Gönderen Konu: Büyükşehirler'deki trafik sorununa çözümler!?  (Okunma sayısı 2813 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Büyükşehirler'deki trafik sorununa çözümler!?
« : Ekim 28, 2014, 08:40:27 »
 Selam arkadaşlar, büyük şehirlerde trafik sorunları olduğu herhalde aşikardır. Bu sorunlara çözüm önerileriniz nelerdir?

Örneğin;
 Belli cm3 'den küçük araçlarda ötv düşürülmeli.
 Büyük şehir belediyelerinin sınırları içinde yakıt fiyatları diğer yerlerden belli oranda daha yüksek olmalı.
 Toplu ulaşım noktalarındaki otopark kapasiteleri arttırılıp, çok uygun fiyatlı olmalı.

Toyota Club Türkiye

Büyükşehirler'deki trafik sorununa çözümler!?
« : Ekim 28, 2014, 08:40:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • 7 kere teşekkür etti
  • 228 kere teşekkür edildi
Ynt: Büyükşehirler'deki trafik sorununa çözümler!?
« Yanıtla #1 : Ekim 28, 2014, 09:04:33 »
“Gelişmiş ülke, fakirlerin bile arabaya bindiği ülke değil, zenginlerin bile otobüse bindiği ülkedir.” Gustave Petro

Şimdi bu önermeden yola çıkacak olursak, aslında çözümün insanda olduğu ve öyle tahmin edildiği kadar da kompleks olmadığı anlaşılıyor.
Zor olan, bunu düşünebilen insanı yetiştirmekte. Böyle olunca da konu hayli derinlere gidiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 28, 2014, 09:09:04 »
Selam arkadaşlar, büyük şehirlerde trafik sorunları olduğu herhalde aşikardır. Bu sorunlara çözüm önerileriniz nelerdir?

Örneğin;
 Büyük şehir belediyelerinin sınırları içinde yakıt fiyatları diğer yerlerden belli oranda daha yüksek olmalı.
 Toplu ulaşım noktalarındaki otopark kapasiteleri arttırılıp, çok uygun fiyatlı olmalı.

aslında bunlar yapılsada işe yaramaz :)

bana göre esas nedenlerin başında araç kiralama firmaları geliyor(çelikmotor-leaseplan-derindere-altur vesaire...)

adamlar bir önceki yıla göre araç satışları çok cidda rakamlarda büyümüş,

uygun fiyat ve ödeme kolaylıklarının yanında avantajlar olunca patronlarda kalkıyor her çalışanına (sahaya çıkan çıkmayan hepsi/muhasebe hariç) araç kiralamaya devam edecek olursa bu trafiğin çözümü için ne yakıt,ne ötv, ne otopark çare olur, değil 3. köprü 5 köprüde olsa işe yaramaz :)

edit: en güzeli her araçta km takip sayacının olması ve trafikde durma süresine göre vergilendirilmesi :))) (istanbul için)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 28, 2014, 09:21:33 »
Viyanada şehir merkize araba ile giriş ücretli ve otopark fiyatları çok pahalı.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 28, 2014, 09:30:17 »
yıl 1999 ağustosu deprem olmuş ve 3-4- saat sonra ben işe gitmek üzere yollardayım,kartal dan 252 meciyeköy çift katlı otobüsüne bindim,yollarda bir ben birde otobüs şöförü şaşkın şaşkın etrafa bakıyoruz..mucizemi desem yoksa başka birşeymi desem bilmiyorum ama kartal dan mecidiye köye 15dk da gittik.
yıl 2004; o yıl malumunuz ciddi bir kış yaşanmıştı istanbulda ve çamlıcadan göztepeye 45dk ancak yürüyerek gidebildik ama göztepeden  e-5 te 21A ya bindiğimde takribi 15 dk sonra rahmanlar durağında indim.... ama hemen ertesi gün yolların açılmasından sonra trafik gene felç durumdaydı....

