Gönderen Konu: Vites boş'a alınarak yakıt tasarrufu sağlanırmı?  (Okunma sayısı 13947 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Vites boş'a alınarak yakıt tasarrufu sağlanırmı?
« Yanıtla #20 : Kasım 19, 2008, 20:06:08 »
:) Ben bir iki ay once kalinca bir kitap aldim sadece yakit tasarrufu uzerine yazilmis. Yakit tasarrfu saglamanin 365  yolu diye... :)

Fe... :-)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Kasım 19, 2008, 20:06:08 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Kasım 19, 2008, 23:07:09 »
Öncelikle selamlar İsmail Bey, normalde ister şehir içi ister uzun yol olsun, aracınızı boş vitese aldığınızda çok da olmasa verimli bir şekilde yokuş aşağı yakıt tasarrufu yapabilirsinız. Fakat şöyle bir durum var, önünüze bir engel (yaya, yabani hayvan, trafik uyarı işareti vb.) ya da hızınızın artmasına izin vermeden sabit hızla yokuş aşağı sürmek zorunda kaldığınızda frenlere yüklenmeniz gerekecektir. Düşük vitesler (70-100 km/h hızda daha çok 4. ya da 3.) araca motor freni yaptırarak frenlere daha az yüklenmenizi sağlar bu da balataların ömrünü uzatatır. Sonuçta aracı boşa alırsanız daha rahat aşağı kayar fakat yollar binbir türlü tehlike kaynıyor yani aracın bütün potansiyel enerjisini sadece frenlere yüklemek pek emniyetli bir hareket değil, balataların yanması bile söz konusu olabilir (yüksek ve uzun mesafeli eğimlerde) ayrıca fazla frene yüklenmek jantların balata tozu ile kararmasına neden olur ve bu bazen oksitlenmelere yol açıyor aliminyum alaşımlı olanlarda. Üstelik klima ya da ısıtıcı gibi yüksek elektrik çeken aygıtların, akümlatöre fazla yüklenmemesi için alternatörün (krank miline bağlıdır) belli devirlerde çalışıp aküyü şarj etmesi gerekir. Dikkat ederseniz ağır tonajlı kamyon ve tırlar hep düşük viteslerde yokuş aşağı iner... Kısacası vitesle yokuş aşağı inmek en mantıklısı zaten siz gaz vermedikçe aracın sadece bildiğim kadarıyla rölanti kelebeği açık kalıyor yani pek bişey farketmez yakıt konusunda.. Saygılar..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #22 : Kasım 20, 2008, 12:49:47 »
Teşekkürler fatih bey verdiğiniz bilgiler için.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Kasım 20, 2008, 15:04:20 »
  Selam.
 Bu konu uzun uzaya değişik başlıklar altında daha önce tartışılmıştı. (mesela Cut Off)
 Ama size tavsiyem, her ne şekilde ve zaman olursa olsun kesinlikle Vites'i boşa alıp seyahat etmemenizdir hem güvenlik yönünden, hemde yakıt tüketimi. Güncel araçalrın hepsi zaten Cut Off'a sahiptir ve vitesi boşa almaktansa viteste ancak gaza basmadan seyahat etmek daha çok ekonomi sağlar kesinlikle.
 Tükeitm ekonomisi ile ilgili güncel olan son yazıalrın bulunduğu bir sayfanın linkini veriyorum. Ancak isterseniz forum içinde Cut-Off'u da araştırabilirsiniz ve eminim çok faydalı olur.

