Gönderen Konu: Motor suyunu kontrol  (Okunma sayısı 35160 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BaşTezgahtar
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 157000
  • Model Yılı: '97
  • 44 kere teşekkür etti
  • 32 kere teşekkür edildi
Motor suyunu kontrol
« : Ağustos 21, 2014, 20:06:29 »
Arkadaşlar aracımın suyunu nereden kontrol etmem gerekli. Birde bu hava yapma olayı bu araçlarda var mı?
Toyata Corolla 1.6GLİ

Toyota Club Türkiye

Motor suyunu kontrol
« : Ağustos 21, 2014, 20:06:29 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor suyunu kontrol
« Yanıtla #1 : Ağustos 21, 2014, 20:26:48 »
ilk resimdeki taşırma kabından kontrol etmelisin. eğer sistemde kaçak varsa oradan tekrar sisteme antifirizli su alınır.

eksiltme varsa ciddi şekilde her bağlantıyı kontrol etmenizi ve kaçak yeri bulmanız lazım. sık ekleme yaparsanız motor contası yanmış olabilir.  su olmazsa motor " yanma " ihtimali var. veya gaz beyni donabilir.

suyu 2 yılda bir değiştirmenizde fayda var. içinide temizletmelisiniz. yaz kış antifirizli su bulundurulmalıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BaşTezgahtar
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ağustos 21, 2014, 20:27:44 »
Taşırma kabında su seviyesi ne olmalıdır
Toyata Corolla 1.6GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ağustos 21, 2014, 20:32:45 »
kabın yanında çizgiler vardır. üst çizgiye kadar doldurmalısınız. alt çizginin altına düşmemeli hepsi bu :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BaşTezgahtar
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ağustos 21, 2014, 20:33:39 »
Ne çizgi ne birşey zaten konulduğu yer ne kadar gıcık :)
Peki radyatör üstündeki kapağı açtım ne olur?
Toyata Corolla 1.6GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BaşTezgahtar
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ağustos 21, 2014, 20:48:31 »

kabın yanında çizgiler vardır. üst çizgiye kadar doldurmalısınız. alt çizginin altına düşmemeli hepsi bu :)
sanırım yedek kabı yan sanayi ile değişmiş ve araçta hiç antifiriz yok sabah ilk iş usta :(
Toyata Corolla 1.6GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ağustos 21, 2014, 21:23:49 »
antifiriz koymak biraz sıkıntılı olabilir. kötü noktalar varsa su sızdırabilir. uzun süre antifirizsiz kullanıldıysa kaçak olabiliyor.

yan sanayi bile olsa bir çizgi olması lazım. okadar önemli değil. o kabın % 30 u boş olsa yeter.

antifiriz sadece donmayı geciktirmez sistemi temizler paslanmayı önler ve yağlanmayı sağlar. birazda fazladan ısı tuttuğunu derler ama ben bilemiyorum.. yağlama özelliği su pompasını koruması için güzel bişey.

yaz kış antifirizli karışımla gezmek lazım.

karışım mutlaka belli miktarda olmalı. tamamen antifiriz olmaz. en yüksek oran %60 dır. sonrasında donma performansı düşer. yani donabilir. çünkü su ile birlikte çalışmalıdır...

radyatör kapağını üzerinde yazdığı gibi sıcakken asla açmayın. yakarsınız kendinizi. ve hava yapmasına neden olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BaşTezgahtar
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ağustos 21, 2014, 21:39:20 »
Antifiriz koyarsak sıkıntılı yerleden patlak verip vermeyeceğini nasıl ölçeriz ve sadece antifiriz koydurmam sonuçta bi konsantre karşımla gerçek görevini yapabiliyo.
Toyata Corolla 1.6GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ağustos 21, 2014, 23:50:16 »
sistem kim bilir kaç yaşında. belkide hiç suyu falan değişmedi. bir yerlerde paslanma olabilir. kıyıdan köşeden sızıntı yapabilir. ama hiç suyu değiştirmezseniz bence daha kötü bir son bekliyor sizi. çünkü bu sefer yolda su kaynatıyor ve her yer tıkanıyor.
yani ne motor soğuyor ne içerisi ısınıyor.

ancak ve ancak radyatör temizlenip , birkaç kez motor çalıştırılıp içi temizlendikten sonra antifirizi koyunca sistemin bir yerinde sızıntı varsa ortaya çıkıyor. dua edin ki içerideki petekte sorun çıkmasın...

son söylemek istediğim birşey var. motordaki suyun tamamını boşaltmak mümkün değil. bu yüzden birkaç kez sıcak su boruları açılıp motor çalıştırılıp temizlenmeli.

son seferde sistemin yarısında su olduğu için radyatöre tamamen antifiriz dökülür. yani yarısı motor içinde olan su böylece % 50 gibi bir oran ile karıştırılır.