artık pek çok şirkette mevcut ama olmayanlar için önereyim
-belli sayıdaki personeli olan şirketlere servis mecburiyeti getirilmeli
-toplu taşıma ücretleri kar amacı güdülmeksizin düşürülmeli ve sefer saatleri ve güzergahları düzenlenmeli
-toplu taşıma araçlarının konforları artırılmalı
-bireysel olarak araç kullanmamak gerektiği kamu spotları ile duyurulmalı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yorgun Yillarim
  • Model Yılı: '12
  • 137 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 28, 2014, 09:35:29 »

Örneğin;

Daha önceden de dile getirmiştim. " İnsanlar birbirine SAYGI duysun, her kurala biyad etsin, birbirimizi sevelim yeter." Özellikle büyüksehirlerde trafik eminim ki düzene girecektir ve kimse artık bu konudan şikayetçi olmayacaktır.

Misal; Ben hergün avrupa-anadolu yapıyorum ve trafiğin en yoğun olduğu saatler. 19 km yolu neredeyse 90 dk gidiyorum. Etrafıma bakınca ilk ana neden köprüde ters istikamete ek şerit vermeleri ve tam ek şeritin bittiği yerde araçların şerit değiştirmek zorunda kalması ile insanların birbirine yol vermeme kavgası sebebinden kuyruk çağlayan hatta haliç ve bazen cevizlibağa kadar uzayabiliyor. Buna birde sürekli şerit değiştirip gittiğini zannedenler eklenince en öndeki stop lambası yandığında en arkada kalan adamın frene basana kadar geçen süre 20 dk. En öndeki aracın hareket etmesiyle en arkada kalan aracın hareket etmesi arasındaki zaman farkı 22 dk.
Biraz bilimsel oldu ama 15 senedir bu yolda git gel yapmaktan zombi olduk.
Şimdi sorarım en önde olanlar kurallara biyad etse bundan ötürü durmadan hareket sağlansa aradaki zaman kaybı yok olmuş olacak ve her türlü tasarruf sağlanacak. 
Dediğim gibi önce kendimize "SAYGI" sonra etrafımıza. En kesin ve net çözüm bence. :)
Zaman Sadece "SEVGİYE" yenik düşer,
Geri kalan her şeyse "ZAMANA"...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Ekim 28, 2014, 11:05:38 »
edit: en güzeli her araçta km takip sayacının olması ve trafikde durma süresine göre vergilendirilmesi :))) (istanbul için)
Bu zaten var dolaylı olarak Muhammet.

Saygı konusunda katılıyorum Kadir ama bunun için eğitimin doğru şekilde düzenlenmesi lazım, halbuki gittikçe daha kötüye gidiyor gibi kısa görüşler nedeni ile.
 Ayrıca Taksim, Eminönü gibi merkez noktalarda ki toplu ulaşım durakları vs sanırım buraları planlayanlarca kullanılmıyor hiç.

Ender, Gustave'ın sözüne katılmayan çok az vardır sanırım.

Seydi, aslında şehir plancısı arkadaşlar daha iyi bilir, bir yol ya da toplu ulaşım hatyı tasarlanırken saatte kaç kişiye hizmet edebileceği hesaba katılır. Oysa trafiği tepe saatlerde kilitlenen yerlere hala trafikyapıcılar(gökdelen) oturtuluyor, öyle yerlerde herkes servis bile kullansa o yollar yine kilitlenir. Dediğin gibi ben İstanbul'dan araç ile çıkacağım zaman sabah 4-5 arasını yeğlerdim genelde, fark çok oluyor.

Açıkçası böyle şehirlerde, şehir içinde yakıt ücret farkı(belli oranda) bu belediyelere gelir olarak yazılabilir. Tabi deprem vs paralarında gördüğümüz gibi olmayıp, bu fon sadece belediyelerin trafik sorunu, otopark vs giderleri için kullanılmalı.

Diğer yandan eğitimi de kapsayacak şekilde uzun dönemli plan yapılmalı genel trafik bilgisinin daha çocukluk çağlarında insanlara verilmesi için.

