför kapısından bozuk yolda ses geliyor hala çözebilmiş değilim.Emniyet kemeri yükseklik ayarı ile oynayınca bir nebze azalıyor.Bakım zamanı yaklaşıyor gidince göstereceğim inşallah problemi çözerler
Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Aralık 25, 2014, 10:51:48 »
Denizlide yollar çok iyi galiba yada siz kaymak asfalttan çıkmıyorsunuz.işin şakası tabiki benim direksiyondan ses yok fakat ya emniyet kemerinden yada söför kapısından bozuk yolda ses geliyor hala çözebilmiş değilim.Emniyet kemeri yükseklik ayarı ile oynayınca bir nebze azalıyor.Bakım zamanı yaklaşıyor gidince göstereceğim inşallah problemi çözerler

Evet abi Allaha şükürler olsun yollarımız güzel. Dediğiniz gibi çok kötü yollara girmiyorum. Didime giderken bir yer var orada taşlı yol döşeli ilk aracımı aldığımda oradan geçerken, bu ne yaaa lakur lukur ne biçim ses geliyor demiştim. Hakikatten sanki boşta bir şeyler varda onlar oynuyor yerinden çıkacakmış gibi gelmişti. Sonra malum aracın tüm fren sistemini, disk balata vb şeylerini , lastikleri yeniledişm falan sonrasında o yoldan geçtiğimde hiç bir daha o ilk duyduğum sesleri duymadım. Araç toklaşmıştı.

Ama yolcu tarafı ön yolcu tarafı yani, orada kapğı ayarsız herhalde, yamuk yollardan geçerken gıcırtı gibi bir ses geliyor. Zaten kapanırkende tok kapanmıyor o kapı. Ayarlatmak lazım herhalde
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #9 : Aralık 25, 2014, 11:09:38 »
T25 kadadan t27 kasaya geçince süspansiyon seslerinde bende rahatsız olmuştum.önceki kasa süspansiyon ve ses olayında daha başarılı.t27 daha sert süspansiyona sahip bu tür seslerinde bozuk yollarda gelmesi kaçınılmaz.:)

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #10 : Aralık 25, 2014, 11:21:50 »
Peki ne yapmak lazım abi? Ben dediğim işlemleri yaptırınca sesler kayboldu bende. Hatta mesajımda demiştim ya, işte o yolda direksiyon bile elimde titriyor gibiydi. Ama şimdi yok böyle birşey. Benim ilk aracım öyle lüks bir model değildi ama bu avensisi eski halinden daha iyi olunca baya bir pişmanlık yaşamıştım ama hanımla kıza çaktırmamıştım.

Şimdi maşallah iyi, yada ben alıştım :)
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Aralık 25, 2014, 11:45:02 »
Bozuk yollara girmeyince bir problem yok küçük kocaeli buluşmasında araçlarımızı karşılaştırarak kronikmi değilmi anlayacağız.Ben şehiriçi konfor olarak beğenmiyorum uzun yoldada eski kasaya göre daha çok hoşuma gitti.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 124000
  • Model Yılı: '04
  • 25 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 25, 2014, 19:09:22 »
Hocam benim direksiyondan da aynı ses geliyor... Sıfır araba... aldığım ilk günde vardı.  Direksiyonu öne doğru itiyorum o sesten kurtulmak için. Bazen de şefkatlice bir tokat atıyorum biraz susuyor yine aynı....
Direksiyona tam olarak ne yaptı birazcık daha anlatırrsanız ben kendim yapabilirim. Çünkü benim bulunduğum bölgede kesinlikle öyle bir usta yoktur...