antifirizinde çeşitleri var. kullanım klavuzuna bakın. etilen glikol antifiriz kullanmalısınız. kaç litre aldığını veya ne tür bir sıvı istediğini orada bulabilirsiniz. ustaların işgüzarlıklarına siz bakmayın. ustaya göre hepsi aynıdır...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BaşTezgahtar
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ağustos 21, 2014, 23:53:03 »
Tabi moturun içindeki suyun tamamını boşaltmak mümkün değil ayak üstü peki hangi antifirizi koydurmalıyım sizce aracım 97 gli
Toyata Corolla 1.6GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 23, 2014, 05:55:07 »
Motor soğutma sıvısı 3 litre alır eğer antifriz eklenecekse önce 1 litre ekleyip deneyin ben aracı ilk aldığım zaman öyle yapmıştım fazla ekleyipte uzun yola çıkmayı tavsiye etmem daha önce antifriz pek kullanılmamış ise soğutma sistemi elemanlarına zarar verebilir arkadaşların dediği gibi soğutma sisteminde kaçak varsa kontrol edilmeli antifrizde bildiğiniz marka alın hiç duyulmamış markalardan uzak durun ben komple antifriz doldurdum hiç su eklemedim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 23, 2014, 22:40:04 »
Orjinal sulandırılmış Pembe antifriz her 4 yılda bir veya her 80.000km'de (hangisi önce dolarsa) değişmelidir.

Antifriz donmayı önlediği gibi ısının hızlı transferinide sağlar.

Radyatör kapağının açılması sorun çıkartmaz. Değişim sonrasında 2. 4. ve 6. günlerde su kabındaki seviye kontrol edilmeli, motorun içindeki havanın atılmasıyla yerine oturan ve seviyesi düşen sıvı, saf su ile tamamlanması gerekir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 23, 2014, 22:56:12 »
Tekin bey orjınal toyota longlıfe antıfırızın150 bin kilometrede  antifiriz değişmesini söylüyor söylüyor nokta ben 2006 verso mu antifirizin i 80 binde ufuk beyin tavsiyesi ile yeni değiştirdim
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 26666
  • Model Yılı: '07
  • 3 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 23, 2014, 23:45:00 »
Merhabalar benim de bir sorum olacaktı.Diyelim radyatörü boşalttık alttaki tapadan suyun hepsi aktı gitti. Yeni suyu nereden dolduracağız metal cauation yazan kapaktan mı yoksa ölçü tablası olan beyaz bidondan mı dolduracağız.Oran nasıl olmalı kaç litre su kaç litre antifirz olmalı ?
Corolla 1.6 Terra Benzinli Manuel 2007 Model E120 Kasa
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=61558.msg833266

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 500 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Ağustos 24, 2014, 06:41:34 »
Merhabalar benim de bir sorum olacaktı.Diyelim radyatörü boşalttık alttaki tapadan suyun hepsi aktı gitti. Yeni suyu nereden dolduracağız metal cauation yazan kapaktan mı yoksa ölçü tablası olan beyaz bidondan mı dolduracağız.Oran nasıl olmalı kaç litre su kaç litre antifirz olmalı ?
Radyatör metal kapağından dolduracaksınız yalnız radyatörü doldurduktan sonra aracı bi müddet çalıştırın soğutma sıvısı devirdaim yapsın radyatörün içindeki sıvı seviyesi düşerse biraz daha eklenir Toyota'da hava yapma olayıda yoktur  o yedek plastik bidonada min ve max çizgileri arasında sıvı doldurulması yeterlidir duruma göre radyatördeki fazla sıvı yedek kaba dolar ihtiyaç olduğunda ise tekrar ordan tedarik eder genelde %50 su %50 antfriz tavsiye edilir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 24, 2014, 08:43:54 »
Tekin bey orjınal toyota longlıfe antıfırızın150 bin kilometrede  antifiriz değişmesini söylüyor söylüyor nokta ben 2006 verso mu antifirizin i 80 binde ufuk beyin tavsiyesi ile yeni değiştirdim

Yeni aracın içindeki antifriz 160.000km veya 8 yıl (hangisi önce dolarsa) değişmelidir.

Ufuk bey'in tavsiyesine uymakla iyi yapmışsınız, güle güle kullanın.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ağustos 24, 2014, 10:30:00 »
Cevapları arkadaşlar vermiş zaten.
Ekleme kabında sıvı seviyesi mak-min arası olur. Isınan sıvı genişler ve fazlası tahliye borusundan atılır. Tekrar soğuduğunda seviye düşer. Bunu eksilme olarak yorumlamamak gerekir.

Sistemde kaçak yok ise hava yapmaz. Tabi boşaltım ve tekrar doldurum sonrası havasııun çıkmasına izin verildi ise.

Karışım oranları antifiriz kabında koşulara göre yazar.

Antifriz tahliyesinde çevre sağlığına dikkat etmek gerekir. Kendisine donma derecesini sıfırın altına düşürme özelliğini veren(su ile karışmasıyla) yukarıda arkadaşların belirttiği kimyasallardır.

