Baktım özcan abi baktım şahane

bu arada arkadaşların çoğu rengi beğenmemiş gibi ama ben çok beğendim

Yaşar abi ben travego tarzı birşey isterim açıkçası 302 cook eski yahu
Bizim burda bir tane var belediyenin. Guzelcede boyamışlar. İnsanları mezarlığa götürüp getiriyor ama hoş kıpkırmızı
Valla bi tanıdık otobüs şoförü tanıdığımız olaydı bi yemek yedirirdim :p
Evet V8 diye geçiyor.En arkada camı yok.Arka koltukların arkası kaptan köşkü oluyordu...
Evet V8 diye geçiyor.En arkada camı yok.Arka koltukların arkası kaptan köşkü oluyordu...
Ses konusunda haklısın abi çok güzel ve 2 km öteden duyulan bir sesi var.
Geçenlerde birisinden duymuştum ama otobüslerden anlamadığım için inanmıştım ama şimdi pek mantıklı gelmedi. Bana diyor ki otobüslerin hiç birinde turbo olmaz diyor. Sebebini sorarsan da sorunsuz ve daha uzun yol yapabilmesi için turbo koymayıp motorunu çok büyük yapıyorlar böylece milyonlarca km'yi sorunsuz yapıyor diyor ama ne derece doğru onu bilemedim. Böyle bir şey duyan var mı !
Yakıt konusunda da otobüslerin baya yaktığını duydum özellikle 403 100/35 lt. yakıt harcıyormuş çok ciddi bir rakam..
Kim demişse bilmeden atmış.Ornek olarak sana Mercedes Travego 17SHD'nin motor özelliklerini yazacağım
Tip OM 502 LA, Turbo-Intercooler, EURO 5
Silindir sayısı ve sıralanışı 8 Silindirli V tipi motor
Çap/Strok 130 mm x 150 mm
Hacim 15.930 cm3
Azami güç 476 PS DIN(350 kW) / 2000 dev/dak
Azami tork 2100 Nm / 1080 dev/dak
Soğutma sistemi Elektromanyetik kavramalı, 3 kademeli pervane ile
Yakıt sistemi Her silindir için bağımsız pompa (PLD)
Püskürtme basıncı 1.800 bar
Yakıt icin sana söyle bir ornek verebilirim.O403 540 LT yakıt alıyor.Ankara-G.Antep-Ankara güzergahında tam bir depo yakıt harcıyor.Şöyle ki;
540LT /1.400KM =0,38 LT * 4.30 TL =1,62 TL
0,38LT * 100 KM =38LT yakıyor
TL bazında 1,62 Lira LT bazında ise 0,38 Yakıyor
Kim demişse bilmeden atmış.Ornek olarak sana Mercedes Travego 17SHD'nin motor özelliklerini yazacağım
Tip OM 502 LA, Turbo-Intercooler, EURO 5
Silindir sayısı ve sıralanışı 8 Silindirli V tipi motor
Çap/Strok 130 mm x 150 mm
Hacim 15.930 cm3
Azami güç 476 PS DIN(350 kW) / 2000 dev/dak
Azami tork 2100 Nm / 1080 dev/dak
Soğutma sistemi Elektromanyetik kavramalı, 3 kademeli pervane ile
Yakıt sistemi Her silindir için bağımsız pompa (PLD)
Püskürtme basıncı 1.800 bar
Yakıt icin sana söyle bir ornek verebilirim.O403 540 LT yakıt alıyor.Ankara-G.Antep-Ankara güzergahında tam bir depo yakıt harcıyor.Şöyle ki;
540LT /1.400KM =0,38 LT * 4.30 TL =1,62 TL
0,38LT * 100 KM =38LT yakıyor
TL bazında 1,62 Lira LT bazında ise 0,38 Yakıyor
Zaten üfürme olduğunu dün sahibinden de otobüslere bakarken anladım. Adam travego hakkında yorum yaparken turbo bilmemne komple değişti yazmıştı ordan anladım turbo olduğunu.
Ama yakıt konusu yine de aşırı fazla. Neredeyse travegoya çok benzer motora sahip olan Volvo çekici daha az yakıyor ki o da Fh16 serisi yani hacim 16,000 ve 520 ps gücünde. Otobüs ortalama 3 veya 3,5 ton arası bir yük çekerken çekici ise 30 tona yakın yük çekiyor ve aynı yakıtı yakıyorlar. Bana enteresan geldi.
Benim İsuzu'nun boşu 6 tondu Oğuz.3-3,5 ton derken neyi kastettin?
Benim İsuzu'nun boşu 6 tondu Oğuz.3-3,5 ton derken neyi kastettin?
Yok kendi ağırlığını demedim abicim içinde ki yolcuların ağırlığını söyledim misal 46 kişi ortalama 80 kg'dan hesaplasan 3,680 kg eder.
Yalniz oguz abi otobuslerin bos agirligi da yuksek bi oran bence ve bagaj yuku de var.
Travego'dan gidecek olursak eğer tek dinngilli olan 15SHD 18 ton + 4 ton 46 yolcu+bagaj, çift dinngilli 17SHD ise 24 ton + 4.6 ton 54 yolcu toplam ağırlığa sahipler.Yolcu hesabını 70 kg yolcu ve 15 kg'da bagaj olarak yaptım.
Buda yeni servis aracımız Bmc probus Euro 2 motor retarder
Yalniz oguz abi otobuslerin bos agirligi da yuksek bi oran bence ve bagaj yuku de var.
Mustafa istediği kadar olsun normal bir otobüs ortalama 11-12 ton gelir tır ise 14-15 ton arası gelir. Yani tır otobüsten daha hafif değil.
Travego'dan gidecek olursak eğer tek dinngilli olan 15SHD 18 ton + 4 ton 46 yolcu+bagaj, çift dinngilli 17SHD ise 24 ton + 4.6 ton 54 yolcu toplam ağırlığa sahipler.Yolcu hesabını 70 kg yolcu ve 15 kg'da bagaj olarak yaptım.
Abi hesabında bir yanlışlık var. Sen zaten aracın azami yüklü kilosunu yazıp artı birde 4 ton koyuyorsun. Tek dingilli versiyon yolcu ve yükle beraber azami 18 ton gelir. Çift "muhterem aks kafasi" ise yine aynı şekilde 24 ton gelir. Azami yüklü olan bir tır'da 41,5 ton gelir. Bu durumda bu iki aracın neredeyse aynı yakmalarının tek sebebi şanzumandan kaynaklı geliyor bana ki tek dingilli travego da 6 silindirli...
Mesaj Birleştirildi: 18 Ksm, 2014 15:54
Buda yeni servis aracımız Bmc probus Euro 2 motor retarder 
Kaç kişilik bu yahu ! Midibüsten büyük otobüsten küçük duruyor