http://www.toyotaclubtr.com/mekanik-sohbet/soook-sanzuman-arizasi/80/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Kasım 27, 2008, 00:37:03 »
karbüratörlülerde sağlar ama sağlıklısı vitesi boşa atmamak, 5. vitese atarak yola devam etmek. eğer boşa atarsak yük akslara binecek ve tekrar aracı vitese atmak istediğimizde uygun vitese geçiş devrini ayarlayamayacağımızdan akslara yük biner ve aks dişleri zamanla boşluk yapar. yani sonuçta yakıttan kazanırsın ama yedek parçaya para vererek karını sıfırlarsın. sonuçta birşey kazanamazsın.  ::)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #25 : Aralık 01, 2008, 18:36:23 »
Evet arkadaşlar kesinlikle boşa atarak yakıttan tasarruf etmiyomuşum bunu anladım. Boşa atarak kullandığımda 40 ytl lpg ile 170 km yol yapıyodum. Şimdi mümkün olduğunca devrinde ve sabit gazla sürerek ve cut-off tan faydalanarak 40 ytl lpg ile 260 km yol yaptım. Tabi bunda muhakkak lpg indirimininde ufakta olsa  rolü vardır, fakat sürüş tekniğine dikkat etmenin daha  etkili olduğunu düşünüyorum. Yardımcı olan yol gösteren herkese teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ©®UzMaN®©
    • yok
« Yanıtla #26 : Aralık 01, 2008, 18:44:21 »
bencede ellinden geldiğince vitesi boşa atmamaya bak  aracı devrinde kullanmaya bak...
eSeR KaŞıK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Aralık 01, 2008, 19:21:23 »
Evet arkadaşlar kesinlikle boşa atarak yakıttan tasarruf etmiyomuşum bunu anladım. Boşa atarak kullandığımda 40 ytl lpg ile 170 km yol yapıyodum. Şimdi mümkün olduğunca devrinde ve sabit gazla sürerek ve cut-off tan faydalanarak 40 ytl lpg ile 260 km yol yaptım. Tabi bunda muhakkak lpg indirimininde ufakta olsa  rolü vardır, fakat sürüş tekniğine dikkat etmenin daha  etkili olduğunu düşünüyorum. Yardımcı olan yol gösteren herkese teşekkürler.
lpg sıralı sistemmi ismail abi??
97 1.6xei gerektiğinde ferrari gibi,gerektiğinde varyemez :):) seni seviyorum toyota!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #28 : Aralık 02, 2008, 16:21:14 »
mesela: FİAT traktorlerde (devirsiz) mesela yakıt tasarrufu sağlar ama 3 tonluk aracı durduramazsın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #29 : Aralık 02, 2008, 18:16:53 »
lpg sıralı sistemmi ismail abi??
yok harun benim araba biraz eski 1991 corolla gl karbüratörlü yani. Yakıtın  Bu kadar düşmesi benide şasırttı. bakalım yeniden hesaplıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #30 : Aralık 02, 2008, 22:48:10 »
paylaşsana abi...
Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
Toprak eğer uğrunda ölen varsa VATAN'dır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Aralık 02, 2008, 22:51:51 »
yok harun benim araba biraz eski 1991 corolla gl karbüratörlü yani. Yakıtın  Bu kadar düşmesi benide şasırttı. bakalım yeniden hesaplıyorum.
bence hesabın doğru abi çünkü hep söylüyorlar rölantide araba çok yakıyor diye olabildiğince viteste gitmek çok katkı sağlıyor.
97 1.6xei gerektiğinde ferrari gibi,gerektiğinde varyemez :):) seni seviyorum toyota!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #32 : Aralık 03, 2008, 12:54:39 »
paylaşsana abi...
paylaşcam ama Gazı yeni aldım önce bitirmem lazım...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Aralık 05, 2008, 16:59:31 »
Valla çok büyük fark olmuş hocam. İkinci kez hesap yaptıktan sonra tekrar paylaşırsan bizimle seviniriz. :)

Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #34 : Aralık 06, 2008, 17:50:43 »
mutlaka paykaşcam kardeş.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #35 : Aralık 07, 2008, 01:06:47 »
otomatık vıtes kullamdım normal vıteste her hangı bı yakıt tasarufu saglayacagına ınanmıyorum bosa almanın vıtesı toyta zaten yakıt yonunden bence cımrı bı arac devrınde kullanmak yeterlı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #36 : Aralık 17, 2008, 18:18:24 »
Evet arkadaşlar hesabımız doğruymuş. 70ytl ye 410km yol gittim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: 0-
« Yanıtla #37 : Aralık 17, 2008, 18:32:39 »
arkadşlar bende size yeni katıldım bende c
1994 1.6 corolla xli var ve gerçekten bu aracın 114 ps güc ürettiğini öğrendim muhteşem bi şey yeni model çoğu araçlarda bu özellik yok ne dersiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #38 : Aralık 17, 2008, 18:40:22 »
Otomatik vites araçlarda debriyaj sıyıramaz çünkü sıyrılacak bi balata yok sadece bazı araçlarda volan üzerinde şanzumanın yağ pompası bulunur.
yasin beni ancak her sene debriyaj setini değiştirirsen anlarsın :D (opel de yaşadım sadece)
:carwash:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #39 : Aralık 17, 2008, 20:40:07 »
  Ama yarı otomatiklerde var Gökmen. Onlarda debriyaj ayrıma işini elektro hidrolik bir sistem yapıyor. Ama gerisi manuel şanzımanla aynı. Yani aksam konvansiyonel kuru tip kavrama. Opel'in kullandığı Easytronic de böyle bir sistem bildiğim kadarı ile. Ama söylediğin gibi tam otomatiklerde (yağlı) debriyaj balatası yok.