Sisteme kreçli su eklememek daha sağlıklı olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Ağustos 24, 2014, 12:09:13 »
Şimdi arkadaşlar olayı şöyle detaylıca anlama istiyorum.Biz radyatördeki suyu boşalttık diyelim. Sonra doldurma işlemine geçmeden önce şunu sormak istiyorum ;
Radyatörümüz kaç litre kapasiteli de biz %50 %50 oran ya da  %60 saf su %40 antifiriz oranı yapmalıyız.5 litrenin 2.5 /2.5 oran gibi mi ? Biri bana litre cinsinden söyleyebilir mi ? Kendim radyatör su değişimi yapmak istiyorum.Su tamamen boşalınca kaç litre eklemeliyiz ?
Toyota Servislerinde işçilik ücreti dahil bu değişim ne kadar olabilir sizce ?

Şimdide işlemler adım adım nasıl olacak ?
1-Radyatörün altından suyu boşaltıyoruz.
2-Cauation yazan kapaktan bir miktar saf su ardından bir miktar antifiriz dolduruyoruz.
3-Bu sıvı karışımı kapağın ağzına gelecek kadar hatta taşacak kadar dolduruyoruz.
4-Kapağı kapatmadan aracı rolantide biraz çalıştırıyoruz.
5-Eksilme olursa üstüne biraz daha saf su koyuyoruz.
6-Sonra eksilme yoksa kapağı cauation yazan kapağı kapatıyoruz.

Şimdi şöyle bir sorum daha var Cauation yazan metal kapaktan su doldurduk.Radyatörden artan su otomatik olarak Siyah plastik kapaklı minimum maximum yazan radyatör kutusuna su ulaşacak mı yoksa oraya da biz antifiriz/saf su karışımı mı dolduracağız ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 500 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Ağustos 24, 2014, 14:55:04 »
Şimdi arkadaşlar olayı şöyle detaylıca anlama istiyorum.Biz radyatördeki suyu boşalttık diyelim. Sonra doldurma işlemine geçmeden önce şunu sormak istiyorum ;
Radyatörümüz kaç litre kapasiteli de biz %50 %50 oran ya da  %60 saf su %40 antifiriz oranı yapmalıyız.5 litrenin 2.5 /2.5 oran gibi mi ? Biri bana litre cinsinden söyleyebilir mi ? Kendim radyatör su değişimi yapmak istiyorum.Su tamamen boşalınca kaç litre eklemeliyiz ?
Toyota Servislerinde işçilik ücreti dahil bu değişim ne kadar olabilir sizce ?

Şimdide işlemler adım adım nasıl olacak ?
1-Radyatörün altından suyu boşaltıyoruz.
2-Cauation yazan kapaktan bir miktar saf su ardından bir miktar antifiriz dolduruyoruz.
3-Bu sıvı karışımı kapağın ağzına gelecek kadar hatta taşacak kadar dolduruyoruz.
4-Kapağı kapatmadan aracı rolantide biraz çalıştırıyoruz.
5-Eksilme olursa üstüne biraz daha saf su koyuyoruz.
6-Sonra eksilme yoksa kapağı cauation yazan kapağı kapatıyoruz.

Şimdi şöyle bir sorum daha var Cauation yazan metal kapaktan su doldurduk.Radyatörden artan su otomatik olarak Siyah plastik kapaklı minimum maximum yazan radyatör kutusuna su ulaşacak mı yoksa oraya da biz antifiriz/saf su karışımı mı dolduracağız ?
Sizin aracın kaç litre soğutma sıvısı aldığını bilmiyorum karışım bulunduğunuz bölgeye göre değişir örnek çok soğuk olursa antifriz daha fazla olmalı fakat yazında motorun ısınmasını önlemek için eşit miktarda olması daha iyidir diye düşünüyorum yedek kabıda radyatörün suyu tamamladıktan sonra doldurmanız gerekiyor min max arası olursa yeterli ağzına kadar doldurulursa sıcakta radyatördeki su yedek kaba geçerse taşma yapar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Ağustos 24, 2014, 16:12:43 »
Şimdi benim anlamadığım şu biz radyatörün cauation yazan yerinden suyu antifiriz koyduk sonra rolantiye aldık aracı.Sonra gidip o MİN mAX yazan kaba da mı su ve antifiriz koyacağız.Yoksa otomatik olarak radyatörden oraya sıvı boşalır mı ? Ben olayı anlamadım valla :D
How to change coolant fluid Toyota Corolla VVTi-engine. Years 2000 to 2008
bu arkadaş çok çok teknik şekilde çalışıyor izlerseniz diğer videoları görebilirisniz.Bu arkadaş gibi mi yapmalıyım.

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 24, 2014, 18:26:17
Arkadaşlar merhabalar şimdi caution yazan yerdeki suyu çok az kapaktan boşaldı ve şimdi 1 parmak boğumu kadar boşluk kaldı.Sonra aracı rolantide 1-2 dk çalıştırdıktan sonra dikkatli bir şekilde cauation kapağı kaldırdım o boşluk gitmişti.
Fotoğraf aşağıda.Suyun rengi nasıl ? Bana pas rengi gibi geldi ama su da pembe renkli elime alınca suyu pas gözükmüyor kokmuyor.
Araç 2007 model 2006 ekiminde alındı 26 bin kilometreye gelecek daha.
Bakınız fotoğraflar aşağıda