0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
aracın içine oturduğunuzda emliyet kemerini bağlayacaksınız ve 2 saniye far kolunu çekerek uzunların yanmasını sağlayacaksınız. gerekirse sadece parkları açıp marşa basacaksınız. özellikle soğukta motor çalıştıktan sonra en az 30 saniye beklemelisiniz. veya gaz pedalına çok az basarak bir miktar ısınması için beklemelisiniz. akü ömrü bittiyse yazın pek belli etmez ama işte bu günlerde soğuklar başladığında sorun çıkartabilir.
Sellektör ile marş'a basmanın mantıgını bende merak ettim.
Aküye bakarsak 2 çeşidi var.Biri araçlarımızda kullanılan stasyoner, digeride elektrikli araçlarda kullanılan traksiyoner akü.Bunların temel farkı ilk başlangıcıdır.Strasyoner akü bekledikçe akım toplar ve çok akım çekecek olan marş motorunun ihtiyacı olan akımı biriktirir. Bu nedenle ben stop etmeden 3 dakika önce fanları kapatırım, imkan varsa farları kapatırım ki şarzım dolsun.Çalıştırırkende asla diger ekipmanları açmam ki akümden marş yaklaşık 50 amper çekecek başka ekipmanlar ile marşın ekmegini paylaşmayayım.Traksiyoner aküler ise forklift ve towtracklarda kullanılıyor. Onlar uzun süre aynı akımı verecek şekilde tasarlanmıştır.
Abim ben dediklerinden anlamıyorum. Biliyorsun ki ben veterinerim ama sen bu işin içindesin. yarın anlatmak istediğim şeyin videosunu çekeyim. bunun üzerine düşünelim.
Egzoz sisteminin içi su dolu olabilir. Rampada(egzoz ağzı aşağıda olacak şekilde) bir süre aracı çalıştırıp, motor ısındıktan sonra ara ara gaz verip egzoz ağzı kontrol edilebilir. Muhtemelen su buharı atacaktır. Hava filtresinin de kontrolü iyi olur. Ayrıca motor yağı da kesinlikle kontrol edilmeli. Akü durumuna da bakılmalı, görsel olarak kutup başları kontrol edilmeli ve ölçümü faydalı olur. Ahmet'e aynen katılıyorum, aracı çalıştırmadan önce tüm elektrik çeken donanımlar kapatılmalı. Yine aracı kapatmadan önce her şeyi kapatıp sonra araç stop edilmeli. Tabi yeni araçlarda otomatik cama kapama vs. olduğundan araç stop sonrası bir miktar enerji çekimi olabilmekte.
PÜF NOKTASI"Her sabah, aracınızı çalıştırmadan önce 4 ile 5 saniye süresince farları yakın. Bu durum akünüzü marşa enerji temin etmesi için hazırlayacaktır. Böylelikle akünüzü daha uzun süre korumuş olacaksınız. "http://www.renault.com.tr/satis-sonrasi/akubahsettiğim olay bu linkteki videoda ve yazı olarak verilmiş. sadece renault için olduğunu sanmıyorum.
Peki araç çalıştırmadan önce farlar kapanacak mı, yoksa farlar açıkken mi çalıştırılacak Anıl? Bahsi geçen bilginin bir mantığı olabilir, o da elektrolizi başlatmaktır. Yani elektrolit içindeki sülfat plakalara gitmeye başlar düşük bir değerde. Kısacası, kimyasal tepkimeyi başlatmış olur marş motorunun çekeceğinden daha düşük bir akımla. Benim aklıma gelen bu ama yukarıdaki sorumun cevabını da merak ediyorum. Konu çok güzel, detaylı ve teknik bir kıvam aldı. Bence aracın egzoz çıkışını kontrol edin dediğim şekilde. Yalnız aracın kaymamasına ve egzozun sıcaklığına dikkat edin.