Gönderen Konu: Hararet Göstergesi Hakkında  (Okunma sayısı 10923 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
    • fıratılgan photography
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 137000
  • Model Yılı: '04
  • 10 kere teşekkür etti
Hararet Göstergesi Hakkında
« : Aralık 04, 2014, 12:22:21 »
İyi günler arkadaşlar,

Son 1 ay içinde toplamda 5 defa karşılaştığım bir durum var. 2004 model Corolla HB Sol aracımda hararet göstergesi aniden tavana vurdu. ikisinde motor ısınmışken, bir defa 2 km yol gittikten sonra, bir defa araç yerinde çalıştıktan yaklaşık 40-50 saniye sonra, birinde de 14-15 saat çalışmamış aracın kontağını açar açmaz(daha marşa bile basmadan) gerçekleşti.

İşin ilginç yanı ise araba hararet yapmamış, antifreeze tam ve motor asla sıkıştırılmamış. İlk karşılaştığımda aracı boşa alıp kontrol ettiğimde motor ısısının normal olduğunu gördüm. Bu durumla karşılaştığım zaman kontağı kapatıp açtığımda ibre normale dönüyor.
Elazığ servisine (ELPA) gidip durumu anlattım ve sanırım Elazığ sanayisinde "bu olmaz" diyerek kapının önüne koydukları çırak servise usta olmuş ki alakasız şeyler söyleyip 3.000 TL civarında masraf çıkardı. "Araba hararet yapıyor ve sen farkında değilsin. hem sen nasıl bileceksin ki hararet olduğunu. Üst kapak contası diğer contalar, ısı sensörü, hararet müşürü ve o civardaki bilumum parçaları değiştirmem lazım" dedi.  14-15 saat çalışmamış aracın kontağını açar açmaz,daha marşa bile basmadan hararet yapması mümkün mü dediğim zaman ise "Değil ama olsun bu araba hararet yapmazsa ibre niye yukarı çıksın ki." diyerek beynimi yaktı. Hararet müşürü sorunlu olabilir mi ya da kısa devre tarzında bişey midir dediğim zaman ise onu bilemem dediğim parçaları değişmem lazım dedi.

Daha önce böyle bir sorunla karşılaşan var mı acaba?
Ayrıca merak ettiğim bişey var; araba hararet yaparsa(yani gerçekten yaparsa) sesli uyarı var mı?
ben deliyim; çizilmiş sınırları redddetmişim...

Toyota Club Türkiye

Hararet Göstergesi Hakkında
« : Aralık 04, 2014, 12:22:21 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Ynt: Hararet Göstergesi Hakkında
« Yanıtla #1 : Aralık 04, 2014, 12:25:15 »
Bence hararek müşürü arızalı veya kabloda kısa devre var.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 04, 2014, 13:28:46 »

Bende sorunun hararet müşürü kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bir an önce yaptırılmasında ya da kontrolünde fayda var.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 04, 2014, 13:30:26
Bu arada akünün kutup başlarını söküp tekrar takmayı deneyebilirsiniz, usta ellerce tabi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
    • fıratılgan photography
  • Kilometre: 137000
  • Model Yılı: '04
  • 10 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Aralık 04, 2014, 13:30:45 »
hafta sonu ilk işim o zaten:) peki hararet yapınca sesli uyarı var mı?
ben deliyim; çizilmiş sınırları redddetmişim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 04, 2014, 13:31:53 »
Aynen katılıyorum, bahsettiğiniz durumda hararet müşüründen şüphelenmek doğru olur. Değiştirip, denemekte fayda var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 04, 2014, 13:32:19 »

Aracınızın benzerini kullanan arkadaşlar yardımcı olabileceklerdir ancak böyle bir uyarının olmadığını zannediyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 04, 2014, 13:41:30 »
 Bizde 8 senedir 2005 corolla kullaniyoruz bir kere hararet yapmadi veya yapmaya tesebus etmedi yani yukselmedi hararet hic mola vermeden antalyaya gittigimizi biliyorum yaz sicaginda toyota ya hararet yaptirmak gercekten yeni calisan motor nasil hararet yapabilir ki
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 05, 2014, 23:27:55 »
Geçmiş olsun.