Tabi bu ve benzeri önlemler hala alınmıyor ise trafik sorunu yoktur denebilir kimi görüşe göre. ;) :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • Kilometre: 13000
  • Model Yılı: '14
  • 183 kere teşekkür etti
  • 73 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 28, 2014, 11:12:32 »
En kolay çözüm benimki... Büyük şehirden kaçtım, dertler bitti...  ;)

Doğma büyüme İstanbul Kadıköylüyüm; hatta 5 kuşak geçmişime kadar İstanbulluyum (ötesini öğrenemedim ama ihtimâl onlar da İstanbulludur). Lâkin İstanbul'dan kaçıyorum artık... Geçenlerde 15 yıl aradan sonra gittim, gittiğime de pişman oldum... İstanbul yaşanmaz olmuş... İnsanlar tahammülsüz, birbirine karşı saygısız, her çeşit insan cirit atıyor, vs...  >:(

Kaçın benim gibi siz de... Kurtulun büyük şehrin kaosundan...  ;)
2014 Yeni Auris 1.6 Advance Multidrive S
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #8 : Ekim 28, 2014, 11:24:47 »
En kolay çözüm benimki... Büyük şehirden kaçtım, dertler bitti...  ;)

Doğma büyüme İstanbul Kadıköylüyüm; hatta 5 kuşak geçmişime kadar İstanbulluyum (ötesini öğrenemedim ama ihtimâl onlar da İstanbulludur). Lâkin İstanbul'dan kaçıyorum artık... Geçenlerde 15 yıl aradan sonra gittim, gittiğime de pişman oldum... İstanbul yaşanmaz olmuş... İnsanlar tahammülsüz, birbirine karşı saygısız, her çeşit insan cirit atıyor, vs...  >:(

Kaçın benim gibi siz de... Kurtulun büyük şehrin kaosundan...  ;)
Çok güzel, İstanbullu hemşehri görmek. Geçen bir sohbette kınusu geçti; şuranın yardımlaşma derneği, buranın lokali. Ben İstanbullular derneği görmedim hiç bir yerde, kursak mı? :)

Açıkçası bir anlamda ben de öyle yaptım ama dediğiniz gibi bir taraftan da ara ara İstanbul'dayım ve her gidişimde daha da karmaşa görüyorum. Geçenlerde akşam Yenikapı'nın durumunu gördüm... :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 28, 2014, 11:35:43 »
Otobuslede gitmekle olmuyor kii dün okuldan ciktik cevizlibagdan bahcelievlere geldik 5 6 civariydi saat metrebus duragi bir kalabalik otobuslerde full dolu geliyor yarim saate bindik  otobuse oda kucak kucaga sekilde bindik  gectigimiz her durakta bekleyenler vardi ve kalabalikti  metrebus seferlerini 3 katina cikarsalar yinede yetmez , okula gidip gelirken  trafigi izliyorum genelde okula arabayla gitsem 45 50 dakkalik yolu ben avcilari sadece 1 saate geçerim
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • Kilometre: 13000
  • Model Yılı: '14
  • 183 kere teşekkür etti
  • 73 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ekim 28, 2014, 11:43:00 »
Çok güzel, İstanbullu hemşehri görmek. Geçen bir sohbette kınusu geçti; şuranın yardımlaşma derneği, buranın lokali. Ben İstanbullular derneği görmedim hiç bir yerde, kursak mı? :)

Aslında bizi devletin koruma altına alması lâzım... Zira neslimiz tükeniyor...  ;)

Ama dernek işi sakat... Malûm; örgüt kurmaktan içeri girme ihtimâli var... Hele benim gibi dik başlı biri için ihtimâl daha da yüksek...
2014 Yeni Auris 1.6 Advance Multidrive S
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Araç: Avensis
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 28, 2014, 13:10:13 »
Araç vergileri yükseltmek, şehirlere girişleri ücretli yapmak, köprü geçişlerinin ücretlerini yükseltmek gibi uygulamalar çözüm olarak adlandırılamazlar. Bunlar ancak çözümsüzlüğe bir şekilde "çare aramak" ya da "yamamak" olarak adlandırılabilir. Çözümün insanların ceplerin boşaltılmadan, yaşamın düzenine mani olunmadan yapılması gereklidir. Zaten devletin görevi de varlığı da bunun içindir.

