Gönderen Konu: Vites boş'a alınarak yakıt tasarrufu sağlanırmı?  (Okunma sayısı 13946 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Ynt: Vites boş'a alınarak yakıt tasarrufu sağlanırmı?
« Yanıtla #40 : Aralık 17, 2008, 20:52:38 »
Ben sadece tam otomatik şanzumanların montajını yaptığım için bunu bilmiyordum hakan teşekkür ederim
:carwash:

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Aralık 17, 2008, 20:52:38 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Aralık 18, 2008, 08:00:51 »
  Ben teşekkür ederim Gökmen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #42 : Aralık 18, 2008, 11:55:14 »
vitesi boşa almak kesinlikle iyi bi teknik değil...hiç tavsiye etmem...arkadaşlarında dediği gibi en iyisi uygun devir...ayrıca bilinenin aksine yakıttan tasarruf sağlamaz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #43 : Aralık 18, 2008, 16:01:24 »
Karbüratörlü araçlar için boşa almak fayda sağlar ama enjeksiyonlu araçlar ,ister lpg de ister benzinde gazdan ayağımızı çekince cut-off olayı devreye girer ve araç, rölanti devrine kadar tasarruf sağlar.
Söylesem tesiri yok.sussam gönül razı değil,
                                                          FUZULİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #44 : Aralık 18, 2008, 20:37:42 »
vitesin boşta olması mevzuu üzerine 1 aydır aracımda yol bilgisayarı takviyeli denemeler yapıyorum, sonuç aracı devrine uygun viteste kullanmak en makbulüdür...saygılar...
Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
Toprak eğer uğrunda ölen varsa VATAN'dır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 172998
  • Model Yılı: '90
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Ocak 13, 2010, 02:48:33 »
arkadaşlar doğru diyorsunuz cut off var dediğiniz gibi fakat ya bloklar ne olucak boşa atmazsak bloklar devamlı çalışacak.böylece yağmurdan kaçarken doluya tutulacaksınız.benim dayımda sıfır megana vardı.2005 sedan.yokuş aşağı hiç boşa atmazdı ve arabayı devirli kullanırdı.dedemde ise sıfır palio var hala kullanıyor 2006 ve yokuşta boşa atar.megane 175 binde yağ eksiltmeye başladı.palio ise 200binde ve canavar gibi. ee peki bu noolacak bütün tezleri boşamı çıkarıyor
1990 Mercedes 300 sel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #46 : Ocak 13, 2010, 07:47:52 »
  Tam tersine Metecan. Boşa attıktan sonra aracı vitese takmak, motor ve kayışlar için daha tehlikelidir. Tabi şanzıman için de. Yokuş aşağı vitesde inmek demek, yüksek devir çevirmek demek de olmamalı. Motor ömründe ise bir çok farklı etmen etkilidir. Yakıt kalitesinden, kullanım şekli ve bakımlara kadar bildiğin gibi. Ayrıca yokuş aşağı araç vitesde olduğu için özellikle üstten egzantrikli araçalrda motorun üst aksamları da daha iyi yağlanır. Bu da motor ömrü için faydalıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • efsane
« Yanıtla #47 : Ocak 13, 2010, 19:52:46 »
arkadaslar bılgılere olcumlere saygım var. yalnız bısey paylasmak ıstıyorum düz mantık...
     arac yokus asagı gıderken mesala 120 km ıle seyır edıyorsunuz onunuzdede 3-5 km bır yokus var . aracı bosa atarsanız devır saatı 1000 devıre duser ve arac 80 km,90 km hıza dustugunde 5. vitese taktıgınızda ve debriaj dan cekerken hafıf gaza basarsanız (2000 devır cıvarı ) araç zorlanmadan yola devam eder . yanı 4 . vitesten 5 e atar gıbı.
     aynı aracı aynı yolda ayak gazda tutarsanız 1. devır saatı 3500 civarında durarak asagı ıner. ee zaten 90 km yi ( 2700 devir civarı) gecınce arac yakıtı artıyor. 3000 ve cıvarı devirle gitmek yakıtı artırmazmı.
     ben niğdeden istanbula giderken uygun yol bulunca bu sekılde bosa atarım ve uzun yol yakıtından gayet memnunum.
    bu arada karbirötörlü bir corollayla arkadasın bırısı yakıtını yazmıs. 40 tl ile 260 demişti sanırım. şehir içiyse.büyük ihtimalle yalnıs olcmus arkadas. eger dedıgı uzun yol ıse ben de tam tersını yaparım bosa atarak. 32 ,50 tl ıle uzun yol yapılabılır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #48 : Ocak 13, 2010, 20:31:10 »