Mesaj Birleştirildi: 18 Ksm, 2014 16:17
Yaşar abi senin işe gidecek yeni bir araç buldum. Ben daha yeni gördüm bu aracı. Mercedes Arocs...
Mercedes-Benz Arocs 4142K test
Mustafa istediği kadar olsun normal bir otobüs ortalama 11-12 ton gelir tır ise 14-15 ton arası gelir. Yani tır otobüsten daha hafif değil.
Abi hesabında bir yanlışlık var. Sen zaten aracın azami yüklü kilosunu yazıp artı birde 4 ton koyuyorsun. Tek dingilli versiyon yolcu ve yükle beraber azami 18 ton gelir. Çift "muhterem aks kafasi" ise yine aynı şekilde 24 ton gelir. Azami yüklü olan bir tır'da 41,5 ton gelir. Bu durumda bu iki aracın neredeyse aynı yakmalarının tek sebebi şanzumandan kaynaklı geliyor bana ki tek dingilli travego da 6 silindirli...
Yaşar abi senin işe gidecek yeni bir araç buldum. Ben daha yeni gördüm bu aracı. Mercedes Arocs...
Orasi dogru abi bizim fh420 de 7 ton yukte 27 28 gibi rakamlari yakaliyor.Bos agirligi 15 gelir en fazla.
39 kişilik araç koltuk aralıkları çok dar kilolu olanlar için büyük sıkıntı videodaki kasa gibi olsa iyi olurdu burda hafriyat 45 maden 55 60 ton yüklüyorlar ilk resimdeki tga 480 man ne yük ne yokuş dinlerdi o aracı kullanırken bana 100 numaralı adam lakabını takmışlardı alttakide 2010 yılında sıfır 5 adet gelmişti birini bana verdiler 33 360 tgs çok neşeli bi ortamdı Erzurum kop şantiyesi 3340 yokuş yukarı bizi yokuş aşağıda biz onları geçiyorduk 3340 kullananları kızdırıyordum sizin fren lambaları arızalı galiba hiç sönmüyor deyince çıldırıyorlardı
Yakıyor valla

Harfiyat işi zevkli mi Yaşar abi ? Benim de gönlümde var ama toza gelemiyorum fazla bronsitten dolayı