Şuan benim aklıma gelmiyor ama güzel fikirler çıkacaktır herkesten eminim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 28, 2014, 13:13:01 »
Bir ara tek/çift plaka uygulaması düşünülüyordu ancak bu seyahat özgürlüğüne aykırı. En kısa ve temel çözüm toplu taşımayı özendirme ve metro ağının çoğalması, ben de işe giderken metroyu kullanıyorum.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 28, 2014, 13:22:31 »
Metrebusu yolun altina alip tranwaya gecmeleri lazim
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Ekim 28, 2014, 13:43:00 »
arkadaşlar iki gün önce elime geçen bir maili sizinle paylaşmak istiyorum zira toplu taşıma denilince ilgilenen olur diye düşündüm bilginize...

UKOME kararıyla Özürlü, Özürlü Refakatçi, Sarı Basın, Malul, PTT, TUİK ücretsiz kartlarında günlük 10 aylık 220 geçiş olmak üzere geçiş sınırlandırılmasına gidilmiştir. Saha Yükleme talimatı eklenmiştir. Pilot sonrası sorun çıkmazsa tüm sahaya yayınlanacaktır.

bu maili okuyunca en çok engelli ve gazilerimiz için üzüldüm:(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 28, 2014, 14:40:05 »
Ücret, zaman ve sağlık olarak değerlendireceğim bu konuyu. Babamın işyeri ile ev arası yaklasik 10 km. Otobus ile gittimi 45 dk dan aşağı sürmüyor ve aktarma yapmak zorunda. Arabayla gidince 15 dk dan fazla sürmüyor.  Ve o 16k nın ve 500t nin leş gibi pis havasını çekip hasta olmamış oluyor. Otobüse ücret olarakta yaklaşık 3.5 tl ye yakın bir ucret oduyor. Araba daha az yakmis oluyor.
Ama merak etmeyin babam is yeri servisini kullaniyor :) Sadece isyerine bu sekilde gitseydi olacaklar buydu.

Benim okul ile ev arası yaklasık 35 km. Bazen arabayı alıyorum. Tabi almadan once 3 arkadasimida ariyorum eger geleceklerse yakıt parasınıda cıkarmış oluyorum. Avantajım ne oluyor: Otobüste ayakta gitmemis oluyorum. Otobüsteki mikroplu havayı solumamış oluyorum. Otobüsten inip metroya yurumemis oluyorum. Metrodan inip marmaraya yurumemis oluyorum. Marmaraydan inip okula yurumemis oluyorum. Zaman acisindan bakarsak. Toplu tasima araciyla gittigimde 2-2:30 saat suruyor en az. Ama arabayla gittigimde sabah o trafikte bile en gec 1:30 saatte okulda oldum.

Arabayı her zaman alamıyorum. Çalıştığım firma  aylık akbil yaptı. Bende genelde bos olabilecek toplu tasima aracina yani herkesin binmedigi otobuslere. En cok kullandigim km28 ve e10 binmeye gayret gosteriyorum.
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ekim 28, 2014, 15:47:46 »
Ücret, zaman ve sağlık olarak değerlendireceğim bu konuyu. Babamın işyeri ile ev arası yaklasik 10 km. Otobus ile gittimi 45 dk dan aşağı sürmüyor ve aktarma yapmak zorunda. Arabayla gidince 15 dk dan fazla sürmüyor.  Ve o 16k nın ve 500t nin leş gibi pis havasını çekip hasta olmamış oluyor. Otobüse ücret olarakta yaklaşık 3.5 tl ye yakın bir ucret oduyor. Araba daha az yakmis oluyor.
Ama merak etmeyin babam is yeri servisini kullaniyor :) Sadece isyerine bu sekilde gitseydi olacaklar buydu.