vitesi boşa atmak tehlikeli biliyorum ama.. benim evime giderken 1km ye yakın bir yokuş var çok dik değil... ve ankaralılar bilir konya yolu çıkması zahmetli bir yol... ben trafiğin yogun olmadıgı zaman vitesi boşa atarım... ama türkiyenin koşulları şuan buna müsait.. akaryakıta her dakika zam yapılıyor.. heralde en çok vergi veren millet biziz... o paralar nereye gidiyor çok merak ediyorum.. bukadar para alıyorlar ve hala imf ye başvuruyorlar..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #49 : Ocak 13, 2010, 20:57:11 »
arkadaslar bılgılere olcumlere saygım var. yalnız bısey paylasmak ıstıyorum düz mantık...
     arac yokus asagı gıderken mesala 120 km ıle seyır edıyorsunuz onunuzdede 3-5 km bır yokus var . aracı bosa atarsanız devır saatı 1000 devıre duser ve arac 80 km,90 km hıza dustugunde 5. vitese taktıgınızda ve debriaj dan cekerken hafıf gaza basarsanız (2000 devır cıvarı ) araç zorlanmadan yola devam eder . yanı 4 . vitesten 5 e atar gıbı.
     aynı aracı aynı yolda ayak gazda tutarsanız 1. devır saatı 3500 civarında durarak asagı ıner. ee zaten 90 km yi ( 2700 devir civarı) gecınce arac yakıtı artıyor. 3000 ve cıvarı devirle gitmek yakıtı artırmazmı.
     ben niğdeden istanbula giderken uygun yol bulunca bu sekılde bosa atarım ve uzun yol yakıtından gayet memnunum.
    bu arada karbirötörlü bir corollayla arkadasın bırısı yakıtını yazmıs. 40 tl ile 260 demişti sanırım. şehir içiyse.büyük ihtimalle yalnıs olcmus arkadas. eger dedıgı uzun yol ıse ben de tam tersını yaparım bosa atarak. 32 ,50 tl ıle uzun yol yapılabılır.
aynı benim fikir fikirdaş
1990 Mercedes 300 sel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #50 : Ocak 13, 2010, 20:58:15 »
vitesi boşa atmak tehlikeli biliyorum ama.. benim evime giderken 1km ye yakın bir yokuş var çok dik değil... ve ankaralılar bilir konya yolu çıkması zahmetli bir yol... ben trafiğin yogun olmadıgı zaman vitesi boşa atarım... ama türkiyenin koşulları şuan buna müsait.. akaryakıta her dakika zam yapılıyor.. heralde en çok vergi veren millet biziz... o paralar nereye gidiyor çok merak ediyorum.. bukadar para alıyorlar ve hala imf ye başvuruyorlar..
aynen bende merak içindeyim
1990 Mercedes 300 sel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #51 : Ocak 13, 2010, 21:27:11 »
:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #52 : Ocak 13, 2010, 21:44:43 »
sana  katılıyorum bende birkere viteste  yokuş aşagı  ineceksek  yokuş baya  bi dik olması  gerekli  yoksa boşa  attıgımızda 3 km  gidiyosam  viteste anca 1km  giderim okadsar  yokuşlar  yok  bizim buralarda bide bazıları  boşta  çok  yakar fiilaan  demiş rölantide  yaktını  yakar ne  yakacak tamam viteste  in  hiç yakmıyo ama 1km inmektense 3km  tercih ederim mesela ben işe aracımla  gittigimde  sabah  veya  gece  geliyorken yol boşken tabi 35km  yolun 15km  boşta  gittim olmuştur yol bilgisayarındada ortalama %5 kadar düşüyor tabi herşey  yol durumuna baglı 
arkadaslar bılgılere olcumlere saygım var. yalnız bısey paylasmak ıstıyodar  rum düz mantık...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #53 : Ocak 13, 2010, 21:45:53 »
Motora gönderilen yakıt ile dönen devrin pek bir alakası yoktur malesef. Araç hızlanmaya çalıştığında (kinetik enerji kazanmaya çalıştığında) veya tepe çıkarken (potansiyel enerji kazanmaya çalıştığında) daha fazla yakıt harcar. Yani 2. 3. 4. 5. viteste mesela 3000 devirde yol koşullarına bağlı olarak aynı miktar yakıt kullanıyor olmazsınız. Yine aynı mantık çerçevesinde düşük tüketeceğim diye yüksek vites ile düşük devirde kullanırsanız da tüketim artar, çünkü araç daha uzun süre hızlanmaya çalışacağı için daha uzun süre motora fazladan yakıt gönderilecektir.