Herhangi bir sesli uyarı yok.
Ekranda sarı renkte bir uyarı çıkıyor o kadar. Sizde o çıktı mı ?

Eminim ilk karşılaştığınızda endişelenmişsinizdir. Ben de stop halindeki sıcak motoru çalıştırıp, rölanti dahi oturmadan dip gaz ile ani kalkış yaptığımda 5 saniye kadar hararet lambasını yakmıştı, buz gibi oluvermiştim, aklıma o geldi.  :)

1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #8 : Aralık 06, 2014, 10:45:23 »
 Aracın Fonksiyon Testi'ni beklemek iyi olur çalıştırmadan. Senin durum ise dayanıklılık testi olmuş Yüksel. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 06, 2014, 12:59:44 »
Aracın Fonksiyon Testi'ni beklemek iyi olur çalıştırmadan. Senin durum ise dayanıklılık testi olmuş Yüksel. :)
İlk ve son oldu Hakan abi.  :)

Bu olaydan 15 gün kadar sonra araç silindir kapak contasından bir kaç damla yağ damlatmıştı. O zamanlar ister istemez bu olayla ilgili bağlantı kurmuştum.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #10 : Aralık 06, 2014, 14:45:28 »
 Blok ile silindir genleşme katsayıları, ısıl, basınç dayanımları çok önemli Yüksel, bir de işin başka tarafı var maalesef, ona da bir daha ki buluşmada unutturma değiniriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 175000
  • Model Yılı: '03
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 07, 2014, 16:15:17 »
 en sağlamı termostad la müsürü değiştirrrr ..gerci bende görmedim hararet yapan toyotaa. .değiştir hiç kafanı ağrıtmaa.. büyük sorun cıkmaz ileridee.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '12
  • 120 kere teşekkür etti
  • 72 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Temmuz 14, 2016, 08:56:59 »
Fan açılmamasından ötürü hararet sorunu yaşadım ben de dün. Şu an hâlâ fan çalışmıyor. Termostat ya da sigorta sorunu olabilir mi? @Yüksel IŞIK (26882) "ben demiştim arabanın hararetinde sorun var diye" diyecek. :)

Bugün motoru ısıtmadan ustaya götüreceğim inşallah.
12.2012 - 04.2015 > 2003 Clio Symbol 1.5 dCi Authentique
04.2015 - 10.2016 > 2003 Corolla 1.6 Sol otm.
08.2020 > 2012 Berlingo 1.6 Hdi X

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 14, 2016, 09:41:40 »
Fırat bey  merhaba Ahmet Güve abinin de dediği gibi aracınızda ısı müşiri arızası veya kablosunda kısa devre olabilir . Yazdıklarınızdan çıkan sonuç bu gibi araç hiç çalışmazken kontağı çevirir çevirmez hararet tavana vuruyor ise başka bir şeyden şüphe etmek yanlış olur .

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 14, 2016, 09:50:53
Süleyman bey size de geçmiş olsun aracın klimasını açınca fan çalışır eğer fan o şekilde devreye giriyor ise klimayı açın servise kadar öyle gidin
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Temmuz 14, 2016, 11:15:02 »
Fırat bey  merhaba Ahmet Güve abinin de dediği gibi aracınızda ısı müşiri arızası veya kablosunda kısa devre olabilir . Yazdıklarınızdan çıkan sonuç bu gibi araç hiç çalışmazken kontağı çevirir çevirmez hararet tavana vuruyor ise başka bir şeyden şüphe etmek yanlış olur .

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 14, 2016, 09:50:53
Süleyman bey size de geçmiş olsun aracın klimasını açınca fan çalışır eğer fan o şekilde devreye giriyor ise klimayı açın servise kadar öyle gidin

Dün teyple ilgili bir sorun için ön konsolu sökmüştüm tamamen. Klima kısmındaki soketleri de söktüm. O şekilde kullandım arabayı. Az önce klima açıp fanı denemek için en sağdaki soketi takınca öğrenmiş bulundum; bu soket fanı da kontrol ediyor. Soketi takınca fan çalışıyor, çıkarınca duruyor.
Sorun fanda değil, soketi sökmemdeymiş.