Benim okul ile ev arası yaklasık 35 km. Bazen arabayı alıyorum. Tabi almadan once 3 arkadasimida ariyorum eger geleceklerse yakıt parasınıda cıkarmış oluyorum. Avantajım ne oluyor: Otobüste ayakta gitmemis oluyorum. Otobüsteki mikroplu havayı solumamış oluyorum. Otobüsten inip metroya yurumemis oluyorum. Metrodan inip marmaraya yurumemis oluyorum. Marmaraydan inip okula yurumemis oluyorum. Zaman acisindan bakarsak. Toplu tasima araciyla gittigimde 2-2:30 saat suruyor en az. Ama arabayla gittigimde sabah o trafikte bile en gec 1:30 saatte okulda oldum.

Arabayı her zaman alamıyorum. Çalıştığım firma  aylık akbil yaptı. Bende genelde bos olabilecek toplu tasima aracina yani herkesin binmedigi otobuslere. En cok kullandigim km28 ve e10 binmeye gayret gosteriyorum.

ilke arkadaşlarınla gittiğin gün zaten toplu taşıma yapmış oluyorsun...sanıyorum pek çoğumuz bu konuda benimle hemfikirdir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ekim 28, 2014, 16:19:50 »

ilke arkadaşlarınla gittiğin gün zaten toplu taşıma yapmış oluyorsun...sanıyorum pek çoğumuz bu konuda benimle hemfikirdir.
Evet bir nevi öyle oluyor abi :) Tek başıma gittiğimde yakıt biraz cebe dokunuyor :D :D
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '12
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ekim 28, 2014, 16:25:00 »
şöyle bir hikaye anlatim
bir gazeteci romanyaya gitmiş,o zaman romanyada bir ekmeğe bile muhtaçmış insanlar.
zamanın dünya güreş şampiyonu şehirde araba ile gezdirirken gazetecinin dikkatini çekmiş
demiş ki:dikkatimi çekti caddelerde 2-3 araba ancak var demiş ama yollarınız 8 şerit gidiş 8 şerit geliş demiş neden demiş.
güreşçi aynen şu şekilde cevap vermiş:biz bugün 1 ekmeğe bile muhtaç olabiliriz demiş.ama bu demek değildirki bu asırlarca böyle gidecek.gün gelecek herşey daha iyi olacak ve bugün arabası olmayanlar o zaman 2-3 arabası olacak o zaman bugünkü şartlar da bir şey yapmış olursak kitlenir herşey demiş.
bizde şehirler 100 yıl sonrasını düşünerek düzenlemesi yapılır demiş :) bence tüm sorunları içinde çözümü ile anlatan bir hikaye

-siz eğer ki yol kenarına binaları dikip ilerisi için genişletme imkanı bırakmaz iseniz,
-her arsa sahibi istediği herşeyi yapabilme hakkını tanır iseniz,
-bu kadar plansız bir biçimde istanbulu büyük cazibe merkezi haline getirirseniz (diğer şehirler istanbulun yanında bence bildiğiniz köy),
-bu kadar insan istanbula yığılırsa,
-çözümleri toplu taşıma kullananlar için değil herkes için üretmez iseniz (metrobüs güzel ama zaten daracık yolda gereksiz yer kaplıyor,yap yolun altına maliyeti ne olursa metro tramvay otobüsü al yerin altına,abuk subuk şeylere para harcanıyor buna harcansa herkes mutlu olur),
-1500 lira maaş alan adama 20.000 lira kredi kartı verip üstüne 50.000 liralık araba almayı sadece 500 lira peşinatla almasını sağlar iseniz,
daha çoook ahh çekeriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ekim 28, 2014, 17:15:50 »
bende ilginç  birşey ekleyim

hiçbir araca hiçbir zaman 30 km den fazla hız yaptırılmazsa sorun biraz daha çözlür