Bu yüzden en mantıklısı sabit hızda ilerlemektir (sabit kinetik enerji ile). Zaten bu yüzden uzun yol daha az yakar, araç daha uzun süre sabit hızda gittiği için.

Hızı ayarlamak için tavsiye edebileceğim bir yöntem motorunuzun tork eğrisini bilmenizdir. Gidebileceğiniz en yüksek vitese en yüksek tork devrinde geçerseniz, hızlanma sürelerini kısaltmış ve dolayısıyla tüketimi düşürmüş olursunuz. Bu genelde 3000-3500 devir arasındadır.

Yokuş aşağı inerken de yapabileceğiniz en mantıklı şey vitesi aracı sabit hızda ilerleyeceği bir vitese indirmek veya çıkarmaktır. Bazen en yüksek viteste bile yavaşlıyor ise boşa atmak avantajlı olabilir, Muzaffer bey gibi ben de son birkaç gündür Eskişehir yolunda Atom enerjisi kurumundan Bilkent köprüsüne kadar boşta gidiyorum.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • efsane
« Yanıtla #54 : Ocak 13, 2010, 22:45:03 »
bılgı ıcın tesekkurler.
ne kadar gaza basarsan  o kadar yakıt yakmaz mı arac. devırle alakalı.
yuksek vıtes dusuk devırde fazla yaktıgını anlıyorum. ama gaza basmassan devır duser ve rolantı gazı gıder dıye fıkır yurutmustum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • efsane
« Yanıtla #55 : Ocak 13, 2010, 22:45:56 »
gaza basmazsan derken bosta gıderken demek ıstedım .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #56 : Ocak 14, 2010, 07:26:27 »
ne kadar gaza basarsan  o kadar yakıt yakmaz mı arac. devırle alakalı.
Evet, ancak gaza bastığınızda hemen devir değişmez ;) Benim demeye calıştığım, 2000 devirde tam gaz hızlanırken atıyorum 3500 devirde sabit hızda yarı gaz ile gittiğinizden daha fazla yakıyor olursunuz.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #57 : Ocak 14, 2010, 07:56:19 »
  Arkadaşlar, özellikle yeni nesil motor işletim sistemlerinde söylediğiniz şeyler her zaman geçerli değil. Alper konuyu zaten oldukça detaylı olarak açıklamış.
 Artık bir çok otomobil elektronik işletim sistemi kullanıyor (mekanik değil) ve hatta daha yeni nesil araçların gaz kelebeği bile elektronik. Yani sizin gaza basış miktarınız doğrudan gaz kelebeğini açmıyor. Bunun bir sebebide egzoz emisyonlarıdır. Yakıt tüketiminde ise motorun devri değil, motora yolladığınız yakıt etkilidir. Cut-off denen sistem ise yaklaşık olarak 1.400-1.500d/d. lara kadar etkilidir. Ayrıca rölanti devirleri, yağlamanın nispeten az olduğu devirlerdir. Aracın yakıt tüketiminde, daha doğrusu motora yollanan yakıt miktarında asıl etkili olan Motora Binen Yük dür. Ayrıca, özellikle yokuş aşağı inişlerde motor iç ısısı (araç vitesi boşa alınırsa) idealin altına düşeceğinden, motora elektronik olarak yollanan karışım zenginleşecek ve dolayısı ile tüketim artacaktır. Yine araç yol alrıken akü şarjı vs. bir çok noktadan motordan az ya da çok (aracın teknolojisine göre) enerji çekilmektedir. Eğer araç boş vitesde yakuş aşağı inerse bu enerji motorun yakıt yakması ve çalışması ile sağlanır. Oysa bu sırada yokuş aşağı eğimin araç üzerinde ve tekerleklerinde oluştuğu kinetik enerjiden (vites takılı iken) faydalanılmamakta ve enerji kaybı yaşanmaktadır.
 Tüm bunların yanında olayın güvenlik boyutu da gerçekten çok önemlidir. Boş vitesde yokuş aşağı inen araç bir aksilik durumunda sadece kol ve bacak gücüne kalabilir (hidrolik sistmelerde) ve bu durum kimsenin yaşamak istemeyeceği bir durumdur. Oysa vitesde eğim inişlerinde sürücünün elinde (motorda bir aksilik çıksada) hala kullanabileceği yardımcı güçler (hidrolik sistemler için) vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #58 : Ocak 14, 2010, 14:07:13 »
Evet, ancak gaza bastığınızda hemen devir değişmez ;) Benim demeye calıştığım, 2000 devirde tam gaz hızlanırken atıyorum 3500 devirde sabit hızda yarı gaz ile gittiğinizden daha fazla yakıyor olursunuz.

anlamadım 2000 devir tam gazmı daha az yakar yoksa 3500 yarı gazmı daha az yakar ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #59 : Ocak 14, 2010, 14:22:20 »
  Yeni teknolojilerde, asıl önemli olan motor devri değil, silindirlere gönderilen yakıt miktarıdır. Yani yerine göre düşük devirde yüksek devire nazaran fazla yakıt harcanmasına sebep olabilir. Yukarıdaki yazıda da anlatmaya çalıştım detayları, sadece mekanik ve karbüratörlü eski tip sistemler gibi düşünmemek gerekir.

Not: Benzer segment ve motor hacmindeki araçlardan eski teknoloji olanların (kısmen ve bazı) gaz pedalına daha tepkili olma sebebi yeni nesilde dikkat edilen tüketim ve emisyon kurallarıdır.