Hocam dediğim gibi direksiyonu boş pozisyona aldı. Sonra altına yatıp ışıklar vasıtası ile içeriye elini uzatıp (tornavidaydı heralde) sıktı. Aslında öyle ustalık isteyen birşeymiş gibi de gelmedi bana. Herhangi bir ustaya söyleseniz direksiyonun alttaki cıvatalarını sıkarmısınız diye yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Sonuçta düzenek belli. İşin teknik kısmı sorunun tespiti olsa gerek.
1,6 Comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #13 : Aralık 25, 2014, 19:57:59 »
Hocam dediğim gibi direksiyonu boş pozisyona aldı. Sonra altına yatıp ışıklar vasıtası ile içeriye elini uzatıp (tornavidaydı heralde) sıktı. Aslında öyle ustalık isteyen birşeymiş gibi de gelmedi bana. Herhangi bir ustaya söyleseniz direksiyonun alttaki cıvatalarını sıkarmısınız diye yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Sonuçta düzenek belli. İşin teknik kısmı sorunun tespiti olsa gerek.
Sizin direksiyon tıkırtı burcunuzda bir ayar yapmış gibi gözüküyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 64 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Aralık 25, 2014, 20:16:26 »
Direksiyon kutusunda zamanla aşınma oluyor. Dişlilerin aşınmasını absorbe etmek için her direksiyon kutusunda boşluk aarı var. Çok sıkılırsa direksiyon baya ağır olur. Az sıkılırsa direksiyon boşluğu hissedilir. Aşırı boşlul olsa da ses yapacağını sanmıyorum ama yapa da bilir belki.

Usta o ayarı sıkmış olabilir.

Benim direksiyon da biraz ağır gibi. Ama hassas bakacak adam yok. Ben kurcalamaya niyetleniyorum bu aralar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Aralık 25, 2014, 20:23:01 »
Direksiyon kutusunda zamanla aşınma oluyor. Dişlilerin aşınmasını absorbe etmek için her direksiyon kutusunda boşluk aarı var. Çok sıkılırsa direksiyon baya ağır olur. Az sıkılırsa direksiyon boşluğu hissedilir. Aşırı boşlul olsa da ses yapacağını sanmıyorum ama yapa da bilir belki.

Usta o ayarı sıkmış olabilir.

Benim direksiyon da biraz ağır gibi. Ama hassas bakacak adam yok. Ben kurcalamaya niyetleniyorum bu aralar.

Şu sekiz yıllık kesintisiz eğitim olayından sonra usta denecek adam mı kaldı. Hepsi eskisini sök yenisini takçı... Teşhis falan koyamıyorlar :olu: :olu: :olu:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 64 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Aralık 25, 2014, 20:38:43 »
Sorma üstad. Bu abuk sübük eğitim sistemi beni de harcadı. Ben motor öğretmeniyim 4-5 sene atölyede çalıştım. Ama son 10 yıldan fazladır masa başında çalışıyorum.  Ne meslek kaldı ne atölye ne el becerisi. Tırt olduk. Bu ülkeyi bitiren sistem olmasaydı hem benim gibi niceleri mesleğini unutmaz nice ustalar yetişirdi. Bi zamanlar dersine girdiğim öğrenciler köylerinde köyün ustası olmuştu daha öğrenci iken. Atölyede yapmadığımız uygulama kalmıyordu. Servislerin başına bela idim. Her türlü motor şanjıman ve tertibat ne varsa bir örnek mutlaka bana vermek zorunda idiler. Yoksa benden kurtulamazlardı.

Şimdi o parçaları görünce adı neydi bunun diye düşünüyorum  :asikadam:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #17 : Aralık 25, 2014, 21:01:34 »
Malesef hocam, Meslek Liseleri Memleket Meselesi dendi durdu ama meslekten kasıt başka meslek oldu :)
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Mart 08, 2015, 12:01:40 »
Sizin direksiyon tıkırtı burcunuzda bir ayar yapmış gibi gözüküyor.
arkadaşlar bu tıkırtı burcu nerede hangi ayar vidası bu sıkılan. benim gösterdiğim hiç bir usta servis de dahil bu ayar yerini bulamadı. şunu bi tarif etseniz veya bi fotograflasanız. aslında ses çok az ve sadece soğuk iken geliyor ama sanki kafamın içinde zongluyor gibi oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 Avensis E.extra
  • 112 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Mart 11, 2015, 19:46:10 »
arkadaşlar bu tıkırtı burcu nerede hangi ayar vidası bu sıkılan. benim gösterdiğim hiç bir usta servis de dahil bu ayar yerini bulamadı. şunu bi tarif etseniz veya bi fotograflasanız. aslında ses çok az ve sadece soğuk iken geliyor ama sanki kafamın içinde zongluyor gibi oluyor.
Aynı sorun bende de var. Ben artık o kadar sinirleniyorum ki ses gelince hafif bir tokat vuruyorum Direksiyona geçiyor ses [emoji56]
Ama soğuk havada sürekli geliyor o ses... lütfen çözüm bulursanız bana da söyleyin...