Yalnız dünden bu yana rölantide titreme başladı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Temmuz 14, 2016, 13:42:05 »
Umarım sorun olmamıştır Toyota hararetli araç değildir ama fan çalışmayınca durum değişiyor . Aracın eksi kutup başını sök 5 dakika bekle geri tak benzinde 1 gün kullan muhtemel normale dönecektir. Ama  e12 kasalarda titreme genel sıkıntı aracın motor karakterinde var titreme 0,650 rpm rölanti çalışma prensibi . Buda aracın titremesine neden oluyor
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Temmuz 14, 2016, 13:45:41 »
Umarım sorun olmamıştır Toyota hararetli araç değildir ama fan çalışmayınca durum değişiyor . Aracın eksi kutup başını sök 5 dakika bekle geri tak benzinde 1 gün kullan muhtemel normale dönecektir. Ama  e12 kasalarda titreme genel sıkıntı aracın motor karakterinde var titreme 0,650 rpm rölanti çalışma prensibi . Buda aracın titremesine neden oluyor

Benim devir göstergesi de hafif yukarıda idi hep, 700 rpm civarı, ibrede ve arabada titreme olmuyordu. Şimdi ibre de araba da titriyor, vurur gibi hissediliyor arada.

Akü eksi kutup başını söküp 5 dk bekleyip takayım dediğiniz gibi. İnşallah düzelir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '10
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Temmuz 14, 2016, 21:11:00 »
Benim devir göstergesi de hafif yukarıda idi hep, 700 rpm civarı, ibrede ve arabada titreme olmuyordu. Şimdi ibre de araba da titriyor, vurur gibi hissediliyor arada.

Akü eksi kutup başını söküp 5 dk bekleyip takayım dediğiniz gibi. İnşallah düzelir.

Hararet sorununu çözmenize sevindim.Titreme olayı ile ilgili en büyük neden LPG gösteriliyor genelde.vvt-i motorların subap ayarını kendi yaptığı söyleniyor

ama bence LPG li vvt-i motor subap ayarını kendi yapamıyor.Titreme çok ciddi boyutlarda değilse çok fazla kurcalamamak bana göre en mantıklısı.Çünkü

aynı araçtan bende de var ve araç 37 bin km dir hafif titreme yapıyor ama bu titreme 5dk rolantide çalışınca geçiyor mesela.Ama araç zangır zangır titriyor

ise subap erime/yanma olayına gidiliyor.Bu durum için @Okan Faik YILDIRIM (32310) arkadaşımız bu sene üst kapağı açtırdı,bir görüş istersen Süleyman

kardeşim.

durum farklı olabilir
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • 22 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Temmuz 14, 2016, 23:26:04 »
Firat bey ayni olayi ben de subat ayinda yasadim. Benm arabamda iki defa basima geldi hararet aniden tavan yapti ve bir defa da araci calistirdim hava -10 larda geziyordu aracin iki dakika gecmeden harareti ortayi gecti ki mumkun olamayacak bir durumdu. Aracin suyunun sicakligini olcen sensor heralde hararet musiri idi o arizalanmis degistirdim sikinti olmadi 5 aydir. Insallah sizinki de boyle basit birseydir. Zaten arac gercekten hararet yapsa bence fan kesinlikle devreye girer. Fan Sensoru arizali degilse

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

2005 Corolla Sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Temmuz 25, 2016, 08:26:51 »
Hararet sorununu çözmenize sevindim.Titreme olayı ile ilgili en büyük neden LPG gösteriliyor genelde.vvt-i motorların subap ayarını kendi yaptığı söyleniyor

ama bence LPG li vvt-i motor subap ayarını kendi yapamıyor.Titreme çok ciddi boyutlarda değilse çok fazla kurcalamamak bana göre en mantıklısı.Çünkü

aynı araçtan bende de var ve araç 37 bin km dir hafif titreme yapıyor ama bu titreme 5dk rolantide çalışınca geçiyor mesela.Ama araç zangır zangır titriyor

ise subap erime/yanma olayına gidiliyor.Bu durum için @Okan Faik YILDIRIM (32310) arkadaşımız bu sene üst kapağı açtırdı,bir görüş istersen Süleyman

kardeşim.

durum farklı olabilir
Çok aşırı bir titreme yok ama dediğim hararet olayından sonra daha önce olmayan bir titreme başladı. Dün de direksiyonu tam kırınca motor bir anlık durma noktasına geldi.